Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUPURATIILE ANALE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



SUPURATIILE ANALE

Supuratiile anale au aspecte diverse: abcese, flegmoane, fistule.

Infectiile anorectale se caracterizeaza prin hpersepticitatea zonei si slaba reactivitate imunologica a tesutului lax din loja rectala, sarac in limfocite si histiocite. Aceste caractere explica tendinta catre cronicizare si complicatii.



Infectiile au ca punct de plecare, in 90% din cazuri, infectiile din criptele glandelor anale Herrmann care apar, mai ales, in urma unor diarei. Pornind de la acest fapt, clasificarea logica a supuratiilor incepe din mucoasa anorectala spre suprafata, la tegumente sau in spatiu pelviperitoneal. Abcesul initial este superficial, submucus, in criptele si papilele rectale realizand criptele si papilele locale la nivelul liniei pectienale, spasm sfincterian si constipasie. Uneori, produc dureri reflexe urinare sau genitale si in perineu.

Complicatiile lor sunt: flegmoane pararectale sau ischiorectale, iar tardiv, fistule sau pectenoza.

Papilitele apar, la tuseul rectal, ca mici ridicaturi mamelonate, foarte sensibile, la nivelul jonctiunii ano- rectale (pectenului). Anuscopia le evidentiaza sub forma unor tumefavtii conice, cu baza rosie, mai lata si cu varful ascutit si albicios. Papilele sunt resturi embrionareale membranei cloacale prin care propagare infectiei, in profunzime, este favorizata. Inflamatia lor (papilitele) se manifesta prin dureri pulsatile, tenesme anorectale si sfincterospasm.

Tratamentul se face cu: bai de sezut cu musetel, supozitoare antiinflamatoare si spasmilitice, cauterizari cu creioane de nitrat de argint. Chirurgical, se face extirparea papilei inflamate.

Abcesul superficial poate fi submucus sau subcutanatsi reprezinta 50% dintre

abcese. Formele clinice mai frecvente sunt:

abcesul tuberos, dezvoltat din aparatul pilosebaceu;

abcesul postflebitic, o complicatie a tromboflebitei hemoroidale;

abcesul intrasfincterian, provenit dintr- o papilita.

Clinic, se manifesta prin dureri vii, pulsatile, sfincterospasm si tumefactie rosie, fluctuenta dureroasa la marginea cutanata a anusului sau submucoasa (la anuscpie).

Tratamentul: antibiotice, bai caldute de sezut, supozitoare, antispastice si antiinflamatoare. Cand abcesul devine fluctuent, se face incizia radiara sau paralela cu marginea anala, evacuarea puroiului, spalarea cu solutii antiseptice si mesajul iodoformat.

Abcesul anorectal intraparietal este situat profund in stratul submucos si cel muscula al pectenului, in canalele si glandele anale. Sunt mai multe cauze: stagnarea materiilor fecale in criptele lui Morgagni si patrunderea in glandele lui Herrmann, criptele, papilitele, rectitele ulceroase, fisurile, hemoroizii supurati, prostatitele, traumatismele locale, corpii straini, ca oasele de peste, scobitori, ace s. a.

Clinic se manifesta cu dureri pulsatile, accentuate de defecatie si spasm sfincterian. Tactul rectal este foarte dureros si evidentiaza o tumefactie renitenta la inceput si apoi fluctuenta. Apar si modificari ale starii generale: febra, tahicardie, stare de curbatura si tulburari digestive.

Evolutia se poate face in doua directii:

perforarea spontana si evacuarea in rect;

difuziunea infectiei prin contguitate sau pe cale limfatica.

Tratamentul: antibiotice, vaccinare nespecifica (polidin), bai caldute de sezut, supozitoare antiinflamatoare si antiseptice; chirurgical: dilatatie anala sub anestezie, incizie si drenaj sau mesa cu sulfamida sau cu iodoform.

Flegmonul ischiorectal este o complicatie a criptitelor, papilitelor, ori abceselor care s- au propagat prin contiguitate sau pe cale limfatica, in spatiul ischiorectal.

Clinic, produc dureri vii in anus ti in perineu, tulburari mictionale, insotite de stare toxoco- septica, mai grava in cazul cand microbii sunt anaerobi. Local, perineul bombeaza, tegumentele sunt rosii si edematiate. Tactul rectal, combinat cu palparea exterioara a perineului, evidentiaza induratia sau tumefecatia profunda, foarte dureroasa.

Complicatiile: septicemia, septico- pioemia, mai ales la bolnavii tarati, denutriti, diabetici si cancerosi.

Tratamentul este antiinfectios (antibiotice), vaccinare (polidin), bai caldute de sezut, cortizon, supozitoare antiinflamatoare care pot opri evolutia, inainte de aparitia puroiului. Cand apare fluctuenta, se face incizia, debridare cu pensa si cu degetul, spalarea abundenta cu apa oxigenata sau cu solutie Dakin, mesaj si drenaj cu doua tuburi de cauciuc.

Abcesul si flegmonul pelvirectal superior se produc prin propagarea infectiei si spatiului celular pelvisubperitoneal, adica deasupra ridicatorilor anali. Starea generala alterata (septicemia) vine in contact cu semnele locale atenuate: dureri vagi rectale, balonere, ileus, disurie. Durerile sunt suprapubiene si se insotesc de un edem suprapubian.

Tratamentulse adreseaza socului infectios: perfuzii de sange si de glucoza, antibiotice, gammaglobuline, cortizon, vitamine. In momentul in care creste leococitoza si se instaleaza edemul suprapubian, cand tactul rectal constata bombarea peretelui rectal, se face punctia, prin fosa ischiorectala, condusa pe deget, paralela cu rectul, cu un deget in rect. Se lasa acul pe loc si se incizeaza pe langa el, interesand si ridicatorul anal, se evacueaza puroiul, se lasa doua tuburi de dren prin care se face lavajul cu solutii antiseptice din abundenta. Bolnavii operati vor fi atentionati ca vor ramane cu fistula anorectala care va trebui operata, mai tarziu, cand se va consolida traectul fistulos si vor dispare fenimanele acute inflamatorii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1458
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved