CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Educatia corporala
Scopul suprem al educatiei este
"de a dezvolta corpul in armonie cu spiritul, asigurand astfel linistea interioara a omului in toate imprejurarile"- PITAGORA
Educatia corporala este de dobandire a cunostintelor, priceperilor, deprinderilor si atitudinilor referitoare la componenta material-fizica a finite umane si la unitatea acesteia cu componenta psihica (sufleteasca), spirituala. Fiinta umana este o unitate corp-suflet-spirit. Abordare problemelor corporale nu se face decat in corelatie cu viata psihic. Abordarea problemelor vietii psihice se face, de asemena, in concordanta cu componenta materiala a organismului. Scopul general al educatiei corporale este atingerea unui nivel optim de dezvoltare somato-psihica, de sanatate si vigoare pentru o depina adptare la mediul natural si social.
Scopurile particulare sunt: -construirea comportamentului nutritional-alimentar;
al celui igienic de ingrijire
autoterapiei
2 Nutritia si alimentatia
Nutritia este fenomenul complex de procurare si folosire a substantelor necesare cresterii si dezvoltarii organismelor, mentinerii echilibrului intern si a relatiilor optime cu mediul extern (natural, uman).
Alimentatia, procesul de introducere a alimentelor in organism, este un factor vital essential. Si daca produsele au valoare nutritiva, alimentatia indeplineste mai multe functii: produce energia necesara organismului prin arderile produse; satisface nevoile plastice, de crestere si refacere a tesuturilor si celulelor; contribuie la mentinerea, restabilirea si dezvoltarea capacitatii de rezistenta la infectii si intoxicari; asigura o buna functionare a activitatii fiziologice a glandelor, a aparatelor si sitemelor organismului; asigura fundamentul biologic al adaptarii organismului la conditii deosebite de mediu( frig, caldura, altitudine); intretine si mareste capacitatea de munca fizica si intelectuala.
In munca fizica moderata se consuma 3500 calorii; in munca fizica grea si in sport se consuma 4500 calorii, si in munca intelectuala se consuma 3000 calorii.
Nevoile energetice si plastice ale organismului sunt asigurate de factorii nutritive: proteinele, glucidele, lipidele, saruri minerale, vitaminele, apa.etc.
proteinile se gasesc in carne, peste branzeturi(15-20%), oua(12%), cereale si fainoase(6-12%).
Glucidele se gasesc in : zahar(100%) , produse zaharoase(60-90%) paste fainoase(70-75%), leguminoase uscate(50-60%), paine(50%), legume si fructe(10-20%).
Lipidele se gasesc in untura 100%, uleiuri vegetale si seu topit90%, unt si margarina80-85%, slanina70%, nuci si alune40-60% branzeturi grase si smantana20-30%, carne grasa 15-30%, lapte 4%.
Vitaminele sunt foarte necesare proceselor metabolice si se gasesc in cantitati mici in almente. Cele mai bogate alimente in vitamine sunt legumele , cerealele si fructele.
Mineralele: fac parte din structura celulelor, a fermentiilor si a hormoniilor. Aproximativ5% din greutatea corpului constituie minerale. Intr-un corp de 70 kg sunt aproximativ 3,5 kg saruri minerale.
Apa are un rol vital in organism, reprezinta 60% din greutatea corpului adult.Este transportorul substantelor nutritive, al reziduurilor eliminate prin rinichi,piele, plamani. Apa dizolva mineralele.Fara apa nu este posibila viata.
Pentru un om sanatos, nutritionistii recomanda zilnic, aproximativ proportia urmatoare:
Legume-450gr, paine-270gr, cartofi-250gr, fructe-250gr, lapte-240ml, carne,peste-180gr, zahar si produse zaharoase-45gr ,cereale si derivate-40gr, ulei si alte grasimi vegetale-30gr; legume uscate-20gr; branzeturi-20gr; unt si alte grasimi animale-150gr.Toate aceste alimente trebuie combinate in meniuri si diete in functie de obisnuinte si preferinte, de deprinderi de preparare.
Din cauza alimentatiei dezechilibrate, la copii apar tulburari de crestere, intarzieri de dezvoltare, anemii, scade rezistenta la imbolnavire.
Laptele insuficent, la copii si la varstnici, saraceste organismul de calciu, atat de necesarpentru oase si dinti. Absenta oualor lipseste organismul de fosfor, fier ,calciu, lecitina. Insuficienta legumelor si a fructelor duce la avitominoza, cu severe consecinte asupra metabolismului, asupra rezistentei oragnismului fata de imbolnaviri. Prezenta celulelor in alimentatie are un efect benefic asupra capacitatii de munca, asupra dispozitiei affective. Neglijarea sau evitarea produselor zaharoase determina scaderea capacitatii musculare, a capacitatii de efor fizic si intellectual.
3 Supraponderalitatea si obezitatea
O alimentatie corecta, rationala permite controlul ponderal. Pentru aprecierea greutatii corporale formula Broca ia ca perimetru inaltimea; numarul de centimetri peste un metru echivaleaza cu greutatea ideala.Peste 40 de ani se permit cateva kilograme in plus.Formula Lorenz este:
P = T -100 -T-150
4
P=greutatea. T= inaltimea (in centimetrii). Cresterea in greutate cu 30-40% peste baremul normal duce la supraponderabilitatea si obezitate.
Principalele cauze ale cresterii in greutate sunt: supraalimentatia, alimentatia dezechilibrata cu excese de lipide si de glucide, tulburarile si bolile metabolice, bolile endocrine etc.
Obezitatea se instaleaza la toate varstele.Sunt si factori de risc al cresterii anormale in greutate, cel mai frecvent este stresul fizic si psihic. Tensiunea nervoasa si psihica determina cresterea adrenalinei in sange, ca urmare, creste cantitatea de insulina, ceea ce produce accelerarea senzatiei de foame, cu finalitate practica de consum dezechilibrat de alimente.
4 Recomandari pentru comportamentul alimentar
Numarul de mese pe zi depinde de varsta (7-5 mese pentru copii mici, 5-4 mese pentru elevi, 3 mese pe zi pentru adulti)
Servirea mesei sa se faca pe cat posibil la ore fixe, astfel organelle digestive vor functiona ritmic si efficient.
Necesarul caloric sa se distribuie astfel 30-35% dimineata , 10% la gustarea de dimineata ,30-40% la pranz , 15-20% seara.
Combinarea alimentelor nu este intamplatoare. Se recomanada sa nus e consume la aceeasi masa cartofi si fainoase; carnea se consuma cu salate si cu paine, cu paste sau cu cartofi.
Nu se consuma dulciurile in asociere cu fructe crude
Lichidele nu se consuma inainte de masa pentru ca dilueaza sucul gastric
Buna dispozitie in timpul mesei este benefica digestiei. Graba , supararea, nervozitatea, cearta , comentariile ironice prejudiciaza digestia.Este contraindicat sa se serveasca masa privind la televizor; starea de concentrare duce la pierderea controlului de satietate si se mananca mai mult decat este nevoie.
Consumul cafelei sa se faca ponderat; abuzul duce la stari de tensiune, irigatii gastrice , insomnii.
Consumumarea alcoolului sa fie ponderat; excesul pune in primejdie sanatatea fizica si psihica;
II
1 Igiena generala
Igiena este stiinta pastrarii si promovarii sanatatii mediului, a individului si a colectivitatii umane. Scoprile generale ale igienei sunt : perfectarea adaptarii la mediu (natural si social), refacerea si ridicarea capacitatii de munca, prelungirea vietii active si sanatoase.
v Igiena pielii- piela cu cele trei straturi : epiderma, derma si lipoderma, este invelisul conjunctiv-epitelial care acopera intregul corp.Indeplineste functii de protectie, sensibilitate , respiratie, termoreglare si excretie(elimina toxine prin respiratie). Este foarte importanat a pastra igiena pielii prin splare, indepartand praful si transpiratia care este produs residual al metabolismului; se indeparteaza celulele descuamate, dand un aspect ingrijit si estetic pielii. Dusurile zilnice, frictionarea trupului cu un prosop aspru accelereaza circulatia periferica, determinand incarcarea bioenergetica a organismului. La starea de sanatate a pielii contribuie bailie de aer si soare.
v Igiena capului- a cavitatii bucale, ochilor, nasului, urechilor, gatului, parului
a) cavitatea bucala- igenizarea sistematica a cavitatii bucale previne imbolnavirile si creeaza o stare de confort. Taoistii recomanda zilinic masajul gingiilor, al buzelor si al limbii. Terapeutii indieni, tibetani si chinezi recomanda curatarea limbii cu o paleta de lemn, zilnic. Gimnastica limbii si masajul gingiilor energizeaza fata si-I dau stralucire. Educarea zambetului face parte din practicile orientale de ingrijire corporala, de autostimulare psihica si de comunicare cu altii.
b)
Ochii-
considerati pe drept oglinda sufletului, sunt suprasoicitati, in special in
activitatile intelectuale; ei trebuie sa fie atent ingrijiti,Medicina clasica
chineza si cea
c)
Nasul-ingrijirea
nasului este benefica respiratiei. La igenizarea nasului si a sinusurilor
cranio-faciale contribuie respiratia alternative. Intr-o pozitie comoda se
inspira pe o
d) Gatul - infectiile in aceasta zona constituie cauze ale reumatismului, imbolnavirii rinichilor, a vezicii urinare. Masajul gatului, al cefei, exercitiile de intindere si contactare detensioneaza gatul si fac sa dispara senzatiile neplacute de sufocare din cauza emotiilor.(senzatia de nor in gat)
e) Urechile- se stie ca pe pavilionul sip e lobul urechii se afla 120 de puncte - terminatiile nervoase ale functiilor organelor interne.
f) Parul - ingrijirea parului se impune din considerente igience , dar si estetice. Se recomanda masajulpielii capului, spalarea parului, perierea lui. Baile de namol sunt ecomandate pt vitalizarea parului.
v Trunchiul -spalarea cu apa rece si frictionarea trunchiului ,a spatelui si a absomenului, in fiecare dimineata contribuie la mentinerea curateniei, la stimularea respiratiei pielii si a circulatii sanguine. Masajul si automasajul , corect realizate tehnic, sunt foarte eficiente pentru energizarea corpului, eliminarea tensiunii din cauza stresului. Mersul corect gimnastica alergarea inotul sunt mijloace eficiente de intretinere generala a corpului.
v Sanii- ingrijirea sanilor este necesara nu numai pentru considerente estetice dar mai cu seama pentru starea generala de sanatate, pentru prevenirea aparitiei nodulilor. Dusurile alternative cald-rece maseaza sanii si intregul organism.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1796
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved