Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

DISFUNCTII SEXUALE

sanatate


DISFUNCTII SEXUALE

DISFUNCTII SEXUALE FEMININE / IMPOTENTA FEMININA

ABSENTA LIBIDOULUI LA FEMEI - DORINTA SEXUALA INHIBATA

Alte denumiri: apatia sexuala, aversiunea fata de sex

Definitie

Inhibitia sexuala reprezinta un nivel scazut al dorintei sexuale. Se manifesta in doua feluri: fie persoana nu avut niciodata prea mult interes fata de sex fie l-a avut dar nu-l mai are. Mai poate exista si situatia in care o persoana manifesta o dorinta sexuala dar nu fata de partenerul sau ci fata de altii. In aceasta situatie extrema persoana nu numai ca nu manifesta dorinta sexuala ci simte si o repulsie fata de contactul sexual. Uneori poate fi vorba doar de o discrepanta intre nivelurile dorintei sexuale ale celor doi parteri. Rar, se intampla ca situatia sa fie de fapt alta: o persoana acuza partenerul de apatie sexuala fara sa-si dea seama ca de fapt ea insasi sufera de o hiperactivitate sexuala (o dorinta sexuala foarte mare).

Cauze si riscuri:

Apatia sexuala este una din cele mai frecvente probleme semnalate de clinicile de terapie sexuala. Ce mai importanta cauza a dorintei sexuale inhibate o constituie problemele din interiorul unui cuplu: una dintre persoane nu se simte intim apropiata de cealalta, o problema de comunicare intre cei doi, lipsa afectiunii dintre cei doi care conduce la o lipsa a cotactului sexual, foarte putin timp petrecut impreuna. Prima forma de manifestare a apatiei sexuale se datoreaza unei atitudini negative fata de contactul sexual sau unor experiente sexuale traumatice (viol, incest, abuz sexual). De asemeni o dereglare hormonala, starile de depresie si stress, sau oboseala excesiva pot influenta nivelul dorintei sexuale. In afara de acestea, nivelul dorintei sexuale mai poate fi influentat de boli sau deficiente de natura sexuala. O persoana care nu are orgasm sau are dureri in timpul actului sexual, probleme ale erectiei, ejaculari tarzii isi poate pierde interesul fata de viata sexuala. Aceasta persoana va asocia contactul sexual cu esecul sau lipsa placerii. Peroanele care au fost supuse in copilarie unor abuzuri sau care au o casnicie lipsita de intimitate emotionala sunt foarte expuse acestui risc.

Prevenire:

O metoda eficienta de combatere a apatiei sexuale este acordarea unei atentii mai mari clipelor de intimitate nonsexuala. Clipele romantice sau activitatatile fara incarcatura sexuala pot fi de mare ajutor pentru o relatie.

DISPAREUNIA

Acest termen descrie situatia in care actul sexual este dureros,nivelul durerii putind varia de la disconfort usor pina la durere sever ace face practice imposibil actul sexual cu penetrare.Durerea poate fi ascutita,ca o arsura,surda sau intensa si poate fi resimtita in timpul si/sau imediat dupa actul sexual.

Durerea in timpul actului sexual poate fi superficiala sau profunda si,in covirsitoarea majoritate a cazurilor are cauza organica.Astfel,durerea superficiala poate fi determinate de o vulvo-vaginita micotica,de herpesul genital sau de o inflamatie a vestibulului vulvar. Sensibilitatea la preservative sau la spermicide poate fi de asemenea asociata cu dispareunia superficiala.Nu in ultimul rind trebuie mentionate contractiile musculare spastice(vaginismul)ca o conditie pentru dispareunia superficiala,dar si lipsa excitatiei.

In absenta unei excitatii suficiente labile mici nu se congestioneaza si pot fi antrenate catre introitul vaginal in timpul penetratiei,provocind discomfort.

Dispareunia profunda poate fi asociata cu endometrioza ,cu bolile inflamatorii pelvine dar si cu lipsa unei excitatii suficiente(mult mai frecvent decit s-ar putea crede).Excitatia insuficienta poate cauza durere si disconfort prin absenta lubrifierii dar si prin absenta modificarilor caracteristice ale peretilor vaginali si uterului(alungirea peretilor vaginali si destinderea puternica a 1/3 superioare ale acestora si ridicarea uterului).
Menopauza este o conditie fiziologica deseori asociata cu dispareunia ie ea superficiala sau profunda deoarece,in absenta estrogenilor,reactia structurilor aparatului genital la excitatie este mai lenta dar si de amploare mai mica.

Durerea(ca si singerarea)in timpul sau imediat dupa actul sexual ar trebui intotdeauna discutata cu un doctor.Tratarea eventualelor infectii poate fi rezolvarea in unele cazuri,in altele insa solutia poate fi schimbarea pozitiei sau folosirea de lubrifianti.

Din nefericire, atunci cind actul sexual este sinonim cu durerea se instaleaza un cerc vicios iar femeia va sfirsi prin a refuza sexul in totalitate. De aceea, odata durerea tratata va trebui rezolvata si asocierea mentala intre sex si durere. De cele mai multe ori, o buna comunicare in cadrul cuplului poate rezolva aceasta problema dar uneori poate fi nevoie de terapie sexuala.

VAGINISMUL

Vaginismul este o contractura spastica a musculaturii perineale, in principal a celei care inconjoara intrarea in vagin si a 1/3 inferioare a vaginului. Din cauza acestei contracturi vaginul devine dificil daca nu chiar imposibil de penetrat.

Cauze


- actul sexual dureros,

- infectiile vaginale repetate,

- traumatisme sexuale in antecedente(viol),

- nasteri laborioase dar si

- atitudinile negative fata de sex (context restrictiv religios, homosexualitate).

Tratamentul presupune in mod obligatoriu interventia medicului, dar in egala masura o buna comunicare intre parteneri (cooperarea sotului este absolut necesara)

ABSENTA ORGASMULUI LA FEMEI

Incapacitatea de a avea orgasm(frigiditatea) este o problema mult discutata. Desi exista un mit sexual care spune ca toate femeile ajung (sau ar trebui sa ajunga) la orgasm prin penetrare si prin miscarile penisului in vagin, studiile arata ca aproximativ 75% dintre femei au nevoie de stimularea suplimentara a himenului pentru a obtine orgasmul. Din acest motiv,in mod eronat sunt considerate a fi anorgasmice un numar mai mare de femei decit este real.

Estimarile arata ca doar 12% dintre femei sunt anorgasmice.
Se stie astazi ca exista factori fiziologici care pot impiedica excitarea eficienta ca de exemplu dezechilibrele hormonale sau irigarea insuficienta a clitorisului sau a vaginului. O disfunctie sexuala a partenerului (ejaculare precoce,disfunctie erectile) poate fi cauza unei disfunctii orgasmice secundare. Totusi reactia orgasmica depinde de multe lucruri si un rol important il au, fara indoiala, factorii psihologici.

Exista in ultimul timp o preocupare excesiva legata de orgasm (in relatie probabil cu abundenta de materiale vizuale si tiparite, cu aceasta tema, existente pe piata ). Aceasta preocupare excesiva,nelinistile si ingrijorarea pot fi factori care impiedica obtinerea orgasmului.

Absenta reactiei orgasmice depinde ,de asemenea,de informatiile eronate despre sexualitate provenite din mediul familial (fetele cuminti nu se gindesc la asa ceva, sexul este ceva murdar, barbatii profita de tine,etc), ortodoxia religioasa (sexul este o datorie conjugala legata exclusiv de reproducere, in afara acestei functii fiind un pacat), dar si de atitudinea psihologica fata de partener (acesta nu este "Fat Frumos"imaginat de femeie in adolescenta).

Multe femei se bucura de sex si se simt apropiate fata de parteneriilor fara sa ajunga la orgasm. Pentru cele care resimt absenta orgasmului ca pe o problema exista diverse metode de auto-ajutor dar si terapia psiho-sexuala. Principiul terapeutic este concentrarea pe senzatia de placere fara a face din aparitia orgasmului un scop in sine. Colaborarea partenerului sexual este absolut necesara.

DISFUNCTII SEXUALE MASCULINE / IMPOTENTA LA BARBATI

DISPAREUNIA LA BARBATI

Dispareunia masculina se refera la situatia cind actul sexual este dureros. Durerea poate fi urmarea unor suferinte organice ca de exemplu leziunile cicatriceale post-gonococice si fimoza, sau poate fi consecutive unor iritatii ale glandului prin manipulare excesiva.Tratamentul este etio-patogenic

EJACULAREA PRECOCE

Ejacularea precoce descrie situatia in care barbatul ejaculeaza prea repede (uneori chiar inaintea oricarei stimulari sexuale directe). Uneori numai gandul la o situatie stimulanta sexual poate determina ejacularea, alteori aceasta avand loc la scurt timp dupa penetrare (cazul cel mai frecvent).Ejacularea precoce este probabil cea mai frecventa problema sexuala care afecteaza barbatii. Majoritatea barbatilor pot avea experienta unei ejaculari premature la un moment dat, dar problema apare atunci cand situatia se repeta in majoritatea situatiilor de natura sexuala.
Ejacularea precoce poate aparea la orice virsta si in orice circumstanta, fiind totusi mai des intilnita la tineri, intr-o relatie destul de stransa cu noutatea experientei sexuale (partenera noua, situatie diferita, etc).
Primele studii despre sexualitate aratau ca experientele sexuale la varste foarte tinere au o mare importanta in conturarea unor obiceiuri legate de ejaculare. Astfel, locurile si circumstantele nepotrivite, des intilnite in activitatea sexuala a tinerilor (bancheta din spate a masinii), frica de a fi surprinsi, nervozitatea initiala si graba dar si aventurile de o noapte ar avea un rol important in construirea unui tipar de ejaculare rapida (prematura) sau ejaculare precoce. Exista conditii medicale care pot interfera cu procesul ejaculator (diabet, suferinte ale prostatei, ateroscleroza), dar in marea majoritate a cazurilor ejacularea precoce este conditionata psihic, in special in cadrul unor disfunctii ale relatiei (parteneri solicitanti din punct de vedere sexual, lipsa de comunicare, neincrederea, asteptari nerealiste, aventurile, dorinta exagerata de a satisface partenera, etc). Eventualele remarci depreciative facute la momentul respective vor inrautatii si mai mult situatia. Un prim pas spre rezolvarea problemei este discutia deschisa cu partenera (e important sa sti care sunt nevoile si dorintele sale).
Ejacularea precoce poate fi depasita, in cazul multora dintre barbati, prin metode de auto-ajutor (tehnica stop/start), dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui specialist (sexolog). Nu exista inca medicamente autorizate pentru tratamentul ejacularii premature. Spray-urile pentru intirzierea ejacularii sunt de fapt anestezice care scad sensibilitatea la nivelul glandului, dar pot interfera cu recunoasterea ejacularii. In acelasi timp, ele pot produce o scadere a sensibilitatii vaginale a partenerei (prin transfer al anestezicului in corpul partenerei) reducind astfel senzatia de placere. De aceea este recomandat sa se foloseasca prezervativul daca un asemenea spray este folosit. Nu exista date certe care sa ateste ca ele functioneaza, dar nici ca nu functioneaza. Terapia sexuala traditionala este singura in masura sa rezolve problema ejacularii precoce (chiar daca medicatia ar putea deveni o forma optionala de terapie), desi marea majoritate a cuplurilor considera a fi extrem de dificil sa etaleze o astfel de problema in fata unui specialist.

DISFUNCTIA ERECTILA

 Generalitati

 Disfunctia erectila, uneori numita impotenta, se refera la inabilitatea constanta a unui barbat de a mentine erectia suficient timp pentru a fi satisfacut de actul sexual. Nu se refera la lipsa interesului sexual sau a dorintei sau la dificultatile ocazionale de a atinge sau mentine o erectie care afecteaza toti barbatii in anumite perioade ale vietii.

Disfunctia erectila poate apare la orice varsta, dar este mai frecventa la varstnici, care deseori au si alte probleme de sanatate sau iau medicamente ce pot interfera cu functia erectila normala. Tratamentul disfunctiei erectile la varstnici poate fi la fel de eficient ca si la barbatii mai tineri. Medicii prefera sa foloseasca termenul de disfunctie erectila in loc de impotenta. Functionarea sexuala a unui barbat implica mai mult decat erectia, iar termenul de impotenta deseori poarta implicatii negative.

Problemele de erectie pot afecta viata sexuala si cea de cuplu. Discutarea acestei probleme cu partenerul de viata si explorarea altor forme de intimitate poate ajuta la imbunatatirea relatiei si a problemelor de erectie.

Cauze
Cauzele fizice ale problemelor de erectie includ afectiuni pe cronice sau acute, complicatii ale prostatei sau interventii chirurgicale care interfera cu impulsul nervos sau cu fluxul de sange din penis. Problemele fizice sunt deseori cauzele dificultatilor de erectie la pacientii de 50 ani sau mai in varsta.

-probleme vasculare care pot impiedica sangele sa umple penisul sau sa ramana destul de mult timp pentru a mentine erectia.

-probleme neurologice care impiedica  semnalele de excitatie sa ajunge de la creier si maduva spinarii pana la penis. Tulburari nervoase cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multipla sau accidentul vascular cerebral pot interfera cu abilitatea barbatului de a avea erectie si pot sa scada dorinta sexuala. Afectiunile nervilor din diabet, complicatii chirurgicale, leziuni ale maduvei spinarii pot, de asemeni, sa cauzeze probleme.

-probleme ale structurii penisului sau ale tesuturilor inconjuratoare pot impiedica erectia.

-factori hormonali cum ar fi nivele scazute de testosteron, pot fi implicati in cauzarea problemelor de erectie.

-efectele secundare ale medicamentelor (antihipertensivele sau antidepresivele) pot cauza probleme de erectie. In unele cazuri pot fi posibile schimbarea dozelor de medicamente sau folosirea altui medicament.

-folosirea tutunului, a alcoolului sau a drogurilor pot determina probleme de erectie. Oprirea sau reducerea folosirii acestor substante poate reduce severitate problemelor de erectie.

Activitatile care restrictioneaza fluxul de sange in penis pot determina probleme de erectie. Vasectomia de obicei nu provoaca probleme de erectie. Totusi, durerea de dupa interventia chirurgicala poate afecta pentru un timp performanta sexuala. Daca barbatul nu s-a simtit confortabil cu decizia de a face vasectomia sau s-a razgandit, il poate afecta din punct de vedere psihologic.

Cauzele psihologice ale problemelor de erectie includ depresia (care are de asemeni si o componenta fizica), anxietatea, stresul, doliul sau probleme cu relatiile actuale sau trecute. Acestea interfereaza cu procesul erectiei prin distragerea barbatului de la lucruri care in mod normal l-ar excita. Problemele de erectie la barbatii mai tineri de 40 de ani care nu au factori de risc sunt cel mai probabil cauzate de factori psihologici si nu fizici.

-problemele de cuplu pot determina probleme de erectie. Acest lucru se poate intampla cand barbatul este vaduv sau si-a pierdut interesul sexual intr-un anumit partener

-unii barbati dezvolta probleme de erectie cand se isi pun problema casatoriei
-unii barbati au dificultati in a avea un act sexual cu partenera sa dupa nasterea primului copil


 Simptome

 Simptomele problemelor de erectie(disfunctiei erectile) includ a nu fi capabil:
-a avea o erectie in orice moment, indiferent prin masturbare sau cu un partener
-mentinerea unei erectii destul de ferme pentru a avea un act sexual
-mentinerea erectiei destul de mult timp pentru a incheia actul sexual
Chiar si cu o problema de erectie, un barbat inca mai poate avea dorinta sexuala si poate fi capabil de orgasm si ejaculare.

Mecanism fiziopatogenetic

 Majoritatea barbatilor pot avea ocazional probleme de erectie (disfunctie erectila). Totusi, cand problemele de erectie devin persistente pot afecta imaginea de sine, viata sexuala si cea de cuplu. In cazul problemelor de erectie, 'anxietatea de performanta' poate inrautati lucrurile. Daca nu poate fi mentinuta erectia sau apare ejacularea precoce poate apare frustrarea si incredintarea ca partenera nu este multumita. Toate aceste lucruri pot influenta relatia de cuplu. Din fericire majoritatea cauzelor fizice si psihologice care determina problemele de erectie raspund la tratament.

Tratament medical

Tratamentul pentru problemele de erectie(disfunctia erectila) depinde de cauza problemei care poate fi psihologica, fizica sau o combinatie din ambele. Problemele de erectie care au una sau mai multe cauze fizice majore deseori au si cauze psihologice care agraveaza problema si fac tratamentul mai complicat. Este importanta implicarea partenerei indiferent de tratamentul ales.
Medicatia orala a revolutionat tratamentul problemelor de erectie si de obicei sunt folosite inainte de orice alta medicatie sau de chirurgie.

Desi inhibitorii de 5 fosfodiesteraza au putine efecte secundare, ele pot fi periculoase pentru anumiti barbati. In cazul utilizarii de medicamente ce contin nitriti, cum ar fi nitroglicerina, nu se pot folosi Viagra, Levitra sau Cialis. De asemeni nu se asociaza cu anumiti alfa-blocanti - folositi pentru scaderea tensiunii arteriale si pentru tratarea prostatei marite - deoarece exista riscul unei scaderi accentuate a tensiunii arteriale.

Multi barbati supraestimeza importanta erectiei in relatia de cuplu. Unii babati considera ca o data rezolvata problema temporar nu mai este nevoie de adminstrarea medicatiei.

 Profilaxie

 Problemele de erectie legate de anxietate si stres pot fi evitate printr-o abordare mai relaxata a actului sexual. Discutiile cu partenera despre probleme si preocupari pot fi de ajutor. Intimitatea sexuala este o forma de comunicare. Comunicarea despre actul sexual poate reduce stresul si anxietatea, cu obtinerea unei stari relaxate.

Erectia poate deveni treptat mai greu de atins si de mentinut odata cu inaintarea in varsta. Totusi, stimularea erotica in timpul actului si un mediu potrivit pot ajuta la cresterea abilitatii de a avea o erectie, indiferent de varsta.

Alte lucruri ce pot fi facute pentru reducerea riscului de aparitie a problemelor de erectie:

-renuntarea la fumat

-evitarea folosirii in exces a alcoolului si a drogurilor

-mentinerea unui nivel scazut de colesterol pentru a reduce riscul de ingrosare a arterelor(ateroscleroza)

-mentinerea glicemiei sub control in cazul bolnavilor de diabet

-exercitii fizice regulate

-scadrea stresului de fiecare zi.

HIPERSEXUALITATEA (satiriazis)  este o disfunctie sexuala masculina, caracterizata prin instinct sexual sporit. Prezenta acestui instinct sexual sporit la un barbat se poate observa dupa cateva trasaturi: forta activitatii sexuale (abtinerea de la un act sexual nu ii resuseste, capacitatea de a-si controla comportamentul sexual este limitata, poate avea un comportament brutal fata de partenera, posedand-o cu o deosebita intensitate, iar dupa potolirea necesitatilor poate regreta), frecventa de manifestari a instinctului (abia satisfacut, simte din nou apetitul, fiind capabil sa efectueze zilnic cateva acte sexuale), excitatia sexuala care apare de fiecare data in imprejurari favorabile (la fiecare contact fizic sau la aparitia unei femei frumoase) diversitatea factorului ce-l excita si care determina instinctul sexual (in cazul unui barbat care sufera de hipersexualitate, instinctul sexual apare ori de cate ori are ocazia, la vederea unei femei, poze etc).



Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2091
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved