Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FURUNCULUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



FURUNCULUL ('buboiul') reprezinta o infectie mai accentuata decat foliculita care cuprinde pe langa foliculul pilos si glanda sebacee din vecinatate. Responsabil de aceasta inflamatie este stafilococul saprofit de pe tegumente in conditii de.

- densitate crescuta datorita igienei precare.

- solutii de continuitate in tegument. microtraumatisme industriale, sportive sau casnice, grataj (scarpinare).



- slabirea puterii de aparare prin surmenaj, convalescenta (gripa) sau boli ca, diabetul, insuficienta hepatica, anemia, avitaminozele sau tratamentul prelungit cu cortizon.

Furunculul debuteaza ca o foliculita, prin eritem, prurit, sau senzatie de arsura care sunt treptat inlocuite de durere. Dupa 3- 4zile, apare o tumoreta de marimea unui sambure de cireasa care are un fir de par in centru si in jurul caruia se formeaza o mica basicuta seroasa (flictena), vizibila prin pielea subtiata. A 4- 5 zi, tumoreata care deniveleaza pielea ia un aspect de trunchi de con. Catre a 7- 9 zi, se produce necroza tesuturilor invadate de stafilococ si se formeaza 'burbionul'. In acest moment, 'furunculul s- a copt'si se elimina singur lasand un crater care va fi, ulterior, umplut prin tesut de neoformatie (granulom).

Evolutia furunculului se desfasoara pe parcursul a 9- 10 zile, in patru etape.

Inflamatia din jurul firului de par (foliculita), in primele 1- 3 zile.

Necroza foliculului si glandei sebacee impreuna cu tesutul din jur, a 3- 7- a zi.

Detasarea si eliminarea tesutului necrozat numit burbion, in a 7- 9- a zi.

Cicatrizarea craterului ramas prin granulatie si epitelizare.

Complicatiile furunculului prost ingrijit sunt redutabile.

- complicatiile locale. celulita (inflamatia tesutului subcutanat), abcesul si furuncul antracoid.

- la distanta, pe cale hematogena sau limfatica. adenite, osteomielite, artrite, pleurezii, flegmoane perinefretice s, a.

Tratamentul consta in extragerea burbionului cu pensa, numai in cazurile in care el intarzie sa se elimine singur si pansamente, cu introducere de pulbere de acid boric in craterul restant. Acidul boric curata resturile de puroi si de tesuturi distruse.

Furunculul fetei si nasului reprezinta localizarea deosebit de grava ale unor infectii propagate din nari prin grataj (scarpinat). Pe langa semnele descrise mai sus, se produce tumefierea buzei si nasului care poate sa cuprinda si pleoapele. Starea generala se altereaza, apare febra (39- 40 grade), frisoane, sete, tahicardie, cefalee, varsaturi si chiar oligoanurie.

Pericolul principal al acestor localizari il reprezinta diseminarile craniene prin comunicarile venelor fetei, cu venele din interiorul craniului si sinusul cavernos sau prin venele oftalmice si venele jugulare. Indirect diseminarea microbilor in creier se poate face prin intermediul venei faciale, plexul pterigoidian si vena meningee mijlocie. Este strict interzisa traumatizarea prin stoarcere sau scarpinare a acestor furuncule, aparute in nas sau pe fata, pentru a evita diseminarea microbilor.

Furunculoza este o forma deosebita in care furunculele se dezvolta in mai multe regiuni, aparand concomitent sau succesiv pe diverse zone ale pielii.

Aceasta situatie este favorizata de scaderea puterii de aparare a bolnavului. De aceea tratamentul local (eliminarea burbionului) nu mai este suficient si este nevoie sa se faca si o stimulare imunologica cu vaccinuri polimicrobiene (delbet, polidin) sau anatoxina stafilococica. Se incepe cu dilutii de 1/10 si se creste progresiv, dupa 3- 7zile, cu doze de 1/4cm pana la 2cm, mai multe serii formate din cate 4 injectii. In acelasi timp, se iau masuri pentru corectare unui eventual diabet zaharat, se administreaza vitamine B, C. Tratamentul local cu badijonari de tinctura de iod, alcool, rivanol, este permis numai in primele 3zile de la aparitia tumoretei, dupa care este interzis deoarece, in acest fel, se pot extinde infectiile la foliculi si glande vecine. Au efecte bune, in cazurile rebele la tratament, tratamentele fizioterapice. infrarosii, ultrasunete, ultraviolete si Rx 50- 150r.

Furunculul antracoid ('carbunculul'), reprezinta o forma grava de furuncule multiple adunate in placard inflamator care invadeaza si hipodermul. Inflamatia care cuprinde si tesutul subcutanat ia aspectul unui burete prin care se formeaza orificii multiple ale furunculelor confluente si prin care se scurge puroi dand zonei un aspect numit'In stropitoare'. Localizarile cele mai fregvente sunt la ceafa si in regiunea dorsala a toracelui (spate). Starea generala este profund alterata, febra este mare, apare tahicardia, cefaleea si curbatura, care se asociaza la durerile intense de la nivelul placardului inflamator.

Tratamentul consta in.

- spalaturi cu rivanol sau bromocet,

- pulbere de acid boric in orificiile si craterele formate,

- unguente cu bacitracina, neomicina,

- pulbere de dermatol,

- antibiotice pe baza antibiogramei,

- vaccinuri antistafilococice.

Tratamentul chirurgical consta in excizia, in bloc, a placardului, pana la nivelul fasciei, a pielii si grasimii subcutanate.

Evolutia este mai lunga si va dura saptamani de zile. Cicatrizarea va lasa urme inestetice.

Staficolocia maligna a fetei se caracterizeaza prin evolutia zgomotoasa a unui furuncul la nivelul buzei superioare. Se insoteste de edem masiv si infiltratia tesuturilor subcutanate care dau aspectul de 'buza de tapir'. Starea generala este alterata profund. Pericolul propagarii infectiei in creier este foarte mare.

Botriomicomul sau granulomul piogen este o piodermita stafilococica vegetanta care debuteaza cu multiple pustule ale fetei, inconjurate de un chenar eritematos in jurul caruia apar alte pustule care formeaza un placard.

Dupa eliminarea puroiului se formeaza cruste care sunt inlocuite, treptat, de formatiuni vegetante papilomatoase de consistenta moale. Localizarile acestei piodermite sunt mai frecvente la nas, pe pielea capului, si, mai rar, pe intreg corpul la bolnavii care sufera de diabet zaharat, de endocardite, sau de rectocolite ulcero- hemoragice.

Tratamentul este dificil si consta in.

- antibiotice, pe baza antibiogramei, administrate local si general,

- corticoizi

- chiuretaj sau electrocoagulare.

Acneea nu trebuie confundata cu furunculul. Ea este cauzata de inflamatia glandei sebacee printr-un germen rezident al pielii (corynebacterium difteroide). Se produce pe un teren neuroendocrin deficitar, la impuberi sau adolescenti, care au tulburari endocrine sau nevrotice. Tratamentul este complex si de competenta dermatologului.

Sicozisul este o dermita produsa de stafilococi, streptococi sau piocianic. Apare pe pielea paroasa de la nivelul fetei si capului, mai fregvent la barba, motiv pentru care este fregvent numit'sicozisul barbii'. Boala este contagioasa iar tratamentul este de competenta dermatologului.

Impetigo contagios (tilburi- fox), numit si impetigo vulgar este, de asemenea, o boala din domeniul dermatologiei. Este o streptococie tegumentara in care germenii provin din caile respiratorii, din nas, la copii.

Debuteaza printr- o vezicula (bula) superficiala, care se rupe usor lasand o exulceratie superficiala care se rupe rapid de cruste galbene melicerice.

Localizarea este, in special, la fata. Se poate extinde la cap si pavilionul urechii prin autoinoculare, prin intermediul unghiilor si gratajului, dand un aspect neplacut.

Tratamentul consta in.

- aplicarea de solutii antiseptice locale (Dalibour), violet de gentiana, pomezi cu tetraciclina, neomicina, pivalat de flumetazon N, fluocinolon.

- tratament general cu penicilina sau eritromicina timp de 10zile.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3230
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved