Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

RECUPERARE MEDICALA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



RECUPERARE MEDICALA

Reumatismul poate lua doua forme: articular acut si abarticular (la muschi). Este o boala infectioasa declansata de infectia cu streptococ betahemolitic (in sange) ca urmare a unor abcese, infectii urinare etc., aparute cel mai adesea in copilarie. Reumatismul se poate instala la nivelul oricarui organ. Cand ataca muschii, poate genera miozita (inflamatia muschilor). Tratamentele moderne sunt eficiente astfel incat streptococul este inlaturat definitiv. Analize: ASLO si VSH.



In reumatismul infectios acut tratamentul cu antibiotice este obligatoriu.

Reumatismul articular acut se trateaza cu reflexoterapie, gimnastica, sejur in statiuni balneare; nu se aplica masaje. Se recomanda si apiterapie pentru intarirea factorilor imunitari: cura cu tinctura de propolis: la adulti - 20 picaturi de 3 ori pe zi; la copii mai mari de 6 ani - 10-15 picaturi; la copii mici - 3-5 picaturi; cura cu otet de mere si miere; consum sporit de miere.

Spondilita anchilozanta este dificil de diagnosticat din timp intrucat nu se manifesta dureros. Este mai frecventa la barbati si evolueaza spre anchilozarea lenta a CV.

Cand apar, durerile sunt vagi si localizate in zona sacro-iliaca, cervicala si a centurii scapulo-humerale, sub forma unor pusee periodice (o data la 6 luni).

Inflamatia cuprinde treptat intreaga coloana vertebrala si fie o deformeaza sub forma unei cocoase, fie ca blocheaza gatul (brad). La radiografie are aspectul unui trunchi de bambus sau a unei linii de tramvai cu trei sine, ca urmare a sudurilor dintre apofizele spinoase si cele laterale.

Analiza prin care se diagnosticheaza se numeste SA.

Tratamentul in faza incipienta consta in cura cu otet de mere si miere si tinctura de propolis, sejur in statiuni balneare cu lacuri sarate, soare si namol (Amara, Lacul Sarat), cu scopul intaririi sistemului imunitar al organismului.

La un nivel mai ridicat al evolutiei bolii se aplica masaj terapeutic, gimnastica, reflexoterapie.

In faza sa cea mai grava, boala anchilozeaza coastele si sternul ceea ce duce la insuficienta respiratorie si cardiaca.

Poliartrita reumatoida este mai frecventa la femei si debuteaza incet, fara simptome deosebite. Se manifesta prin dureri ale articulatiei degetului mijlociu dupa care se intinde la toata mina, apoi la cot, umar, articulatii. In faze avansate se formeaza noduri in articulatii. Diagnosticul se pune in urma analizei reumatoide.

Tratamentul consta in reflexoterapie si cura cu tinctura de propolis.

In cazul spondilitei si poliartritei: la cea mai mica banuiala tratamentul trebuie inceput; daca asteptam confirmarea diagnosticului va fi prea tarziu boala avansand mult prea mult; tratament intensiv: apiterapie, reflexoterapie, masaj terapeutic, gimnastica medicala articulara; in functie de stadiul bolii - tratamentul adecvat: exercitii respiratorii, masaj sedativ al cutiei toracice.

Discopatiile reprezinta afectiuni ale discului intervertebral avand drept cauze cifozele, lordozele, coloana rectilinie, sedentarism.

Tratament: masaj terapeutic de regenerare, gimnastica de intretinere.

Discopatiile netratate duc la depunerea de substanta calcica intre apofizele laterale sub forma de osteofite (ciocuri), determinand contractii musculare. Ele mai pot evolua si in directia iritarii radacinii nervoase ce determina hipoxia nervului si in final spondiloza.

Terminatia -oza = degenerare iar -ita = inflamare.

Discopatia lombara poate fi fie sub forma lombalgiei (dureri ale CV in zona lombara) fie sub forma lombosciaticii (dureri al CV in zona lombara si ale piciorului). In astfel de cazuri nu este afectat doar discul ci si ligamentele.

Tratamentul alopat frecvent uzitat in astfel de cazuri si anume infiltratiile cu hidrocortizon, desi calmeaza durerile, duc in timp la sclerozarea tesuturilor si la ruperea tendoanelor.

Lombalgia (discopatia acuta) se trateaza cu masaj cu gheata (local) si cu laser. Sunt contraindicate baile fierbinti. Masajul terapeutic se aplica numai dupa iesirea din criza iar gimnastica doar la final.

Netratata, lombalgia duce la hernia de disc, apoi la parestezie sau chiar la pareza.

Se manifesta prin dureri violente pe traseul nervului sciatic (in zona L5-S1, L3-L4).

Tratament: in prima faza doar repaus la pat; apoi, daca se ia decizia interventiei chirurgicale, se incepe un tratament preoperator ce urmareste delordozarea coloanei lombare prin relaxarea muschilor si dilatarea spatiilor intervertebrale. In timpul acestui tratament, pacientul va avea perna sub genunchi daca este asezat cu fata in sus si sub glezne si pantece daca este asezat cu fata in jos. Daca sta pe o parte se recomanda cu picior intins si unul flexat spre piept. Tratamentul consta in masaj cu gheata aplicat paravertebral si fesier in zona dureroasa, laser (cu efect decongestiv si antiinflamator), reflexoterapie, timp de 5-10 minute de 3 ori pe zi, in serii de 5-15 zile, de-a lungul a 5-6 luni. Pe masura ce pacientul isi revine se renunta la masajul cu gheata si se trece la gimnastica usoara executata din pozitia intins pe spate.

Interventia chirurgicala consta in curatarea sau chiar indepartarea discului afectat. Dupa o astfel de operatie este absolut necesar un tratament de recuperare avand ca scop evitarea sclerozarii tesutului. Cel mai adesea un astfel de tratament se continua pentru tot restul vietii; el consta in masaj terapeutic executat cel putin o data pe saptamana sau macar doua serii de 10-15 sedinte de doua ori pe an.

Periartrita este inflamatia tesuturilor (bureletul si capsula) care inconjoara o articulatie; este provocata de fortarea articulatiei sau tendoanelor.

(Artrita este inflamatia articulatiei, arterita este inflamatia unui vas de sange, flebita este inflamatia unei vene iar tromboflebita este inflamatia venei insotita de aparitia unui cheag de sange).

Periartrita scapulo-humerala (PSH) este cea mai frecventa dintre formele de periartrita.

In prima faza, umarul este dureros. Netratata, evolueaza spre faza a doua: cuprinde articulatia iar durerea devine acuta si apare in special noaptea. In faza a treia sunt cuprinse tendoanele si muschii iar in ultima faza are loc blocarea umarului ca urmare a depunerilor de calciu.

Tratamentul este gradat in functie de faza de evolutie a bolii: in prima faza - masaj terapeutic si gimnastica usoara activa; in faza a doua - masaj cu gheata, laser, reflexoterapie si fara gimnastica; in faza a treia - masaj, reflexoterapie, gimnastica; in faza a patra - kinetoterapie pentru ruperea aderentelor, masaj de relaxare in cazul contracturilor si blocajelor, gimnastica usoara, sejur in statiune balneara.

Tuberculoza osoasa duce la inmuierea osului prin aparitia unor fistule osoase si este adeseori urmarea tuberculozei pulmonare (bacilul lui Koch) care devine rezistenta si ataca sistemul osos. Ea poate evolua spre gibozitate (cocoasa) datorita infectiei cu morbul lui Pott.

Tratamentul consta in kinetoterapie de echilibrare, masaj selectiv tot pentru echilibrare (excitant si relaxant), alimentatie. Dupa echilibrarea musculaturii se urmareste tonifierea musculaturii paravertebrale si abdominale.

Artrozele sunt afectiuni articulare degenerative (de uzura) caracterizate prin alterarea distructiva a cartilagiilor sau fibrocartilagiilor articulare. Ele apar datorita lipsei de miscare, inflamatiilor articulatiei, traumatismelor (fracturi).

Gonartroza este artroza genunchiului iar coxartroza este cea a soldului.

Pot exista si forme partiale de artroza la coloana vertebrala: cervical inferior, dorsal.

Mai rar, pot aparea si la articulatiile pumnului, umarului si gleznei ca urmare a unor fracturi sau chiar la articulatia temporo-mandibulara.

Tratamentul consta in cura cu otet de mere si miere, laptisor da matca, tinctura de propolis. Laser la nivelul articulatiei, masajul pentru tonifierea musculaturii si cresterea metabolismului local; regim alimentar si controlul greutatii; gimnastica medicala (fara greutate pe genunchi/sold etc.); gimnastica in apa, bai sau cataplasme cu tarate si foi de varza.

La articulatiile mici se recomanda gimnastica in apa calda iar la articulatiile mari se poate face incalzirea acestora si cu foenul.

Scolioze si cifoze

Varsta optima de incepere a tratamentului: de mici; depistate la timp, pot fi corectate; la fete: pana la 24 - 25 ani; la baieti: 26-28 ani.

Tratamentul de baza cuprinde: kinetoterapie (inclusiv subacvatica, inot); masajul este adjuvant, va fi un masaj selectiv pentru reechilibrarea musculaturii; in anumite situatii poate fi adjuvanta si reflexoterapia; cura balneara, helioterapie, eventual cura cu namol. La kinetoterapie: nu exista programe standard; trebuie conceput un program pentru fiecare persoana in parte; in general se merge pe gimnastica asimetrica.

Luxatia este deplasarea anormala a doua suprafete articulare care isi pierd raporturile lor normale si sunt mentinute permanent in aceasta situatie. Luxatia poate fi completa cand cele doua suprafete articulare nu mai au nici un fel de contact ori incompleta (subluxatie) cand mai exista un oarecare contact intre suprafetele articulare.

O data cu iesirea osului din articulatie are loc si ruperea bureletului si capsulei articulare (trauma mecanica).

Tratament: aparat gipsat. Tratamentul de recuperare: apiterapie de regenerare; gimnastica articulara pe membrul sanatos, reflexoterapie; dupa scoaterea aparatului gipsat: si LT; apoi masaj si gimnastica pana la recuperare.

Subluxatia congenitala de sold

La fete, daca apare scolioza, trebuie verificat si soldul, sa nu fie o subluxatie congenitala de sold. Problema, desi dateaza de la nastere, poate sa se manifeste in adolescenta, cand se ia in greutate sau la prima sarcina. Daca diferenta este de 3 cm, subluxatia poate fi corectata prin tehnici speciale de reechilibrare si gimnastica medicala.

Examenul:

- pacientul cu spatele la noi; terapeutul, de la 1,5-2 m de pacient, in spatele acestuia, urmareste linia umerilor; daca sunt diferente de nivel; urmareste apoi varful omoplatilor, daca sunt mai sus sau mai jos si musculatura paravertebrala;

- pacientul din profil: terapeutul urmareste, dintr-o parte, tangenta ceafa - umeri - fese; se urmareste unghiul maxim de cifoza/lordoza;

- pacientul cu fata spre terapeut; acesta urmareste simetria claviculelor, chiar a mameloanelor si simetria soldurilor.

Examenul pentru trenul inferior

- pacientul in picioare: se urmareste linia genunchilor, plica genunchiului, bolta plantara. Cand centrul de greutate este pe tricepsul sural (pe gamba avem ca o galma ) - pacientul fie poarta tocuri fie are platfus.

- pacientul pe canapea cu fata in sus: echilibram si relaxam soldurile; apropiem calcaiele (talpile), pentru a vedea eventualele diferente de lungime; ca sa fim siguri; masuram membrele inferioare din creasta iliaca anterioara pana la maleola interna; daca diferenta este mai mica de 3 cm: poate fi corectata;

- la genunchi: se verifica rotula (lateral si longitudinal); facem presiune sub rotula cu degetul (depistam daca este lichid); se face flexia coapsei pa bazin; daca sunt crepitatii/cracmente: avem gonartroza in diverse stadii; pentru menisc: fortam prin rotirea gambei (in flexie la 90 de grade) fata de coapsa; daca simtim "caraieli/cracmente/crepitatii" avem o afectiune a meniscului; - cand apare joc lateral avem deficiente ligamentare.

Tratament: in functie de gravitate: kinetoterapie; masaj terapeutic; laser terapeutic.

Fracturile - constau in fisurarea sau ruperea osului.

In cazul fracturilor tratamentul de recuperare incepe inca in timpul aparatului gipsat. Pacientul urmeaza o dieta cu alimente bogate in calciu; se va face masaj si gimnastica a membrului sanatos, stimuland astfel circulatia si revigorarea somatica a membrului gipsat prin influx nervos; apoi gimnastica si cu membrul care este in ghips - contractii izometrice; daca degetele sunt libere: miscari de flexie, extensie, tot ce ne permite.

Consolidarea efectiva a osului fracturat are loc intr-un interval de 6-12 luni, astfel ca dupa indepartarea aparatului gipsat este absolut necesar un tratament intensiv de recuperare ce consta in LT pe locul fracturat, masaj (mai intai sedativ apoi excitant), gimnastica izometrica (serii de contractii - 4- 5 sec. si de relaxare -8- 10 sec.); la scoaterea aparatului gipsat constatam ca membrul este tumefiat datorita stazei limfatice si venoase - masaj intens de decongestionare si drenaj limfatic.

Prin geluiri, frictiuni si laser se urmareste indepartarea depunerilor de calciu vicios de pe traiectul de fisura. Se mai recomanda cataplasme/bai caldute cu tarate si cataplasme cu frunze de varza si tinerea picioarelor ridicate pe perna.

Prepararea amestecului de tarate: se pune un pumn de tarate intr-un vas cu apa; vasul se pune la fiert si se lasa apoi la racit pana la temperatura corpului; cu membrul bolnav se fac miscari in vasul cu apa si tarate; daca nu: se strecoara si se aplica cataplasme cu taratele respective; compozitia se refoloseste mai multe zile, dimineata si seara inainte de culcare (doarme cu ea); este foarte bogata in vitamina B (intreg complexul de vitamine B).

Se poate face si reflexoterapie.

Entorsa este o leziune traumatica articulara (capsulo-ligamentara), produsa de o miscare fortata, brusca, ce antreneaza intinderea, ruptura sau smulgerea tendoanelor sau ligamentelor fara deplasarea suprafetelor articulare.

Entorsa poate fi usoara, medie sau grava. In formele sale cele mai grave pot avea loc si rupturi de fibre musculare sau chiar de muschi intregi si de tendoane sau ligamente. Cele mai frecvente sunt entorsa gleznei sau a genunchiului.

Tratamentul de recuperare consta in repaus total/imobilizarea articulatiei, masaj cu gheata de 2-3 ori pe zi, laser, masaj usor cu crema antiinflamatorie (Heat Lotion - crema rosie Aloe Vera, Diclofenac, Fastum Gel, Voltaren, creme pe baza de spanz, arnica, menta etc.); se poate face si reflexoterapie. Dupa aparenta recuperare (dupa faza acuta) se va face masaj terapeutic de restabilire si kinetoterapie (gimnastica de intarire a ligamentelor, slabite ca urmare a laxitatii posttraumaticearticulatiei).

Boli metabolice

Diabetul - este o boala metabolica ce afecteaza pancreasul; acesta fie nu mai produce insulina deloc fie o produce dar in cantitate insuficienta, astfel incat zaharoza nu mai poate fi metabolizata. Zaharoza circulanta in sange distruge tesuturile si vasele de sange in special pe cele din retina (ceea ce duce la retinopatie diabetica), pe cele din membrana rinichilor (scapa in sange substante ce trebuiau prelucrate) si din membrele superioare si inferioare (ceea ce duce la neuropatia diabetica ce genereaza arterita diabetica ce se manifesta indeosebi prin crampe in moleta).

Diabetul poate fi insulinodependent (aparitie juvenila) sau in timpul vietii (se trateaza cu sulfamida si regim alimentar).

Semnele sale clinice sunt sete, bulimie, uscaciune in gura, urinari in cantitati mari.

Valorile normale ale zaharului in sange sunt de 70-140. Pana in 180-200 se controleaza cu sulfamida si regim alimentar. Peste 200 apare glucozoria (zahar in urina).

Tratamentul consta din regim alimentar, regim de viata si miscare, laptisor de matca (scade glicemia si previne degradarea tesuturilor), cura cu polen, cura cu otet de mere si miere (- cu precautie, numai la cei cu glicemie sub 130); efort fizic mediu (gimnastica medicala moderat sau simple plimbari in parc), reflexoterapie (minim 15-20 de sedinte de doua ori pe an iar in rest cel putin o sedinta pe luna, ideal una pe saptamana, pentru intretinere), cura balneara in climat sedativ, de crutare (nu pe litoral, nici la cote inalte), fitoterapie (frunze de salvie, de afin - contin insulina vegetala, fasole uscata).

Guta - este o boala metabolica ce poate aparea si dintr-o predispozitie ereditara dar si din excese alimentare - multe purine (proteine) provenite preponderent din carnea animalelor tinere. Aceste purine, prin metabolizare, genereaza cantitati mari de acid uric pe care rinichiul nu reuseste sa le elimine si care se depune subcutanat pe articulatie sub forma de cristale (trofi). Cresterea concentratiei acestuia in sange se numeste hiperuricemie. La depunerea de trofi peste un anumit nivel se declanseaza criza gutoasa. Articulatia se umfla (TUMOR), se inroseste (RUBOR), se incalzeste (CALOR) si devine dureroasa (DOLOR). Durerea este pulsatorie.

Cel mai frecvent se intalneste la barbati, in special dupa depasirea varstei de 40 de ani. Se manifesta prin crize de artrita acuta, localizata deseori la articulatia halucelui, indeosebi noaptea. Atipic, poate fi atacata si articulatia genunchiului.

Tratamentul alopat pentru guta este Colchicina care este insa toxic: ataca ficatul, rinichii, ochii si da diaree severa. Pentru stagnarea cresterii nivelului de acid uric se administreaza Milurit si Alopurinol. Aceste medicamente nu rezolva insa problema ci doar indeparteaza crizele; in plus, dau si dependenta.

Tratamentul natural presupune mai intai un regim alimentar fara alcool, carne grasa, porc, vanat, carne tanara, grasimi, fasole, spanac, stevie; cura cu otetul de mere si miere; tinctura de propolis pentru reglare metabolica; reflexoterapie - foarte benefica; cura cu ape minerale (Calimanesti, Olanesti, Caciulata), izvoare.

Osteoporoza

Poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent la femei dupa menopauza; la barbati dupa 40 de ani sau dupa traumatisme.

Tratamentul fizioterapic: cure cu laptisor de matca (2-5 g./cura - pauza, apoi iar cura); tinctura de propolis; cura cu otet de mere si miere; cura cu polen; gimnastica usoara; cura balneara; regim alimentar bogat in produse care contin Calciu.

Afectiuni gastrice/Ulcer

Nu trebuie sa se ajunga la ulcer. Regim alimentar in primul rand: mese regulate si cantitativ mici. Masa: un singur fel; mese mici si dese 3-5/zi; fara lichide in timpul meselor; echilibru cu factorii de stres; in functie de afectiune: fie lapte cald cu miere, fie, dimpotriva, iaurt; tinctura de propolis diluat in lapte (daca il suporta), in ceai caldut (nici rece, nici fierbinte, fara extreme)- indulcit cu o miere pe care o suporta cel mai bine. Reflexoterapia: foarte indicata.

Constipatia

Stare patologica caracterizata prin dificultatea sau imposibilitatea de eliminare a materiilor fecale; cauzele sunt multiple.

Tratament fizioterapic: regim alimentar, putin si bogat; lichide multe; reflexoterapie (insistenta si pe bila, nu numai pe intestine si colon), apiterapie; tarate in apa/lapte cu miere, fructe; gimnastica obligatorie; cand tranzitul intestinal se normalizeaza - sa avem grija sa-l mentinem.

Migrena rebela

cauzata adesea de trio-ul: tulburari biliare, afectiuni ovariene, dupa anestezii.

Tratamentul: reflexoterapie, masaj cervical, masajul capului, fetei si fruntii.

Obezitatea

Reprezinta cresterea greutatii cu mai mult de 5 kg fata de greutatea normala (la barbati greutatea normala este exprimata astfel: inaltimea in cm - 100; la femei: inaltimea in cm - 105; ce depaseste: reprezinta tendinte de ingrasare - pana la obezitate).

Cauzele obezitatii: alimentatia; sedentarismul; cauze glandulare.

Terapia:

regim alimentar adecvat in raport cu efortul depus;

gimnastica de intretinere;

reflexoterapie (insistenta si pe sistemul endocrin).

Dieta: fara alimete rafinate, fara grasimi; multe legume si fructe, cruditati.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2184
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved