CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
poliurie-diureza peste 2000 ml/zi, putand depasi 6000 ml/zi
polidipsie-sete intensa, bolnavii ingera 4-6 litri de lichide pe zi
polifagie-foame imperioasa. Cand se instaleaza acidoza apare inapetenta, greturi, varsaturi
scadere ponderala marcata-zeci de Kg in timp scurt
alte simptome si semne: astenie marcata, tulburari ale acuitatii vizuale, crampe musculare, tegumente si mucoase uscate, pliu cutanat persistent.
Aceste acuze apar evident la debutul DZ tip1, dar pot fi estompate sau absente in DZ tip 2, care adeseori se depisteaza cu ocazia unei examinari de rutina, a unei interventii chirurgicale sau cu ocazia aparitiei unei complicatii acute sau cronice.
Comitetul International de Experti, convocat de ADA a elaborat in 1997 urmatoarele criterii de diagnostic ale DZ:
Simptome de diabet + glicemie plasmatica ocazionala ³ 200 mg/dl (11,1 mmol/l). Termenul de "ocazional" este definit ca orice moment al zilei fara legatura cu timpul scurs de la ultima masa. Simptomatologia clasica a DZ este reprezentata de: poliurie, polidipsie, scadere ponderala neexplicata.
sau
Comitetul stabileste limita superioara a glicemiilor normale la 110 mg/dl si defineste glicemiile de peste 110 mg/dl si < 126 mg/dl cu un termen nou - alterarea glicemiei a jèune. Glicemiile plasmatice ³ 126 mg/dl definesc diabetul zaharat in noua clasificare. Cand cifrele glicemiei nu sunt concludente este necesara efectuarea testului de toleranta orala la glucoza (TTGO), cu 75g glucoza la adult si 1,75g-Kg corp/zi la copil (pana la maxim 75 g )
Hemoglobina glicozilata A1 si A1c arata controlul diabetului pe termen lung (6-8 saptamani). In mod normal se glicozileaza neenzimatic circa 8% din hemoglobina A1 si 4,5-6,5% din hemoglobina A1c. In diabet cu cat glicemia este mai mare, cu atat valorile HbA1 si HbA1c sunt mai mari putandu-se preciza gradul echilibrului metabolic functie de aceste valori:
HbA1c è 6-7 control metabolic foarte bun
7-8,5 control metabolic acceptabil
8,5-10 control metabolic suboptimal
10-12 pacienti dezechilibrati
12-15 dezechilibru metabolic major
Hemoglobina glicozilata nu se foloseste ca test pentru diagnosticarea DZ.
Cand cifrele glicemiei nu sunt concludente este necesara efectuarea testului de toleranta orala la glucoza (TTGO), cu 75g glucoza la adult si 1,75g-Kg corp/zi la copil (pana la maxim 75 g )
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1592
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved