Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Specializeaza-te si exploateaza-ti potentialul

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micSpecializeaza-te si

exploateaza-ti potentialul'People who enjoy what they are doing invariably do it well'

Joe Gibbs, antrenor de fotbal american, n. 1940

'Cei care lucreaza cu placere, intotdeauna lucreaza bine'

Principiul lui Pareto (80/20) spune ca 20% din cauze sunt responsabile pentru 80% din efecte. De exemplu: 20% din clientii unei companii genereaza 80% din profiturile acesteia, 20% din furnizori sunt cauza a 80% din problemele de aprovizionare, 20% din produsele unei firme realizeaza 80% din vanzari, si asa mai departe. Desigur acest principiu se bazeaza pe observatii empirice, iar cifrele nu trebuie sa fie exact 80/20 (de exemplu 10% din populatia lumii detine 95% din averea lumii sau 4% din agentii de vanzare incaseaza 76% din comisioane). Ideea este ca la un foarte mare procent din rezultate contribuie major doar o mica parte din cauze. Adica poti sa obtii mult mai mult cu mult mai putin efort, daca eforturile sunt canalizate spre acele resurse care pot sa genereze maximum de profit.

Nu vom intra in amanunt si nu ne vom ocupa de teorie[1], pe noi ne intereseaza utilitatea practica a acestei teorii.

In primul rand, daca vrei sa reusesti trebuie sa te ocupi de acea parte a talentelor, aptitudinilor tale care te reprezinta cel mai bine. Specializeaza-te! Daca simti ca te pasioneaza marketingul, IT-ul, vanzarile, cercetarea, negocierea, organizarea sau orice altceva, concentreaza-te prioritar asupra dezvoltarii acestor competente.

Nu te multumi sa fii doar bun! Fii cel mai bun![2]

In loc sa-ti irosesti energia si timpul incercand sa devii bun in mai multe ramuri, incearca sa fii cel mai bun intr-o singura ramura, citeste toate cartile, articolele, cursurile pe care le poti gasi in librarii, biblioteci si pe Maria Sa, Internetul. Aboneaza-te la reviste de specialitate, la Newslettere, inscrie-te pe forumuri de profil, sa nu lasi sa treaca nici o zi fara sa citesti cel putin un articol despre domeniul in care esti bun si in care te specializezi. Inscrie-te la seminarii si conferinte pe aceasta tema, fa tot posibilul sa devii cel mai bun. In curand vor aparea si succesele, ai sa vezi.

Desigur, nu trebuie sa ai vederi inguste, sa te izolezi si sa nu intelegi nimic din celelalte lucruri din viata sau afaceri, dar pentru asta ajunge sa citesti regulat reviste de business, care de obicei contin analize pertinente despre mai multe domenii (IT, Marketing, HR, PR, Advertising, politica, social, cultura, afaceri, economie, finante, tehnologie, comunicatii, etc) acoperind un spectru destul de larg si fiind suficient pentru a-ti asigura o imagine de ansamblu si un vocabular util si necesar.

Sfat: de cate ori gasesti un cuvant pe care nu il intelegi sau nu esti sigur de sensul acestuia, cauta in dictionare, pe internet si asigura-te ca intelegi perfect sensul acelui termen. Niciodata sa nu folosesti cuvinte al caror sens nu il cunosti, nici in CV, nici in scrisoarea de intentie, nici la interviu, nici la o discutie amicala. Niciodata. Este foarte util daca tii mereu la indemana un repertoar si iti notezi de fiecare data cuvintele pe care le cauti; astfel ti se vor intipari mai bine in minte si economisesti timp in cazul unor cautari viitoare.

Cateva exemple de persoane care au reusit prin specializare ar fi Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu softurile IT, Ingvar Kamprad, fondatorul si proprietarul IKEA, cu retailul de mobila, George Soros cu speculatiile financiare si investitiile riscante, Warren Buffet cu investitiile pe bursa, Donald Trump cu investitiile imobiliare.

La fel poti face si tu. In viata si in cariera, poti obtine foarte mult dezvoltandu-ti permanent si aproape exclusiv acele aptitudini, talente, cunostinte spre care ai o inclinatie naturala. Asta inseamna sa investesti eficient, sa nu te dispersezi precum picatura de cerneala in paharul cu apa. Aceasta coloreaza toata apa, dar nu se va putea scrie niciodata cu acea apa.

Acum opreste-te din lectura acestei carti si gandeste-te cateva ore - sau chiar zile, daca este necesar - care sunt acele lucruri la care te pricepi cel mai bine, care sunt punctele tale tari. Incepe prin a te uita din nou peste analiza ta SWOT de la capitolul '2. Cum sa incepi', eventual mai adu-i unele completari sau modificari.

Exercitiu: dupa ce te-ai analizat si te-ai gandit, raspunde la urmatoarele intrebari si abia dupa aceea treci la capitolul urmator:

  1. Care sunt punctele mele cele mai tari, care sunt talentele sau aptitudinile mele innascute, care sunt acele lucruri in viata la care ma pricep cel mai bine?
  2. Care sunt punctele mele tari in care, daca as investi, ar aduce cea mai multa valoare?
  3. Care sunt actiunile mele care genereaza cele mai bune rezultate?
  4. Care sunt actiunile mele care genereaza cele mai slabe rezultate (sau poate sunt chiar contraproductive)?


daca doresti sa citesti o carte despre acest principiu, iti recomand cartea lui Richard Koch - The 80/20 Principle'

As face aici o referire la lucrarea 'Art of money getting' a lui P.T. Barnum, disponibila integral pe
https://www.fourmilab.ch/etexts/www/barnum/moneygetting/moneygetting.html

In primele capitole vorbeste despre Vocatie, Locatie samd. Capitolul 8 are o poveste foarte relevanta:

The great ambition should be to excel all others engaged in the same occupation.
The college-student who was about graduating, said to an old lawyer:
'I have not yet decided which profession I will follow. Is your profession full?'
'The basement is much crowded, but there is plenty of room up-stairs,' was the witty and truthful reply.
No profession, trade, or calling, is overcrowded in the upper story. Wherever you find the most honest and intelligent merchant or banker, or the best lawyer, the best doctor, the best clergyman, the best
shoemaker, carpenter, or anything else, that man is most sought for, and has always enough to do.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1683
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved