Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FUNCTIILE FICATULUI

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



FUNCTIILE FICATULUI

Din punct de vedere fiziologic, ficatul are o multime de functii dupa cum urmeaza:



FUNCTIA BILIARA - consta in formarea bilei si eliminarea ei din ficat. Este o functie secreto-excretoare. Bila este formata din celule hepatice (hepatocite) si celule Kupffer. Bila este alcatuita din apa 95-97%; saruri biliare, pigmenti biliari. colesterol, lecitina, mucina si substante minerale. Sarurile biliare se gasesc in proportie de 1% si reprezinta cel mai important constituent al bilei produse de glicocolat si taurcolat de sodiu (acizi biliari).

FUNCTIA METABOLICA GLUCIDA - glucoza ajunsa in ficat este retinuta in cea mai mare parte de hepatocite si o mica parte trece in circulatia generala. In celulele hepatice, glucoza este transformata in glicogen care este depus sub forma de rezerva in citoplasma celulelor. Procesul de sinteza al glicogenului se numeste glicogeneza si se face sub influenta hormonului insulina, produs de insulele Langerhans.

FUNCTIA METABOLICA LIPIDICA - ficatul are un rol deosebit in metabolismul grasimilor. Acizii grasi si grasimile neutre, sub influenta unor fermenti, sunt sintetizati in fosfolipide (lecitina, cefalina) apoi sunt trecuti in circulatia sangelui.

METABOLISMUL PROTIDIC - la nivelul ficatului, protidele sufera diferite procese de sinteza si de degradare necesare compozitiei plasmei si refacerii celulelor.

METABOLISMUL SUBSTANTELOR MINERALE (fier, cupru, ionii de Na, K, Cl). Ficatul este organul cel mai bogat in fier 3-4gr depozitat in celulele Kupffer. Cuprul este depozitat in ficat si are rol catalitic in sinteza hemoglobinei.

METABOLISMUL APEI - ficatul are functia de depozit al apei, astfel in ficat se formeaza cca 100ml de apa prin degradarea a 100gr grasimi neutre. In legatura stransa cu metabolismul apei este si functia de rezervor sancvin al ficatului, in stare functional, ficatul contine 800-1200ml/sange maxim 21 regland circulatia de intoarcere a sangelui la inima.

METABOLISMUL VITAMINELOR - in ficat se depoziteaza vitaminele: A, B1, B2, B12, D, K, PP.

Vitamina B1 provine in ficat prin absorbtia intestinala si este transformata prin fosforilare intr-o substanta cu rol deosebit in procesul de glicoliza.

Vitamina B2 se absoarbe sub forma fosforilata si se uneste cu o proteina dand nastere unor fermenti oxidanti.

Vitamina K este folosita in ficat la sinteza protrombinei.

FUNCTIA ANTITOXICA - comporta neutralizarea, inactivarea si eliminarea unor produsi toxici de origini diferite.

Ficatul mai indeplineste si functia de termoreglare a organismului generand caldura acestuia cand se afla in repaus.

Ficatul mentine echilibrul acido-bazic prin secretia bilei care elimina valente alcaline si face sangele sa aiba o reactie mai putin acida. Tot ficatul transforma acidul lactic din sange in glucoza apoi in glicogen.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1897
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved