CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Patologia conjunctivei
Afectiunile congenitale
lipomul - tumoreta galbui nedureroasa, mobila,
angiomul - localizat mai ales in regiunea carurculei lacrimale,
nervul - pata bruna, de marime variabila.
Inflamatiile conjunctivei
Conjunctivitele pot fi: bacteriene, virale, fungice, parazitare,alergice, iritative.
Subiectiv se caracterizeaza prin: jena oculara, senzatie de arsura, de corp strain, fotofobie, usturime, prurit; foarte important este ca acuitatea vizuala este normala, cel mult jenata cand se acumuleaza secretie la nivelul corneei.
Obiectiv apar: hiperemie conjunctivala si o secretie cu aspect seros, mucos, purulent sau fibrinos, dupa intensitatea inflamatiei.
Tratamentul trebuie sa respecte urmatorele principii:
instituirea tratamentului trebuie facuta dupa ce s-a recoltat in prealabil secretia
conjunctivala (pentru examen bacteriologic si antibiograma).
primeaza tratamentul local fata de cel general (solutie antibiotica de 5-6 ori/zi,
conform antibiogramei, uneori si noaptea).
nu se aplica pansament ocular,
se considera vindecata daca 3 secretii conjunctivale consecutive se dovedesc
negative.
Afectiuni degenerative ale conjunctivei
Pinguecula este o proeminenta galbuie a conjunctivei bulbare, localizata nazal si temporal, in apropierea limbului. Este, in general, neevolutiva.
Pterigionul consta dintr-o cuta de forma triunghiulara a conjunctivei, cu baza spre periferie si varful inaintand spre centrul corneei. Varful pterigionului este aderent la cornee, iar corpul este mobil pe sclera. Evolutia este lenta.
Corpii straini
Actiunea corpului strain depinde de marimea, viteza, natura chimica, locul de patrundere si sediul sau. Adesea se poate observa traiectul corpului strain la nivelul segmentului anterior al ochiului (plaga corneeana perforanta, cataracta traumatica).
Cand corpul strain se gaseste in segmentul anterior al ochiului (camera anterioara, iris, cristalin) sau in partea anterioara a ochiului, el poate fi descoperit in lumina focala sau la biomicroscop (daca nu e mascat de hemoragie, exudate sau opacifierea cristalinului).
Cand se afla in straturile profunde (retina, coroida), iar mediile oculare sunt transparente, el poate fi descoperit la examenul oftalmologic.
O metoda foarte importanta pentru descoperirea si localizarea corpului strain intraocular este examenul radiologic, neeficace totusi pentru corpii straini radiotransparenti sau fragmente foarte fine.
Pe langa leziunile mecanice, corpii straini mai pot da nastere la complicatii infectioase sau de natura chimica (oxizi metalici ce impregneaza tesuturile oculare).
Plagile penetrante ale orbitei antreneaza adesea dupa ele corp strain, care produc in timp leziuni inflamatorii si chiar fistule.
Corpii straini tolerati sau inerti sunt lasati pe loc, ceilalti trebuie extrasi.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1241
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved