Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

GALVANIZAREA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



GALVANIZAREA

Galvanoterapia

Prin galvanoterapie, ionoterapie electrolitica sau ionoforeza intelegem introducerea diferitilor ioni in organism in scop terapeutic cu ajutorul curentului galvanic. Calea de patrundere a ionilor in corp este prin orificiile glandelor sudoripare si sebacee. Dupa ce au strabatut epidermul, cea mai mare parte a acestor ioni se acumuleaza in straturile profunde ale pielii, unde formeaza un depozit, care se va mobiliza lent prin circulatia sanguina locala, si astfel va patrunde in torentul circulator, mergand spre polul opus.Conditia ca o substanta medicamentoasa sa fie folosita in ionoforeza este ca ea sa fie capabila sa disocieze in lichid (sa se desfaca in ioni negativi si pozitivi).



Panza hidrofila a electrozilor se imbiba cu aceste substante, tinand cont ca substanta activa sa se plaseze la polul care are acelasi semn cu ionul pe care dorim sa-1 introducem in organism.Ca substante pentru ionoforeza se pot folosi:

ionul negativ de iod

ionul pozitiv de Mg

salicilatii (aspirina)

novocaina

histamina.

Dorim sa utilizam de exemplu in terapie ionul negativ de iod. Substanta activa este ipdura de potasiu, care disociaza in iod negativ si potasiu pozitiv.

Panza hidrofila imbibata cu iodura de potasiu o vom pune pe electrodul legat la polul negativ, care devine pol activ.Daca dorini sa introducem ionul de Mg (+), folosim clorura de Mg, care disociaza in Mg pozitiv si CI negativ.Vom imbiba panza hidrofila in clorura de Mg si legam electrodul la polul pozitiv, care devine pol activ.

Pentru substante alcaloide organice si pentru histamina folosim clorura de histamina, care disociaza in radical de histamina pozitiv si CI'. Polul activ este polul pozitiv.

Pentru a efectua o ionoforeza corecta, este nevoie sa cunoastem felul de ionizare a solutiei (de retinut ca orice metal este pozitiv), iar FI, CI, Br sunt negative (metaloide care se leaga la catod)

Curentul galvanic intrerupt.Curentul galvanic intrerupt contracta muschiul si nervul normal numai in cazul in care intensitatea curentului variaza brusc, in cazurile de paralizii poliomielitice insotite de o poliatrofie arata ca ultima posibilitate de a readuce muschiul la functia sa normala este curentul galvanic

intrerupt.Contractiile produse de curentul galvanic intrerupt sunt izolate, extrem de scurte si reusesc sa contracte muschiul.

Curentul exponential

Curentul exponential este un curent la care intensitatea creste progresiv. La muschiul sanatos, daca intensitatea curentului creste progresiv, nu apare contractie musculara, ci apar modificari de excitabilitate. Muschiul atrofie pierde posibilitatea de contractie, la variatia brusca a curentului electric, dar el reactiveaza printr-o contractie la un curent a carui intensitate creste progresiv.

Curentul faradic

Curentul faradic poate lua nastere in doua feluri:

-din curent continuu trecut prin bobine de inductie sau

-din curent alternativ de joasa frecventa care are maxim

100 cicli (Hz/s) transformat in curent sinusoidal.

Curentul faradic se aplica numai pe muschiul sanatos.

Etalonarea aparatului se face in microvolti si mA.

Curentul faradic obtinut apare sub forma de descarcari scurte de intensitate mica si cu tensiune foarte mare.

Dozarea in faradoterapie se face pe baza efectului fiziologic principal adica aparitia contractiilor musculare si puterea acestora.

Curentul faradic este deci un curent alternativ obtinut l prin inductie electromagnetica. Intensitatea lui se masoara i in miliamperi, iar tensiunea poate fi intre 100 - 220 volti curent alternativ.

Electrozii folositi

Electrozii folositi in terapia faradica sunt stabili si mobili.

Electrozii stabili sunt identici cu cei folositi la galvanizare. Electrozii mobili pot fi sub forma de pensula, rulou sau elipsoid.Curentul faradic se utilizeaza in majoritatea cazurilor pentru tonifiere musculara si actioneaza numai asupra muschilor relaxati. Pentru obtinerea efectelor motorii, electrodul trebuie sa fie aplicat exact pe placa motoare a muschiului de tratat sau pe proiectia tegumentara a nervului motor care inerveaza muschiul in cauza. Pentru aceasta este necesar sa cunoastem tabelele lui Erb.Pentru efectele revulsive folosim pensulari sau elipsoidul care se aplica pe zonele metamerice reflexogene.

Efectele fiziologice si indicatiile curentului faradic

- actiune

- excitomotorie

- analgezica

- vasomotorie

- efect trofic de hranire

- efect revulsivant.

Indicatiile faradizarii

-afectiuni musculare ale aparatului locomotor afectiuni ale sistemului nervos periferic.

Contraindicatii

- paralizia spastica

orice spasm si contractura musculara

stari inflamatorii acute ale aparatului locomotor.

Curentul diadinamic

Curentul diadinamic este un curent continuu care nu-si schimba sensul, dar intensitatea variaza de la zero la o valoare maxima si apoi descreste iar la zero.

Numarul de impulsuri al curentului diadinamic este cuprins intre l si 500 de impulsuri/s.Durata cea mai larga a unui impuls este de maximum 3 secunde, iar durata cea mai scurta este de 0,03 milisecunde.Impulsurile curentului diadinamic se repeta de 50 sau de 100 de ori pe secunda, acesti curenti poarta numele de curenti Bernard.Ca forme de curent, avem:

-monofazat fix de 500 de impulsuri/s -

- difazat fix scurta perioada

-monofazat modulat - lunga perioada si ritm sincopat.

Efectele curentului diadinamic

Curentul diadinamic provoaca contractii musculare asupra musculaturii striate cu lucrul cu lunga perioada si scurta perioada, facand gimnastica musculara, urmata de relaxarea musculara si efect antispastic.Tehnica de aplicare

Pe punctul dureros se pune electrodul negativ. Se fac aplicatii longitudinale de-a lungul vaselor si nervilor cu un electrod mare pe zona de emergenta a nervului (harta punctelor lui Erb) si cu un electrod mic pe zona dureroasa.

Indicatii

Indicatiile majore ale curentului diadinamic sunt:

afectiuni ale aparatului locomotor

afectiuni reumatice si traumatice articulare si periarticulare

nevralgii de diverse etiologii

sindroame vasculare trofice si neurovegetative.

Leziuni traumatice ca:

entorse, luxatii, contuzii, redori articulare

Afectiuni reumatice:

miaigii

nevralgii

Sindroame vasculare:

- hipertensiunea arteriala acrocianoza arterita obliteranta endarterita

Sindroame trofice

-osteoporoza

-dupuytren

-atrofii musculare la sedentari.g/MJ

Sindroame neurovegetative

-simpatologia faciala

-epigastrologia

-afectiuni abdominale

-atonii veziculare

-constipatia spastica



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2474
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved