CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
SUBDIVIZIUNILE FARMACOLOGIEI
Farmacologia cuprinde 6 ramuri principale, unele cu caracter predominant fundamental, altele cu caracter aplicativ. Fiecarei ramuri predominant fundamentale ii corespunde una aplicativa.
Farmacocinetica se ocupa cu studiul absorbtiei, transportului, distributiei, metabolizarii si excretiei medicamentelor.
Farmacodinamia cuprinde ansamblul fenomenelor care se produc in urma interactiunii dintre agentul farmacologic si organism. La randul ei, ea se subdivizeaza in:
farmacodinamia generala, care constituie partea teoretica a farmacologiei si care se ocupa cu legile generale de actiune a agentilor farmacologici, cu relatiile structura-actiune si doza-efect;
farmacodinamia speciala are rolul de a explica actiunea medicamentelor asupra diferitelor sisteme si aparate;
farmacologia biochimica este o disciplina de granita care se ocupa cu studiul substantelor biologic active si a modului lor de actiune la nivel biochimic, subcelular. Ea inglobeaza conceptele de farmacologie moleculara, farmacologie atomica si subatomica.
Farmacotoxicologia studiaza manifestarile produse de administrarea gresita sau accidentala a toxicelor si de combaterea efectelor produse. Practic, orice medicament poate produce efecte toxice daca este administrat in doza excesiva.
Farmacografia stabileste regulile de prescriere a medicamentelor, plecand de la formele farmaceutice disponibile si modul lor de administrare.
Farmacoterapia are ca obiect stabilirea conditiilor in care un anumit medicament poate fi folosit in scopul prevenirii, vindecarii sau ameliorarii unei stari patologice.
FUNDAMENTAL APLICATIV FARMACOCINETICA FARMACOGRAFIA - "soarta" medicamentelor in organism - forme
farmaceutice - cai de administrare - doze FARMACODINAMIA FARMACOTERAPIA - actiunile
medicamentelor asupra organismului - indicatii
terapeutice FARMACOTOXICOLOGIA FARMACOEPIDEMIOLOGIA - efecte adverse - contraindicatii - intoxicatii acute si cronice - precautii - farmacovigilenta
Farmacoepidemiologia
se refera la situatiile restrictive in care
anumite medicamente nu pot fi administrate la indivizi cu unele particularitati
de ordin fiziologic sau patologic, deoarece le-ar putea fi daunatoare. De
asemenea, in sfara acestei ramuri intra si masurile de precautie menite sa evite sau sa minimalizeze posibilele efecte nedorite ale
medicamentelor. Farmacoepidemiologia include si farmacovigilenta.
FARMACOLOGIA
Ramuri cu caracter predominant Ramuri
cu caracter predominant
Farmacovigilenta are ca obiect examinarea, inregistrarea, validarea si evaluarea sistematica a reactiilor adverse medicamentoase semnalate de catre personalul medical care efectueaza farmacoterapia.
Aceste 6 ramuri principale ale farmacologiei coexista si sunt intricate cu alte ramuri care vin sa completeze datele referitoare la medicament.
Farmacologia clinica reprezinta etapa de evaluare clinica a unui medicament care, in prealabil, a trecut examenul evaluarilor experimentale pe animale; se executa pe voluntari sanatosi sau bolnavi, respectandu-se anumite principii etice si reglementari legale care vizeaza evitarea oricarui efect nociv asupra subiectilor supusi experimentului.
Farmacogenetica s-a impus in randul ramurilor farmacologiei, aducand informatii pretioase cu privire la posibilitatile genetice de degradare enzimatica a medicamentelor, precum si la riscurile pe care le prezinta administrarea diferitelor medicamente la pacientii cu anumite defecte genetice. Mai mult, cercetarile din ultimul deceniu au permis progrese uluitoare, cum ar fi clonarea receptorilor, obtinerea de animale transgenice sau knock-out, care au inregistrat primele succese ale "terapiei genice".
Farmacognozia se ocupa cu studiul originii, compozitiei, structurii si proprietatilor fizico-chimice ale substantelor active de origine vegetala.
Farmacia galenica se ocupa de metodologia prepararii medicamentelor in farmacii si ii intereseaza in special pe farmacisti.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1624
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved