CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Atingerea este foarte importanta intre oameni, atingerea este vindecare si vindecarea este atingere. Cercetari recente au aratat ca lipsa contactului fizic intre mama si copil determina dezvoltarea tendintelor agresive, comportamente anormale, chiar boli psiho - somatice la copil.
In zilele noastre contactul tactil dintre mama si copil este foarte scurt, si acesta se rezuma doar la timpul alimentatiei, schimbarii scutecelor si intoarcerea copilului in timpul somnului. Lipsa unei reale preocupari pentru persoana copilului, atitudinea distanta fata de el, lipsa de afectiune si in special de comunicare, favorizeaza aparitia traumelor inca din copilarie. Copilul se simte singur si creste cu un porfund sentiment de nesiguranta si izolare. Lipsesc mangaierile, lipseste si increderea. In special copii prematuri, tinuti in incubator, au nevoie nemasurata de contact fizic si emotional, ei trebuie sa fie tinuti aproape de trupul mamei.
In aceasta idee unele cercetari recente confirma ca masajul promoveaza cresterea si favorizeaza comportamentul in copilarie. Masajul protejeaza copii impotriva imbolnavirilor, promoveaza ingrijire, fericire si intensificare in procesul de contact si iubire dintre parinti si copiii lor. Inca din luna a doua, copilul poate beneficia de un masaj sistematic aplicat. Masajul regulat al copiilor inlatura predispozitia la raceli, diaree. Prin masaj picioarele si bratele copilului devin mai puternice. Masajul activeaza circulatia, tonifica abdomenul ajutand la inlaturarea gazelor, colicilor si constipatiei.
Copiii care sunt masati cu regularitate se manifesta mai vioi si petrec mai mult timp absorbiti in activitatile lor. Acesti copii plang mai putin si sunt mai echilibrati. De asemenea masajul contribuie la imbunatatirea sistemului muscular, nervos si circulator. Se observa o reducere semnificativa a anxietatii si supararii.
Masajul copiilor induce o stare de relaxare si sporeste atentia acestora in timpul activitatilor. Cand masajul este efectuat inainte de culcare, copiii adorm mult mai repede, acest lucru fiind de mare ajutor pentru mama. Somnul copiilor este mai regulat si neintrerupt, favorizand relaxarea si buna dispozitie.
Inainte de inceperea masajului se va verifica starea de sanatate a copilului. Doar copii cu buna stare de sanatate vor fi masati. In caz contrar va trebui consultat medicul mai intai. Starea instabila de sanatate, infectiile pielii, uriticaria, eczemele sau orice alte pete de pe piele trebuie investigate inainte. Unele efecte aparute dupa vaccinare impiedica efectuarea masajului. In cazul copiilor aflati sub tratament medicamentos trebuie urmarit daca nu sunt contraindicatii pentru masaj. Un copil febril sau agitat nu va fi masat.
Se va utiliza un ulei vegetal natural. Uleiul de masaj trebuie sa fie cald si nu se va aplica direct pe piele. Uleiul nu se aplica pe fata copilului pentru a nu irita ochii.
Hainele vor fi lejere, confortabile. Unghiile vor fi taiate scurt. In timpul masajului vor fi scoase bijuteriile. De asemenea parul va fi prins la spate. Prin masaj sentimentele mamei vor fi communicate copilului, astfel ca este important ca aceasta sa fie destinsa, calma, plina de incredere si iubire. Se respira adanc, se relaxeaza umerii si se concrentrea za asupra activitatii care urmeaza. Mainile vor fi incalzite inainte de a le aplica pe pielea copilului.
Mama se aseaza langa copil pe saltea. Copilul va fi invelit intr-un prosop cald. Este bine sa se inceapa cu partea din fata a corpului copilului. In timpul acestei parti din masaj, se incurajeaza copilul folosindu-se vocea, vorbindu-i sau chiar cantandu-i.
Picioarele
Primul contact al mainilor cu pielea corpului trebuie sa fie bland si calduros. Se aplica uleiul cu miscari de efleuraj blande, utilizand miscari largi, ferme pornind de la degete spre radacina picioarelor. Se maseaza fiecare picior separat, cu miscari pana la sold. Se framanta usor muschii piciorului intre degetul mare si celelalte degete. Se realizeaza bland, pe laba piciorului, rotatii incete si efleuraje complete cu o singura mana sau cu amandoua mainile.
Bratele
Se vor masa pe rand fiecare. Se sprijina bratul cu o
mana si folosind rotatii ale degetului mare, se aplica uleiul. Se netezeste
intreaga lungime a bratului de cateva ori. Se prinde partea inferioara a
bratului copilului in mana si se aplica un efleuraj ferm. Se maseaza
Spatele
Vorbindu-i sau cantandu-I, copilul se intoarce pe burtica. Daca este necesar i se sprijina umerii si pieptul cu un prosop rulat. Este necesar ca acesta sa fie asezat confortabil si sa nu fie in pericol de sufocare. Se aplica neste ulei pe fese si pe spate utilizand miscari lungi, ritmice de efleuraj, cu o mana urmand celeilalte. Se plaseaza ambele maini la baza coloanei si se executa, urcand spre umeri, cercuri mici cu varful degetelor, de fiecare parte a coloanei. La coborare se relizeaza o miscare de efleuraj cu un minim de apasare. Pe partile laterale ale feselor se realizeaza miscari largi, circulare.
Se aplica apoi usoare efleuraje cu una sau ambele maini pe intreg spatele si de la umar se efleureaz bratele si degetele de la maini. La coborare se trece mana in jos pe fiecare picior pana cand se atinge laba piciorului. Se freaca usor degetele de la picioarele copilului, inainte de a pierde contactul cu corpul la sfarsitul etapei de masaj.
Se acopera copilul cu un prosop cald si se strange in brate. Se sta cateva minute in aceasta pozitie. Cu degetele mari se efleureaza bland fiecare talpa a labei piciorului copilului de la calcai pana la degete. Se strange bland si cu atentie fiecare deget. Se efleureaza in intregime piciorul si apoi se repeta succesiunea la celalalt picior.
Abdomenul
Burtica copilului este o zona foarte sensibila. Aici este nevoie doar de atingeri foarte usoare, blande. Miscarile vor fi incete, in sensul acelor de ceasornic. Se mentine contactul cu corpul si se evita zona din jurul ombilicului. Se incepe din partea mainii drepte, de la punctul apendicelui, se trece pe deasupra buricului spre stanga, se merge pe marginea stanga a abdomenului pana jos si apoi se coteste spre dreapta si se maseaza numai pana deasupra vezicii urinare. Se face astfel un cerc deschis ce urmeaza traseul hranei in intestin. Apoi se netezeste cu grija
Pieptul
Se incepe masajul cu amandoua mainile deodata, dinspre mijlocul cutiei toracice, spre ambele parti laterale ale pieptul copilului. Se misca amandoua mainile pe partile laterale ale pieptului copilului. Prin alunecari usoare se revine la punctul de inceput cu o anumita presiune de aceasta data, fara a pierde contactul cu pielea corpului. Dupa aceasta se continua efleurajul pe lateral. In miscarea de intoarcere, in timp ce se netezeste, se desfac ambele palme usurel in partea de jos. Astfel se va acoperi toata suprafata pieptului. Cu amandoua mainile se stationeaza la baza osului pieptului, se misca pernitele degetelor mari in cercuri mici, imprejurul claviculei, terminand cu efleurajul in josul bratelor.
Capul
Se incepe cu miscari foarte usoare pe cap, mutand mainile din varf catre baza craniului, cu ambele maini deodata atat timp cat dureaza miscarea. Aceasta va fi foarte linistitoare si alinatoare pentru copil. Se ia capul copilului intre maini si, utilizand pernitele degetelor mari, se realizeaza miscari usoare de efleuraj de la radacina nasului, drept in sus, catre linia parului.
Masajul va ajuta la imbunatatirea respiratiei copilului si a sistemului imunitar. Pielea corpului va fi imbunatatita, deoarece masajul ajuta la eliminarea unei cantitati mari de toxine. Copilul va beneficia in urma masajului de dezvoltarea muschilor si supletea articulatiilor. Masajul ajuta la digestie, inlatura colicile si previne constipatia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1731
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved