Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE PURGATIVE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Substante purgative

Substantele purgative sunt utilizate in scopul evacuarii continutului intestinal. Dupa intensitatea actiunii lor purgativele pot fi laxative(lenitive), catartice (propriu-zise) si drastice. Ele se folosesc pentru tratamentul constipatiilor, indepartarea unor corpi straini, a unor paraziti etc. Nu se pot folosi la animalele cu gastroenterite, aflate in gestatie avansata, cu peritonite, animale slabite etc. Purgatia poate sa fie produsa si cu ajutorul substantelor parasimpaticomimetice care stimuleaza activitatea elementelor inervate de nervul pneumogastric.



Purgative uleioase

Uleiul de ricin contine gliceride ale acizilor ricinoleic, linoleic care nu produc actiune decat dupa descompunerea lor in intestinul subtire. De asemenea, actioneaza si mecanic prin lubrifiere. Este un purgativ bun pentru carnivore si omnivore. La ierbivore efectul apare tarziu dupa 16-18 ore de la administrare. Pentru a se usura admnistrarea lui (este vascos) se recomanda amestecarea cu doua parti apa calda si sarata sau cu ulei de floarea soarelui. La animalele mari se administreaza 250-800ml, la cele mijlocii 20-200ml, iar la cele mici 10-50ml.

Uleiul de floarea soarelui ca purgativ se administreaza 1000-2000ml la animalele mari.

Uleiul de parafina. Actioneaza mai mult mecanic deoarece el nu se transfoma si nu se absoarbe de la nivelul intestinului. Pentru eliminarea fecaloamelor se recomanda sa se foloseasca in doze de 1-10 litri la animalele mari, 150-300ml la cele mijlocii si 10-20ml la cele mici.

Glicerina. Clismele cu apa glicerinata sau supozitoarele cu glicerina declanseaza pe cale reflexa purgatia prin iritatia locala pe care o provoaca. La animalele mari se administreaza 50-250ml iar la cele mici 5-30ml.

Purgative saline

Sulfatul de sodiu (Sarea lui Glauber) in doze mici produce actiune eupeptica si coleretica. In doze mari actioneaza ca purgativ. La animalele mari 200-800g, la cele mijlocii 40-100g, iar la cele mici 10-25g.

Sulfatul de magneziu (Sarea amara) este un purgativ mai activ decat sulfatul de sodiu la aceleasi doze. Dozele pe jumatate sunt colagoge.

Purgative diverse

Agarul (Geloza) este un extract obtinut din alge marine care contin polimeri superiori insolubili ai galactozei si care au capacitatea de a absorbi multa apa, prin aceasta se mareste continutul intestinal si pe cale reflexa se produce hiperperistaltism si purgatie. La caine doza este de 1-5g.

Metilceluloza este polimerul celulozei, care in contact cu apa formeaza o dispersie coloidala opalescenta. Produce actiune laxativa de volum.

Mierea de albine are actiune laxativa.

Semintele de oleaginoase au actiune laxativa.

Purgative ale intestinului gros

Cele mai importante substante din acest grup sunt derivatii antrachinonici, antraglicozizii care pot sa fie cuplati cu alte substante sau pot sa fie si liberi cum sunt de ex. acidul crisofanic si emodina.

Antraglicozizii se absorb din intestinul subtire. In organism se descompun in cea mai mare parte si se elimina ca glicurono- sau sulfoconjugati si numai aproximativ 3% din ce ramane trece din sange in intestinul gros pe care-l stimuleaza, producand efectul purgativ.

Aloe (Sabur) Reziduu obtinut dupa evaporarea si uscarea sucului din frunzele de Aloe ferox si contine aproximativ 5% aloina. Drogul are miros neplacut si gust foarte amar. Efectul purgativ apare la 18-24 ore dupa administrare si dureaza in jur de doua zile. Nu se administreaza la animalele gestante pentru ca produce avort prin stimularea contractiilor miometrului si la animalele in lactatie deoarece laptele devine foarte amar. Dozele digestive sunt de 2-10g la animalele mari, 1-5g la cele mijlocii si 0,1-0,5g la cele mici. Dozele purgative sunt de 20-50g la animalele mari, 10-15g la cele mijlocii si 0,5-4g la cele mici.

Istizinul (Dioxiantrachinona) produce efect purgativ lent si este mai putin iritant decat aloe. Se administreaza zilnic, de cateva ori, in doze mici, sub forma de mixturi, cu sonda nasoesofagiana sau sub forma de boluri si de electuarii, in special la cabaline, in doze de 8-20g, la caini 0,3-2g si la porci 2-10g. Pentru actiunea lor predominanta asupra intestinului gros se mai folosesc ca purgative: fenolftaleina, podofilina, rezina jalapa etc.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3164
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved