CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Pediculoza
Pediculoza se defineste ca si infestarea corpului prin paduchi, acestia fiind insecte hematofage (se hranesc cu sange), lipsite de aripi, care depun pe firele de par oua numite lindine.
Exista 3 tipuri de paduchi care afecteaza omul: Pediculus capitis care afecteaza pielea capului, Pediculus corporis care afecteaza pielea corpului si Phtirius pubis care cauzeaza pediculoza pubiana numita si phtiriaza.
Pediculoza capului
Pediculoza capului este cauzata de Pediculus capitis. Paduchii sunt in general putini (in mod obisnuit gasindu-se 10 paraziti), in schimb lindinele sunt foarte numeroase. Parazitul are o culoare gri, cu corpul turtit dorso-ventral, prezentand 3 perechi de picioare prevazute cu gheare folosite pentru a se prinde de firul de par. Aparatul bucal al paduchelui prezinta o trompa scurta si puternica prin care inteapa pielea si aspira sangele.
Pediculoza capului este o afectiune contagioasa larg raspandita in lume. Transmiterea se poate face prin contact direct cu omul parazitat sau indirect prin sepci, palarii, perii, piaptane. Pediculoza capului afecteaza indeosebi copii. Paduchii sunt localizati mai ales in regiunile occipitale si retro-auriculare.
Pediculoza capului se manifesta prin prurit de intensitate variabila. In locul unde parazitul isi infige trompa pentru a suge sangele ia nastere o papulo-vezicula foarte pruriginoasa datorita hipersensibilizarii la saliva paduchelui. Daca numarul paduchilor este mare eritemul si pruritul se pot extinde pe ceafa si umeri realizand un "prurit in pelerina." Gratajul intens se traduce prin escoriatii, cu exsudat abundent conducand la eczematizare si suprainfectare secundara, cu prezenta la copii a adenopatiei occipitale. Secretiile produse de aceste leziuni se usuca si se transforma in cruste care lipesc perii intre ei, iar in cazul unei infestari masive si de durata se formeaza o calota formata din peri incleiati printre care se gasesc paduchi si lindine.
Pediculoza corpului
In pediculoza corpului paduchii traiesc pe haine trecand pe piele doar atunci cand se hranesc. Pediculoza corpului ramane prezenta in colectivitatile defavorizate care traiesc in conditii de mizerie.
Pruritul este localizat in regiunile scapulare si lombare. Muscatura parazitului va conduce la aparitia de papule, urmate de escoriatii, acoperite de cruste hematice, cu posibilitatea suprainfectarii. Leziunile au o dispunere in pelerina: pe umeri, gat, regiunea interscapulara, centura.
Pediculoza pubiana
Boala este data de Phtirius pubis sau paduchele lat. Acesta este mai mic decat ceilalti paduchi. Traieste pe parul din regiunea pubiana si a perineului, dar poate migra si pe parul de pe coapse, torace, abdomen, axile, mustata, barba, gene, sprancene. In schimb pielea capului nu este afectata.
Pediculoza pubiana se transmite prin contact sexual, dar si indirect prin lenjerie de corp si pat.
Pruritul regiunii pubiene este simptomul revelator, fiind mai intens noaptea decat ziua, cu prezenta de escoriatii postgrataj care se pot suprainfecta. La locul intepaturii se pot evidentia papulo-vezicule cu sau fara prezenta unor pete albastrui hematice rotunde denumite "pete umbrite".
Tratament
Medicatiile utilizate in tratamentul pediculozei trebuie sa fie pediculicide si lenticide. Se utilizeaza malationul, piretrinele, butoxidul de piperonil, lindanul. Actioneaza prin efect neurotoxic asupra parazitului.
Lotiunile constituie forma cea mai indicata de tratament fiind aplicate pe cararile scalpului. Pot fi utilizate si cremele. Sampoanele sunt mai putin eficiente datorita contactului insuficient si dilutiei, putand favoriza aparitia rezistentei. Pudrele sunt utilizate doar in tratarea lenjeriei.
Durata aplicatiei este de la 5-10 minute pana la 12 ore in functie de produs, iar frecventa aplicatilor poate fi unica sau reinnoita ziua urmatoare si dupa 8 zile. Parul va fi pieptanat (periat) cu un piaptan des, tratat in prealabil cu otet incalzit. Este necesara decontaminarea piaptanelor, perilor, palariilor, sepcilor si lenjeriei (cearsafuri si perne) prin pudrarea cu hexaclorciclohexan sau spalare la 60o in masina de spalat.
Pediculoza pubiana necesita tratarea pacientului si a partenerului sexual. Este preferabil de a fi tratate in intregime zonele paroase ale trunchiului si coapselor.
O eventuala piodermizare asociata va fi tratata cu antibiotice pe cale locala si generala.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1701
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved