Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Eutanasia

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Eutanasia

Definitii:
. Eutanasia - terminarea activa, intentionata a vietii unui pacient de catre un doctor care considera ca moartea va fi in beneficiul pacientului.
. Eutanasia voluntara - eutanasia la cererea sau cel putin cu consimtamantul pacientului.
. Eutanasia involuntara - eutanasia impotriva dorintei unei persoane competente (care isi poate exprima vointa).
. Eutanasia non-voluntara - eutanasia unui pacient non-competent, precum persoane suferind de dementa senila sau copii mici.
. Eutanasia activa - terminarea intentionata a vietii unui pacient de catre un medic care crede ca moartea este in beneficiul pacientului.
. Eutanasia pasiva - terminarea vietii unui pacient prin omisiune, spre exemplu prin retragerea tratamentului.
. Sinuciderea asistata medical - terminarea de catre un pacient a propriei vieti, cu ajutorul medicului (in practica diferenta fata de eutanasia voluntara este minima).

Eutanasia provine din limba greaca, de la cuvantul "euthanasia , eu - bine, Thanatos - moarte, insemnand "moarte frumoasa" sau usoara. Eutanasia este actiunea prin care, intr-un mod nedureros, se suprima viata unei persoane a carei suferinta grea si prelungita, este considerata iremediabila. Hotararea de a recurge la aceasta metoda, poate apartine bolnavului, rudelor sau medicului, avand la baza compasiunea sau mila fata de persoana care sufera.

Eutanasia a fost legiferata in anul 1906. in statul Ohio, SUA. Ulterior a fost practicata in Germania, unde Hitler a ordonat sa fie omorati copii nou-nascuti cu neajunsuri fizice, bolnavii incurabili si invalizii. Conform cercetarilor facute pe baza documentelor procesului de la Nurenberg, intre anii 1939-1941 au fost eliminate peste 70 de mii de vieti, considerate "existente fara valoare vitala''. Pentru unele state eutanasia a devenit ceva normal in decursul anilor, si foarte multe persoane au decurs la aceasta metoda, in ciuda eforturilor Bisericii Ortodoxe de a se opune acestei practici.
Numai in anul 1995, in Olanda, au murit prin eutanasie 3% din cei decedati, iar in 1998 au fost inregistrate 2565 de decese folosind aceeasi metoda. Acest lucru se intampla deoarece Olanda este prima tara din lume in care eutanasia a fost legalizata.
In aprilie 2001, in cadrul Uniunii Europene, Olanda a legalizat eutanasia pe motive de 'compasiune'. Drept conditii ale practicarii eutanasiei au fost stabilite urmatoarele:
a) Existenta unei boli incurabile sau a durerilor insuportabile.
b) Aducerea la cunostinta pacientului a tuturor solutiilor alternative.
c) Formularea unei a doua opinii de catre specialisti.
d) Cererea eutanasiei de catre pacientul insusi, in deplinatatea facultatilor sale.
e) Interzicerea faptului ca propunerea sa vina din partea medicilor curanti.
Exemplul Olandei a fost urmat   numai un an de Belgia, iar in momentul de fata din ce in ce mai multe state se pregatesc sa recunoasca eutanasia drept o practica legala.
In marea majoritate a tarilor lumii eutanasia este interzisa. De exemplu, in SUA, numai in statul Oregon aceasta este permisa, in Franta se face o distinctie intre doua feluri de eutanasie - si anume - activa, cand moartea survine conform interventiei medicilor, considerat omor premeditat, si pasiva - prin abtinerea terapeutica de la tratament, in alte cuvinte, neacordarea asistentei medicale. In Suedia doar in cazuri exceptionale, medicilor le este permis sa deconecteze aparatele care mentin bolnavul inca in viata. In Marea Britanie eutanasia este interzisa in momentul de fata. Doar anii 1993 si 1994 sunt considerati o exceptie, cand medicii aveau dreptul sa deconecteze de la aparate doar pacientii incurabili.

Eutanasia in lumina moralei crestine

Crestinismul condamna sinuciderea pentru ca 'trupul credinciosului in Hristos poseda o insemnatate deosebita, fiind dupa Noul Testament, nu numai salasul sufletului nemuritor si in serviciul lui, ci si 'madularul trupului lui Hristos', iar omul intreg, cel alcatuit din trup si suflet, are o valoare incomparabila, deoarece este 'templu al Dumnezeului celui viu' iar 'duhul lui Dumnezeu locuieste in voi.' Aici se observa ca din punct de vedere moral crestin, sinuciderea este condamnata dublu : in primul rand, lipsa de respect si razvratirea fata de Dumnezeu, iar in al doilea rand este caracterizat ca o stricare a templului lui Dumnezeu, precum si condamnata ca un pacat de moarte, asa cum zice Sf. Apostol Pavel : 'De va strica cineva templul lui Dumnezeu, il va strica Dumnezeu pe el'

In consecinta, credinciosul trebuie sa rabde cele date de Dumnezeu prin cainta, deoarece, dupa invatatura crestina, nu exista pacat care nu poate fi iertat de El.

Incredintandu-ne in mila si iubirea lui Dumnezeu, ajungem la concluzia ca niciodata n-avem dreptul sa intervenim cu brutalitate in scoaterea vietii celui suferind, avand ca pretext mila sau compatimirea lui. Exemplu ne-a dat insusi Mantuitorul 'tamaduind toata boala si toata neputinta in popor' si 'umbland toata viata Sa, facand bine si vindecand pe toti'  

In opinia medicala, eutanasierea este inacceptabila. Si intr-o directiva a Consiliului Europei se interzice practic aceasta practica. Se recomanda insa alternativa, si anume ingrijirile paleative, adica cele pentru atenuarea simptomelor in cazul pacientilor aflati in stadii terminale ale unor afectiuni. In Europa sunt foarte putine state care accepta eutanasierea, iar conditiile de acceptare a unui pacient sunt foarte stricte.  
Olanda a fost prima tara din lume care a legalizat eutanasia sau sinuciderea asistata, in 2001, dar practica era tolerata inca din anii '70. In 2006, Parlamentul a decis ca parintii pot cere eutanasierea bebelusilor care se nasc cu dizabilitati majore. In prezent se discuta extinderea legii si la copiii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani. In 2002 si Belgia a legalizat eutanasia, urmata de Luxemburg, in timp ce in Elvetia aceasta este permisa doar in prezenta unui medic. Cum legislatia elvetiana cuprinde lacune mari, in Zrich functioneaza o clinica Dignitas unde multi europeni se interneaza cu scopul de a-si pune capat zilelor. In SUA, doar statele Oregon si Washington le asigura "dreptul la o moarte decenta" bolnavilor incurabili.
In Romania potrivit art.174 al Codului Penal,euthanasia este considerata omor.Legea noastra penala nu admite existenta vreunui mobil justificativ.Nu este admisa uciderea unei personae expuse unei mirti iminente ptr a-i curma suferintele si a- i produce o moarte usoara .

Eutanasia tinde sa devina una dintre temele majore ale acestui inceput de mileniu.

Fiecare are dreptul la opinie,dar este esential ca ea sa fie exprimata in cunostinta de cauza .Si,cu totii ,ar trebui sa ne gandim ca urmarile unui asemenea gest-definitiv ,singurul care nu mai poate fi corectat -sunt inca foarte departe de a fi cunoscute .



Bibliografie

Bioetica-Cornelia Cotoraci

Genetica generala si umana-Raicu Petru



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1594
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved