Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FOTOTERAPIA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



FOTOTERAPIA

Fototerapia este aplicarea in scop terapeutic a energiei radiante luminoase. Energia radianta este compusa din doua feluri de radiatii: 

- radiatii vizibile percepute de ochiul uman sub forma



-de lumina

- radiatii invizibile (ultraviolete si infrarosii).

Mecanismele fenomenului de sensibilizareLumina actioneaza asupra organismului prin intermediul tegumentului. Pielea se comporta diferit la cele trei categorii de raze.

Pielea lasa sa treaca radiatiile luminii vizibile si pe cele infrarosii pe care nu le absoarbe sau le absoarbe intr-o mica masura.Aceste raze traverseaza pielea si trec in profunzime. Cu radiatiile ultraviolete lucrurile se petrec invers, adica razele ultraviolete sunt absorbite aproape in totalitate in piele (ele nu trec mai departe, ci se acumuleaza in piele).Datorita acestui fenomen diferit de absorbtie, razele vizibile si cele din gama infrarosie produc in organism actiuni de mica importanta (caldura), pe cand razele ultraviolete sunt capabile sa provoace in piele actiuni chimice cu efecte locale si generale foarte importante.Sensibilitatea pielii fata de radiatiile luminoase este variabila de la un individ la altul si de la o regiune la alta a corpului.

Fototerapia are un efect terapeutic si profilactic asupra morbiditatii, fie printr-o actiune directa asupra microbilor, fie printr-o actiune mai complexa in care intra si cresterea rezistentei organismului fata de infectii.Dintre toate razele spectrului de lumina, cele care au puterea bactericida cea mai intensa sunt razele ultraviolete cu lungimea de unda sub 280 milimicroni. Puterea bactericida scade catre lungimile de unda mai mari.

Exista patru grade de actiune a razelor ultraviolete asupra bacteriilor.

l Actiune subbactericida (raze ultraviolete in doze mici care nu numai ca nu provoaca moartea bacteriilor, ci in mod paradoxal duc la o crestere si multiplicare a numarului lor.

Actiune bactericida incompleta care distruge bacteriile sensibile, dar nu le omoara pe cele rezistente.

Actiune bactericida completa, care sterilizeaza complet culturile microbiene.

Actiune litica (adica iradierea care provoaca liza, distrugerea bacteriilor).

Razele ultraviolete pot fi folosite pentru sterilizarea si dezinfectarea aerului din spitale, camere de nou nascuti, scoli si crese sau pentru sterilizarea apei prin simpla iradiere

a acesteia.

Expunerea la soare sau la o lampa cu arc voltaic provoaca pe piele o roseata insotita de caldura. Acest eritem caloric care apare chiar in timpul expunerii, se mentine putin si apoi dispare, fiind provocat de razele calorice rosii si infrarosii.El este urmat la cateva ore de la expunere de un nou eritem, insotit de senzatia de usoara arsura. Acesta este fotoeritemul ultraviolet. Supunand pielea la actiunea radiatiilor ultraviolete in doze mici si repetate, se obtine un usor eritem care dureaza de la patru pana la sase ore dupa prima iradiere.Acest eritem se repeta la fiecare sedinta de iradiere. Dupa trei - patru zile de la prima iradiere apare o usoara pigmentare care progreseaza ca intensitate pe masura continuarii sedintelor.Incepand din a zecea zi apare uneori o usoara descuamare.

Iradierile cu o doza mare si unica produc un eritem intens care apare la cateva ore de la iradiere, dureaza 2-5 zile si este urmat de o descuamare masiva a pielii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1570
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved