Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ANTIAGREGANTE PLACHETARE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



ANTIAGREGANTE PLACHETARE



Sunt medicamente care reduc capacitatea de agregare a plachetelor sangvine si inhiba functiile plachetare care participa la hemostaza (oprirea hemoragiilor). Ele sunt administrate pe cale orala.

Placheta reprezinta celula sangvina fara nucleu, care joaca un rol important in fenomenele coagularii sangelui si ale inflamatiei.

Inhibarea functiilor plachetare se manifesta prin: prelungirea timpului de sangerare, impiedicarea adeziunilor si agregarii plachetelor, prelungirea vietii acestora.

In principal, se disting 3 tipuri de patologie a plachetelor: trombopenia, trombocitoza si trombopatia, la originea diverselor tulburari ale hemostazei primare.

Trombocitoza reprezinta o afectiune caracterizata printr-o crestere a numarului de plachete sangvine, legata de o cauza patologica determinata.

O trombocitoza este o anomalie frecventa, care se observa in principal in caz de inflamatie (infectie, reumatism inflamator, cancer cu inflamatie), hemoragie acuta, carenta in fier.

Trombopenia reprezinta o afectiune caracterizata printr-o scadere a numarului de plachete sangvine.

Trombopatia reprezinta o afectiune caracterizata printr-o tulburare a functionarii plachetelor sangvine fara micsorarea numarului lor.

Indicatii

Antiagregantele plachetare sunt indicate pentru a preveni formarea de cheaguri si aparitia emboliilor dupa un infarct de miocard, un accident vascular cerebral sau in cursul hemodializelor. Sunt indicate indeosebi si pentru profilaxia trombozelor arteriale, caracterizate prin formarea trombusului plachetar la nivelul endoteliului vascular lezat.

Contraindicatii si interactiuni:

Antiagregantele plachetare sunt contraindicate in caz de risc hemoragic, mai putin totusi decat anticoagulantele. Interactiunile cu alte substante cum sunt: antiinflamatoare, anticoagulante creste riscul de sangerari.

Efecte nedorite

Pot produce tulburari digestive, reactii alergice, hemoragii.

Medicamentele utilizate ca antiagregante plachetare sunt: acidul acetilsalicilic, clopidogrel, ticlopidina, dipiridamol, indobufen, triflusal.

ACIDUL ACETILSALICILIC:

ACID ACETILSALICILIC (comprimate de 100 mg);

ASAPRIN CARDIO (comprimate filmate gastrorezistente de 100 mg) ;

ASPENTER (comprimate filmate gastrorezistente de 75 mg si 325 mg) ;

ASPIRIN BAYER (comprimate de 100 mg) ;

ASPIRIN PROTECT (comprimate gastrorezistente de 100 mg si 300 mg) ;

ROMPIRIN (comprimate si comprimate filmate gastrorezistente de 100 mg) ;

THROMBO ASS (comprimate filmate gastrorezistente de 50 mg si 100 mg).


Indicatii:

Profilaxia recidivei infarctului miocardic. Infarct miocardic acut; angina pectorala instabila; accident vascular cerebral ischemic acut; profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si infarctului cerebral; reducerea ocluziilor vasculare in arterita obliteranta.

Acidul acetil salicilic mai are si actiune analgezica, antipiretica si antiinflamatoare fiind indicat in reumatism poliarticular, poliartrita reumatoida, tromboze arteriale.

Doze si mod de administrare

Pentru actiunea antiagreganta plachetara au fost recomandate doze dispuse intre valori largi, de la 81-325 mg intr-o priza zilnica sau la 2 zile, pana la 500 mg la 2-3 zile. Doza de 325 mg o data la 2 zile scade semnificativ riscul infarctului miocardic dar creste putin riscul socului hemoragic.

Ca analgezic - antipiretic se administreaza 300-900 mg la 4-6 ore (maxim 4 g/zi).

Ca antiinflamator se administreaza 3 g/zi, in 3-4 prize.

Contraindicatii

Alergie cunoscuta la acid acetilsalicilic sau la alte componente ale produsului, gastrite, ulcer gastroduodenal, insuficienta hepatica, intoleranta la alte antiinflamatoare, diateza hemoragica, ultimul trimestru de sarcina.

Reactii adverse

Tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree, microhemoragii gastrointestinale) care pot duce la anemie feripriva.

Ocazional pot apare ulcere gastrointestinale complicate cu hemoragii si perforatii.

Reactiile adverse sunt mai mici prin administrare dupa masa si cu aspirine solubile sau tamponate.

Alte reactii adverse sunt: retentie hidrosalina, agravarea astmului bronsic, alergii cutanate, euforie, tulburǎri de echilibru, favorizarea hemoragiilor.

Atentionari

In caz de astm bronsic, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali, afectiuni respiratorii bronhoobstructive cronice, antireumatice pot sa apara crize de astm, eruptii cutanate.

CLOPIDOGREL

PLAVIX - comprimate filmate de 75 mg si 300 mg;

CLOPIDOGREL - comprimate filmate de 75 mg si 300 mg ;

ISCOVER - comprimate filmate de 300 mg.

Indicatii

Prevenirea accidentelor aterotrombotice la: pacientii cu infarct miocardic (anterior cu cateva zile, dar mai recent de 35 zile), accident vascular cerebral ischemic (mai vechi de 7 zile, dar mai recent de 6 luni) sau arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare dovedita; pacienti cu sindrom coronarian acut.

Doze si mod de administrare

Adulti si varstnici - se administreaza oral 75mg/zi in priza unica.

In sindromul coronarian acut se administreaza o doza de incarcare mica de 300 mg apoi doze de intretinere de 75 mg/zi.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, afectare hepatica severa, hemoragie activa, sarcina si alaptare.

Reactii adverse

Manifestari hemoragice (hemoragii digestive, purpura, hematom, epistaxis, hematurie, hemoragie oculara, hemoragii intracraniene); manifestari hematologice (neutropenie, anemie aplastica, trombocitopenie); manifestari gastrointestinale (dureri abdominale, dispepsie, ulcere peptice, gastrice sau duodenale); tulburari a sistemului nervos central si periferi: (cefalee, ameteli, vertij, parestezii); reactii de hipersensibilitate: (reactii cutanate si/sau prurit, bronhospasm, reactii anafilactoide).

Atentionari

Clopidogrel nu este recomandat in angina instabila, angioplastia coronariana, in accidentul vascular cerebral ischemic acut (mai recent de 7 zile). Se administreaza cu prudenta la pacientii cu risc de sangerare: traumatisme, leziuni gastrointestinale si intraoculare. Clopidogrelul va fi intrerupt cu 7 zile inainte de interventiile chirurgicale.

TICLOPIDINA  - IPATON,

- TICLID,

- TICLODIN

- TICLOPIDIN

- TICLOTER

Toate se gasesc sub forma de comprimate filmate de 250 mg.

Indicatii

Prevenirea complicatiilor tromboembolice arteriale (accident vascular cerebral, infarct miocardic, moarte de cauza vasculara) dupa un prim accident ischemic cerebral asociat cu ateroscleroza; preventia accidentelor ischemice majore, in special coronare la pacientii cu arteriopatie cronica a membrelor inferioare; prevenirea trombozelor iterative ale abordurilor arteriovenoase la pacientii cu hemodializa cronica; preventia trombozelor subacute la nivelul protezelor coronariene.

Doze si mod de administrare

Oral, la adulti se administreaza 250 mg de 2 ori/zi la sfarsitul mesei.

Contraindicatii

Asocierea cu anticoagulante orale, aspirina si AINS, diateze hemoragice, leziuni organice cu potential hemoragic, boli hematologice cu timp de sangerare crescut.

Reactii adverse

Hemoragii, greata si diaree usoara, neutropenie, aplazie medulara, anemie hemolitica, prurit, hepatita, icter, cefalee, slabiciune, pierderea apetitului, somnolente, palpitatii, nervozitate.

Atentionari

Ticlopidina se administreaza cu prudenta in risc de sangerare, interventii chirurgicale, interactiuni medicamentoase cu antiagregante plachetare, anticoagulante orale, heparina, trombolitice, fenitoina, antiacide, in sarcina si alaptare.

DIPYRIDAMOL - DIPIRIDAMOL - drajeuri si comprimate filmate de 25 mg.

Indicatii

Cardiopatie ischemica cronica, profilaxia tromboembolismului dupa inlocuire de valve cardiace, tratamentul diferitelor afectiuni tromboembolice. Se administreaza cu precautie in insuficienta cardiaca.

Reactii adverse

Greata, voma, diaree, ameteli, slabiciune, tahicardie, cefalee, ameteli, hipotensiune arteriala.

Contraindicatii: hipotensiune.

Doze si mod de administrare

Ca antiagregant plachetar se administreaza 300-400 mg/zi, in 3-4 prize cu o ora inainte de masa.

TRIFLUSAL - AFLEN capsule de 300 mg

Indicatii

Profilaxia accidentelor tromboembolice si tratamentul complicatiilor trombotice.

Reactii adverse

tulburari gastrointestinale la pacienti predispusi.

La supradozare apar stimulare sau deprimare a sistemului nervos central, tulburari ale aparatului respirator, circulator, hemoragii gastrointestinale si diaree.

Contraindicatii

Leziuni gastrointestinale active, accidente hemoragice cerebrovasculare, diateze hemoragice, trimestrul III de sarcina.

Doze si mod de administrare

Oral, se administreaza 300-600 mg triflusal (1-3 capsule)/zi in functie de situatia clinica, in timpul sau la sfarsitul meselor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2946
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved