Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Boala Alzheimer

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Boala Alzheimer

Este vorba despre o dementa severa care este des intalnita la persoane de varsta a treia. Aceasta afectiune apare in toate straturile sociale si inca nu se cunoaste cauza din care se poate produce. Se cunoaste din statistici ca 70% este prezenta la femei, deci are o predominanta net feminina. Este de fapt o dementa presenila si de obicei survine in jurul varstei de 55 de ani si este considerata presenila sau senila daca apare dupa 65 de ani. Daca apare insa in cazurile cu caracter familial atunci poate apare si in jurul varstei de 50 de ani. In rare cazuri poate apare insa chiar si inainte de aceasta varsta.



Este o forma de degenerescenta cerebrala, adica este vorba despre un proces de involutie a neuronilor din scoarta creierului.

Clinic se manifesta prin deteriorarea grava a facultatilor mintale cu semnificative tulburari de memorie, confuzii, dezorientare in timp si spatiu. Debutul poate fi lent si la inceput nu este sesizat, dar treptat incepe sa se faca simtita. Bolnavul uita o serie de lucruri sau chiar unde locuieste, cum il cheama si poate sa fie apoi o evolutie inspre tot mai rau, care se poate intinde si pe o perioada de 20 de ani.

Distrugerile cerebrale vor fi tot mai avansate si in special intelectuala afectand procesele gandirii rationale si judecata, capacitatea de a vorbi, scrie, coordonarea miscarilor, orientarea, etc.

Bolnavul devine dependent de cei din jur, pentru ca de fapt devine tot mai ne ajutorat. La inceput uita numerele de telefon sau chiar unde locuieste, de asemenea incepe sa uite persoanele apropiate chiar mergand pana la a nu mai recunoaste proprii copii, denumirea lucrurilor, etc. Isi pierde apoi indemanarea chiar in a se imbraca. Nu mai stie sa-si incheie un nasture sau un fermoar. Nu mai stie sa se spele, sa manance, etc. Incepe la inceput sa dea raspunsuri de judecata simple mai lent, pentru ca apoi sa nu mai poata sa raspunda la nici o intrebare. Nu mai stie de exemplu sa foloseasca banii. Pierde notiunea valorilor. Pierde treptat orientarea si este in stare sa se piarda nu numai pe strada ci si chiar in casa de unde nu mai stie sa ajunga de la baie la dormitor. De cele mai multe ori se intampla ca pleaca de acasa si nu mai stie sa se reantoarca. Trece usor de la ras la plans. Devine cu totul un alt om schimbandu-si personalitatea. De cele mai multe ori devine irascibil, chiar daca inainte era un om sociabil.

Boala Alzheimer determina degenerarea mai multor structuri din creier. Evolutia placilor amiloide si neuro-fibrilare se deterioreaza, dupa care apar deficiente ale acetilcolinei si a altor neurotransmitatori, pe masura ce boala evolueaza.

Cercetarile medicale indica faptul ca nornicotina, produsa atunci cand nicotina este absorbita in corp, poate opri formarea placilor si a nodulilor proteici in creier, cauza aparitiei sindromului Alzheimer. Este un lucru bine cunoscut faptul ca fumatorii prezinta un risc mai mic de a suferi de boala Alzheimer decat persoanele care nu fumeaza.

Nicotina poate fi folosita si pentru tratarea bolii Alzheimer, atunci cand boala este deja prezenta. Au fost deja efectuate teste pe soareci pentru a demonstra ca nicotina poate repara celulele de memorie degenerate. Usurarea oferita de nicotina are loc deoarece aceasta ataseaza de receptorii din creier. Acetilcolina, un compus chimic important pentru capacitatea de invatare si memorie, se pierde atunci cand oamenii sunt bolnavi de Alzheimer, aceasta fiind influentata in mod pozitiv cand se consuma nicotina.

Nicotina are potentialul de a ajuta ]n cazul mai multor boli ce implica functionarea creierului, printre care depresia, sindromul Parkinson si schizofrenia. Companiile de medicamente incearca crearea unor medicamente din nicotina, capabile sa ofere nicotina organica (tigarile mai sunt capabile de acest lucru0. Un produs din nicotina organica exista deja pe piata, fiind simpla nicotina organica in apa, fara alte chimicale. Acest produs este folosit in prezent de multe persoane. Nicotina incepe sa fie privita altfel, ca un produs natural cu efecte pozitive asupra sanatatii, un produs ieftin si care se gaseste din abundenta.

Tratament:

Exista multe studii medicale referitoare la metodele de prevenire si usurare a simptomelor bolii lui Alzheimer, una fiind aceea de folosire a unui compus natural si anume nicotina organica, care este sanatoasa si ne toxica. Nicotina face de fapt parte din lantul trofic al naturii si majoritatea persoanelor consuma microelemente din nicotina in fiecare zi prin consumul de alimente ca ardeii iuti, conopida, rosii, cartofi si multe ceaiuri.

Reputatia nicotinei e pe cale de a se schimba. Nicotina are o reputatie proasta datorita asocierii sale cu fumatul. Totusi unele din celelalte 4000 de chimicale din tigari sunt adevarati ucigasi si nu nicotina. Cercetarile medicale privind nicotina au aratat ca aceasta poate imbunatatii starea de concentrare, atentie si starea de spirit. Aceasta influenta asupra creierului i-a facut pe oamenii de stiinta sa priveasca nicotina ca pe un potential compus de prevenire si de usurare a suferintelor cauzate de mai multe boli, printre care si Alzheimer.

Pentru ca nu se cunoaste cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni este foarte dificil de tratat si de fapt se incearca diferite modalitati care sa ajute la o mai buna functionare a creierului prin diferite modalitati si tratamente.

Dieta. Se vor prefera alimente naturale cu cat mai putine substante chimice ca adausuri (respectiv E-uri). Se dau sucuri de legume si fructe care pot aduce organismului nu numai vitaminele necesare ci si o serie de oligoelemente necesare unei bune functionari. Din carne se prefera carnea de peste cu toate ca la acesti bolnavi este foarte dificil de dat aceasta hrana, pentru ca trebuie sa te porti cu el ca si cu un copil mic, sa nu se inece cu un os de peste. Se reduc grasimile si colesterolul din alimentatie. Se reduce sau chiar se suprima tutunul si alcoolul. Se pot da de asemenea suplimente minerale ca: magneziu, zinc, seleniu si vitamine daca acestea nu se pot da prin alimentatie. Se consuma legume, fructe, verdeturi, seminte si cereale integrale deoarece acestea contin beta-caroten, calciu, magneziu, fier, iod, acizi grasi esentiali si vitaminele A,C :i E, elemente vitale pentru sanatatea creierului si a circulatiei sangelui. Consumati 3 portii de peste gras pe saptamana deoarece acesta contine acizi grasi esentiali Omega-3 vitali pentru creier. Mancati alimente bogate in vitamina B12. Acesta ajuta la formarea globulelor rosii si a celulelor sistemului nervos si este intalnita in carne, peste, lapte, branzeturi si oua.

Trei pahare de suc de fructe baute pe saptamana pot sa reduca riscul imbolnavirii cu 76%. Aceasta dovedeste ce influenta puternica are alimentatia sanatoasa asupra creierului. Acelasi lucru face sa scada si riscul infarctului de miocard.

Pentru calmarea depresiilor se recomanda consumul de legume cu frunze verzi (de exemplu varza) care contine acid folic ce stimuleaza buna dispozitie, alimente ce contin fier (zarzavaturi, carne, peste, fasole, galbenus de ou), magneziu (crustacee, cereale integrale, nuci), calciu (lactate, nuci, alune, seminte) vitamina C (citrice, macese), vitamina B6 (carne, peste, galbenus de ou, banane, nuci, seminte) toate ajutand la buna functionare a creierului si stimuland activitatea acestuia. Ceaiul de sunatoare este de asemenea un remediu pentru calmarea depresiilor.

Este indicat sa se evite somnul din timpul zilei si sa se faca exercitii fizice ziua, iar inainte de culcare sa se bea un pahar cu lapte cald sau ceai fara cafeina.

Se pare ca cercetatorii au descoperit o substanta prezenta in sofranul indian (cea din care se obtine condimentul curry) care ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament pentru aceasta boala. Pentru o mai buna intelegere a mecanismul prin care aceasta planta actioneaza trebuie explicat ca evolutia bolii este provocata de formarea la nivelul creierului a unor aglomerari de celule nervoase anormale, numite placi senile, gramezi de material ce intrerup structura normala a celulei nervoase si nu mai permit buna functionare a acesteia.

In testele de laborator substanta continuta de sofranul indian a ajutat la curatirea sangelui de unul dintre componentele principale ale placilor senile.   Pe baza acestui rezultat cercetatorii spera ca in viitor sa poata dezvolta un tratament care ar presupune administrarea de transfuzii sangvine care sa contina aceasta substanta si sa ajute astfel sistemul imunitar al pacientilor sa elimine principalul compus chimic responsabil de aparitia placilor senile.

Deocamdata nu este foarte clar daca folosirea in alimentatie a curry-ului va ajuta la prevenirea maladiei, dar studiile sustin ca transfuziile cu sange care contine compusul chimic din curry ar putea duce la eliminarea acestor placi senile, vindecand astfel boala.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: ginko-biloga, ginseng. In rest ca la batranete.

Se indica in special folosirea Ginkgo-biloba zilnic care este una dintre putinele plante care poate ajuta atat circulatia sangelui (oxigenarea creierului) la nivelul creierului cat si refacerea. Se pot da in acest caz cate 6 capsule de planta pe zi. Se dau perioade lungi de timp. Se consuma de asemenea condimente: ardei iute, ceapa, hrean, piper, scortisoara, usturoi. Acestea pot si ele ajuta.

Reteta: la 1 litru de vin rosu se pun 20 g de gingo-biloba (frunze maruntite) si se astupa lasandu-se la temperatura camerei timp de 10 zile. Se strecoara apoi acest preparat si se adauga 100 g miere de albine si 2 g de laptisor de matca. Se tine in sticla bine inchisa la rece. Se va lua cate 1 lingura mare (10 ml) de 3 ori pe zi, preferabil inainte de mese. Cura aceasta se face 30-60 zile.

Vinul rosu. Trebuie sa se stie faptul ca vinul rosu contine polifenol care este un colorant al boabelor de struguri si care ajuta la neutralizarea efectului radicalilor liberi care este principala cauza a ingrosarii vaselor de sange. De asemenea vinul acesta are proprietatea de a subtia sangele, impiedicand formarea cheagurilor de sange care sunt raspunzatoare de multe afectiuni si care pot contribui la agravarea afectiunii. De asemenea colorantii vegetali si taninurile din acest vin previn depunerile de colesterol si deci si sclerozarea vaselor de sange. Se recomanda folosirea unei cantitati de 300 ml de vin rosu pe zi.

Magneziul este o substanta care trebuie furnizata acestor bolnavi in cantitate mai mare, pentru ca aceasta contribuie la buna functionare a sistemului nervos contribuind la stimularea activitatii a peste 300 de enzime. De asemenea opreste hemoragiile si previne formarea de cheaguri de sange la nivelul vaselor de sange. Se va lua cate 70 mg pe zi din acest mineral. Se gaseste si in alimente ca: soia, fasole uscata, orez ne decorticat, fulgi de ovaz, faina de grau integrala si de asemenea in unele ape minerale.

In rest foarte multa grija si atentie din partea celor din jur este absolut indispensabila.

Ginko-Biloba se pare ca ajuta foarte mult la aceasta afectiune. Se va lua cate 0,5 g de praf din planta de 3 ori pe zi, cu 15 minute, inaintea meselor principale.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1825
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved