Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Bolile transmisibile sexual si abuzul sexual al copilului

sanatate


Bolile transmisibile sexual si

abuzul sexual al copilului

Cuvant inainte

Investigatiile abuzurilor sexuale asupra copiilor sunt foarte dificile. Rezolvarea cu succes a acestor cazuri este in cele mai multe situatii impiedicata de jena victimei sau de inabilitatea de a comunica,ca si de numarul sarac de evidente. Daca consecintele abuzurilor asupra copiilor sunt o preocupare pentru noi toti, abuzul sexual este un fapt devastator, in special atunci cand o boala sexual transmisibila va fi o urmare a violului.

Acest ghid este desemnat sa prezinte, dupa modelul procurorului Shay Bilchik specialist in victimologie, tehnici suplimentare de investigare, prin utilizarea bolii transmise sexual, ceea ce va duce la identificarea sau eliminarea suspectilor in cazul unui abuz sexual. Investigatiile sunt cruciale deoarece pot reprezenta poarta catre tratamentul victimelor si le poate ajuta sa se protejeze de viitoare atacuri. Acest ghid incearca de asemenea sa sensibilizeze investigatorii pentru a lua precautii deosebite in investigarea cazurilor, si pentru a-I ajuta sa recunoasca copii care au nevoie de sprijin medical imediat.

Bolile cu transmitere sexuala (STD) includ o mare varietate de infectii si conditii care sunt transmise in general prin activitatea sexuala. Clasicele boli ca gonoreea sau sifilisul sunt acum puse in umbra de noi boli transmisibile sexual care nu sunt mai comune ci si mult mai dificil de diagnosticat si tratat. Aceste noi BTS include infectii cum ar fi cele cauzate de Chlamydia trachomatis (clamydia), virusul uman papilloma (HPV), vaginita bacteriana si virusul imunodeficientei - HIV. Rapida aplicatie a noii tehnologii pentru diagnosticarea BTS au dus la cresterea seturilor de teste de laborator care necesita evaluari critice din partea medicilor si o revizuire critica a aplicarii legii.

Informatiile clare despre BTS ale victimelor abuzului sexual au fost impiedicate de o serie de factori:

Prevalenta infectiilor transmise sexual poate varia in functie de regiune si intre diversele populatii din cadrul aceleiasi regiuni.

Putine studii au incercat sa diferentieze infectiile existente dinaintea abuzului sexual de infectiile care au rezultat in urma abuzului. Prezenta unei infectii preexistente la adulti este in general legata de o activitate sexuala anterioara. La copii insa, infectiile preexistente pot fi legate de o colonizare prelungita dupa nastere sau cu putin inainte de nastere, de raspandire nonsexuala, de o activitate sexuala anterioara abuzului sexual.

Perioadele de incubatie pentru BTS variaza de la cateva zile pentru gonoree, pana la cateva luni pentru HPV. Perioadele de incubatie si timpul de examinare dupa un episod de abuz sunt deosebit de importante in detectarea infectiilor.

Atunci cand un copil are o BTS, oficialii trebuie sa incerce sa determine cu acuitate daca infectia a fost asociata cu contactul sexual si, daca din motive legate de un eventual proces, au fost folosite metode de diagnosticare corecte. Urmatoarele fapte trebuie sa fie retinute:

BTS pot fi transmise in timpul asaltului sexual.

Episoadele multiple de abuz maresc riscul infectarii cu BTS, probabil prin cresterea numarului de contacte cu un individ infectat, iar ratele de infectie variaza in functie de tipul de asalt. De exemplu, penetrarea vaginala sau rectala este mai degraba o cale sigura ce duce la infectarea cu o BTS decat jocul erotic.

Asaltul sexual este o crima violenta care afecteaza copii de toate varstele, inclusiv bebelusii.

Majoritatea copiilor care sunt abuzati sexual nu se vor plange de traumele sau de infectiile datorate BTS. Majoritatea copiilor abuzati sexual nu vor spune ca au dureri genitale sau probleme de acest gen.

In cazul copiilor, izolarea unui organism sexual transmisibil, poate fi primul indicator al faptului ca buzul a avut loc.

In majoritatea cazurilor infectarea copilului va demonstra istoricul asaltului sexual.

Desi prezenta unui agent transmisibil sexual la un copil mai mare de 1 luna sugereaza un abuz sexual, exista si exceptii. Infectiile genitale si rectale cu chlamydia la copii mici se pot datora unei infectii pre sau post natale, care poate dura timp de 3 ani.

Incidenta si prevalenta abuzului sexual la copii sunt dificil de estimat.

Majoritatea abuzurilor sexuale din copilarie scapa nedescoperite.

Trasaturi comune de abuz sexual in copilarie apar in functie de sexul si varsta vicimei.

80-90% dintre copii abuzati sexual sunt fete (varsta media:7-8 ani).

75-85% dintre copii abuzati sexual au fost agresati de un barbat, de un adult sau un minor cunoscut de copil. Acesta este in general un membru al familiei cum ar fi tatal, tatal vitreg, prietenul mamei sau un unchi sau orice alta ruda de sex  masculin.

Victimele unor atacatori necunoscuti tind sa fie mai in varsta decat copii care sunt abuzati de un membru al familiei. Acestia dintati vor fi subiectul abuzului sexual doar o data.

Abuzul sexual al unui membru al familiei sau al unei cunostinte de familie implica de cele mai multe ori episoade multiple care pot fi de la o saptamana pana la ani.

Majoritatea victimelor descriu un singur tip de activitate sexuala, insa 20% au experimentat maimult decat un tip de act sexual fortat. Penetrarea vaginala a fost raportata a apare in aproape 50% din cazuri iar cea anal cam la o treime dintre victimele feminine.


Aproape 50% dintre victimele masculine ale abuzului sexual au experimentat penetrarea anala.

Alte tipuri de activitate sexuala, inclusiv contactul oral-genital si jocul erotic au loc in cam 20% pana la 50% dintre victimele abuzului sexual.

Copii care sunt abuzati sexual de catre persoane cunoscute, de obicei experimenteaza traume mai mici, inclusiv traume genitale, decat victimele unor aslaturi facute de straini - deoarece astfel de trraume pot starni suspiciuni ca abuzul a avut loc.

BTS si organismele

Perioada de incubatie

Manifestari clinice

Transmitere

Diagnostic

Gonorea

Neisseria

gonorrhoeae

3-5 zile

1.Vaginite,uretite,faringite, proctite.

2.Rar:Artroza, conjunctivita

3.Majoritatea infectiilor gatului si rectului, si cam 50% dintre infectiile vaginale la copii pot fi asimptomatice.

1.Prin contact sexual.

2.Exceptii:Conjunctivita neonatala este dobandita de copil la nastere.

3.Nici o evidenta de transmitere prin colacele WC, prosoape murdare, etc.

Cultura de N.gonorrhoeae folosind medii selectate cu confirmarea a cel putin 2 metode folosind diferite pincipii cum ar fi fermentarea zaharului, substante tip enzime, hibridizare serologica sau DNA>

Folosirea probelor de DNA sau a altor metode de nonculturi, inclusiv lamele vaginale sau uretrale, nu sunt recomandate deoarece alte bacterii pot fi identificate drept N.gonorrhoeae.

Infectii clamydiale

Chlamydia

trachomatis

5-7 zile

1.Majoritatea infectiilor transmise sexual din USA.

2.La adulti si adolescenti:uretrite si cervicite mucopurulente care pot duce la boli pelvice inflamatorii;

cu toate acestea, majoritatea infectiilor la adulti si copii sunt asimptomatice.

1.Sexuala la copii de 3 ani si mai mari.

2.Infectie perinatala dobandita (de la mama la copill, care poate dura in vagin si rect de la 3 ani si chiar mai mult.

3.Nu este nici o evidenta de transmitere prin toalete, proasoape murdare, etc.

1.Izolarea in cultura de tesut doar cu identificare microscopica a caracteristicilor cu substante anticorp fluorescente.

2.Metodele de noncultura, inclusiv enzimele imunoassay (EIA), anticorpi fluorescenti (DFA), si probele DNA nu sunt aprobate pentru folosire in cazul copiilor in zonele rectale sau genitale. Folosirea acestora a dus la prea multe teste fals-pozitive.

Sifilis

Treponema

pallidum

1.Infectia primara:10-90 zile, de obicei 3-4 saptamani

2.Secundara: 6 saptamani pana la 6 luni dupa ce lezi- unile primare se vindeca

1.Sifilisul primar: Cancre, ulcer nedureros in locul inocularii (penis, vulva, vagin, rect, etc.). Cancrele se vindeca spontan dupa 1-2 saptamani.

2.Sifilisul secundar:Inrosiri ale pielii, febra, noduli, scurgeri de mucoasa.

3.Sifilisul latent: asimptomatic desi descoperirile serologice pozitive pot persista ani de zile.

1.Prin contact sexual. Cancrele si scurgerile de mucoasa sunt focare de infectie.

2.Copii pot face sifilis congenital de la mama lor. Prezentarea este similara cu a sifilisului secundar.

1.Identificarea sifilisului in leziuni cu microscopul sau prin utilizarea anticorpilor fluorescenti conjugati monoclonali.

2.Cele mai folosite metode sunt cele serologice:testul plasmei rapide (RPR), cercetarile laboratorului de boli venerice (VDRL) cu teste anticorpi reaginice si absorbtia anticorpi fluorescenta treponemala (FTA-ABS0 - un test pentru anticorpii specifici sifilisului.

3.Rezultatele pozitive ale RPR sau ale testului VDRL la un copil care nu are un istoric de sifilis congenital.

4.Rezultatele RPR si ale testului VDRL vor fi negative dupa un tratament efectiv; FTA-ABS raman ridicate toata viata pacientului.

Trichomonia-sis

Trichomonas

vaginalis

5-28 zile

1.Vaginita.

2.La barbati infectia pare sa fie asimptomatica, dar T.vaginalis poate cauza unele cazuri de uretrite nonspecifice.

1.Prin contact sexual.

2.Nu a fost descoperita la copii de 1 an sau mai mari fara un istoric de contact sexual.

3.Copii pot lua infectia de la mama, la nastere.

4.Infectiile perinatale pot persista timp de 6-9 luni.

5.Nu exista o evidenta a unor infectari de la obiecte murdare.

1.Identificarea microscopica a organismului in fluidul vafinal.

2.Metodele de cultura pot fi mai sensibile insa nu sunt mereu la indemana.

Descoperirea de tricomonade in urina colectata pentru alte scopuri nu este suficienta pentru un diagnostic corect, deoarece urina poate fi contaminata cu T.hominis, un microb existent in intestine dar care nu se transmite sexual.

Vaginita bacteriana (BV)

Gardnerella

Vaginalis;

Specia

Bacteroides si alte bacterii anaerobice;

Si Mycoplasma

hominis

5-28 zile

1.BV nu este chiar o infectie ci mai degraba un deranjament al florei vaginale, care este inlocuita de organismele listate.

2.Clinic se prezinta ca o scurgere vaginala gri, urat mirositoare, dar poate fi asimptomatica.

1.Prin contact sexual si nonsexual.

2.Probabil legat de o igiena incorecta la unii copii mai mici.

1.Identificarea microscopica a "celulelor cheie", care sunt celule epiteliale presarate cu bacterii in secretii vaginale; un miros specific sau un test amine, care reprezinta eliberarea unui miros caracteristic de "peste" atunci cand se adauga 10% hidroxid de potasiu (KOH) in fluidul vaginal; si un fluid vaginal cu un pH mai mare sau egal cu 4,5.

2.Ultimul test trebuie sa fie facut doar la adolescenti, deoarece nu exista standarde pH-uri vaginale pentru copii prepuberi.

3.Cultura de G.vaginalis nu este indicata si nu este diagnosticata ca BV. G.vaginalis poate fi o flora normala vaginala si a fost izolata intr-un procent de 5-15% dintre copii normali care nu au sugerit abuzuri.

Herpesul

Virusul herpesului simplu (HSV),

tipurile 1 si 2

2-5 zile

1.Leziuni veziculare dureroase care se transforma in ulceratii ale vulvei, vaginului, penisului si zonei perirectale.

2.Poate fi asociat cu limfadenopatia inghinala si febra.

1.Prin contact sexual.

2.In principiu HSV-2 desi 10% dintre herpesul genital la adulti se datoreaza HSV-1.

3.Copii cu gingivostomatite herpetice (infectii herpetice ale gingiilor) sunt infectii primare, nonsexuale dobandite datorita HSV-1, pot fi autoinoculate in zonele genitale. Ar trebui sa fie un istoric al stomatitei in primele 2 saptamani.

1.Izolarea virusului din leziuni.

2.Nu exista teste anticorpi disponibile in farmacii care ar diferentia HSV-1 si HSV-2.

Condyloma acuminata,

Negi venerici

Virusul uman papillom (HPV)

4-12 saptamani, insa poate sa nu prezinte nici un semn clinic timp de 18 luni

Papiloame purpurii ale pielii care cresc in regiunea anogenitala.

1.Sexual, perinatal si probabil, insa foarte rar, nonsexual.

2.Adeseori exista confuzii datorate duratei mari pana la aparitia leziunilor, ceea ce poate dura pana la 18 luni.

Clinic. HPV DNA - tip de leziuni nu sunt intotdeauna disponibile.

SIDA

Virusul imunodefici-entei (HIV)

Seroconver-sie: 6 luni dupa expunere; mai mult de 90% dintre indivizi vor deveni pozitivi HIV in 6 luni. Dezvoltarea SIDA: 5-10 ani.

1.Copii care sunt HIV pozitivi inainte de a dezvolta SIDA sunt asimptomatici.

2.Unii indivizi dezvolta un sindrom acut retroviral similar gripei, cu limfodenopatie dupa infectie.

3.Nu a fost descrisa la copii care au infectii HIV dobandite.

1.Sexual,perinatal si prin transfuzia sanguina, prin droguri intravenoase si prin imprumutarea acelor de seringa.

2.Aproximativ 30% dintre copii nascuti din mame cu HIV pozitiv vor dezvolta infectii HIV dar pot sa nu dezvolte Sida timp de 5 ani sau chiar mai mult.

3.Dobandirea prin abuzul sexual trebuie sa fie diferita de infectiile perinatale, deoarece factorii de risc pentru infectiile materne si pentru abuzul sexual sunt aceiasi.

Serologic; Prezenta anticorpilor HIV, depistarea antigenului p24. Copii evaluati pentru HIV dupa ce au fost abuzati sexual trebuie sa fie testati periodic timp de 6 luni. Se va face testul HIV daca copilul provine dintr-un mediu familial cu prevalenta HIV, daca cel care a abuzat de copil se afla intr-un grup cu risc ridicat de HIV (consumator de droguri,etc.).Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1368
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved