Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fumatul pasiv

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Pentru unii, fumatul reprezinta un mod de a se relaxa, pentru altii a devenit deja un viciu.
Conform datelor oferite de Institutul de Statistica, in prezent, femeile fumeaza mai mult decat barbatii

. Persoanele fumatoare dau aproximativ 10% din venit pe tigari.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca aproximativ 700 de milioane de copii, adica aproape jumatate din numarul copiilor din intreaga lume, respira un aer poluat de fumul de tigara. In plus, Agentia de Protectie a Mediului (EPA) a estimat ca expunerea la fumul de tigara cauzeaza circa 3.000 de cazuri de cancer pulmonar printre nefumatori si este responsabila pentru 300.000 de cazuri de infectii ale tractului respirator inferior la copiii sub 18 luni in fiecare an.



Ce este fumatul pasiv

In aerul ambiental, fumul de tigara se acumuleaza din fumul expirat de fumator si din fumul emanat de capatul aprins al tigarii. Simpla expunere la fumul astfel acumulat in aerul respirabil se numeste fumat involuntar sau pasiv.

Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu este inhalat de fumator si este eliberat in atmosfera, contaminand aerul. Astfel, fumul de tigara care ajunge in aerul respirabil contine de doua ori mai multa nicotina si gudron si de cinci ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator.

Numeroase institutii internationale, printre care Agentia de Protectie a Mediului si Organizatia Mondiala a Sanatatii, clasifica fumul rezultat in urma arderii tigarilor si acumulat in aerul respirabil drept un cancerigen cunoscut (categorie rezervata agentilor pentru care exista suficiente date stiintifice care sa demonstreze ca determina aparitia cancerului).

Consecintele fumatului pasiv

Riscurile la care este expus fumatorul pasiv sunt mai mici decat cele ale fumatorului activ, dar consecintele pentru sanatate nu pot fi neglijate. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul pasiv este responsabil pentru numeroase boli si poate duce chiar la decesul nefumatorilor, determina aparitia cancerului la nefumatorii adulti, provoaca boli cardiace tot la adulti, este responsabil pentru sindromul mortii subite a sugarului, pentru otite si astm la copii.

In cazul adultilor, expunerea la fumul de tigara creste cu 25% riscurile de cancer pulmonar si tot cu 25% riscul de infarct miocardic la o persoana care nu a fumat niciodata, dar al carei partener este fumator.

Fumatul pasiv este un factor de risc pentru cancerul de san, col uterin, tiroida, tumori craniene, leucemie si accident vascular cerebral.

Agentia de Protectie a Mediului estimeaza ca riscul de a dezvolta un cancer ca urmare a fumatului pasiv este de 57 de ori mai mare decat riscul reprezentat de toti ceilalti poluanti continuti in atmosfera.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera copiii drept o categorie deosebit de afectata de fumul de tigara emanat in aerul respirabil. Efectele negative asupra sanatatii celor mici sunt pneumonia, bronsita, tusea, wheezing (respiratia suieratoare), agravarea astmului si bolile cardiovasculare la varsta adulta.

Asupra fatului atat fumatul activ, cat si cel pasiv pot avea in aceeasi masura consecinte tragice: cresc riscul de avort spontan, sarcina extrauterina sau nasterea prematura, pot determina retard de crestere intrauterina, nasterea unui copil cu malformatii congenitale sau cu greutate mica, si chiar moartea fetala intrauterina.

Restrictii europene

Si in alte tari ale Uniunii Europene s-au aplicat masuri legislative care prevedeau despartirea in sectiuni de fumatori - nefumatori a barurilor si restaurantelor (in Romania, "Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun"/ 2002) pana in momentul in care Comisia Europeana a estimat ca din cele 4,5 milioane de persoane decedate in 2000, 656.000 si-au gasit moartea din cauze legate direct de utilizarea tutunului si s-a ajuns la concluzia ca masurile mai sus enuntate nu au fost eficiente.

* In Irlanda, Norvegia, Italia, Malta, Suedia si Scotia s-au aplicat masuri de interzicere a fumatului in locurile publice, la locurile de munca, in baruri si restaurante - ulterior masura s-a aplicat in Anglia, Tara Galilor, Irlanda de Nord si Belgia.

* Desi pentru unii a parut paradoxal, 80% dintre cetatenii fumatori ai Irlandei au sustinut legea antifumat din 2004.

* Caminul familial pare inca periculos din perspectiva fumatului pasiv - conform cotidianului israelian "The Jerusalem Post", singura organizatie neguvernamentala internationala dedicata numai controlului global al cancerului, UICC, avertizeaza ca jumatate dintre copiii din intreaga lume sunt expusi pasiv fumului toxic al tigarilor in propriul lor camin.

* Potrivit unui sondaj al Uniunii Internationale Impotriva Cancerului, 92% dintre mamele care fumeaza stiu ca fumatul in apropierea copiilor lor dauneaza sanatatii acestora - 22,5% au afirmat ca fumeaza atunci cand copiii lor sunt in aceeasi camera cu ele, dar au grija sa "nu faca acest lucru langa ei".

Masuri impotriva fumatului pasiv

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice, 50 fiind cancerigene pentru om. Se apreciaza ca patru din 10 cazuri de cancer cauzate de fumat pot fi prevenite daca se renunta la fumat si se evita spatiile unde se fumeaza. Studiile sustin ca noua din 10 persoane prezinta un nivel detectabil de expunere in organism. Doar renuntarea definitiva la fumatul in spatiile inchise poate fi considerata singura metoda de a proteja cu adevarat nefumatorii de expunerea la fumul de tigara. "Separarea" in aceeasi incinta a fumatorilor de nefumatori, aerisirea incaperilor si ventilarea nu pot elimina complet expunerea la fumul de tigara. Unele tari au adoptat masuri legislative care interzic fumatul in vehiculele in care exista pasageri copii. Se admite ca, indiferent de tipul incintei, copiii sunt mult mai sensibili la fumul de tigara deoarece respira mai repede, iar cantitatea de toxine din tutun este proportional mai mare, deoarece corpul lor este mai mic.

V-ati intrebat vreodata in cat timp se recupereaza organismul unui fumator dupa ce a renuntat la acest viciu? Reusesc fostii fumatori sa-si "reseteze" corpul, adica sa ajunga sa aiba acelasi risc de a dezvolta una din cele 25 de boli asociate consumului de tabac ca un nefumator? Raspunsul pe care il dau geneticienii este nu. "Contorul" nu o ia de la zero, asa cum arata un studiu recent despre efectele ireversibile ale fumatului. Specialistii avertizeaza ca oamenii nu trebuie sa traga concluzia ca nu merita sa te lasi de fumat. Ei trebuie sa fie constienti de faptul ca, cu cat se lasa mai devreme de fumat, cu atat este mai bine, ca si o zi este importanta in lupta impotriva consecintelor acestui viciu. Concluzia studiului este ca fumatul lasa urme in genele noastre.

Fumatul la romani
Peste 33.000 de romani mor anual din cauza unor boli agravate de fumat. Specialistii spun ca cei care au acest viciu traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat cei care nu au pus niciodata tigara in gura. Peste 30% din adultii din Romania obisnuiesc sa fumeze. Jumatate dintre fumatori au pus prima data mana pe tigara inainte de a implini 20 de ani si un sfert din ei au dobandit viciul intre 20 si 25 de ani. Majoritatea persoanelor care mor din cauza substantelor nocive din tutun au varste cuprinse intre 35 si 69 de ani. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile aparatului respirator. In fiecare an, medicii inregistreaza aproximativ 8.500 de noi cazuri de cancer pulmonar, iar 85% dintre acestea au drept cauza fumatul. Mortalitatea cauzata de maladiile legate de fumat se va majora pe plan mondial cu peste 53% pana in anul 2030, cand peste 8,3 milioane de oameni vor muri anual din cauza acestui viciu.

Genele alterate nu se recupereaza
Cercetatorii britanici au analizat genetic tesutul epitelial obtinut din caile respiratorii a 4 nefumatori (nu au fumat niciodata), 8 fumatori si 12 fosti fumatori (se lasasera de fumat in perioade diferite, de la 1 la 32 de ani).
In total, au fost analizate mai mult de 110.000 de tesuturi, ceea ce face ca acest studiu sa fie unul dintre cele mai detaliate de pana acum. Rezultatele au aratat ca unele gene a caror structura a fost alterata in cazul fumatorilor revin la structura normala atunci cand se intrerupe fumatul. Numai ca structura unor 124 de gene ramane neschimbata odata cu renuntatul la fumat. Aceste schimbari ireversibile explica de ce riscul de a face cancer la plaman este ridicat si dupa ce oamenii renunta la fumat. Mai mult, proteinele pe care le produc genele alterate ireversibil se asociaza cu afectiuni pulmonare. Atunci cand ne lasam de fumat reducem riscurile, dar acestea nu revin la zero. Tabacul este un factor de risc pentru 25 de afectiuni distincte, printre care si cancerul, bolile cardiovasculare sau bronsita cronica. Timpul de recuperare pentru aceste afectiuni difera. De exemplu, in cazul cardipatiei ischemice riscul se reduce cu 11-17 la suta dupa 6-18 luni de la renuntatul la fumat. In cazul bronsitei cronice, daca este vorba despre o persoana care s-a lasat de fumat la 35-40 de ani, mare parte din riscuri sunt ireversibile. In cazu cancerului, estimarile sunt mult mai greu de facut, pentru ca intervin si alti factori de risc. In plus, trebuie luat in calcul si fumatul pasiv.

Ieri un post de televiziune a transmis unele statistici referitor la fumat. Am mai scris un articol referitor la aceasta tema, care a devenit o tragedie pentru tinara generatie si nu numai. Nu mai surprinde pe nimeni sa vezi fete si femei fumind. Copii si maturi dependensi de tigari. Dar uitativ-va ce spun statisticile. In Moldova mor in fiecare an 1500 de oameni din cauza fumatului, 1/5 din femeile de la noi fumeaza si 1/15 femeie insarcinata la fel fumeaza. Sunt niste cifre care ar trebuie sa ne puna in alerta, deaorece vom ajunge o natiune foarte bolnava. S-a constat ca fumatul ucide de 4 ori mai mult decit accidentele rutiere. Desi toata lumea stie despre  consecintele fumatului, totusi este greu pentru ei sa renunte. Unii incep a fuma din diferite cazuri cum ar fi:

- curiozitate

- intimitate

- din dorinta de a fi in "rindul oamenilor"

- de a parea mai maturi

-de a capata un plus de maturitate

- de a scapa de stres

Aceste ar fi unele  motive stupide, lipsite de orice fundament logic, in urma caruia tinerii si nu numai, devin victimile unui viciu care ii ucide incet dar sigur.

Intr-o tigara sunt continute 43 de substante chimice care cauzeaza cancer. Nicotina continuta de tigari este toxica si letala in doze mari. Cand isi iau doza de nicotina fumatorii inhaleaza alte patru mii de substante chimice. Multe dintre aceste componente sunt active chimic si produc schimbari negative asupra corpului.

Substante chimice periculoase continute de tigari:

- Gudronul: este un termen general pentru mai multe particule ce rezulta din fumul de tigara.
Particulele contin substante chimice printre care oxizi de nitrogen, dioxid de carbon si monoxid de carbon. Gudronul e maro si are gust neplacut, pateaza dintii, unghiile si tesuturile de plaman. Gudronul contine benzpiren, o hidrocarbura puternic cancerigena.

- Monoxidul de carbon: este un gaz inodor fatal in doze mari pentru ca ia locul oxigenului din sange. Fiecare celula de sange contine o proteina complexa numita hemoglobina; moleculele de oxigen sunt trasportate prin corp lipite de sau agatate de proteine. Monoxidul de carbon se leaga de mai mult de hemoglobina decat de oxigen. Aceasta inseamna ca inima unui fumator trebuie sa munceasca mai mult pentru oxigenarea creierului, a inimii, a muschilor si a altor organe vitale.

- Oxizi de nitrogen: experimentele pe animale au aratat ca oxizii de nitrogen afecteaza plamanii. Se crede ca oxizii de nitrogen sunt niste substante chimice particulare in tutun care cauzeaza boala de plamani si efizem.

- Cianura de hidrogen: plamanii au niste perisori (cili) care ajuta la 'curatarea' plamanilor prin indepartarea substantelor straine care ajung acolo. Cianura de hidrogen impiedica derularea procesului de curatare a plamanilor in sensul ca substantele otravitoare ale fumului de tigara raman in plamani.

- Amoniac: este o substanta chimica foarte puternica gasita in produsele de curatat, se foloseste pentru conservarea organelor umane de la morga, care este de asemenea nociv pentru plamani.

- Metale: fumul de tigara contine metale periculoase printre care: arsenic, cadmiu si plumb. Multe din aceste metale sunt cancerigene.

- Compusi radioactivi: fumul de tigara contine compusi radioactivi care sunt cancerigeni.




Boli cauzate de fumatul de durata
Un fumator inrait este expus unui risc mare de aparitie a bolilor letale incluzand:

- toate tipurile de cancer precum cancerul de plamani, de gura, de nas, de gat, pancreas, leucemie, de rinichi, penial, de col uterin, de veriza urinara, de colon;
- boli de plamani precum bronsite cronice, boli pulmonare cronice si efizem;
- boala arteriala coronariana, boli de inima si atacuri de inima;
- ulcer al sistemului digestive;
- osteoporoza;
- circulatie peririferica slaba care poate duce la amputari.


De retinut!

- Mai mult de patru mii de substante chimice din fumul de tigara sunt substante chimice active si determina schimbari fatale in corpul omenesc.

- Cele mai nocive substante din fumul de tigara sunt gudronul, monoxidul de carbon, oxidul de nitrogen, cianura de hidrogen, metalele, amoniacul si compusii radioactivi.

Fumatul cauzeaza impotenta nu au avut efect. O campanie Saatchi & Saatchi din Londra incearca sa transmita un nou mesaj folosind marketingul creativ:

Cosul pentru mucurile de tigara cu una dintre fete imprimata cu o radiografie pulmonara lasa sa se vada in zona transparenta mucurile aruncate. Si pentru cei care citesc si se bucura in sinea lor: aaa, eu nu fumez, am o veste proasta. De cate ori ati fost intr-un loc prost aerisit si plin cu fumatori? Da, stiu, destul de des, inca. De fiecare data plamanii vostri au devenit cosuri de gunoi pentru reziduurile lor.

Numai in Marea Britanie fumatul a ucis 120.000 de persoane. Pe an. Si daca prin campanii de genul asta se salveaza macar o viata, atunci eu le propun la Effie.

Tutunul a provocat imbolnavirea de cancer a 2,4 milioane de persoane, in Statele Unite, in perioada 1999 - 2004, arata un raport al Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC).

Mai mult de jumatate din totalul cazurilor de cancer inregistrate sunt de tip bronho-pulmonar, dar si alte forme de cancer precum cel al laringelui, gurii, faringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, rinichilor, cervical sunt cauzate tot de fumat, arata raportul.

'Datele din acest raport ofera dovezi incontestabile despre afectiunile provocate de fumat', a spus Sherri Stewart de la Divizia de Prevenire si Control a Cancerului din cadrul CDC, care a coordonat acest studiu.

Concluziile studiului se bazeaza pe analiza a 92% din cazurile de cancer inregistrate in Statele Unite.

Statul Kentucky are cel mai mare numar de cazuri de cancer pulmonar, in timp ce statele vestice, unde procentul fumatorilor este mai mic, inregistreaza cel mai mic numar. Formele de cancer provocate de tutun sunt mai frecvente in randul afro-americanilor, caucazienilor si barbatilor, acestea fiind si grupurile din care provin fumatorii inraiti.

'Fumatul este cea mai frecventa cauza a mortii premature si a dezvoltarii cancerului in Statele Unite, care poate fi prevenita', a spus doctorul Matthew McKenna, reprezentant al CDC.

'Fumatul cauzeaza mai multe decese decat consumul de alcool, accidentele de masina, sinuciderile, SIDA, crimele si drogurile, luate la un loc. In plus, consumul de tutun costa anual 167 de miliarde de dolari, bani investiti in cheltuieli ', spun cei de la CDC.

Bucuresti- 30 Mai 2006 - Datorita unor campanii de constientizare, azi aproape oricine stie ca fumatul dauneaza grav sanatatii. In ultimele decenii in tarile puternic industrializate a scazut consumul de tigari, dar problema cea mai importanta ramane gasirea de solutii de renuntarea la fumat. Tematica Zilei impotriva Fumatului declarat de ONU, este: Orice forma a fumatului ucide.

Datorita campaniilor antifumat derulate in decursul a mai multor decenii, in tarile cele mai dezvoltate: SUA, Marea Britanie, tarile scandinave sau Austria, numarul fumatorilor a scazut condiderabil. In Statele Unite mai fumeaza doar jumatate din numarul celor care au avut acest viciu in anii 50. Si cum industria tutunului si-a simtit amenintat profitul, s-a orientat rapid spre Centrul si Estul Europei precum si spre alte tari aflate in curs de dezvoltare. Asa au aparut produsele de tutun asa zis "usoare", oarecum "garantate" de anumite institute de cercetare finantate de industria tutunului care, oarecum previzibil sustin ca tigarile "light" afecteaza mai putin sanatatea decat produsele traditionale. In ciuda acestor concluzii aparent linistitoare, cercetatori independenti sunt insa de alta parere: tigarile "light" nu contin, asa cum era de asteptat, mai aduc in organism mai putina nicotina, gudroane sau monoxid de carbon. Si cum, pe langa toate acestea, industria tutunului foloseste o gama larga de suplimenti meniti sa ajute la absorbtia moleculelor de nicotina de catre organism dependenta accentuata de nicotina devine practic asigurata.

Un viciu greu de invins

Un lucru este cert: toti fumatorii sunt constienti ca tigara este cancerigena sau faciliteaza aparitia unor boli pulmonare, cardiovasculare sau cerebrale. Cat despre femeile care doresc sa aiba copii sau sunt gravide realitatea deseori dramatica: chiar daca realizeaza ca fumatul poate dauna grav fatului, in multe locuri nu au dreptul la optiunie pentru ca sunt nevoite sa isi accepte statutul de fumatoar pasiv. Si chiar daca, potrivit datelor statistice majoritatea fumatorilor sunt de acord cu masurile prin care sa interzice fumatul in locurile publice, prea putini dintre ei reusesc sa renunte la acest viciu. Ce spun medicii? Ei bine, medicii sustin ca dependenta de nicotina este mai puternica decat dependenta de alcool a alcoolicilor si chiar mai mult, o raporteaza chiar la dependenta de cocaina. Si totusi, realitatea releva faptul ca mai mult de 7 la suta din fumatori nu pot renunta la fumat nici dupa un efort sustinut timp de un an dar mai ales ca majoritatea fumatorilor nu rezista fara nicotina mai mult de 4 zile.

Renuntare garantata

Exista mai multe metode de renuntare la fumat, incepand de la tratamente de acupunctura si aromaterapie, pana la celebrii plasturi etc. Si totusi, deseori, aceste incercari nu duc la rezultatul scontat, tocmai pentru ca renuntarea la fumat necesita perseverenta dar, mai ales, schimbarea modului de viata. Si iata ca dupa unul sau mai multe esecuri, majoritatea celor care vor sa renunte la fumat, refuza sa mai aiba parte de noi astfel de experiente traumatizante, fizic si psihic, ramanand prin urmare, fumatori pe viata. Exista dincolo de aceasta imagine aparent fara iesire, o solutie, in fapt o terapie care a avut un succes enorm in Europa occidentala, si care, de curand, a fost introdusa si in Romania. Este vorba de terapie de renuntare la fumat prin biorezonanta, terapie care a inregistrat o rata de succes de peste 90% dupa prima luna, in tari precum Germania, Austria, Ungaria sau Polonia.

Desigur apare intrebarea: cum este posibil ca aceasta terapie sa inregistreze asemenea rezultate? Ei bine raspunsul il ofera chiar medicina: orice organism viu, indiferent de nivelul lui de complexitate genereaza si utilizeaza camp electromagnetic pentru dezvoltarea sa si pentru reglarea diferitelor procese vitale. In celule este produsa asa numita bio-electricitate, iar orice proces ce are loc in organism, fie el normal sau patologic, provoaca modificari ale campului electromagnetic. Dr. Anneliese Bauer, directorul medical al companiei Vita Nova a explicat ca practic, aparatul prin intermediul caruia este realizata terapia, analizeaza o mostra de vibratii electromagnetice specifice tigarii (printr-o mostra de nicotina), precum si vibratiile proprii emise de organismul pacientului, inversand apoi aceste vibratii si amplificandu-le pentru a le reintroduce in organism. Prin acest proces, sunt refacute modelele de vibratie initiale specifice celulei sanatoase, exact in locurile unde nicotina s-a "legat" de moleculele din corpul pacientului. Cum nicotina introdusa in organism prin fumat se asimileaza in 48 de ore de la fumarea ultimei tigari, prin stergerea modelelor de vibratii caracteristice acesteia, adictia este contracarata. Un lucru, care a contribuit major la succesul terapiei prin biorezonanta, este faptul ca este suficient un singur tratament, toata procedura durand mai putin de o ora. Terapia se desfasoara in stare de liniste, in pozitie de clinostatism (culcata), iar pacientul nu simte nici durere, nici disconfort - a adaugat directorul medical al companiei care a introdus acest tratament in Romania.

Statistici despre fumat

  • In fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat.
  • 40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au incercat cel putin o data sa renunte.
  • Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care incearca pentru prima data o tigara o incearca pina la varsta de 18 ani.
  • 90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt incurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici precum si de posibilitatea de le procura foarte usor unii comercianti ignorind reglementarile in vigoare.
  • Nicotina provoaca dependenta; de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi in timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru! Mai mult de 80% dintre tinerii care fmeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari.
  • 42% dintre cei care fumeaza pana la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati.
  • 70 % dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga inca o data ar alege sa nu fumeze.
  • In SUA 1 din 5 morti este datorata unei boli produsa de fumat.
  • Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat adica mai mult decat cele provocate de alcool, crack, heroina, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc.
  • Tinerii nu inteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% inca mai fumau dupa sase ani!
  • Cel putin 4,5 milioane de copii avand varste intre 12-17 ani fumeaza!

Potrivit unui sondaj realizat in SUA pe un esantion de 3.300 de persoane, fumatorii ar fi mai motivati sa renunte la fumat pentru binele animalului preferat decat pentru binele lor.

Efectele fumatului pasiv asupra omului sunt cunoscute deja. Au fost realizate, de asemenea, studii despre efectele fumatului pasiv asupra animalelor, stabilindu-se o legatura intre expunerea la fumul de tigara si cancer (limfom, in cazul pisicii, cancer la nas sau pulmonar, in cazul cainelui).

S-a demonstrat, de asemenea, o asociere intre fumatul pasiv si reactiile alergice, in cazul cainilor, sau maladii ale ochilor, probleme respiratorii si dermite, in cazul pisicilor.

Romanii au fumat si au baut un miliard de euro in sase luni

Romanii au dat trei milioane de euro pe produse antifumat

Vanzarea medicamentelor pentru renuntarea la fumat a crescut, anul trecut in Romania, cu 421,5% fata de anul 2007. Astfel romanii au cheltuit in 2008 trei milioane de euro pe gume de mestecat, plasturi sau alte medicamente care sa-i ajute sa renunte la tigari. Tara noastra este printre primele in clasamentul tarilor cu cei mai multi fumatori dar se pare ca stam bine si la numarul celor care vor sa renunte la acest viciu.

Vanzarile de medicamente antifumat erau inregistrate, in 2007, la 589.000 de euro, nivelul acestora crescand enorm anul trecut, conform datelor Cegedim, compania de cercetare a pietei farmaceutice. 'Chiar daca ritmul de crestere este ametitor, piata e inca la un nivel microscopic' a declarat Mihai Ciobanu, OTC manager la una din firmele care comercializeaza gume de mestecat antifumat. Se estimeaza ca sunt sase milioane de fumatori in Romania, 75% dintre acestia au avut doua sau mai multe tentative de a renunta. 'Sa renunti la tigari este foarte usor. Greu este sa ramai nefumator', explica Mihai Ciobanu.

'Numarul femeilor care solicita astfel de produse este de trei ori mai mare decat cel al barbatilor. Varstele clientilor care cumpara medicamente antifumat se incadreaza, in medie, intre 25 si 45 de ani, sesizandu-se a scadere brusca a cererii dupa varsta de 45 de ani.
Guma de mestecat impotriva fumatului este cea mai cautata',a declarat Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma.

Pe langa medicamentele recomandatate de medici pe baza de prescriptie, in farmacii se mai gasesc si medicamente eliberate fara reteta (OTC-uri). La aceste remedii  care sunt inregistrate ca medicamente, se mai gasesc pe piata si plasturii antifumat si tigarile electronice care insa nu au aviz de la Ministerul Sanatatii.

Fata de castigurile de pe piata produselor impotriva fumatului, producatorii de tutun fac anual profit de  1,7 miliarde de euro. In contextul in care legea antifumat a intrat in vigoare anul acesta, Mihai Ciobanu este de parere ca vanzarile produselor antifumat nu vor fi influentate de noile restrictii.

Revista Capital a realizat un portret al clientul de produse antifumat: acesta traieste in mediul urban, fumeaza tigari premium si este destul de educat sa inteleaga efectele daunatoare ale fumatului. Nu putem decat spera ca numarul celor care renunta definitiv la fumat va creste cel putin in acelasi ritm cu vanzarile remediilor antifumat. Eforturile celor care incearca sa renunte la dependenta de nicotina trebuie sustinute logistic, financiar si, in special, moral. 



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1995
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved