Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

OBTINEREA MEDICAMENTELOR DIN KERATINE

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micOBTINEREA MEDICAMENTELOR DIN KERATINE

(COARNE, COPITE, UNGHII)Substantele biologic active obtinute din keratoze (coarne, unghii, par, cochilii de raci) sunt amintite in lucrarile faraonilor cu 3.700 de ani in urma si in zilele noastre. Asa, spre exemplu, s-au descifrat retete aplicate de mama imparatului Hata, care se utiliza pentru cresterea parului. Reteta era facuta din gheare de caine, copite de magar si flori de palmier, care se fierbeau in ulei pana la obtinerea unei mase dense, care se aplica pe cap in cazurile calvitiei.

Sunt cunoscute retete si mai vechi. Pan Sum descrie in lucrarea sa " Izvorul Sanatatii", o reteta obtinuta din coarne de bovine care se ard, iar cenusa obtinuta se amesteca cu ulei si se utilizeaza pentru tratarea epilepsiilor. Cenusa obtinuta prin arderea copitelor de porci se utiliza pentru intarirea dintilor si a diurezului (reglarea urinarii). In aceeasi carte sunt descrise preparate obtinute din coarne de reni, care se puneau in cuptor, se fierbeau cateva ore, iar produsul obtinut se administra dimineata pe stomacul gol, pentru tratarea hepatitelor, a tuberculozelor, a dezinteriei si a afectiunilor urinare.

Citind informatiile din lucrarile preistorice, de multe ori, acestea par comice si naive, dar daca privim lucrurile altfel, ne dam seama ca ele sunt informatii rationale. Coarnele, copitele si ghearele de animale contin o substanta numita keratin, care este o proteina cu functii de aparare ale organismelor care o poseda. Substanta este rezistenta la incalzire, la actiunea mediilor acide si alcaline. Keratina contine o cantitate mare de compusi ai sulfului si a aminoacizilor, care la ardere se transforma in alti compusi ai sulfului, eliminandu-se in acest proces un miros specific. Sulful este utilizat pe larg in farmacologie, iar acum se cunosc cu mult mai multe metode de extragere a acestuia.

In medicina populara din Asia se utilizau nu numai coarnele renilor, ci si tendoanele, dintii, oasele, creierul, sangele, carnea, pielea, vezica biliara, care, dupa o prelucrare (de cele mai multe ori ardere), se recomandau pentru tratarea anemiei, a oboselii, a disfunctiei organelor sexuale, pentru imbunatatirea metabolismului dupa operatii si multe altele.

Multe din retetele antice folosite in Orient se utilizeaza chiar si in zilele noastre.

Medicii din Occident nu recunosc tratamentele preistorice, parandu-li-se prea arhaica obtinerea si utilizarea lor. Nu se poate concepe ca acelasi preparat sa fie bun pentru afectiuni diferite, dar totusi unii medici si biologi au inceput sa ia in serios aceste informatii preistorice modernizandu-si retetele. Asa a aparut preparatul pantocrin , obtinut din coarne de ren (suspensie de 10% de extract ,in alcool de 50%). Acum multe dintre retetele preistorice sunt cercetate stiintific, prin metode contemporane.

Asa a fost modernizata tehnologia de obtinere a pantocrinului , preparat din coarne de ren. Substanta biologic activa se gaseste inclusa in cantitati mai mari in coarnele acestor animale, la diferite stadii de varsta. Concentratia masiva se gaseste in varfurile coarnelor.

Coarnele renilor si a altor specii de mamifere includ o gama vasta de compusi. In coarnele de ren se gasesc: substante organice - 52-57%, substante anorganice  30-37%, azot - 9-10% si grasimi. Substantele anorganice contin calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfor, natriu si in cantitati minore : nichel, cupru, titan, plumb si bariu. In componenta coarnelor tinere sunt inclusi 25 de acizi aminici, dintre care, predominante sunt : glicinul, prolinul si acidul glutanic. Se includ si lipide, in componenta carora intra: fosfatitele, cholisterin si eter. Compusii azotului au o actiune mai puternica asupra sistemului sangvin, iar lipidele actioneaza mai mult asupra sistemului gastro-intestinal.

In ultimii 30 de ani, in China, s-a organizat cresterea renilor, special pentru obtinerea pantocrinului.

Acum, animalele nu se omoara numai pentru utilizarea coarnelor. Acestea se taie o data la 2-3 ani. Astfel, de la un animal se pot colecta de 10 ori, coarne, pentru substanta activa.

Pantocrinul extras din coarnele de reni au mai multe actiuni. Una dintre ele, este actiunea tonica asupra organismului uman; alta actiune este de stimulare a potentei sexuale la barbati si a treia este de stimulare a coagularii sangelui, dupa traume. Cea mai, importanta actiune a pantocrinului este ridicarea tonusului si imunitatii organismului uman, mai ales dupa infectii si operatii grele. De asemenea, regleaza somnul, in cazurile insomniilor, actioneaza asupra nervosteniei, calmeaza starea oamenilor mai ales in timpul menopauzei, regleaza tensiunea arteriala. Pantocrinul este indicat si in cazurile ulcerului stomacal si duodenal, cand stopeaza hemoragiile, si stopeaza procesul de formare a cirozei in cazurile hepatitelor. Pantocrinul, a demonstrat un efect deosebit in timpul razboiului, cand, a fost foarte util in timpul operatiilor chirurgicale, stimuland tratarea ranilor. Acum, pantocrinul este util si pentru tratarea animalelor, mai ales a cainilor, dupa diferite tipuri de interventii chirurgicale.

Pentru prepararea pantocrinului, se taie coarnele de la reni, nu mai mici de 2 ani de zile. Pantele (coarnele ) se pot conserva mai multi ani de zile. Ele, se maruntesc pana la formarea unei pulberi, care se acopera cu alcool etilic de 70% si se tine la intuneric 4-5 zile. Apoi, se filtreaza si continutul este un lichid de culoare galbena, cu un miros slab de fenol.

In practica vracilor chinezi, pantocrinul se utiliza sub forma de pulbere (cate 0,5-1g), sau suspensie cu pulbere (10:200). In Africa, se utilizeaza coarne de antilopa. Pulberea , se utilizeaza ca un preparat antispasmic, calmant si pentru reglarea temperaturii corpului.

Au fost facute incercari de utilizare a coarnelor de bovine, obtinute de la abator, care s-au preparat in diferite forme, dar nici un procedeu nu s-a finalizat. S-a constatat, ca extractele din coarne si copite de bovine contin acidul glutanic, care participa la schimbul de azot in organism. Este efectiv la intensificarea eliminarii amoniacului prin rinichi, sub forma de saruri. O cantitate mare de acid glutamic se gaseste in creierul bovinelor, care poate participa la reglarea functiei sistemului nervos. Utilizarea extractului din creier de bovine stimuleaza procesele de oxidare a creierului uman, stimuleaza acetilhalina si AF, a acidului adezin trifosforic si intensifica transferul ionilor de calciu. Acidul glutanic, joaca un rol important in intensificarea functiei muschilor, deoarece este un component al fibrelor musculare. Acest preparat se utilizeaza pentru tratarea epilepsiei, psihozelor, poliomielitei, paraliziilor sistemului nervos central.

Din coarne de bovine se poate obtine tirozinul, care sintetizeaza hormonii glndei tiroide-tiroxina si poate regla functia tiroidei. Astfel, a fost elaborat preparatul german tireacamb pentru tratarea acestei glande.

De mentionat este faptul ca, au fost mai ulte incercari de utilizare a coarnelor, copitelor si oaselor diferitelor specii de animale folosite in industria alimentara, ele continand 85% proteine de tipul keratinei, dar sunt foarte dure si nu se asimileaza in intestine. Au fost facute incercari de a obtine aceasta pulbere din oase, coarne si copite, dar tehnologia este prea costisitoare. Apoi, mai apare inca o intrebare importanta de transmitere a multor infectii de la animalele sacrificate, la cele sanatoase. Mai ales acum, oadata cu raspandirea virusurilor provocatoare de infectii, cum este ''boala vacii nebune''. Aceasta problema este destul de complicata.

Ctezis - un istoric grec, care a trait din secolul IV pana la era noastra, a scris despre actiunile fantastice ale extractelor din cornul de rinocer, care dupa cele indicate in retete, elimina toxinele din organism. Dupa descifrarea acestei retete, a inceput stirparea rinocerilor de pe continentul Africii. Din sutele de mii de rinoceri, intr-un termen scurt, populatia rinocerilor a scazut la 6-7 mii. Un pumn de pulbere obtinuta din cornul de rinocer, costa 4 mii de dolari. Braconierii au nimicit aproximativ 95% din rinoceri, pentru coarnele lor.

In medicina chineza se utilizeaza si ligamentele (tendoanele) animalelor domestice, din care , prin fierbere, se extrage un produs gelatinos, recomandat pentru ridicarea tonusului vital, al pacientilor bolnavi de tuberculoza.

Este cunoscut preparatul ''hansurid'', obtinut din traheea animalelor domestice, din care se extrage un zaharid macromolecular mucos, indicat pentru intensificarea reparatiilor ranilor trahice. Tot din tendoane, se obtine preparatul ''combutec'', care este indicat pentru diferite tipuri de recuperari.

Este cunoscut preparatul ''rumalon'', obtinut din cartilagiile si maduva osoasa a animalelor domestice. Acest preparat este util pentru intensificarea coagularii sangelui. In timpul operatiilor chirurgicale se utilizeaza o gelatina absorbita intr-un burete, care apoi se absoarbe in organism. Bineinteles ca, astfel de produse organice, cum sunt oasele, copitele, coarnele, creierul, ochii animalelor sacrificate la abatoare, nu sunt utilizate rational. De cele mai multe ori aceste materiale polueaza mediul inconjurator, producand toxine si miros insuportabil. Este necesara elaborarea unei biotehnologii speciale, care ar transforma aceste produse in materiale consumabile sau in produse inerte, care nu actioneaza negativ asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii omului.

La sfarsitul mileniului II s-a produs o revolutie in domeniul utilizarii keratinei. Ea, sub actiunea unor acizi poate fi transformata in kitozan - un produs care se dezvolta in apa se absorb in organism. Astfel, kitozanul poate fi utilizat in dermatologie, cosmetologie si ca un bun antiinflamator al tesuturilor infectate cu diferiti agenti patogeni. Acum se fac programe speciale de utilizare a kitozanului multe alte aspecte reparatorii ale tesutului corpului uman.

Kitozanul obtinut din kitina insectelor are o valoare si mai mare in medicina. Pe baza acestui produs obtinut din insecte se pregatesc preparate antivirale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1573
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved