CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Articulatiile - reflexologie
1. Articulatia umarului
zona reflexogena
cazuistica
2. Articulatia soldului
zona reflexogena
cazuistica
3. Genunchii
zona reflexogena
cazuistica
4. Membre si parti ale corpului care imi sunt zone reflexogene in mod reciproc
cazuistica - inflamatia degetului de mijloc, entorsa a maini, sinovite.
1. Articulatia umarului
Cele mai multe tulburari ale articulatiei umarului se ivesc la femei. Tot din cauza pantofilor ingusti. Tulburarea se face simtita de obicei la agatarea rufelor sau in timpul pieptanarii: bratelor nu le place sa stea in pozitia ridicata.
Leziunile articulatiei umarului nu sunt prea rare si in cazul cand zonele reflexogene sunt blocate, ele nu se vindeca normal si duc cu timpul la artroza. Mai e de remarcat si articulatia umarului este la randul ei zona reflexogena a articulatiei soldului. Asa ca umarul bolnav poate cauza cu timpul, tulburari in articulatia soldului.
Zona reflexogena a umarului drept se afla la piciorul drept, iar cea a umarului stang la piciorul stang, si anume intre al patrulea si al cincilea os metatarsian, pe talpa piciorului pana la articulatia degetului mic al piciorului. (10)
Cazuistica
D-l F. avea aproximativ 65 de ani si suferea cu umarul drept. Articulatia umarului era blocata de ani de zile, motiv pentru care el abia isi putea ridica bratul vreo 10 cm. Pana acum orice tentativa de tratament a esuat. Eu insumi m-am speriat cand I-am vazut piciorul. Desi am tinut in mana pana acuma cateva mii de picioare, dar asa ceva nu mi-a fost dat sa vad. Nu numai degetul mic a fost deplasat de la locul lui si impins sub degetul 4, dar chiar si osul metatarsian 5 s-a aflat sub osul metatarsian 4. Nu-i deci mirare ca umarul din aceeasi parte s-a blocat. D-l F. a recunoscut ca obisnuia sa poarte pantofi cu varf ascutit, cum cerea moda. Asta a fost cauza tulburarilor de care suferea. I-am masat energic zona reflexogena timp de 15 minute, iar dupa aceea I-am spus sa-si ridice bratul. L-a putut ridica cu 30 de cm mai sus
ca mai inainte. De fericit ce era m-a imbratisat. Prin ameliorarea spectaculara a blocarii umarului sa poata demonstra si celor sceptici eficacitatea reflexoterapiei. Dar iata inca un exemplu:
Am fost invitat la o doamna pe care am ajutat-o prin reflexologie. Mai erau prezente alte 12 persoane, toate foarte curioase sa afle ce le-as putea oferi. Una din ele avea necazuri cu umarul, care era inflamat de vreo 2 luni, impiedicand folosirea normala a bratului. Pentru a demonstra starea ei actuala am rugat-o sa-mi arate mobilitatea bratului. Dupa aceea am cerut piciorul ei drept, pe care am inceput sa-l masez. In jurul meu numai priviri ironice. M-am oprit dupa 15 minute si am rugat-o pe doamna sa-si ridice bratul: "nu pot." a vrut sa ma contrazica. Dar imediat s-a oprit din vorba si privea cam neincrezatoare la propria-i mana cu care a facut o miscare de rotatie completa. Celelalte persoane s-au mirat si ele. Cu aceasta demonstratie am putut sa le conving pe toate.
B., un tanar fotbalist, nu a crezut in eficacitatea reflexoterapiei pana ce intr-o duminica a suferit o ruptura muscularra a umarului; si ramas pe teren a trebuit sa fie transportat din stadion. L-am oprit imediat spunand ca nu membrul legat trebuie masat, niciodata; prin masajul leziunii se agraveaza si mai mult. In schimb zona reflexogena poate fi masata oricand. De aceea eu i-am luat in mana piciorul drept si am apasat zona umarului. Dar ranitul ma ironiza: "nu ma doare, deci teoria dv. nu e valabila!" I-am replicat ca piciorul drept corespunde umarului drept, sa-mi intinda piciorul stang. Mi-a intins deci si piciorul stang asteptandu-se la un esec al meu. Dar abia am atins punctul reflexogen cand a emis un tipat si mi-a smuls piciorul. L-am rugat sa mi-l dea din nou si am inceput sa masez foarte incet. Dupa 10 minute a constatat diminuarea tensiunii in umarul lezat, iar dupa alte 10 minute umarul a incetat sa-l mai doara. Cu toate acestea am cerut d-lui B. sa-si faca o radiografie, dar am citit pe fata lui ca el nu socoteste necesar acest lucru. Totusi mi-a facut promisiunea de a o face, precum si de a face masaj pana ce umarul va fi vindecat. Asa a si facut si umarul a revenit intr-un timp scurt. Dupa 5 saptamani a jucat iarasi in echipa lui.
Articulatia soldului
Tulburarile articulatiei soldului sunt de multe ori o consecinta a unei vechi leziuni scapulare. De aceea se recomanda de a se trata concomitent amandoua articulatiile.
Zona reflexogena a soldului drept se afla la piciorul drept, iar cea stang la piciorul stang, imediat dedesubtul gleznei interne si externe. O alta zona reflexogena a soldului este centura scapulara din aceeasi parte.
Cazuistica
D-l R. a simtit primele semne ale soldului cand a facut gimnastica. Ele au disparut insa si d-l R. a crezut ca totul va fi in ordine. Nu a fost insa asa, caci durerile au reaparut cu ocazia unor eforturi mai mari. S-a ajuns pana acolo, ca durerile l-au silit sa intrerupa perioada perioada de base-ball, dupa cel de al doilea joc. S-a hotarat sa ceara sfatul unui medic. Medicul lui de casa l-a trimis la clinica ortopedica. Aici s-a facut un examen temeinic. Radiografia arata o umbra la nivelul capului umarului si s-a banuit ca este vorba de o uzura. S-a incercat obtinerea unei ameliorari prin gimnastica, impachetari cu namol, dusuri subacvatice; timp de an d-l R. s-a dus de doua ori pe saptamana la spital. Totusi degeaba, nu s-a instituit nici o ameliorare. Atunci medicul ortoped l-a sfatuit in felul urmator: Singura terapie inca posibila ar fi operatia. Insa fiindca d-l R. nu a ajuns inca la varsta de 60 de ani, nu i se poate pune o articulatie artificiala. De aceea trebuie facuta o operatie preliminara in care capul articular al femurului va trebui torsionat, iar abia dupa cativa ani se va putea pune o articulatia artificiala. Expectativa nu e recomandabila, dat fiind pericolul unei anchiloze. D-l R. a consimtit si s-a ajuns deja la fixarea termenului de operatie. In acest timp d-lui R. i-a fost adusa la cunstinta metoda reflexogena. Cand veni prima data la mine a schiopatat de-a binelea. Suferea de dureri continue ale articulatiei soldului, care iradiau pana jos in genunchi si gamba. Si reactia zonei reflexogene a soldului era puternica. Dar pe mine m-a interesat si cauza acestor tulburari atat de grave. De aceea i-am examinat piciorul in intregime, si am putut constata o functie slabita a rinichilor, a suprarenalelor, a ureterului si a vezicii urinare, a stomacului, a duodenului, a ficatului si a vezicii biliare, a cefei si a coloanei lombare. D-l R. a confirmat ca a suferit in trecut si cu coloana lombara. Din cauza unei ciupiri a nervului in partea lui radiculara s-a produs o deficienta de inervatie a articulatiei soldului, iar cu timpul deformarea articulatiei. Termenul de operatie era fixat abia peste 5 luni, asa ca ne-a ramas timp suficient, de care ne puteam folosi. D-l s-a masat singur in fiecare zi timp de 1-2 ore, iar de 2 ori pe saptamana l-am masat eu timp de 60 minute. Dupa un timp relativ scurt, durerile au inceput sa cedeze. In timpul zilei chiar nu a mai simtit dureri. De operatie nici sa nu mai auda. Dupa 6 luni a uitat ca a schiopatat vreodata, blocarile si durerile soldului au disparut. Daca il intalniti pe d-l R. astazi, nu veti crede ca acest barbat vioi si plin de elan, cu nu prea multa vreme in urma, abia a putut sa mearga.
Genunchii
Leziunile genunchilor sunt destul de frecvente. Sa le tratati cu grija, pentru ca ele, netratate, deasemeni provoaca mai tarziu o artroza.
Zona reflexogena a genunchiului drept se gaseste la piciorul drept, iar a genunchiului stang la piciorul stang si de asemenea in partea exterioara a piciorului. Aici se gaseste o adancitura semicirculara; zona reflexogena a genunchiului respectiv. O alta zona reflexogena a genunchiului este si cotul din aceeasi parte.
Un caz de leziune a genunchiului
D-na S. locuia la tara. Intr-o zi s-a dus in oras pentru cumparaturi. La o trecere de pietoni a fost lovita de o masina si transportata la spita. Genunchiul stang a fost zdrobit, avea contuziuni. Tratamentul din spital nu prea a folosit d-nei S., caci dupa 3 saptamani inca nu a fost vindecata. I-am facut o vizita si am sfatuit-o sa-si maseze zona reflexogena - in cazul de fata cotul - pentru a obtine o mai buna irigare sanguina, conditia prealabila a vindecarii. Totusi am observat numaidecat ca d-na S. nu a dat atentia cuvenita spuselor mele si ca nu era dispusa sa aplice masajul. Cine nu-ti primeste sfatul, pe acela n-ai cum sa-l ajuti! Dupa 6 saptamani d-na S. a putut parasi spitalul si a plecat 2 saptamani la sanatoriu balnear. Acuma in sfarsit a fost dispusa sa faca ceva. Ambele zone au fost zilnic masate si d-na S. a putut sa mearga normal dupa 3 saptamani.
Un alt caz
D-na N., o doamna de 75 de ani, era curioasa sa stie daca reflexologia i-ar putea ajuta si ei, caci era suferinda de artrita si de artroza a genunchilor. I-am demonstrat pe loc ca se poate obtine o ameliorare; caci dupa 10 minute de masaj al zonei reflexogene drepte, genunchiul drept a incetat s-o mai doara. Nici nu a vrut sa creada! De aceea am facut-o sa urce scarile pana la ultimul etaj, pentru ca sa poata judeca mai bine diferenta care a intervenit in starea ei. Cand s-a reintors mi-a confirmat: "De 10 ani nu am mai putut sa execut acest lucru, cu atat usurinta!" Dar ce se va intampla cu genunchiul stang? Nu vreti sa-l puneti la punct si pe acesta? I-am masat deci zona reflexogena din aceasta parte, cu acelasi rezultat, dar i-am atras atentia ca va mai trebui sa maseze si zonele reflexogene ale glandelor suprarenale, ale rinichilor ale ureterului si a vezicii, pentru a obtine o vindecare durabila.
Membre si parti ale corpului care isi sunt zone reflexogene in mod reciproc
Cand este cazul sa le masam pe acestea?
Imediat dupa accdente recente sau operatii. Irigarea sanguina marita garanteaza o vindecare optima a leziunii in timpu cel mai scurt posibil. In caz de accidente unde leziunile nu se vindeca sau in caz de plagi care puroiaza, zona reflexogena nu este in ordine. De obicei ea este blocata de formatiuni cicatriciale si depuneri care sunt ramasite ale unui accident anterior. La persoanele ale caror leziuni raman dureroase la schimbarea vremii. Si aici se poate ajuta printr-o mai buna irigare a zonei reflexogene. In caz de invartosire ale centurii pelviene sau scepulare; in caz de dificultate de a sta in pozitie sezanda. Toate zonele sunt de gasit in aceeasi zona a corpului. Numai cele referitoare la cap se incruciseaza!
mana e zona reflexogena a labei piciorului si invers, laba piciorului e zona reflexogena a mainii
la fel este cazul cu degetele picioarelor si ale mainilor: degetul mare al mainii si al piciorului interactioneaza, la fel degetul aratator si degetul 2 al piciorului, degetul din mijloc si degetul 3, inelarul si degetul 4, degetul mic de la mana si de la picior.
la fel interactioneaza articulatia maini cu articulatia gleznei
antebratul si gamba interactioneaza, radiusului corespunzand osul peroneu, iar cubitusului, tibia. Si tendoanele din antebrat le gasim corespondente in gamba.
Cotul si genunchiul interactioneaza
La fel articulatia umarului si articulatia soldului
Ceafa este zona reflexogena pentru osul sacru si invers
Centura scapulara interactioneaza cu centura pelviana
Cazuistica
Inflamatia degetului de mijloc
Intr-o noapte d-na L. s-a trezit cu o durere pulsatila si inflamatii a degetului de mijloc. Stia imediat despre ce este vorba, caci acest lucru s-a intamplat a treia oara intr-un an. In ocaziile trecute ea si-a tratat inflamatia cu bai si comprese. In rastimp insa a auzit de reflexoterapie. Si-a adus aminte de zona reflexogena; s-a asezat la marginea patului si a inceput a masa degetul 3 de la picior care era foarte dureros. Dupa 5 minute durerea in deget a incetat si in alte 2 zile, in care zona respectiva a fost masat, inflamatia degetului sa vindecat.
Entorsa a maini. Fractura articulatiei pumnului la ambele maini.
S., o fata de 12 ani, a cazut cu bicicleta si si-a fracturat articulatiile pulsului la ambele maini. Mama ei i-a aplicat imediat un masaj la ambele glezne. in consecinte dupa cateva zile S. nu a mai avut dureri. Dupa 4 saptamani i s-a indepartat aparatul gipsat. Partile fracturate s-au sudat perfect si S. nu a mai avut dificultati la ridicarea mainilor. Acest lucru nu se intampla totdeauna asa. De multe ori formarea calusului nu se face cum trebuie, care nu se sudeaza sau raman limitari ale miscarilor.
Sinovite
Intr-o statiune de iarna am cunoscut o doamna care avea antebratul pus in gips. Stand de vorba am aflat din ce motiv trebuia sa poarte aparatul gipsat la antebrat si puls. De luni de zile suferea de o sinovita pentru care s-a lasat tratata deja la 4 specialisti. Dar baile, impachetarile cu namol si injectiile nu au dat nici un rezultat, asa ca s-a hotarat imobilizarea antebratului. Dar acesta a continuat sa doara. I-am vorbit despre masajul zonelor reflexogene si m-a ascultat cu neincredere. De aceea m-am hotarat sa-i fac o demonstratie si i-am cerut piciorul aceleiasi parti. Zona reflexogena a reactionat cu durere din cauza multiplelor depuneri. Blocajul a fost provocat in parte de bocancii moderni de schi inchisi pana sus cu niste catarame. In consecinta zona a stat tot timpul sub presiune si nu si-a mai putut indeplini misiunea. Antebratul a suferit din lipsa de irigatie si sinovita nu se putea vindeca. Timp de 20 de minute am masat gamba doamnei. Dupa aceea i-am taiat gipsul jos si am indemnat-o sa miste antebratul si mana. Mi-a urmat sfatul cu neincredere, dar deodata a inceput sa straluceasca de bucurie: "Nu ma mai doare de fel! Ia uitati-va cum il pot misca!" Sotul a urmarit tot procedeul cu mare interes si in saptamanile ce au urmat a continuat el s-o maseze zilnic timp de 10 minute. Rezultatul: articulatia pulsului si antebratului au continuat sa ramana fara durere.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 626
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved