Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INCETAREA GREVEI

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai micINCETAREA GREVEI

Potrivit prevederilor art. 48 din Legea 168/1999, in situatia in care dupa declararea grevei, jumatate din numaarul salariatilor care au hotarat declararea grevei, renunta, greva inceteaza.Incetarea grevei poate avea loc prin acordul partilor (cand partile s-au inteles pe deplin asupra revendicarilor formulate) si prin hotararea tribunalului, conform art.58 din Legea 168/1999 si OG 138/2000.

Tribunalul solutioneaza cauza in complete, formate din asistenti judiciari, art. 17 alin. 1 din Legea 92/1992, modificata prin OG 179/1999: cand greva s-a derulat pe o durata de 20 de zile fara ca partile implicate sa fi ajuns la o intelegere, iar continuarea grevei este de natura sa afecteze interesele de ordin umanitar- conform art. 62, conducerea unitatii poate supune conflictul unei comisii de arbitraj.

Incetarea grevei se poate face prin mai multe forme:

a)     Incetarea grevei prin renuntare

Art. 48 din lege prevede ca situatia in care , dupa declansarea grevei, jumatate din numarul salariatilor care au hotarat declararea grevei renunta la greva, aceasta inceteaza.

Intr-o speta, s-a decis ca renuntarea poate fi adusa la cunostinta , chiar in instanta, cu ocazia solutionarii cererii de suspendare a grevei.

b)     Incetarea grevei prin acordul partilor

Dupa cum s-a subliniat, in timpul grevei, organizatorii continua negocierile cu conducerea unitatii, in vederea satisfacerii revendicarilor care au constituit motivele incetarii colective a lucrului.

In mod practic, aceste negocieri se concretizeaza intr-un acord, care poate fi total, atunci cand ambele parti s-au inteles pe deplin asupra revendicarilor formulate. Drept consecinta, greva inceteaza si acordul realizat in acest sens ramane obligatoriu pe intreaga durata stabilita de parti.

Organizatorii grevei urmeaza sa aduca acest acord la cunostinta grevistilor pentru ca acestia sa reinceapa lucrul. Acordul poate fi partial cand priveste numai unele revendicari, altele ramanand nesolutionate. Desigur ca un acord partial nu are efectele juridice ale incetarii grevei in conditiile aratate mai sus, decat in cazul in care organizatorii grevei hotarasc sa renunte la celelalte revendicari a caror satisfacere nu au obtinut-o, situatie in care, de asemenea, greva inceteaza.
c)      Incetarea grevei prin hotarare judecatoreasca

In conformitate cu dispozitiile art. 58 din lege "daca unitatea apreciaza ca greva a fost declarata ori continua cu nerespectarea legii, se poate adresa tribunalului in raza caruia isi are sediul unitatea, cu o cerere pentru constatarea neindeplinirii conditiilor legale pentru declansarea sau continuarea grevei".Constantin Bratu, Dreptul muncii, Editura ,Bucuresti ,2002, p.500.

Alexandru Ticlea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Tichindelean ,Ovidiu Tinca, Dreptul muncii , Editura Rosetti, p.787.

Alexandru Ticlea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Tichindelean ,Ovidiu Tinca, Dreptul muncii , Editura Rosetti, p.787.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1355
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved