Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE TRANCHILIZANTE

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micSubstante tranchilizante

Substantele tranchilizante au actiune linistitoare asupra sferei psihice producand linistirea animalului agitat (tranquillus = linistit). Ele au fost impartite in tranchilizante minore (ataractice sau anxiolitice) si tranchilizante majore (neuroleptice sau neuroplegice).Nu se cunoaste inca intregul lor mecanism de actiune. Actiunea depresoare a tranchilizantelor s-ar manifesta datorita blocarii transmiterii sinaptice (efect neuroplegic) pana la nivel subcortical, astfel ca influxul nervos de la periferie nu mai ajunge la analizatorul cortical.

Tranchilizante minore

Majoritatea tranchilizantelor minore sunt benzodiazepine (diazepam, clordiazepam, oxazepam, medazepam, nitrazepam), alcooli alifatici (meprobamat) sau derivati difenilmetanici (hidroxizin).

Diazepam (Valium, Faustan, Seduxen, Pacitran) oficinal este un tranchilizant cu actiune miorelaxanta, anticonvulsivanta si usor parasimpaticolitic. Se utilizeaza pentru tratamentul starilor de agitatie, pentru a putea realiza contentia necesara pentru executarea unor interventii chirurgicale, pentru prevenirea stresului de transport, de lotizare etc. La animalele mari se inoculeaza pe cale intravenoasa in doza de 0,0005-0,001g/Kg, sau intramuscular in doza de 0,0001-0,0025g/Kg. La animalele mici se poate administra per os in doza de 0,005-0,01g/Kg sau intravenos in doza de 0,003-0,005g/Kg.

Clordiazepam (Napoton, Librium, Libritabs, Sonia, Rilax, Ansiolin) este oficinal si exercita actiune tranchilizanta si miorelaxanta cuprinsa intre 8 si 10 ore dupa administrare. Se pastreaza la Separanda. La caine doza este de 0,01-0,04g/animal/zi.

Oxazepam (Serax, Adumbran, Praxiten) se considera a fi metabolitul activ al diazepamului. Are in principal efect hipnotic si mai putin miorelaxant. Se administreaza per os la caine in doza de 0,01-0,04g/animal/zi.

Medazepam (Rudotel, Nobrium) are actiune linistitoare si de reechilibrare vegetativa. Se recomanda sa se administreze la caini in doza de 0,02g/animal/zi.

Nitrazepam (Mogadon) produce somn profund si de durata, aproximativ 6-8 ore. Are actiune sedativa si anticonvulsivanta si potenteaza actiunea altor analgezice si sedative. Se administreaza la caine in doza de 0,005-0,01g/animal.

Meprobamat (Procalmidol, Tranquil, Calmax, Petranquil, Equanil, Miltown, Andaxin), este un alcool alifatic, oficinal se pastreaza la Separanda si are actiune tranchilizanta si miorelaxanta de durata medie (4-6 ore). Potenteaza actiunea substantelor barbiturice si a alcoolului. Se recomanda ca tranchilizant la suine administrat per os in doza de 0,004g/Kg de 1-3 ori/zi, la caini si pisici in doza de 0,01g/Kg de 1-3 ori/zi, iar la gaini in doza de 0,05g/Kg de 1-3 ori/zi.

Hidroxizin (Atarax, Vistaril, Placidol) este un derivat difenilmetanic care are actiune anxiolitica, slab antiseptica si antihistaminica. Are actiune depresoare apreciabila asupra centrilor vomitiv si termoregulator si din acest motiv se aseamana si cu tranchilizantele majore. Are si actiune antiaritmica cardiaca de tip chinidinic si potenteaza actiunea anticoagulantelor de tip cumarinic. La caine se administreaza per os in doza de 0,025-0,1g/animal.

Tranchilizante majore

Clordelazin (Clorpromazina, Aminazin, Plegomazin, Largactyl, Megaphen, Torazin, Hibernal) este un derivat fenotiazinic inrudit din punct de vedere structural cu Romerganul (Fenergan). In practica se foloseste atat maleatul cat si clorhidratul. Are actiune neuroleptica, sedativa, hipnotica, analgezica, antiemetica, antipririginoasa, ganglioplegica si anestezica locala.  Nu deprima centrul respirator si are toxicitate mica. Efectul terapeutic dureaza 4-6 ore.

Se administreaza pe cale intravenoasa, intramusculara sau per os in doza de 0,001g/Kg la animalele mari, 0,001-0,002g/Kg la animalele de talie mijlocie si 0,002-0,003g/Kg la animalele mici. La rumegatoare se asociaza cu cloralhidratul in doza de  0,0013-0,0015g/Kg. Se recomanda sa se utilizeze in tratamentul tetaniilor, surescitarilor de orice natura, pentru calmarea animalelor retive, socului si starilor pruriginoase.

Romtiazin (Promazina, Delazin, Sparina, Alofan) este o molecula de clordelazin fara un atom de clor. In practica medicala se foloseste maleatul de romtiazin. Are actiune sedativa, antispasmodica si antivomitiva. Se administreaza pe cale intramusculara in doza de 0,02-0,006g/Kg la animalele mari, 0,05-0,01g/Kg la caine si pisica de 2 ori/zi.

Levopromazina (Nozinan, Tisercin, Veractil, Methotrimeprazine). In practica medicala se foloseste sarea maleica care este oficinala si se pastreaza la Separanda. Actioneaza ca analgezic, tranchilizant si antihistaminic. Aceste efecte sunt mai puternice decat cele induse de clordelazin. Se poate administra pe cale intravenoasa, intramusculara sau per os. La animalele mari se administreaza intravenos in doza de 0,001-0,002g/Kg si intramuscular in doza de 0,005-0,001g/Kg. La animalele mijlocii se administreaza pe cale intravenoasa in doza de 0,0002-0,0003g/Kg si pe cale intramusculara in doza de 0,001-0,002g/Kg. La carnivore se administreaza pe cale intravenoasa in doza de 0,0002-0,0005g/Kg si intramuscular sau per os in doza de 0,005-0,015g/Kg.

Combelen este un derivat fenotiazinic. In practica medicala se foloseste sarea fosforica. Are actiune de 2,5 ori mai puternica decat clordelazinul. Se utilizeaza pentru tranchilizarea scroafelor care nu lasa purceii sa suga, pentru combaterea fetofagiei si ca tratament antistres. In comert se gaseste sub forma de solutie injectabila 1% (flacoane cu 25g) din care se inoculeaza 0,5-1ml/100Kg intramuscular sau intravenos la cabaline, 1-3 ml/100 Kg intravenos sau intramuscular si 5-8ml/100Kg subcutanat la bovine, 1ml/10Kg la ovine, 0,2-0,3ml/10Kg intravenos, 0,3-0,5ml/10Kg intramuscular si 0,5-2ml/10Kg subcutanat la suine si 0,05 ml/Kg la carnasiere.

Trifluperazina (Stelazin, Iatroneural, Tranquis, Fluperin) este oficinala si se pastreaza la Separanda. Induce efecte neuroleptice si antihistaminice foarte energice. Se utilizeaza pentru combaterea starilor de nevroza, vomituritie adiministrata pe cale parenterala sau per os in doza de 0,0001g/Kg.

Proclorperazina (Emetiral, Stemetil, Nipodal, Compazin). In practica medicala se foloseste sarea maleica care se pastreaza la Separanda. Are actiune tanchilizanta majora si antiemetica (antivomitiv).

Perfenazina (Trilaton, Etaperazina) este un neuroleptic piperazinalchilic. Se utilizeaza ca tranchilizant si antiemetic la caine la care se administreaza per os in doza de 0,002-0,005g/zi.

Flufenazina (Mirenil-retard, Lyogen) este un neuroleptic a carui actiune se instaleaza lent intre 1 si 3 zile dupa administrare si dureaza cateva saptamani. Se recomanda la oameni care sufera de schizofrenie. La scroafe se foloseste ca tranchilizant major si se inoculeaza intramuscular in doza de 0,00025g/Kg.

Rezerpina (Serpasil, Raunervil) este un alcaloid care se gaseste in radacina plantei Rauwolfia serpentina din familia Apocynaceae. Actioneaza ca hipotensiv, neuroleptic si antipsihotic. In comert se gaseste preparatul Hiposerpil comprimate (0,25g) care actioneaza ca hipotensiv de lunga durata (1-6 saptamani) si neuroleptic. Preparatul Reunervil fiole de 1 ml cu solutie 2,5% care actioneaza ca hipotensiv, vasodilatator, tranchilizant si neuroleptic. Preparatul Hipazin contine rezerpina si dihidralazina (Hipopresol) si se foloseste ca hipotensiv cu actiune lenta si de lunga durata.

Fluanison (Haloanison, Sedalande) este un derivat butirofenonic cu actiune neuroleptica, anxiolitica si antipsihotica moderata. Se utilizeaza in tratamentul sindromului de pica la pasari in doza de 4 ppm administrat in apa de baut si 10-40 ppm in furaje. Individual se administreaza in doza de 0,0025-0,0050 g/Kg.

Droperidol (Droleptan, Inapsine, Dehidrobenzperidol) este o fluorobutilrofenona cu actiune rapida dar si de scurta durata (maxim 1 ora). Are si actiune antiemetica. In asociere cu fentanilul se utilizeaza in neuroleptanalgezie. In comert se gaseste sub forma de solutie injectabila 2,5 in fiole de 10 ml si se administreaza pe cale intramusculara sau intravenoasa.

Stresnil (Azaperona) este o fluorobutirofenona cu proprietati neuroleptice. In medicina veterinara se utilizeaza in prevenirea stresului de transport, fetofagiei si pentru tranchilizare inainte de operatii chirurgicale sau recoltari de sange. La porcine se administreaza pe cale intramusculara, efectul se instaleaza in  10-15 minute si dureaza cateva ore. Pentru a se obtine o sedare usoara doza este de 0,0005-0,001g/Kg. Pentru atenuarea sau disparitia agresivitatii doza este de 0,002g/Kg, iar pentru evitarea stresului de transport doza este de 0,002-0,004 g/kg. In comert se gasesc flacoane a 20 ml cu solutie injectabila 4%.

Rompun (Xilazina) este un bun neurolepanalgezic la bovine. Are si actiune anestezica locala, miorelaxanta si antispasmodica. Poate sa stimuleze uterul gestant. Produce si hipotensiune, hiperglicemie si glicozurie. Se administreaza prin injectii intramusculare, iar efectul se instaleaza in 5-10 minute si dureaza 1-5 ore. Pentru a se obtine sedatie usoara, miorelaxare, analgezie moderata si efect antistres se administreaza in doza de 0,05mg/Kg (0,25 ml din solutia 2%/100Kg). Pentru a se obtine sedatie pronuntata, analgezie si relaxare evidenta doza este de 0,1 mg/Kg (0,5 ml din solutia 2%/100Kg). Pentru a se obtine narcoza se administreaza 0,2mg/Kg (1mldin solutia 2%/100Kg).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3878
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved