Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Explorarea functionala a cailor biliare

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micExplorarea functionala a cailor biliare

Tubaiul duodenal este cel mai folosit mijloc de explorare a cailor biliare si poate fi efectuat prin metoda Meltzer-Lyon sau prin metoda tubajului minutat.TUBAJUL DUODENAL MELTZER-LYON

Tehnica tubajului duodenal (Meltzer-Lyon) a fost studiata in "Tehnici generale de ingrijire a bolnavilor', de aceea se vor prezenta doar unele modificari care pot surveni in timpul efectuarii tubajului :

- lipsa de scurgere a bilei A, cu toate ca sonda este in duoden, indica un sfincter Oddi inchis (obstacol pe canalul coledoc: spasm, litiaza, neoplasm). Normal bila este de aspect clar. Patologic bila A este vascoasa, tutbure in angiocolite, coledocite.

- Lipsa de scurgere a bilei B dupa instilarea sulfatului de magneziu pledeaza pentru un obstacol al colului veziculei biliare, respectiv al canalului cistic (calcul, tumora).

Evacuarea bilei in cantitate mare, colorata inchis, urmata de ameliorarea starii bolnavului sunt semnele hipotoniei biliare.

Aparitia tardiva a bilei B in cantitate mica, slab colorata, asociata cu dureri in hipocondrul drept, orienteaza spre o hipertonie a cailor biliare.

- Lipsa bilei C survine in obstructia canalului hepatic comun.

Examenul citologic al bilei A, B sau C trebuie efectuat imediat dupa recoltare, evitandu-se autoliza elementelor sau moartea eventualilor paraziti (lamblii etc.).

In sediment se pot evidentia la microscop celule epiteliale, leucocite in cantitate mare, ceea ce pledeaza pentru un proces inflamator (duodenita, colangita, colecistita).

TUBAJ DUODFNAL MINUTAT

Este o metoda dinamica de explorare a functiei sfincterului si veziculei biliare. Prin aceasta metoda se urmareste debitul biliar, notandu-se din 5 in 5 minute reactia bolnavului si caracterele bilei recoltate. Tubajul duodenal minutat are 5 timpi:

- timpul I (coledocian): se scurge un amestec de bila coledociana, suc pancreatic si duodenal, in cantitate de 10-15 ml; dupa 5 minute se introduc 40 ml de ulei de masline.

- timpul II (Oddi inchis): apare la 4 minute de la introducerea uleiului de masline si dureaza 3-6 minute (nu se scurge bila);

- timpul III (scurgerea bilei A) dureaza 3 minute;

- timpul IV (vezicular): apare bila B, dureaza 20-25 minute si se scurg 25-30 ml de bila;

- timpul V (hepatic) incepe cu aparitia bilei C.

In sfarsit, se administreaza prin sonda 30 ml sulfat de magneziu 33% pentru a verifica daca vezicula s-a evacuat complet.

Pregatirea materialului Acelasi ca si pentru metoda Meltzer-Lyon. In plus se adauga 50 ml de ulei de masline si un stativ cu doua randuri a 8 eprubete

Pregatirea bolnavului si introducerea sondei Ca la sondajul duodenal.

Administrarea uleiului de masline. Dupa 5 minute de la aparitia bilei A se adapteaza seringa la sonda.

Se injecteazaa 40 ml ulei de masline. Se penseaza sonda timp de 5 minute.

Recoltarea sucului in primele 8 eprubete Se deschide sonda si se introduce in prima eprubeta timp de 5 min. Se introduce apoi pe rand in primele 8 eprubete; in fiecare eprubeta sonda se mentine 5 min.(durata 40 min.).

Administrarea sulfatului de magneziuSe adapteaza din nou o seringa la sonda. Se injecteaza 40 ml sulfat de magneziu 33%. Se penseaza sonda din nou 5 min.

Recoltarea sucului in al doilea rand de 8 eprubete Se procedeaza la fel ca si dupa injectarea sulfatului de magneziu utilizand a doua serie de eprubete.

Extragerea sondei Se extrage sonda dupa tehnica obisnuita.

Trimiterea probelor la laborator Se noteaza intr-un tabel cantitatea sucului recoltat, culoarea la emisie, precum si senzatiile dureroase (daca le-a avut bolnavul).

Cele doua serii de eprubete etichetate cu mostrele de bila vor fi trimise la laborator.

Retineti : Tubajul duodenal minutat este folosit foarte rar. In practica este preferat tubajul duodenal clasic Meltzer-Lyon in trei timpi.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2508
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved