CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
FIZIOLOGIA FICATULUI
Ficatul are o mare capacitate de regenerare demonstrata prin faptul ca dupa o hepatectomie partiala regenerarea incepe dupa 24 de ore, atinge maximul in 4-5 zile si se termina in 14 zile.
Functiile ficatului sunt multiple, fiind indeplinite la nivelul hepatocitului.
FUNCTIA BILIARA
Functia biliara comporta secretia si excretia bilei, cu rol important in digestia si absorbtiagrasimilor, in absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), in absorbtia fierului si calciului alimentar.
Bila se varsa in intestin in cantitate de 600-1000ml in 24 ore. Ea contine 97% apa si urmatorii componenti principali :
saruri biliare ;
pigmenti biliari ;
colesterol ;
lecitina ;
saruri anorganice.
FUNCTIA ANTITOXICA
Functia antitoxica consta in faptul ca ficatul dispune de activitati prin care substantele toxice de oxigenare exogena, ca si acelea rezultate din metabolismele endogene, sunt transformate in substante mai putin toxice. Aceasta functie este realizata de ficat cu ajutorul proceselor de coagulare a acestor substante cu sulful, de exemplu (actiunea de sulfoconjugare).
FUNCTIA DE DEPOZIT
Ficatul este un important depozit de vitamine : A, B2, B12, D, K. El intervine in convertirea carotenilor in vitamina A, in transformarea vitamineiB2 in carboxilaza, in conjugarea vitaminei B2 pentru formarea fermentului galben respirator, in procesul de sintetizare a protrombinei cu ajutorul vitaminei K.
FUNCTIA DE SINTEZA
Sinteza fermentilor necesari proceselor vitale e indeplinita intr-o foarte mare masura de ficat.
Fermentii sunt complexe macro-moleculare legate de grupari active , iar sinteza lor reprezinta o activitate laborioasa a hepatocituluisi necesita integritatea anatomica si functionala a ficatului .
FUNCTIA DE COAGULARE
O parte dintre factorii care intervin in procesul de coagulare sunt sintetizati in ficat. Astfel fibrinogenul, protrombina sunt sintetizati in ficat. Tot aici este sintetizata si heparina, o substanta anticoagulanta.
6. FUNCTIILE METABOLICE ALE FICATULUI
Functiile metabolice ale ficatului se exercita in metabolismul glucidic, protidic si mineral.
In metabolismul glucidic, ficatul intervine in fosforilarea si polimerizarea glucidelor in glicogen, asigurand rezerve de glucoza si mentinerea hemostaziei glicemice .
La nevoie fabrica glucoza din proteine si grasimi (gliconeogeneza). Metabolismul glucidic hepatic este insulinodependent.
In metabolismul proteic ficatul are functie proteinoformatoare si de echilibru proteic. Sintetizeaza albumina, 70% din alfa-globuline, 50% din beta-globuline, protrombina si fibrinogen.
In metabolismul lipidelor intervine in absorbtia grasimilor si in fosforilarea lor, in sinteza de esterificare a colesterolului, in sinteza lipoproteinelor, fosfolipidelor si trigliceridelor.
In metabolismul mineral, actioneaza prin depozitarea fierului si a cuprului si intervine in reaparitia apei si a electrolitilor (ionii de Na, Cl, K) in organism.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2082
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved