Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TESTUL SZONDI(A L PULSIUNII)

sanatate+ Font mai mare | - Font mai mictestul szondi(a l pulsiunii)

Testul Szondi consta din fotografiile unor bolnavi mintali care,dupa Szondi, au proprietati evocatoare,suscitand in subiect anumite reactii afective prin care putem evalua anumite instincte sau trebuinte fundamentale care ii dirijeaza existenta.Teoria care sta la baza testului

Szondi = medic endocrinolog. El a introdus conceptul de destin( alegeri fundamentale pe care le facem in principalele domenii ale vietii: iubire,prietenie,alegerea profesiei,alegerea bolii,moartea). Aceste alegeri sunt determinate genetic in mare parte,le mostenim de la ascendentiD inconstientul familial al persoaneiÊ Individul recompenseaza destinul unui ascendent al sau.

Tendintele genetice se manifesta in plan psihologic prin trebuintele(pulsiunile) pe le avem.

Conceptul de pulsiune a fost preluat de la Freud.

Caracteristicile pulsiunilor:

Orice pulsiune are o sursa( modificari ale organismului);

Are o anumita intensitate(tensiunea trebuintei);

Are un anumit scop - de a satisface,de a elimina tensiunea;

Are un obiect - se satisface prin intermediul obiectului;

Szondi afirma ca testul lui este capabil sa masoare pulsiunile organismului,aratandu-ne anumite caracteristici esentiale ale destinului unui om.

Daca cunoastem intensitatea si modul de manifestare a pulsiunilor organismului,putem afla informatii importante despre personalitatea individului.

Sunt 48 de fotografii,impartite in 6 serii de cate 8,cele 8 dintr-o serie contin fiecare o anumita boala mentala:

h = HOMOSEXUALIÊmasoara nevoia de tandrete

s =SADICIÊnevoia de a actiona direct asupra modului de a lua initiativa,de a fi incisivi,de a domina,de a distruge sau chinui.

e =EPiLEPSIAÊ nevoia de a-ti controla furia si ostilitatea,iar inversÊnevoia de a-ti reprima furia si ostilitatea.

hy =ISTERICIÊtrebuinta de a-ti exprima sau ascunde emotiile si dorintele.

k = CATATONIEÊ nevoia de a-si gestiona prin refulare sau introiectie modul de manifestare a celorlalte trebuinte .

p = PARANOIAÊtrebuinta Eu-lui de a-si constientiza si de a-si mentaliza celelalte trebuinte, a.i. sa le confere o forma socializata,umanizata.

d = DEPRESIE Ê nevoia de a cauta sau de a pastra obiecte,stimuli sau centre de interes pe care sa le investeasca afectiv.

m = MANIEÊnevoia de atasament si de a obtine satisfactie si placere din relatiile cu obiectele lumii.

Instructiuni de aplicare

Instructaj : "Alegeti din toate fotografiile prezentate,pe acelea care va plac cel mai mult si pe acelea care va displac foarte mult. Alegeti doua persoane care va plac cel mai mult/ Alegeti doua persoane,cele mai antipatice alegeti inca doua persoane antipatice".

Ø      Se spune prima serie( seriile sunt notate cu cifre romane: (I,II,III,IV,V,VI).

Ø      Cu cat individul are o trebuinta mai nesatisfacuta din cele 8,cu atat va reactiona afectiv mai puternic la fotografia care reprezinta acea trebuinta.

Ø      Apoi i se pun a II- serie de fotografii

Exemplu : O persoana care are foarte mare nevoie de senzualitate,tandrete,erotism alege " h"Ê transmite mesajul " am nevoie de mangaiere".

Daca are nevoie de independenta; atasament si suportÊ "m".

Serii

S

A

A2

I

m,hy

e,h

d,s

II

h,s

e,m

hy,k

III

IV

V

VI

h s e hy k p d m

x x x x

x x x

Ø      Profilul pulsional grafic se numeste Profil de fatada = V.G.P

S simpatice

A antipatice

A2 antipatice alese a doua oara

Pentru VGP ne intereseaza doar A si S,fara A2.

Alegerile simpatetice sunt notate cu "

Alegerile respinse sunt notate cu "

Ø      Principiul general de interpretare: cat mai multe cruciulite pe o trebuinta.

Pentru a interpreta mai precis se apeleaza la coduri(scoruri). Exista 4 coduri

Scorul " se acorda daca pe trebuinta avem cel putin 2 alegeri simpatetice dar maxim una antipatica( sau deloc).

Exemplu:

VGP

h s

e hy

k p

d m

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x x

x

x x

x x

x x

x

x x

x

x

x

x

x

x

x

x

+!! -

0

0

Cand apar mai mult de trei alegeri S se acorda "!"

Reactia " ÊSubiectul isi accepta trebuinta respectiva in forma naturala.

Exemplu: m subiectul isi accepta nevoia de atasament Êdependenta si teama de a nu pierde obiectul sustinerii( apare frecvent la femei,la toxicomani si alcoolici).

h reactie intalnita des

h frustrari in plan sexual

Scorul " Êse acorda cand pe o anumita trebuinta ai cel putin doua alegeri antipatice dar maxim 1S. Reactia " Ê subiectul nu isi accepta trebuinta respectiva in starea ei naturala,incerca sa o nege,sa o reprime trebuinta tinde sa se reprime in comportament prin disimulare,camuflare si inversat.

Scorul " Êpersoana masochista,victimizata,pasiva,cu vocatia durerii.

Scorul " Ê reactie ambivalenta se acorda atunci cand,pe o trebuinta apar cel putin 2S si cel putin 2A. subiectul traieste un conflict intre nevoia de a-si accepta si a-si respinge trebuinta. Conflictul duca la o stare de tensiune interna si blocheaza eficienta dinamica a trebuintei. Oscilatia intre e si e Êpersoana etica ce cauta sa-si controleze furia/ tendinta de acumulare a urii,ostilitatii, geloziei.

Scorul "O"Êreactie nula,se acorda atunci cand pe o trebuinta ai maximum 1S/1A. Trebuinta este descarcata,exprimata intr-un anumit mod in comportament. Exemplu: hy O subiectul a avut o iesire isterica.

Testul Szondi este un test motivational,masoara niste trebuinte universal-umane: h,s,e,hy,k,p,d,m Factori pulsionali(care se grupeaza doi cate doi in vectori pulsionali).

S P Sch C

S(h+s)

Ø      Energia erotica activa sau agresiva in relatie cu obiectele lui. Ne da informatii despre intensitatea trebuintelor erotice si agresive,despre ideile psihosexuale ale subiectului,dar si despre capacitatea individului de a-si sublima/socializa aspiratiile sexuale sau agresive.

Factorul h

h+ ÊIsi accepta si isi recunoaste nevoia respectiva

h+! ÊAcumulare de erotism,frustrare sexuala a subiectului

h ÊIsi respinge si nu recunoaste nevoia de senzualitate si de tandrete. Apare mai des la intelectuali acea energie erotica refuzata o poate exprima asupra unei activitati mai abstracte,sublimate.

h ! Un proces fortat de a-si nega senzualitatea,oroare de atingere,o respingere a laturii feminine si o refulare puternica a sexualitatii(frigiditate,impotenta).

Factorul s

s= factorul masculinitatii,al activismului si agresivitatii, s= sadism

s+ÊIsi accepta nevoia de activism,de a exercita o priza directa asupra obiectelor si persoanelor,de a lua initiativa.

s+! Ê Dorinta de a-i domina,umili,chinui sau distruge pe cei din jur sau obiectele externe. Acumulare de agresivitate,de sadism( in limbajul psihanalitic=nevoia de afirmare falica a propriei virilitati). Apare mai des la indivizii antisociali. In relatie cu alte semne din test atac distructiv asupra celorlaltiÊ apare in general la indivizii cu un nivel de instruire mai redus,orientat spre concret, si cei care presteaza munci dure;

s ÊIsi respinge nevoia de masculinitate,de activism sau de a actiona direct asupra obiectelor si persoanelor. Tinde sa fie pasiv,uneori obedient si adesea tinde sa-si canalizeze aceasta energie activa spre activitati mai sublimate,mai sofisticate. Individul poate investi aceasta energie in activitati mai simbolice. Este o trasatura a personalitatii care apare mai des la persoanele intelectuale.

s Ê Persoana se straduieste intens sa-si reprime agresivitatea,orientand-o asupra propriei persoane;atitudine foarte pasiva,masochista si autodistructiva. Apare mai des in tulburarile nevrotice: sentimente de incapacitate,de neputinta;depresie.

P( vectorul parosixmal

Ø      Energia investita de subiect pentru a-si putea controla exprimarea emotiilor. In test ne arata cat de

Factorul e

e(epilepsie)ÊCat de bine isi controleaza emotiile ostile( furia sau ura).

e+Ê Isi accepta nevoia de a-si controla in mod etic furia si ostilitatea. Sunt persoane mai controlate,altruiste,cu un Supraeu bine fixat. Este o trasatura care apare mai des la indivizii cu un nivel superior de instruire.

e + ! individul se straduieste sa-si nege/ mascheze ostilitatea,furia,reprimand aceste emotiiÊPuternice sentimente de culpabilitate,din cauza unui Supraeu sadic,exigent. Este o trasatura care apare mai des in nevroze,precum si in unele tulburari psihosomatice. Exemplu : persoanele care se irita la piele, sau fac eczeme; ulcerosii.

e Êindividul nu doreste sa-si nege furia,iritarea si lasa sa se acumuleze in el acest gen de emotii. Ura,iritare,invidie,gelozie,ostilitate.

e Ê subiectul este pe cale sa explodeze,intr-o criza de furie. Aceasta trasatura apare des la indivizii antisociali,cei cu actiuni bruste de furie,sunt cei carora " li se pune pata". In test apare asociata cu s+!(acumulare de sadism).

Factorul hy

hy(isterie)= nevoia de a se evidentia,de a se remarca,de a seduce;nevoia de exibitionism.

h+! ÊO nevoie exagerata de a se da in spectacol.

hy +Ê isi accentueaza tendinta de a se da in spectacol si de a-si exprima intr-o forma cat mai directa,naiva sau provocatoare propriile emotii. Sunt indivizi care adora audienta - adora sa joace un rol. Unii dintre ei isi aleg anumite profesii prin care sa isi poata manifesta aceste tendinte. Exemplu: politicieni,fotomodele,etc.

hy Ê individul isi respinge tendintele exibitioniste si simte nevoia de a-si masca/controla reactiile afective ,de a nu putea fi "citit" de ceilaltiÊapare la populatia adulta.

hy Ê O dorinta extrema,foarte puternica de a-ti ascunde emotiile: pudoare,jena exagerata,teama de a fi privit;sentimente de inferioritate fata de propria imagine corporala,genul " Mi-e rusine cum arat". Este o reactie care apare foarte des in bulimie si anorexie. Apare mai des in tulburarile anxioase: este un proces de inhibitie emotionalaÊcomplexe de inferioritate.

C( vectorul de contact

Ø      Energia investita de subiect in relatia cu obiectele lui investite afectiv. In test ne da informatii despre cat de stabile si de satisfacatoare sunt relatiile obiectuale ale individului.

Factorul d

d(depresie)Ênevoia de a cauta/ de a pastra relatii

d+Ê "Am nevoie sa caut,sa gasesc,sa schimb cat mai multe obiecte si relatii pe care sa le investesc afectiv. Este o reactie a " infidelitatii" - dorinta de noutate,de schimbare;apare mai des la indivizii inconstanti din punct de vedere al investitiei lor relationale. Apare mai des la copii pentru ca ne arata o orientare extraverta,spre lumea obiectelor ,apare mai des la indivizii cu un nivel de instruire mai redus,pentru ca semnifica o fixatie pe concret si o valorizare a obiectelor tangibile.

d Ê Dorinta de a pastra ,de a conserva o relatie sau un obiect investit afectiv o reactie a " fidelitatii",a constantei si apare mai des la indivizii adulti(incepand cu adolescenta),mai ales la grupurile de indivizi cu un nivel mai ridicat de instruire sau educatie.

Factorul m

m(manie) ÊTrebuinta de atasament si de dependenta trebuintele orale ale subiectului.

m ÊIndivizii isi accepta nevoia de a obtine placere,satisfactie si siguranta in relatiile cu ceilaltiÊisi accepta nevoia de atasament si dea avea un suport afectiv. Se poate orienta nu numai asupra partenerului,ci si asupra prietenilor,familiei. Exprima capacitatea subiectului de s e bucura de relatiile lui cu lumea,este o perspectiva optimista a subiectului.

m Ê O dorinta frustrata, nesatisfacuta, intensa de a gasi un suport afectiv dependenta. Teama, anxietatea subiectului de a nu pierde obiectul respectiv(nevroza de abandon,adica nevroza de separatie). Apare in special la femeile tinere ; apare des la toxicomani,la alcoolici ,in bulimie, sau,in general,la indivizii care apeleaza des la comportamente compulsive,de natura orala pentru a-si apara tendinta lor de abandon,de frustrare orala.

m Ê Individul nu mai spera sau si-a refulat tendintele lui de atasament . individul se simte singur,fara suport afectiv. La adulti: un sentiment de tristete si de dezamagire. Este o reactie care apare foarte des la copii si adolescentii din orfelinate,la oamenii strazii,in starile de depresie,la maniacalii turbulenti si la indivizii antisociali .

Sch( vectorul schizofren sau vectorul Eu-lui)

Ø      Exprima energia investita de subiect pentru a controla,transforma sau a gestiona celelalte trebuinte a.i. sa asigure un compromis intre satisfacerea lor si supravietuirea organismului. In test ne arata cat de complex si de puternic este Eul subiectului pentru a-si gestiona instinctele intr-un mod adaptativ.

Factorul p

p(paranoia): tendinta subiectului de a-si constientiza propriile instincte sau dorinte,de a le mentaliza,a.i. Eul sa le poata satisface in viitor intr-o forma mai socializata,mai culturalizata.

p ÊCapacitatea individului de a lua o priza de constiinta asupra propriilor dorinte si de a o forma un ideal sau strategie prin care individul sa le poata realiza la nivel social. Exemplu: hobby sau profesie.

Apare mai frecvent la tineri si mai ales la studenti.

Apare foarte frecvent la persoane cu un nivel superior de instruire.

p ÊIndividul tinde sa-si resimta instinctele sau dorintele la un nivel,mai curand neverbalizabil, sub forma unei tensiuni difuze,iritante,fara sa constientizeze ce se intampla cu elÊapare des la persoane care nu pot sau nu doresc sa-si constientizeze anumite impulsuri sau dorinte.

Exemplu h+ s - p - (astfel de persoane tind sa proiecteze asupra celorlalti propriile instincte sau dorinte pe care nu le recunoaste). Êidentificare psihosexuala feminina(homosexualitate latenta)Êtendinta paranoida.

p Ê Apare la indivizii cu un nivel slab de verbalizare si mentalizare; apare mai frecvent la copii decat la adulti;apare la acei indivizi cu o gandire magica,irationala,care isi proiecteaza in exterior propriile dorinte fara sa stie. Interpreteaza mediul din perspectiva acestei proiectii.

Factorul k

k capacitatea subiectului de a frana sau de a bloca manifestarea unei trebuinteÊse manifesta intr-o forma mai subtila prin identificarea cu un model care corespunde trebuintelor/instinctelor subiectului.

k capacitate foarte mare de identificare a subiectului,indiferent de constrangerile realitatii fizice/ sociale. Apare foarte des la persoanele narcisice,egocentrice,care nu se conformeaza si dau frau propriilor tendinte sau roluri pe care ele prefera sa le adopte.

k Ê Apare cel mai frecvent in populatia generala;exprima tendinta subiectului de a-si reprima,cel putin,momentan,o anumita dorinta sau instinct pentru a se supune dorintelor realitatii. Este o tendinta la conformism,inclusiv social si un bun contact cu realitatea.

k Ê Tendinta masiva a subiectului de a-si reprima/ refula instincteleÊputernice sentimente de inhibitie si de constrangere( Reactia fundamentala a nevrozei). Se intalneste la 65% dintre adulti.

h+! k - !ÊNevoia de senzualitate si de erotism este reprimata de catre subiect.

Observatii

Ø      O interpretare adecvata a testului presupune corelatia sau corelatii intre factorii testului.

Ø      Este un test care se foloseste in principal,dar nu exclusiv, in clinica si in psihologia judiciara. El poate sesiza anumite disfunctii sau dezechilibre in trebuintele subiectului.

Ø      O singura testare a subiectului ofera numai o imagine partiala sau de moment a tendintelor lui pulsionale.

Ø      Pentru a putea pune un diagnostic de structura( cu trasaturi stabile) este necesar ca proba sa se aplice de cel putin sase ori,la un interval de 24 h - la un singur subiect pentru a evidentia problemele stabile de personalitate si care sunt adevaratele probleme de comportament.

Ø      Pentru o singura priza(un singur test) este necesar sa avem si alte informatii despre subiect.

Ø      Una din principalele erori de interpretare : sa se puna prea mult accent pe etichetele psihologice(adica cei 8 factorii din test).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4771
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved