Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Discopatia lombara

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Discopatia lombara



Cuprins:

Date generale despre coloana vertebrala...............

Definitia discopatiei lombare......................

Simptome ale discopatiei lombare...................

Tratament.................................

Reguli generale de prevenire a durerilor de spate...........

Concluzii.................................

Date generale despre coloana vertebrala

Coloana vertebrala ocupa o pozitie centrala in cadrul aparatului locomotor. Coloana vertebrala este formata din oase numite vertebre care sprijina craniul si care se sprijina pe bazin (sau solduri).Intre vertebre se afla discurile intervertebrale care actioneaza ca absorbanti ai socurilor. Discul este alcatuit dintr-un inel exterior, cartilaginos, si un centru de consistenta semilichida. In partea posterioara a coloanei se afla mici articulatii intre vertebre, iar acestea sunt solidarizate de ligamente. Coloana este consolidata si mobilizata de un grup de muschi. Aceasta structura transforma spatele dintr-un baston rigid intr-o coloana mobila.

Coloana vertebrala indeplineste in organismul omului urmatoarele functii:
- functia de sustinere (sustine trunchiul imprimand individului o postura caracteristica)
-  functia de protectie (apara maduva spinarii importiva agresiunilor mecanice)
-  functia de mobilitate (prin complexitatea constructiei sale confera corpului posibilitatea de a se misca si de a se deplasa in spatiu)
-  functia morfogenetica (particularitatile mecanicii coloanei vertebrale se rasfrang asupra formei si asezarii viscerelor toraco-abdominale).

            Coloana vertebrala vertebrala este constituita din succesiunea a 33-34 piese osoase numite vertebre. Ea este parte componenta a unei formatiuni foarte complexe numite organ axial. Organul axial este un complex structural si functional la realizarea caruia participa:
- componenta dura osoasa (vertebrele care alcatuiesc coloana vertebrala)
- componenta conjuctiva formata din structuri fibroase si elastice de legatura dintre vertebre (discurile intervertebrale, capsule articulare, ligamente)
- componenta musculara (muschii coloanei vertebrale)
- componenta neuro-vasculara (maduva spinarii, radacinile nervoase, vase de sange).

Alterarea oricarei dintre aceste componente se rasfrange negativ asupra functiei intregului organ axial. Se intelege astfel cat de alarmante pot fi perturbarile produse de modificarile patologice ale vertebrelor sau ale discurilor intervertebrale. Corpii vertebrali sunt legati prin discurile intervertebrale care sunt articulatii nesinoviale in timp ce apofizele articulare sunt legate prin articulatii sinoviale. Intre vertebre se mai gasesc si ligamente care impreuna cu discul intervertebral si cu capsulele articulare formeaza segmentul de mobilitate. Componenta cea mai importanta a segmentului de mobilitate o constituie discul intervertebral. Discul intervertebral este asezat in spatiile dintre corpii vertebrali, pe care ii separa, dar ii si solidarizeaza in acelasi timp. Discul intervertebal este lipsit de cavitatea articulara, nu poseda membrana sinoviala si nici lichid sinovial. De aceea se incadreaza in randul articulatiilor nesinoviale.

Discul este format dintr-o portiune periferica, alcatuita din tesut conjuncitv fibros, numita inelul fibros si o portiune centrala cu aspect gelatinos, care poarta numele de nucleu pulpos.

Inelul fibros este mai rezistent in partea anterioara decat posterior. In structura inelului fibros intra lame de tesut fibros, dispuse concentric in jurul nucleului pulpos. Aceste lame contin fibre de colagen care se insereaza pe fetele adiacente ale corpilor celor doua vertebre vecine, intre care este situat discul intervertebral. Lamele concentrice ale inelului fibros sunt in numar de 15-20 inaintea nucleului pulpos, iar posterior de numai 7-10, explicand slaba rezistenta la solicitari a acestei zone.

Nucleul pulpos capteaza apa si dezvolta astfel o forta exploziva. Nucleul pulpos este o formatiune sferica de natura gelatinoasa situat central, bine fixat de inelul fibros la periferie. Este foarte bogat in apa si avid in captarea acesteia - hidrofil. El exercita compresiune asupra formatiunilor din vecinatatea inelului fibros si corpilor vertebrali. Forta exploziva a nucleului pulpos indeparteaza corpii vetebrali si pune in stare de tensiune inelul fibros, care tinde sa-i apropie din nou. Prin intermediul unor mecanisme complexe, nucleul pulpos normal atrage si capteaza apa si astfel dezvolta presiuni interioare ridicate cu forta brizanta exploziva.

Corpii vertebrali impreuna cu discurile intervertebrale realizeaza un sistem precomprimat.

Datorita fortei explozive a nucleului pulpos, sistemul realizat de corpii vertebrali si discuri se gaseste sub presiune continua, chiar in stare de repaus. Un astfel de sistem se numeste in tehnica "precomprimat".

Precomprimarea mareste substantial rezistenta si elasticitatea sistemului. Datorita acestei proprietati a nucleului pulpos, discurile intervertebrale maresc elasticitatea coloanei vertebrale si absorb socurile mecanice. Atunci cand hidrofilia (aviditatea de retinere a apei) nucleului pulpos scade, se reduce forta expoziva si se instaleaza degenerescenta discala. Presiunea din interiorul nucleului pulpos creste in acelasi timp cu incarcarea.

In stare normala, presiunea intranucleara creste cu incarcarea coloanei, fiind superioara cu 30-50% sarcinii exercitate pe unitatea de suprafata aplicata exterior.

In cazul discului degenerat, presiunile din interiorul nucleului pulpos scad considerabil. Contractura muschilor toracelui si abdomenului reduc cu mult solicitarea discurilor intervertebrale. Coloana vertebrala poate fi considerata ca un pilon de sustinere a corpului situat pe fata posterioara si partial in interiorul camerei toracice si abdominale.

Aceste doua camere au un continut gazos la nivelul toracelui sau semifluid in abdomen. Contractura musculaturii peretilor acestor camere contribuie la cresterea presiunii in interiorul lor si prin aceasta intareste coloana si preia partial incarcarea acesteia. Prin acest mecanism, solicitarea coloanei toracice inferioare scade cu 50% iar a celei lombare cu 30%.

Aceste date releva importanta intretinerii unei bune musculaturi toraco-abdominale pentru asigurarea functiunii normale a coloanei vertebrale si pentru prevenirea uzurii discale. Astfel, la obezi, unde tonusul musculaturii abdominale scade, se creeaza conditii mecanice nefavorabile suplimentare asupra coloanei vertebrale, explicand frecventa aparitiei spondilozei la aceasta categorie de bolnavi.

Miscarea este necesara nutritiei discului intervertebral.

Nucleul pulpos functioneaza ca o pompa care regleaza circuitul lichidelor si al gazelor la nivelul discului intervertebral. In cursul miscarilor coloanei apar variatii de presiune la nivelul nucleului pulpos, variatii care favorizeaza circuitul lichidelor si al gazelor.

Coloana vertebrala normala nu este rectilinie. Coloana vertebrala nu este dreapta ci prezinta o serie de curburi in regiunea cervicala, toracala si lombara. La nivelul coloanei cervicale exista o curbura cu concavitate posterioara care se numeste lordoza si apare din luna a 4-a a vietii cand copilul ia pozitia sezanda.

La nivelul coloanei toracice exista o curbura cu concavitate anterioara, denumita cifoza. Curbura lombara are concavitatea posterior si se numeste lordoza lombara. Apare la sfarsitul primului an de viata cand copilul incepe sa mearga, dar nu se consolideaza decat la varsta adulta. In regiunea pelviana (la nivelul bazinului) exista o curbura cu concavitatea orientata anterior si este formata de sacru si oasele coccigiene. Curburile coloanei vertebrale sunt conditionate mecanic de inclinatia bazinului. Ostostatismul (statul indelungat in picioare) si mersul biped al omului s-au putut realiza prin rotirea bazinului din pozitia orizontala (la patruped) spre verticala. Verticalizarea bazinului nu este insa completa. Pentru a putea realiza o constructie echilibrata, coloana lombara asezata pe bazinul usor inclinat inainte, este fortata sa se curbeze, aparand lordoza lombara. Daca coloana lombara ar ramane rectilinie, atunci proiectia centrului de greutate a corpului s-ar face in fata poligonului de sustinere, iar drept urmare, trunchiul ar cadea inainte. Aceleasi conditii mecanice necesare echlibrarii corpului antreneaza mai departe cifoza toracica si lordoza cervicala.

MECANISM FIZIOPATOLOGIC

Solicitarile maxime ale coloanei lombare prin ridicarea greutatilor in pozitii incorecte (cu spatele flexat sau in hiperextensie) solicita la maximum inelul fibros care se poate fisura. Bolnavul simte o durere violenta care-l imobilizeaza si care nu-i mai permite redresarea coloanei sau miscari de flexiune, rotatie sau extenise. In acest moment, nucleul pulpos, aflat in stare de tensiune, migreaza pe fisurile inelului fibros, provocand iritarea filetelor nervoase marginea care provoaca durerea violenta.
Aceasta este primul simptom al deteriorarii discului. Daca dupa acest moment acut se continua activitatea, atunci nucleul pulpos mareste dimensiunile fisurilor inelului fibros, putand aluneca mai departe, iritand radacinile nervilor care ies din maduva spinarii. In stadii mai avansate de deteriorare a discului, nucleul pulpos se poate rupe, iar fragmentele pot migra, fie catre cavitatea medulara sau in interiorul corpilor vertebrali. Fragmentarea si migrarea nucleului pulpos reprezinta 'hernia de disc', stare de deteriorare a discului care este ireversibila, necesitand chiar si tratament neuro-chirurgical.
Primul stadiu, de fisurare cu integritatea nucleului pulpos, este reversibil si este cunoscut sub numele de 'discopatie' beneficiind de tratament medical.

SIMPTOME

Evolutia discopatiei se face in mai multe etape. La inceput, apare durerea lombara datorita iritarii nervului sinovertebral de catre placile fisurate ale inelului fibros. Concomitent cu durerea in stadiile urmatoare apare criza de lumbago.

Ce intelegem prin lumbago?

Se defineste ca o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza bolnavul, punandu-l in imposibilitatea efectuarii miscarilor de aplecare a trunchiului. Bolnavul nu se poate apleca sa ridice un obiect de jos, nu poate sa-si incheie pantofii si nu-si poate indrepta trunchiul.
Regiunea lombara poate fi dreapta sau alteori incurbata lateral. Tentativa de miscare a trunchiului in diferite sensuri trezeste dureri violente. Bolnavul devine imobil, se deplaseaza cu multa dificultate, nu poate ramane multa vreme in picioare, iar ridicarea sau asezarea in pat sunt deosebit de dureroase. Imobilitatea se datoreaza atat contracturii muschilor lombari, consecinta iritarii nervilor lombari de catre nucleul deplasat, fie insinuarii acestuia ca o pana in portiunea posterioara a spatiului intervertebral, punand in tensiune ligamentul vertebral posterior. In stadiile urmatoare, spatiile intervertebrale se ingusteaza, diminuand in acelasi timp orificiul de emergenta a radacinilor nervului sciatic, aparand simptomul de lombosciatica.
De retinut ca, hernia de disc reprezinta o patologie mai degraba chirurgicala decat medicala.

Ce este lombosciatica?

Lombosciatica este un sindrom care se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara, iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzandu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). In cazul discopatiei si herniei de disc, lombosciatica este consecinta iritarii mecanice a radacinilor nervului sciatic de catre inelul fibros degradat sau de fragmentele migrate ale nucleului pulpos care ingusteaza zonele de trecere ale filetelor nervoase la nivelul gaurilor de conjugare.
Lombosciatica poate fi generata si in afara leziunilor discale, de catre boli neurologice infectioase, proliferative sau toxice, care afecteaza radacinile (radiculite) sau nervul (nevrite). De aceea in cazul aparitiei starii dureroase lombosciatice este necesar consultul medical, pentru a se stabili diagnosticul, cauza si tratamentul. In formele simple, care traduc fisurarea inelului fibros, unde predomina semnele de lumbago, despovararea coloanei prin repaus la pat si evitarea eforturilor fizice timp de 14 zile asigura vindecarea fara a mai fi necesare alte tratamente.
Din nefericire, in aceasta faza se comit imprudente regretabile din partea bolnavilor care amana consultul medical continuandu-si activitatea si efortul fizic. Continuarea activitatii supune zona lezata la presiuni mari ce pot atinge valori pana la 120-180 kg care deplaseaza nucleul pulpos sau chiar il fragmenteaza ajungand la hernia de disc. Evolutia in aceasta situatie poate fi severa, presupunand tratamente complicate si costisitoare uneori necesitand interventia chirurgicala. Scurtarea evolutiei lombosciaticii discale depinde deci de acest gest simplu, care consta din adoptarea imediata a repausului la pat si consultul medical in primele ore de la aparitia durerii.

Repauzarea coloanei consta in asezarea in pozitia culcat pe o latura a corpului cu genunchii indoiti pentru a evita intinderea nervului sciatic care provoaca durerile. Aceasta pozitie asigura largirea gaurii de conjugare pe unde trec radacinile nervului sciatic, scazand deci compresiunea nervoasa de catre discul lezat.
S-a demonstrat experimental ca numai pozitia culcat pe o parte a corpului relaxeaza coloana de sarcinile mecanice si permite vindecarea discului, asa cum imobilizarea in aparat gipsat permite vindecarea fracturilor. Pozitia in picioare sau pe scaun determina presiuni considerabile de ordinul sutelor de kilograme la nivelul discului lezat, care nemaifiind capabil sa preia sarcinile se degradeaza in continuare. De aceea repausul in fotoliu in primele 14 zile de la debutul discopatiei nu este recomandabila.
Orice lombosciatica trebuie in principiu investigata cu un tomograf computer sau RMN pentru a se pune un diagnostic corect, daca este cazul, de hernie de disc. In multe cazuri, simtul clinic nu este suficient pentru diagnostic, intrucat multe sciatici ascund tumori intratecale sau compresii exerne.

Discopatia vertebrala (lombara)

reprezinta o 'boala a discului' (o patie) manifestata, de obicei, printr-o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Coloana vertebrala este formata din vertebre dispuse una deasupra alteia. Intre aceste vertebre se afla discuri intervertebrale. Gaurile vertebrelor asezate una deasupra celeilalte formeaza canalul vertebral. Prin canalul vertebral trece maduva spinarii.

Maduva spinarii este formata dintr-un manunchi de fibre nervoase care pleaca de la nivelul scoartei cerebrale si transmit comenzile de la aceasta catre intregul corp. Daca discurile intervertebrale nu sunt integre, atunci spatiul intervertebral se ingusteaza, ceea ce poate duce la compresie pe radacina nervoasa. Deteriorarea discurilor vertebrale de la nivelul coloanei vertebrale lombare se numeste discopatie lombara. Daca discul dintre vertebrele lombare se deterioreaza si nu se intervine cu nici un tratament, el se poate rupe producandu-se hernia de disc.

Cea mai des intalnita discopatie vertebrala este hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii). Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului pulpos sa alunece catre maduva. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

Varsta, supraponderabilitatea si traumatismele repetate sunt factori care predispun la aparitia herniei de disc. Desi exista in procent mic si hernii de disc cervicale sau toracale, cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4- L5/ L5- S1.

Protruzia discala este o alunecare unilaterala (uneori bilaterala) a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa. Durerea este prezenta in mod constant si este corelata cu discul intervertebral herniat. Durerea este numita si sciatica, ea se extinde din spate (punctul fesier) spre coapsa pe portiunea posterioara, pana la nivelul gambei si piciorului.

Se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:

Stadiul 1 - cu iritatrea radacinii nervoase (durere pe traiect radicular);
Stadiul 2 - compresia radacinii (durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase);
Stadiul 3 - paralizia radacinii (durere, parestezii, pareza/paralizie pe membrul inferior).

Desi in unele cazuri foarte severe este absolut necesara interventia chirurgicala, de cele mai multe ori pacientul poate sa fie scutit de 'bisturiu' daca urmeaza un tratament de kinetoterapie (gimnastica medicala) care este recomandat in toate stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauza discala. Important este sa adaugam faptul ca programul de recuperare (de exemplu programul Williams) trebuie sa fie individualizat in functie de stadiul boli si de starea pacientului. In perioadele acuta si subacuta nu se face nici un fel de miscare si se recomanda numai fizioterapia si masaj terapeutic (Atentie!!! Acest masaj difera de masajul somatic de relaxare intrucat manevrele acestui masaj sunt diferentiate pentru aceasta afectiune; exista medici care interzic masajul in ideea in care acesta ar putea creste durerea mai mult, insa ei se refera la masajul somatic si nu la cel terapeutic).

In perioada de remisiune (refacere) singurul tratament recomandat este KINETOTERAPIA. In acest sens este foarte bine sa subliniam ca programul de kinetoterapie( de obicei, programul Williams) nu consta intr-un simplu set de exercitii fizice ,ci este un tratament care cuprinde si sfaturi importante pe care trebuie sa le urmeze pacientul cu hernie de disc in viata cotidiana.

Din cauza dezechilibrului muscular, vertebrele preseaza discul intervertebral iar acesta aluneca intr-o parte, vertebrele presand nervul, acest lucru ducand chiar la paralizii. De obicei, dicopatia lombara poate fi controlatata daca urmezi un program de recuperare (care include si exercitii). Pacientii nu trebuie sa renunte daca nu se recupereaza intr-un timp foarte scurt. In general discopatia poate sa nu evolueze, dar, pentru recuperare, iti trebuie perseverenta', considera Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Clinicii Medicale Romar.

'Simptomele discopatiei lombare sunt: durerile pe fesa in jos, pana in talpa sau in varful degetului. Durerea se simte in diferite parti ale corpului. De aceea, majoritatea pacientilor sunt tentanti sa te intrebe de ce le lucrezi spatele cand durerea e in deget', mai spune Aurelia Popa.


Williams iti usureaza durerea

Programul de exercitii propus de kinetoterapeutul Aurelia Popa este cunoscut sub denumirea de programul Williams. Exercitiile pentru discopatia lombara se fac pe saltea sau la spalier.

'In cazul in care pacientul a fost diagnosticat cu discopatie lombara, nu se recomanda exercitiile de extensie, cum sunt acelea pentru discopatia cervicala. La discopatia lombara, se produce un dezechilibru intre abdomen si spate. Musculatura abdomenului este mult mai pronuntata si cedeaza mai usor si atunci apar discopatiile. Discul herniaza si astfel coloana se arcuieste foarte mult. Programul Williams tonifica musculatura abdominala, care, intarindu-se, strange, aducand spatele in pozitie cat de cat normala fiziologic', explica Aurelia Popa.

Coloana vertebrala nu este dreapta, ci prezinta o serie de curburi in regiunea cervicala, toracala si lombara. In zona cervicala, exista o curbura cu concavitate posterioara care se numeste lordoza, in timp ce la nivelul coloanei toracice exista o curbura cu concavitate anterioara, denumita cifoza. Curbura in zona lombara are concavitatea posterior si se numeste lordoza lombara.

In regiunea pelviana, adica la nivelul bazinului, exista o curbura cu concavitatea orientata anterior si este formata de sacru si oasele cocigiene. Curburile coloanei vertebrale sunt conditionate mecanic de inclinatia bazinului.


11 exercitii pe saltea

Daca nu ai saltea, poti improviza una din doua paturi. Kinetoterapeutul te sfatuieste sa nu faci exercitii niciodata in pat, indiferent de cat de tare este. Aurelia Popa precizeaza ca primele exercitii sunt de incalzire a musculaturii. Exercitiile sunt eficiente daca se fac de doua-trei ori pe saptamana, timp de 15-20 de minute pe zi. Fiecare exercitiu se face in seturi de cate zece exercitii-pauza-inca zece.

1. Intins pe spate pe saltea, se trage varful piciorului si se intinde. Se efectueaza zece exercitii, se face o mica pauza, si inca zece.

2. Aceasi pozitie, picioarele indoite, cu talpa pe saltea, se ruleaza piciorul pe calcai si pe varf.

3. Din aceeasi pozitie, cu picioarele indoite, se apropie si se departeaza genunchii.

 4. Din aceeasi pozitie, se face bicicleta cu un picior. Zece exercitii pe un picior si inca zece pe celalalt picior.

5. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, intinde un picior. Piciorul intins se ridica. In momentul in care piciorul este ridicat tragi varful si il intinzi cand piciorul este coborat.

6. Cu genunchii indoiti cu talpa pe saltea, efectueaza balansari de bazin. Spatele ramane lipit de saltea si ridici doar putin fesierii.

7. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, trage cate un genunchi la piept.

8. Avand picioarele indoite cu talpa pe saltea, tine mainile pe coapsa (partea anterioara a picioarelor). Mainile aluneca in sus pana la genunchi si revin. Acest exercitiu este contraindicat pentru spondiloza cervicala, deoarece accentueaza curbura cervicala.

9. Pe spate, genunchii indoiti cu talpa pe saltea. Trage cate un genunchi la piept concomitent cu ridicarea capului stanga - dreapta.

10. In aceeasi pozitie, trage amandoi genunchii la piept. Este un exercitiu dificil, care s-ar putea sa nu fie efectuat de pacientii cu o discopatie acuta. Daca se poate face, se efectueaza maxim zece exercitii.

Kinetoterapeutul Aurelia Popa subliniaza ca este important sa se revina cu talpa pe saltea, avand genunchii indoiti, si nu intinsi. Daca se revine cu ei intinsi, curbura lombara se accentueaza, avand loc un efect invers fata de cel dorit.

11. In aceeasi pozitie, se trag amandoi genunchii concomitent cu ridicarea capului.

Pentru urmatoarele exercitii se schimba pozitia.

1. Culcat pe o parte, pe saltea, mana de aceeasi parte este sub cap, indoaie usor genunchii. Cu cealalata mana ramasa libera, trage genunchiul la piept si intinde-l.

2. Aceeasi pozitie, genunchiul de jos usor flectat, celalalt intins, ridica piciorul in lateral. Se ridica piciorul la aproximativ 45 de grade. Nu trebuie sa se ridice piciorul combinat cu o rotatie externa.

3. Culcat lateral, cu piciorul de jos usor indoit, flexeaza piciorul (adu piciorul intins spre fata).


Exercitii in patru labe. Numarul exercitiilor: zece-pauza-zece

1. Se trage alternativ cate un genunchi la piept. Se alterneaza stangul cu dreptul.

2. Aceeasi pozitie, se duce fundul pe calcaie si se revine. Se relaxeaza.
'Acest exercitiu este foarte relaxant. Majoritatea celor care il descopera stau in pozitia asta' spune Aurelia Popa.

Important de stiut pentru persoanele cu discopatie lombara dupa Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar:
Pacientii trebuie sa invete sa se ridice, cu genunchii indoiti si spatele drept.
Se evita rasucirile.
Daca lucrezi la birou, pune-ti sub picioare o cutiuta de o inaltime de 10, 15 cm.
Cand conduci, trage-ti scaunul cat mai in fata.
Evita extensiile, deoarece accentueaza curbura lombara.

 

 Cum se produce discopatia (boala discului)?

Solicitarile maxime ale coloanei lombare prin ridicarea greutatilor in pozitii incorecte (cu spatele flexat sau in hiperextensie) solicita la maximum inelul fibros care se poate fisura. Bolnavul simte o durere violenta care-l imobilizeaza si care nu-i mai permite redresarea coloanei sau miscari de flexiune, rotatie sau extenise. In acest moment, nucleul pulpos, aflat in stare de tensiune, migreaza pe fisurile inelului fibros, provocand iritarea filetelor nervoase marginea care provoaca durerea violenta.

Aceasta este primul simptom al deteriorarii discului. Daca dupa acest moment acut se continua activitatea, atunci nucleul pulpos mareste dimensiunile fisurilor inelului fibros, putand aluneca mai departe, iritand radacinile nervilor care ies din maduva spinarii. In stadii mai avansate de deteriorare a discului, nucleul pulpos se poate rupe, iar fragmentele pot migra, fie catre cavitatea medulara sau in interiorul corpilor vertebrali. Fragmentarea si migrarea nucleului pulpos reprezinta "hernia de disc", stare de deteriorare a discului care este ireversibila, necesitand chiar si tratament neuro-chirurgical.

Primul stadiu, de fisurare cu integritatea nucleului pulpos, este reversibil si este cunoscut sub numele de "discopatie" beneficiind de de tratament medical.

Care sunt semnele discopatiei?

Evolutia discopatiei se face in mai multe etape. La inceput, apare durerea lombara datorita iritarii nervului sinovertebral de catre placile fisurate ale inelului fibros. Concomitent cu durerea in stadiile urmatoare apare criza de lumbago.

 Care este tratamentul lombosciaticii prin discopatie?

 Se urmaresc trei obiective:
    despovararea mecanica a coloanei lombare 
    combaterea contracturii musculare 
    calmarea durerii

Asupra combaterii solicitarii mecanice prin repaus la pat, este necesar sa dam cateva indrumari. Exista conceptia eronata ca numai un pat moale cu multe perne poate asigura repausul coloanei vertebrale. Odihna in aceasta pozitie, departe de a feri coloana de solicitari, le accentueaza prin crearea de noi curburi, care provoaca puncte noi de presiune pe disc.

Repausul ideal se face pe un pat dur. Bolnavul va gasi pozitia convenabila, culcat pe o parte cu genunchii indoiti. Aceasta pozitie combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic, prin marirea spatiilor posterioare de unde ies acestea. O atentie deosebita trebuie acordata bolnavilor cu obezitate care trebuie sa respecte regimul hipocaloric fiindca fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.

In perioada repausului la pat, bolnavul trebuie sa dea dovada de calm si sa accepte durata de repaus, prescrisa de medic in raport cu evolutia. Contractura musculara lombara (lumbago) care dureaza de la cateva zile pana la 2-3 saptamani, trebuie combatuta energic, intrucat determina ingustarea gaurilor de conjugare si mareste conflictul disco-radicular. In practica curenta se fac blocaje cu xilina sau procaina 1% concomitent cu administrarea tabletelor de clorzoxazona si diazepam, dupa prescriptie medicala.

Evolutia contracturii este conditionata de refacerea discului. In unele cazuri, decontractarea se poate obtine dupa cateva infiltratii cu procaina, iar aceasta nu indreptateste pe bolnav sa inceapa miscarile imediat, intrucat discul vertebral nu se reface inainte de 2-3 saptamani. Este o grava eroare ca bolnavul sa primeasca aceste blocaje in mod ambulatoriu, fara asigurarea imobilizarii la pat, chiar daca forma clinica aparent este benigna.

Decontractarea este o metoda terapeutica adjuvanta a discopatiei si nu tratamentul leziunii insasi. Alte metode simple ca aplicatiile cu comprese calde sau bai de lumina sunt utile in combaterea contracturii, cu conditia ca bolnavul sa le urmeze in conditii de repaus. Aplicarea directa in regiunea lombara a procedurilor calde cum ar fi perna electrica, data la maxim, provoaca congestia venoasa in jurul nervilor si poate mari durerea. De aceea perna electrica va incalzi salteaua inainte ca bolnavul sa se instaleze in pat. Acelasi lucru este recomandat si in cazul aplicarii buiotelor cu apa calda sau a caramizii incalzite. Sa se aplice caldura in mod rational, incalzind patul, evitand supraincalzirea directa a muschilor lombari.

Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica discala. Aceasta se reduce progresiv cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara nu asigura vindecarea discului, expunand la distanta pe bolnav la recidive serioase, care pot genera cazurile chirurgicale.

Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor anuntand ca discul nu si-a restabilit functiunea. Comportarea fata de durere este diferita de la caz la caz, fiind conditionata in mare masura de structura psihica a bolnavului. Astfel, exista bolnavi care-si calmeaza durerea cu tablete sau supozitoare de algocalmin, aminofenazona, fenilbutazon etc. In cazurile de discopatie cu evolutie simpla, durerea cedeaza progresiv. Daca insa s-a neglijat tratamentul din primele ore ale aparitiei crizei de lumbago, repararea discului se face intr-un interval dublu, fata de evolutia normala iar durerea isi va prelungi durata. Este util sa amintim doua situatii diametral opuse la bolnavii cu lombosciatica discala. In prima categorie, cu evolutia obisnuita, bolnavul dupa circa 10-14 zile nu mai are contracturi musculare isi poate indoi trunchiul, dar acuza unele senzatii subiective fara manifestari obiective, dureri sub forma de amorteala, senzatie de racire, arsuri etc. Senzatiile acestea dispar pe parcurs, in intervale variabile de cateva saptamani, pana ce nervul se reface odata cu disparitia compresiunii pe care a exercitat-o discul. Aceste simptome alarmeaza bolnavul desi intra in evolutia naturala a bolii. Tratamentul balnear si fizioterapic in aceste cazuri le rezolva in mod curent.

Un procent mic de bolnavi, mai ales cei irascibili si deprimati, isi amplifica suferinta, concentrandu-se numai asupra acestor senzatii. In aceste situatii tratamentele cu tranchilizante ca hidroxizinul sau diazepamul restabilesc echilibrul psihic indepartand totodata aceste senzatii. In categoria opusa se inscriu bolnavii care au suferinta legata de persistenta conflictului dintre radacina si disc, unde durerea se amplifica cu tot tratamentul urmat corect. La aceste semne dureroase, pot apare dificultati in mers insotite brusc de incapacitatea de a misca piciorul sau degetul mare. Aceste simptome trebuie comunicate de urgenta medicului atragand atentia asupra produceri unei hernii de disc al carui tratament chirurgical se impune de urgenta. De aceea este bine sa se realizeze echilibrul psihic al bolnavului care trebuie sa cunoasca evolutia in timp a bolii, sa nu-si piarda rabdarea si sa nu amplifice simptomele dureroase. In modul acesta relatiile dintre medic si pacient trebuie sa fie de colaborare pentru a se grabi vindecarea. Atat exagerarea cat si indiferenta fata de un simptom sau altul pot avea urmari nefavorabile asupra vindecarii in timpul cel mai scurt al bolnavului. Informarea in timp util asupra bolii asigura pastrarea calmului si utilitatea colaborararii cu medicul in vederea executarii corecte a tratamentului rational.

Dupa disparitia fazei acute, tratamentul lombosciaticii discale poate fi consolidat in unele cazuri, in urma avizului medical, cu balneoterapie. Aceasta rezolva durerile sciatice sau contracturile musculare reziduale. Persoanele obeze fara suferinte cardiace pot beneficia de tratament balnear la Herculane, Pucioasa sau Govora. Pentru bolnavii cu tulburari nevrotice sunt indicate statiunile Felix, Ocna Sibiului si Calacea.

Care este tratamentul lombosciaticii prin hernie de disc sau a sciaticii paralizante?

Lombosicatica prin hernie de disc se manifesta prin dureri violente care se agraveaza pe parcurs, insotita de dificultate in mers si o seama de simptome neurologice, descoperite la examenul medical. Persistenta acestor semne impune interventia chirurgicala. De foarte multe ori, bolnavii refuza acest tratament in timp util, fapt ce poate avea consecinte severe, intrucat leziunile nervoase pot evolua catre forma paralizanta.

Cum se recunoaste sciatica paralizanta?

Adeseori, in mod brusc, durerile dispar, iar bolnavul observa ca nu mai are siguranta in mers si nu se poate sprijini pe membrul inferior afectat. Disparitia brusca a durerii si pierderea functiunii motorii se produce prin compresiunea instantanee a nervului prin fragmentul nuclear herniat. Aceasta stare duce la rapida degenerare a nervului sciatic iar interventia chirurgicala trebuie efectuata fara intarziere in primele 4-5 ore.

Profilaxia lombosciaticii discale sau prin hernie de disc este conditionata de cunoasterea primelor semne manifestate prin durerea acuta lombara dupa efort. "Micile dureri lombare" sunt semne de avertisment, care anunta o suprasolicitare a discului, datorita in cea mai mare parte pozitiilor vicioase in munca sau nerespectarii repausului in conditii fiziologice a coloanei vertebrale.

Din schemele prezentate se pot retine erori frecvente, atat la ridicarea greutatilor si chiar a repausului pe scaun, ce pot fi evitate cu usurinta. Discopatia ca si spondiloza se constituie in timp ca urmare a repetarii unor miscari nefiziologice, care suprasolicita discul. O miscare banala (incheierea grabita a pantofilor) sau transportul unui cos de lemne in pozitia de hiperextensie a coloanei sunt factori declansatori care trebuie evitati. Respectarea regulilor de igiena privind gimnastica medicala si repausul coloanei la sfarsitul lucrului vor reduce considerabil frecventa discopatiilor. Garantia unei bune functionari a discurilor intervertebrale este asigurata de starea normala a musculaturii care trebuie intretinuta prin gimnastica zilnica si combaterea obezitatii.

Cei care practica eforturi fizice mai intense, cat si sedentarii, vor invata cum sa apere coloana vertebrala de pozitii vicioase si cum sa-si asigure repausul fiziologic.

Sfaturi pentru bolnavii cu lombosciatica vertebrala, discala sau prin hernie de disc:


          Sa nu ridice greutati de jos decat in pozitia cu genunchii indoiti si coloana neflectata (cat mai dreapta)
         Sa evite pe cat posibil transportul greutatilor in spate, care maresc solicitarea discurilor intervertebrale
          Sa practice in fiecare zi gimnastica medicala de 10-15 minute dimineata si la sfarsitul programului 
          Sa evite ingrasarea, respectand dieta conform sezonului si efortului fizic pe care-l practica 
          Sa se adreseze medicului la primele semne dureroase localizate in regiunea lombara 
          Daca a aparut dupa un efort criza acuta de lombosciataica sa solicite si sa consulte imediat medicul. Pana la sosirea medicului sa respecte repausul absolut la pat 
          Disparitia brusca a durerii insotita de dificultate in mers anunta sciatica paralizanta care trebuie operata in cel mult 4-5 ore de la debutul simptomelor 
        Tratamentul balnear poate fi indicat la sfarsitul crizei dureroase de lombosciatica si numai cu aviz medical 
         Sa practice gimnastica la spalier sau la bara, agatat in maini, fiindca asigura despovararea discurilor intervertebrale.

Dureri de spateDurerea de spate este o problema care afecteaza aproximativ 80% din populatia tarilor ccidentale, si din pacate exista indicii ca se afla in plina crestere. De ce? Oare nu ar fi de asteptat ca in urma progresului tehnologic si imbunatatirii metodelor de lucru sa avem tot mai putin probleme de sanatate?

Realitatea este insa alta. Corpul omenesc a fost conceput pentru miscare, pentru activitate fizica, inzestrat cu viteza si precizie ca factori importanti. Copiii care se nasc azi sunt la fel si poseda acelasi echipament fizic pe care l-au avut si inaintasii nostri.

Acestia obisnuiau sa  mearga la vanat, sa se catere in copaci pentru a culege fructe, sa parcurga kilometri intregi in cautarea cerealelor - cu alte cuvinte erau extrem de activi. Chiar si dupa domesticirea animalelor salbatice si cultivarea fructelor si cerealelor au ramas la fel de activi, pentru ca toata munca se facea cu bratele.

Sederea "pe vine" a fost pozitia de electie nu numai pentru odihna, ci si pentru confectionarea ustensilelor - prima industrie umana. Faciliatea miscarii era folosita la maximum. Mobilitatea in toate articulatiile era mentinuta, iar muschii mari erau folositi pentru tipul de activitate pentru care sunt conceputi-propulsarea corpului in orice directie si ridicarea oricarui tip de greutate care trebuia deplasata.

Daca urmarim firul progresului uman de-a lungul veacurilor, se poate observa modul in care am conceput cu mare grija si metodic propria ruina fizica. Indiscutabil, tehnologia ne aduce multe beneficii, dar a adus cu sine si schimbari care ne-au creat probleme. Am dat gres in incercarea noastra de a ne adapta in mod adecvat la aceste probleme prin reducerea gradului de mobilitate.

Desi ne lipsesc informatiile directe despre bunastarea fizica a primilor nostri inaintasi, putem invata mult din studierea triburilor  primitive din zilele noastre. De exemplu, aborigenii din Australia sufera foarte rar din cauza durerii de spate, si s-a remarcat ca curbura coloanei lombare inferioare este mai redusa la membrii acestui trib decat la europeni.

De asemenea, incidenta herniei de disc la triburile africane este foarte redusa, in timp ce miscarile in articulatiile coloanei vertebrale inferioara la aceste populatii sunt foarte ample. Din acest motiv se poate spune ca mobilitatea mai mare si forma fizica mai buna prin munca manuala sunt de fapt rasplata pe care aceste populatii primitive o primesc, alaturi de lipsa durerii de spate. Se poate adauga ca atunci cind apare discopatia lombara sau hernia de disc, energia rinichilor este insuficienta. Se spune ca exista vidul energetic al rinichilor. Se recomanda exersarea tehnicilor ce cresc energia din zona rinichilor, mentinerea palmelor cu centrul indreptat catre rinichi, mentinerea unei palme cu centrul indreptat catre zona Mingmen (poarta vietii), aflata la jumatatea distantei dintre rinichi.

Rezultatele vor fi mai rapide daca se va folosi energia din centrul energetic aflat in abdomenul inferior (cimpul de cinabru inferior - Xia dantian).

In acest sens se va mentine o palma in dreptul abdomenului inferior (zona de sub ombilic), la o distanta de 10 centimetri fata de corp, cealalta palma se va mentine in dreptul vertebrelor afectate, la o distanta de 30 de centimetri fata de corp. In nici un caz virfurile degetelor palmei aflate in spate nu vor fi indreptate catre in jos. Ideal ar fi ca ele sa fie indreptate catre in sus.

TIPURI DE DURERE DE SPATE

Exista peste 100 de cauze acceptate de durere lombara, uzura constituind cea mai frecventa dintre ele. In cele ce urmeaza se vor prezenta cateva din aceste cauze de durere:
Probleme mecanice
Hernia de disc (sau prolapsul de disc intervertebral) - Aceasta este cauzata de slabirea sau uzura inelului extern al discului, ceea ce permite continutului central al acestuia sa hernieze. Cand se petrece lucrul acesta, continutul discului preseaza asupra unuia din nervii care parasesc canalul medular. Aceasta inseamna ca durerea va fi resimtita in alta parte - de exemplu in sciatica durerea este produsa prin comprimarea nervului sciatic de catre nervul sciatic. 

Uzura (sau artrita sau boala degenerativa) - Uzura poate afecta discurile si articulatiile dintre vertebre. Cartilajul sau invelisul neted al articulatiei devine aspru si uzat, iar la periferia articulatiei incep sa creasca proeminente osoase. Aceasta impiedica miscarile libere in articulatie si duce la anchiloza. Discurile se pot subtia iar proeminentele osoase pot comprima terminatiile nervoase care parasesc canalul medular provocand dureri si senzatii cum sunt intepaturile, furnicaturile sau amorteala. Modificarile date de uzura coloanei pot fi constatate chiar de la varsta de 25 de ani sau chiar mai devreme, daca au existat leziuni precedente. Cu toate acestea, majoritatea acestor schimbari produc putine probleme, iar cand o fac, acestea dureaza numai pentru scurt timp.Exista un numar de cauze de durere de spate datorita uzurii excesive - de exemplu o leziune anterioara, activitate fizica intensa pe o perioada indelungata de timp, excesul ponderal si lipsa antrenam. fizic. 

Intinderea musculara (Lumbago) - Muschii se intinde prin suprasolicitare. Aceasta se produce de obicei prin efectuarea unei miscari bruste sau neasteptate, cum ar fi prinderea unui obiect greu in cadere. Muschii neantrenati, neincalziti sau obositi sufera mai usor intindere. 

Intinderea ligamentara - Ligamentele previn miscarea excesiva in articulatiile coloanei. Ele pot fi lezate atunci cand o articulatie este tinuta intinsa la limita prea mult timp, sau intinderea se face prea des. 

Probleme interne - Durerea de spate nu este produsa intotdeauna de probleme ale coloanei vertebrale. Uneori afectiunile organelor interne pot provoca dureri de spate - de exemplu litiaza renala sau eziunile renale, litiaza biliara in care calculii au blocat canalele vezicii biliare, problemele ginecologice le femei sau herpesul zoster. 

Probleme emotionale - Durerea de spate poate fi uneori produsa de probleme emotionale. Data fiind stransa interactiune dintre minte si corp, trebuie sa fim constienti de rolul emotiilor asupra sanatatii spatelui. Multe din problemele spatelui sunt rezultatul sau cel putin sunt inrautatite de stresul cronic de zi cu zi. Organismul supus stresului continuu cedeaza in cele din urma, iar stresul capata un nou nume - "durere de spate".  Datorita depresiei, ingrijorarilor, anxietatii, nemultumirii sau nefericirii, durerile si neplacerile dealtfel normale ale spatelui devin mai evidente. Disconforturi minore pot deveni astfel veritabile dureri de spate. 

Alte cauze - Durerea de spate poate fi cauzata de urmatoarele boli:
Tumori, TBC, anomalii congenitale, osteoporoza, stari inflamatorii, etc.       Acestea sunt raspunzatoare pentru doar 5% din durerile de spate.
Tratament - Daca aveti dureri de spate ar trebui sa va prezentati mai intai la medic pentru consultatie. Numai medicul va poate spune daca motivul durerii de spate de care suferiti este legat de o problema a coloanei sau este vorba de o alta cauza, ca de exemplu o boala sau o problema emotionala. Inceperea tratamentului inainte de a fi vazut de medic poate sa duca de fapt la inrautatirea situatiei.
Important - Prezentarea timpurie la medic poate ajuta la prevenirea prelungirii durerii de spate.

PREVENIREA DURERII DE SPATE

Postura - Postura buna este orice pozitie care permite o buna folosirea a corpului pentru a indeplini o anumita sarcina, si care este confortabila pe toata durata cat este mentinuta. Chiar daca o postura incorecta poate sa nu provoace nici un disconfort, pe termen lung posturile incorecte duc invariabil la aparitia durerilor de spate.

Curbura coloanei lombare (de deasupra pelvisului) se numeste lordoza. In pozitia stand in picioare aceasta curbura este prezenta in mod natural si difera de la o persoana la alta.Curbura poate fi modificata prin schimbarea inclinarii bazinului.

Accentuarea sau diminuarea curburii pentru perioade mai lungi de timp, si adeseori chiar si pentru perioade mai scurte provoaca durere. Pe scurt, postura corecta este cea mai importanta modalitate de prevenire a durerii de spate.

Posturi

In pat - Faceti rost de un pat tare, de preferinta din scanduri de lemn pesete care se plaseaza o saltea. Cand va asezati in pat, fie ca stati pe o parte sau pe spate, indoiti genunchii, intrucat aceasta este una din cele mai relaxante pozitii pentru spate.
Perna trebuie sa sprijine gatul, permitandu-i sa se odihneasca intr-o pozitie echilibrata. Cele mai bune sunt pernele din pene sau materiale care se muleaza dupa forma gatului. Cand va ridicati din pat, intoarceti-va pe o parte, ridicati-va ajutandu-va de brate si lasati picioarele sa coboare pe marginea patului.

Sederea -  Alegeti un scaun care are inaltimea potrivita pentru dvs.
 * picioarele trebuie sa se sprijine de podea
 * picioarele  nu se tin atarnate deasupra podelei si nu se misca
 Alegeti scaune care ofera suport lombar. Un scaun bun trebuie sa sprijine curburile normale ale spatelui.
 Alegeti un scaun cu suporturi pentru brate - nici prea inalte, nici prea joase.
 Postura si pozitia pe scaun sunt foarte importante atunci cand se lucreaza la birou sau masa. Se vor lua totdeauna masurile necesare ca:
* scaunul sa aiba inaltimea potrivita si sa va sprijine spatele;
* suporturile pentru materialele de citit sau pentru monitorul computerului sunt flexibile si ajustabile, astfel incat sa nu trebuiasca
sa va aplecati peste birou.

Statul in picioare - Daca trebuie sa stati in picioare sau sa mergeti mult va trebui sa purtati incaltaminte cu tocuri joase pentru a mentine in limite normale curbura lombara a coloanei vertebrale.

Pentru a micsora solicitarea spatelui, indiferent de ceea ce faceti, secretul este sa ridicati un picior mai sus decat celalalt. De exemplu, cand asteptati autobuzul, ridicati unul din picioare pe ceva, si schimbati frecvent pozitia picioarelor intre ele.

La locul de munca, pentru a micsora presiunea asupra spatelui din cauza statului prelungit in picioare, asezati unul din picioare pe un scaunel sau o treapta de lemn de sub suprafata de lucru. O alta modalitate de a preveni suprasolicitarea spatelui in timpul statului in picioare este plasarea suprafetei de lucru la un nivel adecvat, ceea ce inseamna la jumatatea distantei dintre incheietura pumnului si talie masurata stand drept in picioare, cu bratele atarnand libere pe langa corp.

Conducerea auto - Daca scaunul autovehiculului este prea adanc (din fata spre spate) si daca spatarul acestuia nu va sprijina corespunzator, umpleti spatiul cu o perna mica sau altceva similar. Pozitia corecta la volan presupune ca genunchii sa fie situati mai sus decat soldurile.

Daca lucrurile nu stau astfel, trageti scaunul inainte si, pentru mai mult confort, asezati o mica perna sub coapse. Daca trebuie sa faceti regulat curse lungi este foarte util sa va opriti si sa faceti exercitii fizice pentru a contracara stresul sederii prelungite.Iesirea din masina se face prin rotirea corpului catre usa deschisa, asezarea picioarelor pe sol si apoi ridicarea corpului.

Ducerea greutatilor - Folositi aceleasi principii ca si in cazul ridicarii, dar nu uitati ca daca aveti de dus o greutate, trebuie sa va echilibrati corpul prin: Ducerea a doua greutati mai mici mai degraba decat  una mare - de ex., mergeti la cumparaturi cu doua sacose mai mici in loc de una singura, mare.

Daca greutatea nu poate fi impartita, duceti-o tinand-o strans cu ambele maini cat mai aproape de corp. Asigurati-va ca vedeti pe deasupra greutatii.

Ridicarea - Respectati INTOTDEAUNA urmatoarele principii cand ridicati greutati, indiferent daca acestea sunt mari sau mici: 

- Apropiati-va de obiectul care trebuie ridicat si relaxati-va genunchii. Nu uitati ca miscarile de aplecare trebuie sa inceapa la nivelul genunchilor, nu al capului. 

 -Apucati obiectul. Echilibrati-va cat mai bine indepartand picioarele. Unul din picioare se va situa automat mai in fata decat celalalt.  Incepeti sa ridicati greutatea prin indreptarea genunchilor, folosind astfel muschii puternici ai picioarelor.

- NU UITATI sa verificati greutatea obiectului inainte de a-l ridica (si sa ridicati tinand partea mai grea aproape de corp). Ridicati gradat, usor si fara smucituri, mentinand obiectul aproape de corp si spatele drept (ceea ce nu inseamna in mod necesar vertical). Nu va rasuciti spatele. Folositi picioarele ca pivot de rasucire. Daca greutatea este prea grea, CERETI AJUTOR!

Tragerea si impingerea - In timpul tragerii sau impingerii tineti spatele drept (desi nu in mod necesar vertical), aplecati-va indoind soldurile si genunchii si folositi muschii picioarelor mai degraba decat ai bratelor sau spatelui pentru a deplasa obiectul. Impingerea nu este atat de solicitanta pentru spate ca tragerea, de aceea trageti daca aveti de ales.

Prinderea si luarea  de sus - Daca trebuie sa luati obiecte de sus, faceti-o cu genunchii usor indoiti si cu barbia adusa spre piept. Daca nu este posibil acest lucru, folositi un scaun sau o treapta. Reduceti greutatea daca aceasta trebuie ridicata deasupra nivelului taliei. Evitati intinderea excesiva.

MÃSURI GENERALE DE PREVENIRE A DURERII DE SPATE

Forma fizica- Lipsa conditiei fizice predispune la lezarea spatelui, intrucat acesta nu este suficient de flexibil. Din acest motiv, pastrarea unei bune forme fizice este importanta pentru prevenirea durerii de spate.
Controlul greutatii corporale - Kilogramele in plus suprasolicita toate articulatiile care sprijina greutatea corpului, inclusiv pe cele ale coloanei vertebrale. Aceasta va duce la accentuarea curburilor ei (lordoza) si la accelerarea uzurii articulare. A fi suprapon- deral insemna a nu avea o conditie fizica buna, iar lipsa conditiei fizice predispune la aparitia durerii de spate.
Mobilitate - Postura corecta nu este posibila in absenta mobilitatii coloanei si a unui tonus muscular bun. Flexibilitatea coloanei si forta muschilor care o sustin sunt factori importanti, fara de care coloana isi pierde din capacitatea de absorbtie a socurilor si devine mai vulnerabila la leziuni.Articulatiile trebuie folosite pentru a se mentine mobile, dupa cum si muschii - atat cei abdominali, cat si cei ai spatelui, trebuie folositi pentru a-i mentine puternici.

Stilul de viata al multora dintre noi nu este de natura sa mentina o buna mobilitate articulara si un tonus muscular puternic, motiv pentru care adoptarea unui program de exercitii fizice este esential pentru mentinerea articulatiilor si muschilor in cea
mai buna stare de functionare.

Lucrul acesta poate fi realizat foarte bine prin efectuarea exercitiilor generale cum sunt inotul, mersul pe jos s.a., care au in plus si avantajul ca cresc forma fizica. Pe langa aceste exercitii generale, exercitiile prezentate mai jos, daca vor fi efectuate odata zilnic, vor asigura intretinerea mobilitatii coloanei si fortei musculare care ajuta la prevenirea leziunilor spatelui.

Exercitii - Aceste exercitii au rolul de a preveni durerea si le puteti practica numai cu conditia sa nu aveti dureri de spate inainte de a le incepe. In caz contrar, sau daca in timpul efectuarii lor apar dureri de spate, va trebui sa consultati medicul sau fizioterapeutul pentru a putea fi siguri ca le puteti continua.

Exercitiile se vor efectua intr-o maniera lenta, controlata, incepand doar cu cateva repetitii pentru fiecare si crescand treptat, timp de mai multe zile, pana la numarul de repetitii recomandate.

1.Exercitiu de flexie.

*Pozitia de start: - stand pe spate cu genunchii indoiti in sus si cu talpile pe podea.
*Se ridica ambii genunchi catre piept. Se plaseaza ambele maini in jurul genunchilor si cu grija dar ferm se trag genunchii cat mai aproape de corp posibil. Se mentin in aceasta pozitie pana se numara la 5 si apoi se revine la pozitia de start. Relaxare. *Se repeta intinderea de 5 ori.

2.Exercitiu de intarire a musculaturii abdominale.

Pozitia de start: - stand pe spate cu genunchii indoiti in sus si cu talpile pe podea. Se plaseaza mainile in spatele capului pentru a-l sustine usor, tinand bratele paralele cu tavanul. Se ridica capul si umerii in sus, catre tavan. Se mentine pana se numara la
5 si apoi se revine la pozitia de start. Relaxare. Se repeta intinderea de 10 ori. Numarul de repetitii pentru acest exercitiu se va creste treptat pana se ajunge la trei seturi de cate zece.

3.Exercitiu de intarire a spatelui.

Pozitia de start: - stand cu fata in jos si cu o perna sub abdomen se indoaie bratele si se plaseaza sub frunte.
(a) Se ridica capul, umerii si bratele la o inaltime de 20 cm de podea. Se mentine pana se numara la 5 si apoi se revine la
pozitia de start. Relaxare. Se repeta intinderea de 10 ori.
(b) Cu genunchii drepti, se ridica un picior la 20 cm de podea. Se mentine pana se numara la 5 si apoi se revine la pozitia de start. Relaxare. Se ridica si celalalt picior in acelasi fel, mentinandu-l ridicat pana se numara la 5.
Relaxare. Se repeta de 10 ori cu fiecare picior.
Este important ca atunci cand se face exercitiul (b) sa se mentina soldurile pe podea pe tot parcursul ridicarii piciorului.
Numarul de repetitii pentru acest exercitiu se va creste treptat pana se ajunge la trei seturi de cate zece.

4.Extensie.

Pozitia de start: - stand cu fata in jos, cu mainile sub umeri, ca si cum ar urma efectuarea unei ridicari.
Se intind bratele si se ridica usor capul si umerii cat mai sus posibil, pentru a creste curbura spatelui. Este important ca pe
parcursul efectuarii acestei intinderi sa mentineti soldurile pe podea. Se mentine pana se numara la 5 si apoi se revine incet la pozitia de start. Relaxare. Exercitiul se repeta de 5 ori.

INGRIJIREA SPATELUI ACASÃ

Activitatile gospodaresti presupun ridicari, purtari de greutati, aplecari, trageri, impingeri si lucrul de la niveluri diferite.  Executarea constanta a acestor activitati poate cauza durere de spate. Faceti astfel ca suprafetele de lucru si mesele sa fie astfel situate incat ustensilele sa fie cat mai la indemana.
Posturi
Statul in picioare - Intrucat foarte multe din activitatile gospodaresti se executa din picioare, este foarte important ca suprafata pe care se lucreaza sa fie la inaltimea adecvata - adica la jumatatea distantei dintre incheietura pumnului si talie atunci cand se sta in picioare cu bratele atarnand pe langa corp. Daca suprafata de lucru este prea joasa, atat portiunea inferioara cat si cea cervicala a spatelui, precum si bratele si umerii sunt suprasolicitate in mod ne-necesar. Nu este intotdeauna posibil sa se asigure conditii ideale de lucru, dar zona in care se lucreaza poate fi adaptata folosind putina imaginatie, de ex.: Daca chiuveta din bucatarie este prea joasa, se poate aseza in ea un mic lighean cu fundul in sus, deasupra caruia se plaseaza vasul in care se spala. Nu uitati ca inaltimea mesei de calcat poate fi ajustata. De asemenea, avand in vedere ca petrecem atat de mult timp stand in picioare, papucii de dormitor nu ar trebui sa fie purtati toata ziua. Cei mai potriviti sunt papucii cu tocuri de 2,5-3 cm.
Pentru a va odihni spatele in timpul lucrului in picioare, se va aseza unul din picioare pe un scaunel sau intru-un sertar de dulap deschis. Nu stati niciodata in picioare daca puteti sa va asezati, de ex. in timp ce calcati rufe, curatati zarzavat, mixati, etc.
Statul pe scaun - Prezenta unui scaun inalt in bucatarie este o necesitate. Exista scaune inalte care au partea pe care se sta usor inclinata inainte. Aceasta permite celui ce sta pe el sa aplice talpile pe podea in timp ce spatele adopta o postura adecvata in timpul lucrului.
Ridicarea - Principiile ridicarii greutatilor expuse mai sus se vor aplica intotdeauna. Ori de cate ori este posibil, evitati ridicarea obiectelor direct de pe podea - de ex. prin plasarea cosului de rufe pe un scaun inainte de a se umple, evitand astfel aplecarea
ne-necesara. Aceleasi principii se aplica si in cazul ridicarii de pe un scaun sau suprafata de lucru.
Ducerea greutatilor - Se folosesc aceleasi principii de baza care au fost expuse mai sus. Apucarea de sus Se indoaie usor genunchii si se aduce unul din picioare usor mai in fata. Este preferabil ca in loc sa se apuce obiectele de sus, de deasupra capului, sa se foloseasca un scaun cu partea pe care se sta mai mica decat baza.
Tragerea si impingerea - Se vor folosi aceleasi principii de baza ca cele expuse mai sus. In timpul tragerii sau impingerii obiectelor - de ex. mobila - mentineti spatele drept, desi aceasta nu inseamna in mod necesar ca el va fi vertical.

Activitati cotidiene
Exista multe activitati cotidiene care merita o mentiune speciala, de ex.:
Mersul la cumparaturi - Aceasta activitate implica multe miscari care solicita spatele, cum ar fi ridicarea cosului cu cumparaturi, transportarea lui pana la casa, ridicarea si transportul sacoselor cu cumparaturi pe strada, in autobuz, etc.
Daca aveti o masina cu portbagaj spatios, impartiti cumparaturile, asezati-le apoi pe rand pe marginea portbagajului si
coborati-le inauntru prin indoirea genunchilor, cu un picior mai in fata. Daca obisnuiti sa mergeti la cumparaturi cu caruciorul, tineti-o aproape de corp pentru a evita rasucirile ne-necesare.
Facerea patului - In timpul facerii patului este bine sa ingenunchiati, sau  cel putin sa indoiti genunchii.
Sederea - Indoiti genunchii pentru a ridica sticle cu lapte sau alte articole de acest fel.

Fara dureri de spateStai dreapta!

Pozitia incorecta pe care o ai de-a lungul anilor poate avea urmari asupra aspectului tau exterior, dar ea genereaza si probleme grave de sanatate, intre care durerile de spate. O postura incorecta favorizeaza aparitia dificultatilor de respiratie, proasta circulatie a sangelui si intinderi ale articulatiilor. Pozitia incorecta a spatelui poate afecta sistemul digestiv, cauzand stari de epuizare sau chiar deprimare. Cele mai multe dintre noi (cca 90%) avem o pozitie incorecta, care ne face sa parem mai scunde cu aproximativ cinci centimetri si mai grase cu aproape patru kilograme. Indreapta-ti spatele si vei arata mai supla si mai inalta.

Ce sa faci si ce nu

Atunci cand stai in picioare sau asezata, mentine pozitia fireasca a spatelui, care este usor curbata, in forma de S.
Coloana vertebrala are mai multa forta in aceasta pozitie.

Supravegheaza in permanenta pozitia spatelui. In acest scop, stai in picioare, dreapta, cu spatele lipit de perete. Umerii si calcaiele ating peretele? Nu? Corecteaza-ti pozitia.

Stai in fata unei oglinzi in care te vezi din cap pana-n picioare. Ridica barbia, scoate pieptul in afara si priveste drept inainte.
Imagineaza-ti un fir care te trage in sus, de crestet.

Evita sa stai prea des picior peste picior - aceasta pozitie iti rasuceste bazinul si tensioneaza o parte a spatelui.

Nu sta mult timp intr-o pozitie incomoda, care e cauza durerilor de spate.

Alege-ti un pat bun

Multe persoane considera ca saltelele ortopedice ne pot ajuta sa avem o pozitie corecta in timpul somnului, dar trebuie sa afli daca acest lucru e valabil si pentru tine. Un pat prea tare poate fi extrem de incomod pentru coloana vertebrala, iar unul prea moale nu asigura suportul necesar in timpul somnului.

Ce sa faci si ce nu

Daca ai dormit pe o saltea prea moale, fa cateva exercitii de intindere. Sau, si mai bine, coboara din pat rasucindu-te pe o parte, spre marginea patului, pune picioarele pe podea si stai in sezut, cu spatele drept. Dupa aceea intinde-te pe podea, pe spate, si indoaie genunchii pana cand talpile sunt lipite de podea. Stai in aceasta pozitie timp de zece minute; destinde zona lombara.

Incearca sa dormi pe o saltea care se muleaza dupa corpul tau. Pacientii din spitale care dorm pe acest tip de saltea acuza mai putine dureri de spate.

Fereste-te de extreme: patul nu trebuie sa fie nici prea tare, nici prea moale.

Fii activa

Sedentarismul poate fi cauza unor probleme legate de coloana vertebrala. Medicii ortopezi nu mai recomanda odihna la pat celor care acuza dureri de spate, ci cat mai multa miscare, pentru prevenirea durerilor musculare si pastrarea unui spate suplu.

Ce sa faci si ce nu

Incearca sa aplici sfaturile noastre. Propune-ti sa ai o forma fizica buna. In timpul zilei, incordeaza de cat mai multe ori muschii abdomenului, pentru a-ti indrepta si proteja spatele.

De cateva ori pe saptamana, timp de cel putin o jumatate de ora, fa o activitate gen gradinarit, plimbari pe jos etc.

Practica yoga pentru problemele de postura. Daca insa aceste exercitii fizice te solicita prea tare, intrerupe-le.

Ridica cu grija!

Pleci in concediu? Daca nu vrei sa ti-l petreci in pat, ai grija cum ridici valizele. Chiar daca nu trebuie sa le transporti decat pe distante mici (pana la masina, de exemplu), este foarte important sa le ridici corect. Greutatea obiectului are foarte putin de-a face cu durerea de spate. Durerile sunt provocate, de fapt, de pozitia corpului tau in timpul efortului.

Ce sa faci si ce nu

Tine spatele drept - regula de baza! Indoaie genunchii pe masura ce cobori, fara sa te apleci. Indreapta picioarele cand te ridici, cu privirea mereu inainte.

Tine obiectul pe care l-ai ridicat cat mai aproape de tine, ca sa diminuezi incordarea din coloana vertebrala.

Evita sa te apleci in fata tinand picioarele drepte, pentru ca partea inferioara a spatelui se va curba spre exterior, lucru riscant pentru coloana. Tensionarea excesiva a regiunii lombare poate duce la aparitia herniei de disc.

Esti insarcinata? Ai o grija in plus!

Greutatea sarcinii reprezinta o solicitare foarte mare pentru coloana vertebrala. De asemenea, sarcina slabeste ligamentele, permitand o mai mare mobilitate a oaselor bazinului, care trebuie 'sa fie pregatit' pentru nastere, lucru care declanseaza durerile de spate.

Ce sa faci si ce nu

Incearca exercitii yoga sau gimnastica pentru femei insarcinate (in centre specializate).

Nu renunta complet la gimnastica de intretinere, ci opteaza pentru exercitiile cele mai usoare.

Nu incovoia spatele!

Incearca sa tii spatele cat mai drept atunci cand muncesti la birou, acasa sau in gradina. Cand esti la calculator, nu apleca prea mult capul inainte. In timp, aceasta pozitie va slabi muschii de la baza gatului si partea inferioara a spatelui. (Capul cantareste aproximativ patru-cinci kilograme - cat greutatea unei mingii de bowling!)

Ce sa faci si ce nu

Spatele tau trebuie sa fie lipit de spatarul scaunului, iar ecranul computerului sa se afle la nivelul privirii tale.

Dupa fiecare ora de munca, ia o pauza de cinci minute. Ridica-te, indreapta-ti spatele si intinde bratele, roteste usor capul dintr-o parte in alta.

Cand lucrezi la calculator, controleaza-ti postura: spatele sa fie drept, muschii gatului si ai umerilor - relaxati; la fel si degetele si incheieturile mainilor.

Nu sprijini receptorul telefonului intre umar si ureche in timpul unei convorbiri, chiar daca ai mainile ocupate. O alternativa ar fi sa apesi pe butonul speaker-ului.

In gradina, foloseste mai degraba lopata decat sapa - sira spinarii va fi mai putin tensionata.

Evita sa stai prea mult timp aplecata. Incearca sa tii spatele drept si sa aduci activitatea pe care o faci la nivelul bratelor, nu invers - de exemplu, fixeaza scandura pentru calcat la inaltimea cea mai convenabila.

Nu exagera. Atunci cand folosesti aspiratorul, opteaza pentru miscari scurte, pastrand aparatul cat mai aproape de tine.

Nu ca am fi fost noi, romanii, convinsi in ultima vreme de importanta acestei boli, dar abordam subiectul de fata pur si simplu pentru ca poate fi considerat de permanenta actualitate. Exista un numar insemnat de suferinzi - si hernia de disc ajunge sa dea dureri cumplite - care risca, lasand lucrurile sa evolueze, una dintre cele mai grave situatii: paralizia. Iar daca interventia chirurgicala se practica in mod frecvent, totusi ea poate fi evitata, prin alte masuri profilactice si tratamente.

Greselile care ne dor

Durerile lombare cauzate de hernia de disc afecteaza in special adultii tineri. Aceasta, deoarece pana sa se invoce probleme de uzura, se face referire la consecintele unor repetate utilizari si posturi gresite ale spatelui. Tinem in brate un copil, urcam intr-o masina, ridicam o greutate - asemenea miscari solicita zilnic o flexibilitate aparte a coloanei vertebrale, flexibilitate posibila datorita discurilor 'de amortizare', dintre vertebre.

Cand coloana e prea solicitata si paralelismul natural dintre aceste segmente ale ei nu se mai respecta, discul se comprima si apar lombalgiile cronice. La efortul violent, acesta risca chiar sa se fisureze si sa piarda o parte din continut: astfel apare hernia de disc. Cum excrescenta se produce frecvent in fata radacinii nervului sciatic, acesta se irita si afecteaza piciorul: este vorba despre sciatica.

Primii pasi in tratament

Cand apare durerea de spate puternica, victima nu trebuie sa se trateze singura. Examenul clinic stabileste daca este o lombalgie sau sciatica, dar hernia de disc apare sigur fie si numai daca o presiune abdominala (la tuse, la stranut etc.) genereaza dureri mari. Boala este considerata 'simpla', intrucat nu afecteaza radacinile nervilor. Prima etapa de tratament se face cu antalgice de tipul antiinflamatoarelor si al codeinei.

Multa vreme, bolnavul era tintuit la pat timp de o luna, dar astazi medicii recomanda reluarea progresiva a mersului, dupa trei zile, intrucat miscarea ajuta  la refacerea discurilor intervertebrale si diminueaza deteriorarea muschilor prin inactivitate. Conditia este sa se poarte incaltaminte fara toc, aplecarile sa fie usoare si sa nu se care greutati. Avantajul major este ca revenirea se realizeaza mai rapid si stomacul sufera mai putine agresiuni din partea medicamentelor.

Morfina, antidepresive si kinesiterapie

Daca apare si durere de-a lungul piciorului, inseamna ca o radacina nervoasa este comprimata si atunci vorbim despre sciatica. Tratamentul include de la antiinflamatoare la antalgice, uneori chiar si morfina. In formele severe, se fac infiltratii cu corticoizi. Imediat ce durerea scade, pacientul trebuie sa inceapa sa se miste. Pentru ca spinarea sa fie protejata, se recomanda purtarea unui corset usor (4-6 saptamani). De asemenea, e de preferat sa se scada in greutate, mai ales daca excedentul se situeaza in zona abdomenului. In anumite cazuri, medicii prescriu si medicamente care actioneaza asupra centrilor nervosi, cum sunt antidepresivele si antiepilepticele.

Si kinesiterapia se aplica in hernia de disc, ea impiedicand agravarea leziunilor sau - daca pacientul a fost operat - ajutand la recuperarea mai rapida. Ideea de baza este ca, in cursul miscarilor, sa se respecte la maximum curburile si paralelismele naturale ale coloanei vertebrale. Aceasta va fi 'blocata', pentru a fi protejata, reflex format pentru fiecare situatie care solicita inclinarea trunchiului ori alta miscare potential dureroasa.

Sa va miscati bine!

- Ridicatul sau asezatul pe scaun. Asezati varful piciorului putin in spate, si inclinat usor, pentru a reduce amplitudinea flexiunii trunchiului. Nu va lasati pe talpi, pe aceeasi linie frontala, deoarece o astfel de pozitie va obliga la o aplecare puternica, pentru pastrarea centrului de greutate in fata. De asemenea, miscarea respectiva va poate impiedica sa tineti coloana vertebrala dreapta.
- Ridicatul sau asezatul pe scaun. Asezati varful piciorului putin in spate, si inclinat usor, pentru a reduce amplitudinea flexiunii trunchiului. Nu va lasati pe talpi, pe aceeasi linie frontala, deoarece o astfel de pozitie va obliga la o aplecare puternica, pentru pastrarea centrului de greutate in fata. De asemenea, miscarea respectiva va poate impiedica sa tineti coloana vertebrala dreapta.
- Pentru a ridica o greutate, indoiti picioarele si departati-le usor, pentru a avea un bun sprijin pe sol si coloana dreapta. Prindeti obiectul si ridicati-l astfel incat sa puneti in activitate coapsele si muschii fesieri, apoi tineti greutatea cat mai aproape posibil de corp.    

- Pentru a va spala pe dinti -  operatiune nu tocmai simpla pentru persoanele suferinde de hernie de disc - va puteti apleca inainte, dar cu spinarea dreapta. Daca totusi o deblocati, va trebui sa va sprijiniti cu mana de marginea chiuvetei.

Bibliografie:

Curs, Cristian Dragomir

Manual de anatomie

Adrese internet:

www.sfatulmedicului.ro

https://discopatie-lumbago.ro

www.medicina-familiei.ro



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3361
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved