Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Aplicarea agentilor fizici

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
BOLILE GENETICE COMUNE ALE ADULTULUI: Diabetul, Cancerul, Schizofrenia
ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PE CALE RECTALA - NURSING
PSIHOPEDAGOGIA DEFICIENTILOR DE AUZ
RECUPERAREA KINETOTERAPEUTICA A TRAUMATISMELOR SUFERITE LA JUDO
EPIDEMIOLOGIA - PRACTICA EPIDEMIOLOGIEI
Motilitatea automata
CELULE SI TESUTURI
Luxatia congenitala de sold
AMIGDALITA CRONICA - TRATAMENT
Tahicardiile


Aplicarea agentilor fizici
1. Aplicatii calde

2. Aplicatii reci

APLICAREA AGENTILOR FIZICI

1. APLICATII CALDE

SCOPUL   PROCEDURII

Activarea circulatiei prin dilatatia vaselor de sange.

Calmarea durerii prin reducerea spasmului muscular .

Cresterea secretiei gastrice si a excretiei renale .

Scaderea inflamatiei si grabirea formarii colectiei purulente .

Promovarea confortului si grabirea procesului de vindecare.

DOMENIU DE APLICARE : toate sectiile cu paturi din spital

TIPURI DE CALDURA : Caldura directa poate fi:

uscata : furnizata la o temperatura mai mare si pentru un timp indelungat cu ajutorul unor dispozitive: sticla cu apa calda, termofoare, punga cu apa calda, perna electrica .

umeda : estompeaza, atenueaza crustele si exudatele, penetreaza mai adanc decat caldura uscata, nu usuca pielea, produce mai putina transpiratie si uzual este mai confortabila pentru pacient . Dispozitivele pentru aplicarea caldurii umede includ: comprese calde pentru zone mici ale corpului sterile sau nesterile, materiale absorbante impaturite pentru zone mai mari ale corpului (ex. pentru prisnitul toracic).

PRECAUTII

Nu se utilizeaza la pacientii cu risc hemoragic .

Este contraindicata la pacientii cu luxatii in stadiu acut (deoarece vasodilatatia poate creste durerea si umflatura, edemul), sau cu procese inflamatorii acute .

Caldura se aplica cu precautie la copii si pacientii in varsta cu insuficienta renala, cardiaca, sau respiratorie; arterioscleroza sau ateroscleroza.

Se aplica cu precautie extrema in zone sensibile la caldura (cicatrici sau stome, proteze articulare, zone cu implanturi metalice) intrucat creste riscul de arsuri si determina efecte sistemice (hipotensiune, polipnee).

PREGATIREA MATERIALELOR

Temometru, prosop, banda adeziva .

Manusi daca pacientul are o leziune deschisa .

Pentru sticla cu apa fierbinte: apa fierbinte de la robinet, termometru de baie, material absorbant textil, protector pentru invelirea sticlei. Se ajusteaza temperatura: 46,1C - 51,7C pentru adulti si 40,6C - 46,1C pentru copiii sub 2 ani si pacientii in varsta; se verifica rezistenta sticlei la caldura ; se umple sticla pana la jumatate sau 2/3 si se inveleste cu materialul textil pentru a nu veni in contact direct cu pielea.

Pentru o perna electrica: material protector pentru invelire . Se verifica cablu sa fie integru si sa nu fie un defect de izolatie . Se conecteaza la priza si se controleaza pozitia monturii . Se infasoara perna cu o panza sau un prosop pentru protectie .

Pentru o compresa calda: vas cu apa fierbinte sau un recipient cu apa sterila, normal salina sau alte solutii, la indicatia medicului; sticla cu apa fierbinte. Acestea pot fi sterile sau nesterile, depinde de prodedura ceruta: comprese sau material absorbant, prosop absorbant, tifon impaturit, pensa, bol sau bazin, termometru de baie, prosop, material impermeabil care acopera compresa, imbracaminte.

Recipientul cu apa sterila fierbinte sau solutii sterile se aseaza la chiuveta . Se masoara temperatura cu un termometru steril de baie . Daca nu exista un termometru steril, se toarna solutie sterila incalzita intr-un vas curat si se verifica temperatura cu un termometru obisnuit si apoi se arunca solutia testata . Se ajusteaza temperatura unei solutii sterile prin adaugarea de apa fierbinte sau rece de la chiuveta, pana cand solutia ajunge la 55C pentru adulti sau 40,1C pentru copii si pacientii in varsta si pentru compresele de pus la ochi. .

Golirea solutiei intr-un bol sau bazin .Apoi se utilizeaza tehnici sterile, umezirea compreselor in solutia fierbinte -.

Comprese calde nesterile : se umple un bol sau bazin cu apa fierbinte sau alta solutie si se masoara temperatura cu un termometru de baie ; se ajusteaza temperatura - 55C pentru adulti, 40,10C pentru copii si pacienti in varsta, si pentru comprese pentru ochi . Se umezeste compresa in lichidul fierbinte, se stoarce si se aplica .

Prisnitul toracic : se utilizeaza pentru bolnavii febrili . Se foloseste un cersaf de pat din bumbac impaturit in trei . Se umezeste cu apa fierbinte 2/3 din suprafata, apoi se stoarce . Se stropeste cu alcool sanitar si se aplica pe toracele bolnavului prin rulare astfel incat partea umezita sa vina in contact direct cu tegumentele, iar partea uscata a cearsafului sau materialului folosit sa vina in jurul toracelui peste partea umezita.

EFECTUAREA PROCEDURII:

Identificati pacientul si procedura indicata .

Evaluati starea pielii unde se va aplica caldura.Asigurati intimitatea pacientului .

Camera sa fie incalzita .

Scoateti aerul care a ramas in punga astfel presand-o usor pe o suprafata plana, apoi inchideti punga, sau tineti punga sus, strangeti portiunea neumpluta pentru a iesi aerul, apoi inchideti punga. Strangeti bine capacul. Verificati sa nu aiba fisuri.

Avertizati pacientul sa raporteze durerea sau disconfortul imediat, sau sa indeparteze singur dispozitivul, daca este necesar .

Masurati temperatura, pulsul si respiratia inainte de a se face aplicatia .

Daca tratamentul cald a fost aplicat pentru a creste temperatura corpului pacientului, se monitorizeaza tot timpul aplicatiei temperatura, pulsul si respiratia .

Se expune numai zona tratata deoarece vasodilatatia va face ca pacientul sa nu aiba frison.

Spalati mainile meticulos .

Sticla cu apa calda, punga cu apa calda, perna electrica

Evaluati frecvent starea pielii pacientului si indepartati dispozitivul (sticla cu apa calda, punga cu apa calda, perna electrica) daca observati umflare excesiva sau roseata excesiva, vezicule, macerare sau paloare pronuntata, sau daca pacientul raporteaza durere sau disconfort .

Umpleti din nou punga, sticla daca este necesar pentru a mentine temperatura corecta.

Îndepartati dispozitivul extern (sticla cu apa calda, punga cu apa calda, perna electrica) dupa 20-30' .

Stergeti pielea pacientului cu un prosop .

Masurati temperatura, pulsul si respiratia pentru a face comparatie cu valorile dinaintea aplicatiei .

Pozitionati confortabil pacientul in pat .

Daca tratamentul trebuie repetat depozitati materialele in camera pacientului, iar daca nu, depozitati materialele intr-un loc adecvat -.

Aplicarea unei comprese calde :

puneti lenjerie de protectie sub zona de tratament, intindeti gel (steril daca este necesar) peste zona afectata.

Evitati apucarea directa pe unele zone distruse si la nivelul ochilor (puteti aplica comprese sterile). Gelul reduce macerarea si riscul de arsuri prin descresterea ratei de penetrare a caldurii.

Ridicati compresele calde din bol sau bazin (utilizati o pensa sterila pentru o procedura sterila).

Stoarceti excesul de solutie din compresa (utilizati o pensa sterila pentru o procedura sterila). Excesul de umezeala creste riscul de arsuri.

Aplicati compresa cu blandete pe locul afectat si dupa cateva secunde, ridicati compresa si verificati aspectul pielii, macerare sau vezicule.

Mulati rapid compresa pe piele, ca sa nu intre aer, daca sunteti sigur ca nu sau produs arsuri. Aplicati un material impermeabil peste compresa si fixati-l cu banda adeziva.

Plasati o sticla, punga cu apa calda peste compresa si impermeabil pentru a mentine temperatura corecta .

Verificati pielea pacientului la fiecare 5' pentru a identifica semnele de intoleranta ale tesuturilor.

Ridicati compresa calda daca pielea arata roseata excesiva, macerare sau vezicule, sau daca pacientul simte durere sau disconfort.

Schimbati compresa daca este necesar sa mentineti temperatura corecta.

Dupa 15-20 de minute ridicati compresa (utilizati pensa, daca este necesar). Aruncati compresa intr-un recipient de deseuri.

Stergeti pielea pacientului cu un prosop (steril, daca este necesar);

Notati starea pielii.

Masurati temperatura, pulsul si respiratia pentru a face comparatie cu valorile dinaintea aplicatiei .

Asigurati confortul pacientului .

Aruncati lichidele si materialele folosite.

Duceti la sterilizare materialele pentru sterilizare.Daca tratamentul trebuie repetat depozitati materialele in camera pacientului, iar daca nu depozitati materialele intr-un loc adecvat.

CONSIDERATII SPECIALE :

Suprimati tratamentul dupa 30 de minute deoarece, pana la acest timp probabil vasodilatatia s-a produs; apoi urmeaza vasoconstrictia, efect revers al tratamentului cald.

Nu utilizati un dispozitiv electric de caldura langa oxigen deoarece o scanteie de la un cablu zdrentuit poate provoca explozie si incendiu. De altfel pentru a preveni socul electric, evitati utilizarea unei perne electrice langa lichid (incluzand pe cel al pacientului cu incontinenta) si evitati manuirea dispozitivului cu mainile umede.

Daca pacientul este inconstient, anesteziat, cu probleme neurologice, sau insensibil la caldura, verificati frecvent locul pentru a evita complicatii ca: edemul, macerarea, pete rosii, vezicule.

Aplicatia trebuie sa acopere o zona suficient de mare pentru a creste volumul de sange de la nivelul suprafetei pielii arunci cand se urmareste reducerea congestiei organelor interne.

Utilizati tehnica sterila cand aplicati caldura umeda pe o plaga deschisa .

Utilizati separat materiale pentru fiecare ochi, pentru a preveni contaminarea .

Utilizati manusi sterile in loc de pensa sterila pentru aplicarea compreselor umede.

Indicatori de performanta

rata infectiilor nosocomiale pe total spital si pe fiecare sectie.

-rata mortalitatii intraspitalicesti pe total spital si pe fiecare sectie.

-numarul de reclamatii/plangeri ale pacientilor.

NOTAREA PROCEDURII: Notati in planul de ingrijire :

timpul si data aplicarii caldurii, tipul de aplicatie .

temperatura, durata, locul unde se aplica caldura .

temperatura pacientului, pulsul, respiratia .

starea pielii inainte, pe durata si dupa tratament .

semnele complicatiilor.

2. APLICATII RECI

OBIECTIVELE PROCEDURII

Promovarea vasoconstrictiei capilare prin inhibarea circulatiei locale .

Controlarea si incetinirea sangerarii .

Reducerea edemelor .

Încetinirea activitatii bacteriene in infectii .

Scaderea inflamatiei .

Reducerea durerii .

Scaderea temperaturii.

TIPURI DE APLICATII RECI

uscata : dispozitivele pentru aplicatia rece uscata includ: punga cu gheata sau colarul, sau pachete de gheata .

umeda : este mult mai penetranta decat cea uscata .

dispozitivele pentru aplicatia umeda rece includ: compresele reci pentru zone mici ale corpului si comprese mari reci pentru zone mari.

PRECAUTII : Se aplica cu precautiune tratamentele reci pentru pacientii cu:

insuficienta circulatorie .

pentru copii si batrani .

pacientii cu arterita deoarece exista riscul de distrugere al tesutului ischemic.PREGATIREA MATERIALELOR :

Termometru, prosop, banda adeziva .

Manusi sterile .

Pentru punga cu gheata sau colar: cuburi de gheata, apa rece de la chiuveta, material absorbant pentru protectie.

Pentru comprese reci: recipient cu cuburi de gheata, recipient cu apa rece de la chiuveta, termometru de baie, comprese, lenjerie de protectie, material impermeabil pentru acoperire.

Pentru punga cu gheata sau colar : selectati o punga de gheata sau un colar de marime potrivita ; umpleti punga de gheata sau colarul cu apa rece de la chiuveta pentru a verifica integritatea ; goliti apa si umpleti apoi colarul pana la jumatate cu gheata maruntita pentru a se putea mula pe corpul pacientului; strangeti de punga cu gheata sau colar pentru a elimina aerul care poate reduce conducerea ; puneti capacul si stergeti umezeala de pe punga cu gheata sau colar ; inveliti punga cu gheata sau colarul cu un material textil protector si puneti o banda adeziva peste material. Acoperirea de protectie previne trauma tesuturilor si absoarbe condensarea.

Pentru comprese reci : puneti apa rece de la chiuveta intr-un recipient cu gheata sau adaugati gheata in apa ; utilizati un termometru de baie pentru ghidare.ajustati temperatura apei la 15C.

EFECTUAREA PROCEDURII

Identificati pacientul .

Verificati indicatia medicului si evaluati starea pacientului .

Explicati procedura pacientului.

Asigurati intimitatea pacientului .

Camera sa fie incalzita .

Masurati si notati temperatura, pulsul si respiratia inainte de a se face aplicatia rece .

Se expune numai zona tratata pentru a evita frisonul .

Spalati mainile riguros.

Aplicarea pungii de gheata sau colarului : plasati punga cu gheata sau colarul pe locul de tratat si incepeti cronometrarea ; observati frecvent locul pentru semne de intoleranta a tesuturilor: albire, marmorare, paliditate, cianoza, macerare sau vezicule. Observati pacientul pentru tremuraturi si pentru plangerile privind arsura sau amortelile. Opriti tratamentul daca apar aceste semne sau simptome si anuntati medicul Ridicati punga sau colarul dupa perioada de tratament prescrisa (uzual 30 de minute).

Aplicarea compreselor reci : puneti lenjerie de protectie sub zona de tratat ; scufundati compresa in apa ; scoateti compresa din apa . Stoarceti compresa pentru a preveni curgerea picaturilor de apa . Aplicati compresa pe locul de tratat si incepeti cronometrarea aplicatiei. Acoperiti compresa cu un material impermeabil . Puneti o banda adeziva .Verificati frecvent locul de aplicare pentru semne si simptome de intoleranta a tesuturilor. Notati plangerile pacientului - arsuri sau amorteli . Opriti tratamentul daca se dezvolta aceste semne sau simptome si anuntati medicul . Ridicati compresa dupa perioada de tratament prescrisa (uzual 20 de minute).

Indicatori de performanta

-rata infectiilor nosocomiale pe total spital si pe fiecare sectie.

-rata mortalitatii intraspital icesti pe total spital si pe fiecare sectie.

-numarul de reclamatii/plangeri ale pacientilor.

CONSIDERATII SPECIALE :

Aplicati rece imediat dupa o ranire pentru a minimaliza edemele.

Temperaturile reci pot fi tolerate pentru un timp lung cand locul de tratat este mic .

Nu continuati nici o aplicatie mai mult de o ora, pentru a preveni vasodilatatia reflexiva .

Cand se aplica rece pe o plaga deschisa sau o leziune care se poate deschide pe perioada tratamentului, utilizati tehnica sterila .

Mentineti tehnica sterila pe durata tratamentului la ochi, cu material steril pentru fiecare ochi separat, pentru a preveni contaminarea.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1655
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site