CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Melanomul
Melanomul este un tip de cancer de piele. Incepe in anumite celule ale pielii numite melanocite.In fiecare an, in SUA, mai mult de 53.600 persoane afla ca au melanom. Ca sa intelegem melanomul este util sa stim despre piele si despre melanocite, ce fac, cum cresc, si ce se intampla cand devin canceroase.
Pielea este cel mai mare organ al corpului omensc. Ne protejeaza impotriva luminii solare, ranilor si infectilor. Ajuta le reglarea temperaturii corporale, depoziteaza apa si grasimi si produce vitamina D. Pielea are doua straturi principale: epidermul in exterior si dermul in interior. Dermul contine vasele limfatice si cele de sange, radacinile firelor de par si glande.Unele dintre aceste glande produc transpiratia, care ajuta la reglarea temperaturii corporale, altele produc sebum o substanta uleioasa care impiediaca uscarea pielii.Transpiratia si ebumul ajung la suprafata pielii prin pori.
Melanocitele sunt imprastiate in pareta inferioara a epidermului.Ele produc melanina , pigmentul care da culoarea naturala a pielii noastre.Cand pielea este expusa la soare , melanocitele produc mai mult pigment, facand astfel ca pielea sa devina mai intunecata.Cateodata melanocitele cresc in grupuri. In acest caz sunt benigne si se numesc alunite(nevi).Acestea sunt normale si apar la persoane intre 10 si 40 de ani cu diferite culori(negre,maronii), in diferite zone ale pielii si pot fi plate sau iesite in relief. Sunt de obicei rotunde sau ovale si mai mici decat o radiera de creion.Alunitele de obicei , de-a lungul timpului nu cresc si nu-si schimba forma prea mult.Ele tind sa se estompeze la persoanle in varsta.Cand sunt indepartate chirurgical de obicei nu reapar.
Cancerul este un grup de boli cu un lucru in comun: celulele devin anormale, se divid prea mult si in numar prea mare.Aceste celule maligne formeaza o tumoare apoi invadeaza si distrug tesuturile inconjuratoare.Celulele canceroase se imprastie in corp de asemeni prin intermediul vaselor limfatice si a celor de sange, apoi formeaza noi tumori. Imprastierea cancerului in corp se numeste metastaza.
Tipuri de cancer de piele:
-melanomul malign;
-carcinomul celulelor bazale;
-carcinomul celulelor scuamoase;
Carcinoamele celulelor bazale si scuamoase sunt adeseori puse in aceasi grupa si sunt numite cancer non-melanom.
Melanomul apare cand melanocitele davin maligne.Melanomul mai poate apare de asemeni si la ochi.La barbati apare cel mai des pe trunchi(zona dintre umeri si solduri), gat si cap.La femei, melanomul se dezvolta cel mai des pe trunchi si picioare.Melanomul este mai rar la persoanle de culoare neagra sau cu pielea inchisa la culoare dar cand apare se dezvolta sub unghiile de la maini si picioare, in palme sau pe talpi.
Factorii care cresc riscul cancerului de piele sunt:
-antecedente de melanom in familie;
-pielea cu multe alunite;
-pielea deschisa la culoare si ochii albastri;
-pilea care se inroseste foarte repede;
-o piele arsa de soare in ultimii 5 ani;
-pielea expusa frecvent la soare sau solare;
Primul semnde melanom cel mai des este schimbarea marimii, formei si culorii unei alunite existente.Poate apare de asemeni ca o alunita noua anormalasi care arata urat. Se urmaresc mai multe semne cand se diagnosticheaza melanomul:
-asimteria: o jumatate nu seamana cu cealalta;
-marginile: sunt zdrentuite, crestate sau neclare;
-culoarile:sunt observabile nuante de maro, negru sau oranj pot fi prezente.Zone cu alb, gri , rosu sau albastru pot fi de asemeni observate.
-diametrul: dimensiunile cresc.
Cand melanomul se dezvolta pe o alunita deja existenta , textura acesteia se schimba.De axemplu se poate poate intari, devine asemeni unui nod si se mareste. De asemeni melanomul se poate simti diferit si poate provoca mancarimi si sangerari,dar de obicei nu si dureri.
Este important ca melanomul sa fie detectat cat mai devreme posibil.Boala poate fi vindecata si tratata cand tumora este mica si nu a invadat inca suprafete mari de piele.Daca melanomul nu este indepartat devreme , celulele canceroase pot creste de la suprafata spre interior, invadand tesuturile sanatoase.Cand melanomul devine mare si adanc, boala se intinde si spre alte parti ale corpului si devine greu de controlat.Pentru ca melanomul sa fie detectat intr-un stadiu incipient, trebuie sa ne verificam pielea pentru a observa noi alunite sau alte formatiuni ciudate.Orice schimbare sau alunita nou aparuta agsita in timpul unei autoexaminari trebuie raportata imediat medicului. Persoanele care au avut melanom au sanse foarte mari sa faca din nou aceasta boala, ca si cele care au avut rude bolnave de acest tip de cancer.
Persoanele care au anumite alunite care arata anormal, numite nevi displatici, sunt mai predispusi la cancer de piele decat ceilalti si ar trebui sa verifice aceste formatiuni in mod regulat.Nevii displastici pot fi confundati foarte usor cu melanomul.Doctorii trebuie sa decida daca aceste alunite anormale ar trebui indepartate sau nu.
In unele familii multi membri au un numar mare de nevi displastici, iar unii au avut chiar melanom.Este important pentru ei sa mearga frecvent la controale (odata la 3 sau 6 luni) pentru ca orice problema care apare sa fie detectata la timp. Medicul poate face fotografii pielii unei persoane pentru a se observa orice schimbare care apare.
Daca doctorul suspecteaza ca o pata de pe piele este melanom, atunci va realiza o biopsie. Acesta este singurul mod prin care se poate da un diagnostic definitiv. In aceasta procedura doctorul extrage o parte sau tot tesutul suspicios. Poate fi facuta in cabinetul doctorului folosind un analgezic local, apoi tesutul extras este examinat la microscop de un patolog pentru a se vedea daca exista celule canceroase.
Daca melanomul este gasit trebuie aflat in ce stadiu este boala inainte de a se prescrie un tratament.Tratamentul ia in seama marimea tumorii, cat de adanc a patruns in piele si daca celulele s-au impanzit in nozii limfatici din apropiere sau in alte parti ale corpului.Cateodata este necesara extragerea nozilor limfatici pentru examinare la microscop( aceasta operatie poate fi considrata ca parte din tratament pentru ca ajuta la controlul bolii).
Dupa diagnostic si aflarea stadiului, medicul prescrie un tratament care sa se potriveasca fiecarui pacient.Se tine seama de intinderea bolii, varsta, sanatatea pacientului si alti factori.
Tratamentul clasic este indepartarea prin operatie a melanomului.Este necesara si indepartarea unei portiuni sanatoase de tesut din jur pentru a fi siguri ca nu au mai ramas celule canceroase in zona.Largimea zonei sanatoase de piele extirpata depinde grosimea melanomului si cat de adanc a invadat pielea. In cazul in care melanomul este foarte subtire, este indepartat detul tesut in timpul biopsiei si nu mai este nevoie de alta operatie.Daca este indepartata o zona mare de tesut se poate face in acelasi timp si o grefa de piele.Pentru aceasta procedura doctorul foloseste piele din alta zona a corpului pentru a inlocui pielea extirpata.
Chirurgia nu este eficienta in general melanomlui ajuns in meatastaza. In acest caz medicul poate folosi alte tipuri de tratament cum ar fi chemoterapia, terapia biologica, radioterapia sau o combinatie a acestor metode.Unii pacienti participa la incercarea unor noi tratamente pentru a se detrmina care sunt sigure si eficiente.
Chemoterapia(tratamentul cu medicamente anticanceroase) este un tratament sistemic, acest lucru insemnand ca afecteaza toate celulele canceroase din corp.Unul sau mai multe medicamente anticanceroase sunt administrate oral sau injectabl.In amandoua cazurile ele ajung in sange si circula prin tot corpul.Cand melanomul este localizat la un brat sau picior, medicii administreaza medicamentele uneori diferit.Circulatia este oprita in acel organ cu ajutorul unui garou, apoi medicamentele sunt perfuzate in sange, pacientul primind cantitati mari de medicament in acea zona.
Terapia biologica (bioterapie sau imunoterapie) este un tratament care ajuta corpul sa raspunda mult mai eficient bolii.Aceasta forma de tratament implica adeseori folosirea unor substante numite modificatori biologici de raspuns.Corpul produce normal aceste substante in cantitati mici, dar folosindu-se tehnici moderne de laborator cercetatorii pot produce aceste substante in cantitati mari.Interferonul si interleukin-2 sunt doua exemple de substante care au fost testate cu succes in tratamentul cancerului.
Medicii nu stiu inca daca vreuna dintre aceste tipuri de terapie aplicate imediat dupa interventia chirurgicala poate preveni reaparitia melanomului.Aceasta forma de tratament, cunoscuta ca terapie adjuvanta, se studiaza in clinicile de specialitate.
Ocazional se foloseste radioterapia pentru a se trata melanomul.Aceasta foloseste radiatii(cum ar fi radiatiile Rontgen) pentru a distruge celulele canceroase si pentru a impiedica inmultirea lor.Ca si chirurgia, radioterapia este o terapie locala, afectand numai celulele din zona tratata.Este folosita cel mai des pentru a impiedica melanomul sa se intinda spre creier.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1747
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved