Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Morfologia aparatului respirator

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMorfologia aparatului respirator

Bronsita poate fi acuta

- cronica

Bronsita acuta este o afectiune de natura inflamatorie, a bronhiilor.Bronsita - primara

- secundara, unor afectiuni ca pneumonia, glomero-nefrita cronica, cu insuficienta renala.

Bronsita acuta are o evolutie mai grava la copii. Manifestarile chimice sunt :tusea, dispneea si tahipneea.

Etiologia : cuprinde : factori de natura virala, bacteriana, chimica si fizica.

Morfopatologia :

In cadrul bronsitei acute mucoasa bronsica devine hiperemiata si tumefiata, cu sau fara zone hemoragice. In lumenul bronsic se constata o cantitate mare de mucus. La nivelul mucoasei bronsice se dezvolta diferite forme de inflamatie catarala cu acumularea unui exsudat care poate fi seros, purulent sau mixt.

Bronsita acuta poate fi productiva, ceea ce duce la ingrosarea peretelui. In portiunile proximale, ale arborelui bronsic, este afectata doar mucoasa (endobronsita). In portiunile distale procesul inflamator cuprinde toate straturile peretelui bronsic (panbronsita), existand posibilitatea raspandirii inflamtiei pana la nivelul tesutului peribronsic (peribronsita).

Complicatiile bronsitei acute : au legatura cu perturbarile functiei de drenaj bronsic, ceea ce favorizeaza aspiratia mucusului infectat in portiunile distale, cu aparitia inflamatiei a tesutului pulmonar (bronhopneumonia). In cadrul panbronsitei exista pericolul inflamatiei atat pana la nivelul tesutului peribronsic, cat si la nivelul interstitiului pulmonar (pneumonie interstitiala bronsica).

Inflamatiia acuta de la nivelul bronsiolelor (bronsiolita) poate fi manifestata prin :

bronsiolita primara

bronsiolita foliculara

bronsiolita obliterara

bronsiolita obliterara se caracterizeaza prin acumularea unor inflamatii polipoase provenite din alveole si raspandirea pana la nivelul bronsic. Acest tip de bronsiolita se constata frecvent in cadrul unor inflamatii respectiv dupa actiunea unor substante toxice in cadrul alveolitei alergice, fibrozei pulmonare si in cadrul colagenazelor.

Evolutia bronsitei depinde de profunzimea zonei afectate, inflamatiei catarala, seromucoasa, bronsicaeste reversibila, modificarile distructive ale peretelui bronsic (inflamatie purulenta) sau bronsita cu o reactie necrotica locala favorizeaza aparitia pneumoniilor.

In cazul actiunii de lunga durata a factorului cauzal, bronsita capata aspectul unui proces inflamator cronic.

Clasificarea pneumoniilor : pot fi : - acute sau cornice

- primare sau secundare (complicatii directe ale unor afectiuni).

In functie de localizare: - interstitiale

- parenchimatoase

- bronhopneumonii

In functie de gradul de raspnadire a procesului inflamator:- miliara (alveolita)

- lobulara

- segmentara (polisegmentara)

- lobara

In functie de caractersiticele exsudatului inflamator :- seroasa

- purulenta

- hemoragica

- mixta

Pneumoniile care apar intr-un organism cu imunitate normala difera de cele aparute in cazurile in care gazda prezinta stari de imunodeficienta (HIV, SIDA) sau dupa tratament cu imunosuperesoare.

Pneumonia lobara - este o afectiune inflamatorie caracterizata prin aparitia la nivelul alveolelor, a exsudatului fibrinos (alveolita fibrinoasa) si a unui depozit fibrinos la nivelul pleurei.

Aceste semne inflamatorii nu depasesc limitele anatomice ale unui lob pulmonar. In mare parte sunt afectate persoanele adulte, incidenta pneumoniei lobare la copii este scazuta.

Etiologia : in mare parte pneumonia este produsa de pneumococ de asemenea de streptococ, stafilococ. In special la diabetici, batrani si bolnavi cronici este produsa de klepsiella. Clinic pneumonia lobara se manifesta prin tuse cu expectoratie si febra. Flegma are un aspect purulent, uneori urme de sange (exsudat hemoragic)

Morfogeneza si morfopatologia

Pneumonia lobara este un exemplu clasic de inflamatie acuta, aceasta afectatie are 4 stadii succesive :

Stadiul de congestie (prehepatizatie)- dureaza aprox 24h si se caracterizeaza prin prezenta la nivelul alveolelor a unui exsudat seros cu rare polimorfonucleare si prin fenomene de staza pulmonara (alveolita seroasa). Lobul pulmonar afectat devine, greu usor marit de volum, are consistenta crescuta, este tumefiat prin edem inflamator.

Stadiul de hepatizatie rosie - dureaza cateva zile. Se observa acumularea masiva la nivelul alveolelor, a polimorfonuclearelor, cu numar mic de limfocite si macrofage. Intercelular se depune fibrina. Exsudatul inflamat contine eritrocite, frecvent pleura este acoperita cu exsudat fibrinos (alveolita fibrinoasa). Lobul pulmonar devine roscat-violaceu, are o consistenta crescuta asemanator ficatului (hepatizatie). Docimazia hidrostatica : fragmentele mici de plaman cad la fundul vasului cu apa.

Stadiul de hepatizatie cenusie - poate dura cateva zile si se caracterizeaza prin liza retelei de fibrina, si existenta unui numar mare de polimorfonucleare (alveolita leucocitara). Lobul pulmonar afectat are consistenta crescuta si este cenusie-galbuie. Docimazia hidrostatica : fragmente mici de plaman cad la fundul vasului cu apa.

Stadiul de rezolutie - corespunde zilelor 7 - 10, se caracterizeaza prin fluidizarea enzimatica a exsudatului inflamator, prin resorbtia acestuia si prin refacerea integritatii peretelui alveolar. Se observa eliminarea fibrinei prin caile limfatice si a florei microbiene prin expectoratie. Depozitul pleural se reincarca cu are, reapar ralurile crepitante.

Complicatiile pneumoniei lobare se impart in :- extrapulmonare

- pulmonare

Complicatiile pulmonare :

Organizarea maselor de fibrina di interiorul alveolelor duce la aparitia tesutului glomerular si la transformarea ulterioara a acestuia in tesut conjuctiv (carnificatie). Acest proces este corespunzator morfologic al anputatiei functiei ireversibile, cu transformarea tesutului pulmonar intr-un tesut neaerat. In cazul activitatii sporite a morfopolinuclearelor exista posibilitatea aparitiei unui abces pulmonar sau a gangrenei pulmonare. Transformarea exsudatului pulmonar seros in exsudat purulent si extinderea acestuia pana la cavitatea pleurala duce la aparitia empiemului pleural. Complicatiile extrapleurei :

mediastinita

pericardita purulenta (extinderea limfogena)

peritonita

abces cerebral

meningita purulenta

endocardita acuta

artrita purulenta

Si toate acestea prin extindere hematogena.

A fost descrisa evolutia pneumoniei lobare, intr-un caz netratat medicamentos. Modelele terapeutice moderne au modificat tabloul morfologic si clinic al pneumoniei lobare sub actiunea antibioterapiei si chimoterapiei, pneumonia capata caracter abordiv, scade incidenta complicatiilor pulmonare si extrapulmonare. Moartea prin pneumonie lobara este determinata de insuficienta cardiaca in special la batrani, alcoolici cronici. Moartea prin pneumonie lobara poate fi consecinta unor complicatii (accesul cerebral, meningita).

Bronhopneumonia - (pneumonia in focare) este o afectiune inflamatorie descendenta, consecutiva unor inflamatii a cailor respiratorii (bronsiolita), aceasta afectiune are carater focal. In majoritatea cazurilor este o complicatie directa a unor inflamatii a cailor respiratorii (in special cele virale) sau complicatii a unor pneumonii acute.

Focarele bronhopneumonice se localizeaza in jurul bronsiilor sau bronsiolelor inflam cu extinderea procesului inflamator pana la nivelul alveolelor invecinate. Aceasta afectiune afecteaza mai frecvent persoanele cu varste extreme (copii, batrani) si cu reactivitate organica crescuta (tumori maligne, insuficienta hepato-renala, insuficienta cardio-respiratorie).

Etiologie - pneumococ, stafilococ, streptococ, bacilli gram negative.

Patogenie - aparitia bronhopneumoniei este determinata de o bronsita sau bronsiolita acuta. Inflamatia se extinde descendent spre tesutul pulmonary si mai rar peribronsic.

Bronchopneumonia mai poate fi consecinta unei extinderi hematogene in cadrul generalizarii unui process infectios (bronchopneumonia septica). Poate fi consecinta unui aspirat pulmonary(de continut gastric,corp straini,bronhopneumonie de aspiratie). Frecvent apare la personae cu tulburari neurologice sau in perioada post-operatorie (bronhopneumonie postoperatorie hipostatice).

Morfopatologia : de regula sunt afectate portiunile bazale ala plamanilor care pe sectiune au culoare cenusie sau cenusie-roscata. Zonele pulmonare afectate au consistenta crescuta. Aceste zonealterneaza cu zonele de tesut pulmonar neafectat de consistenta buretoasa.

Microscopic : se pun in evidenta modificarile tipice de inflamatie exsudativa.

Edemul si infiltratul inflamat - perturba functie de drenaja bronsiilor distale a arborelui bronsic. In interiorul alveolelor se constata acumulari de exsudat amestecat cu mucus cu un numar mare de neutrogile, celule epiteliale  deshuamate.

Pneumonia interstitiala se caracterizeaza prin localizarea procesului inflamator la nivelul interstitiului pulmonar (stromapulmonara).

Acestea poate fi : manifestarea morfologica a virozelor cailor respiratorii sau poate fi complicatia directa a unor procese inflamatorii pulmonare.

Etiologie : adenovirusuri, rinovirusuri, eterovirusuri, mixovirusuri.

Morfopatologie : in functie de localizarea procesului inflamator pneumonia interstitiala poate fi peribronsica sau intraalveolara.

In cazurile in care inflamatia debuteaza la nivelul tesutului peribronsic, acestea ulterior se extinde la nivelul septuriolr din imediata apropiere. In lumenul alveolar se observa acumularea unui exsudat cu rare polimorfonucleare su un numar mare de macrofage.

Abcesul pulmonar poate avea puncte de plecare de la nivelul tesutului pulmonar sau de la nivelul bronsic. De regula este o complicatie a pneumoniilor de orice etiologie(stafilococi, streptoci).

Procesul inflamator este insotit de fenomene necrotice dupa eliminarea maselor necroticopurulente.Prin lumenul bronsic, se formeaza o cantitate restanta. Exsudatul purulent contine flora microbiana, abcesele sunt de regula multiple. In unele cazuri abcesul pulmonar acut se vindeca spontan insa majoritatea cazurilor evolutia acestuia capata un caracter cronic.

Abcesul pulmonar cronic are un perete ingrosat cu consistenta crescuta (este singura deosebire intre un ebces pulmonar acut si abces pulmonar cronic)

Astmul bronsic - este o efectiune pulmonara cronica de natura inflamatorie caracterizata prin hipersensibilitatea cailor respiratorii manifestate prin spasm parosistic cu rezolutie spontana sau medicamentoasa.

Etiologie : 1. substante alergice

2.factori genetici

3.micoza

Spatiul bronsic - crsterea permeabilitatii vasculare si hipersecretiei de mucus sunt mediate de histanina si de factori anafilactici. In cazul in care criza de astm se prelungeste nu reactioneaza la masuri terapeutice, putem vorbi de status asmaticus.

Modificarile morfopatologice :

spasm bronsic care porduce fie atelectazii fie emfizem.

obstructia lumenului bronsic cu secretii vascoase.

inflamatie bronsica

hipertrofia stratului muscular de la nivelul peretelui bronsic.

ingrosarea membranelor bazale

inflamatia bronsica se poate extinde la nivelul bronsiolelor ceea ce duca la obstructii locale cu emfizem consecutiv.

Morfopatologia : modificarile morfologice care se observa la nivelul bronsic si pulmonar pot fi acute (produse in timpul unei crize) si cronice (consecutive crizelor repetate si durate indelungate afectinuii).

Ca rezultat al inflamtiilor alergice se produce obstructia cailor respiratorii cu perturbarea drenajului si permeabilitatii bronsice. La nivelul tesutului pulmonar se produce emfizem pulmonar acut obstructiv. Apar zone de adelectazie cu insuficienta respiratorie acuta, care poate determina decesul persoanei in timpul unei crize de astm. Dupa o anumita perioada de timp crizele repetate produc o inflamatie cronica, ingrosarea si hialinoza membranelor bazale, screloza septurilor, emfizem pulmonar cronic, obstructiv.

Reteaua capilara se goleste, apre hipertensiune pulmonara secundara cu hipertrofia ventriculara dreapta (cord pulmonar) si insuficienta cardiovasculara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2679
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved