CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
ATEROSCLEROZA
Sfaturile biblice despre legile care trebuie sa ne guverneze viata sunt perfect valabile si astazi, fapt dovedit prin cele mai noi descoperiri ale stiintei. Numai cunoasterea si respectarea acestor legi il pot salva pe om de boli si moarte prematura, ceea ce presupune reintoarcerea la o alimentatie naturala, dublata de cresterea preocuparilor spirituale, menite sa anihileze nepasarea, minciuna, invidia si sa promoveze in schimb interesul pentru frumos, adevar, credinta, iubire, stiinta, sanatate, deci numai pentru bine. Alimentatia (cat mai naturala) poate asigura sangelui calitati superioare, hotaratoare in activitatea tuturor organelor, dar mai ales a creierului, promotorul si initiatorul tuturor insusirilor superioare, considerate pe drept cuvant de natura Dumnezeiasca. Christos vorbeste despre necesitatea vietii spirituale (deci si stiintifice) ca o conditie fundamentala a dezvoltarii omului: 'Omul nu traieste numai cu paine, ci si cu Duhul Lui Dumnezeu' (Matei), deci si cu hrana spirituala. Iisus Christos a vorbit profetic si despre sange, ca fiind cel mai important element al vietii, dandu-i - ca nimeni altul - insemnatate si valoare cosmica Dumnezeiasca. Omul de astazi, in pofida exceptionalei sale stiinte, s-a instrainat de natura si deci si de sine, s-a indepartat de simplitate si cumpatare. Un prim exemplu e hrana. Asistam astazi la un veritabil delir al consumului alimentar abundent, necontrolat valoric, supertoxic si gras. Oare cum au izbutit marii patriarhi biblici sa traiasca - Adam (930 de ani), Mathusalem (969 de ani), Noe (950 de ani) - longevitati aproape similare cu nemurirea? Raspunsul e simplu: prin cumpatare, credinta si echilibru - hrana naturala, viata spirituala bogata, comportament moral. Biblia e plina de dovezi graitoare si de indemnuri alimentare, adica ierburi, grane, fructe si apa. 'Numai carnea cu viata ei, cu sangele ei sa nu mancati' (Geneza), adaugand: 'Cata vreme se hraneste cu fructele pomilor si semintele ierburilor, omul are viata eterna, iar femeia naste fara durere'. Iata ca si atunci se facea legatura, longevitate - boli - alimentatie. Alegand vegetalele si renuntand la carne, ne prelungim viata si inlaturam moartea prematura.
Terapia actuala - urmareste neutralizarea factorilor cauzali si de risc ai aterosclerozei, pentru restabilirea unei circulatii cat mai normale a sangelui in tot organismul.
Recomandari
* Dieta optimizata este cea mai sigura modalitate de ameliorare a acestei boli. Preponderente trebuie sa fie alimentele vegetale, in stare cat mai proaspata, fructe, legume, lactate, carne slaba (de pasare, de peste), iar caloric - sa nu se depaseasca nevoia zilnica. Reducand portia de carne, ne protejam arterele, fapt extrem de important mai ales pentru cardiacii operati, a caror vena grefata la inima se poate reastupa in 1-3 ani.
* Regimul de slabire nu trebuie sa devina cosmar si nici sa nu se apeleze la medicamente care fac mai mult rau decat bine. Un consum moderat de peste s-a dovedit ca reduce mult boala cardiovasculara, la fel o cantitate zilnica de 20-30 gr. tarate de grau si grau germinat, care pot concura medicamentele - si scumpe, si cu efecte secundare nedorite.
* Aportul de vitamine B - naturale, au un rol benefic in tratarea aterosclerozei, explicand succesele obtinute cu cereale si tarate. Interesul populatiei pentru o alimentatie optima, care sa combata cauzele aterosclerozei, se poate realiza numai printr-o sustinuta educatie medicala, dar cum majoritatea doctorilor nu dispun de timp suficient pentru a intra in toate detaliile, ar fi bine ca pe langa mediatizare, aceasta sarcina sa revina unor asistente dieteticiene cu inalta pregatire in domeniu. Un vechi proverb chinezesc (din. sec. XII) spune: 'Expertii in prescrierea medicamentelor sunt mai prejos de cei care stiu sa indice o dieta adecvata'.
* Exercitiile respiratorii au un aport suplimentar de oxigenare a sangelui.
* Apa, consumata in cantitati sporite, este cel mai inofensiv si rapid mijloc de dilutie a sangelui vascos din ateroscleroza, ameliorand circulatia in vasele cele mai mici, arterialele si capilarele. Apa sa fie inghitita lent, sa se afle la temperatura camerei, sa fie nefiarta. Ea poate dilua si sucurile de fructe si de legume.
Interdictii
* Renuntarea la fumat, la excesul de cafea si alcool - amelioreaza starea peretilor vasculari si calitatea sangelui.
* Prevenirea refluxului gastro-esofagian, la cei cu hernie hiatala, se obtine prin mese de volum redus, mai dese, si care sa preceada culcarea in pat cu 3-4 ore.
* Sedentarismul trebuie comnbatut prin activitati fizice, judicios dozate in functie de starea inimii, a circulatiei cerebrale, a tensiunii arteriale.
* Renuntarea la dopajul cu anabolizante - la droguri si mult discernamant la pilula albastra, care a facut primele victime si la noi.
* Pilula anticonceptionala - daca nu se renunta la ea, trebuie sa fie insotita de o dieta mai riguroasa. Ea impune si renuntarea la alti factori de risc (alcool, fumat, cafea ori la excesul de greutate).
* Controlarea zilnica a temperaturii poate surprinde din vreme un eveniment acut vascular, moment in care repausul la pat si un consult medical pot preveni mari neplaceri.
Tratamentul cu medicamente - este menit sa sporeasca beneficiul masurilor expuse.
* Acidul acetilsalicilic (aspirina) confirma de 30 de ani ca poate restabili echilibrul fluidocoagulant al sangelui. Pentru a evita sangerarea gastro-intestinala, recomand o doza zilnica de 10-20 mg., doza tolerata si de astmatici.
* Vitamina E - cel mai recomandabil neutralizant al radicalilor toxici oxigenati. Doza zilnica: 1-2 capsule.
* Afinele sunt sursa pentru prepararea unor medicamente ce amelioreaza microcirculatia din creier, ochi, inima, rinichi.
* Magneziul si potasiul au menirea de a diminua hiperexcitabilitatea muschiului inimii, prevenind aritmiile grave, ce pun in pericol viata.
* Dintre vitaminele B - vitamina B12 (1000 gama, se face o injectie pe saptamana). Restul de vitamine B se asigura in stare naturala din tarate, grau incoltit, vegetale proaspete.
* Nitroglicerina sau preparatele din aceasta clasa se administreaza in doze si ritm stabilite de medic pentru fiecare bolnav.
* Diureticele - pentru faptul ca modifica profilul grasimilor din sange, exista controverse in ceea ce priveste folosirea lor indelungata.
* Medicatia hipocolesterolica poate fi asociata la masurile dietetice ce urmaresc scaderea aportului de grasimi si de calorii in exces.
Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor-limita, mergand de la scoaterea placilor de aterom sau a cheagurilor, a inlocuirii unor artere compromise, de corectare a unor anevrisme, pana la inlocuirea inimii. In sfarsit, increderea in vindecare este absolut necesara pentru recastigarea sanatatii. Sa ne reamintim ce i-a spus Mantuitorul bolnavului vindecat: 'Credinta ta te-a mantuit'.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1593
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved