Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TUMORI APENDICULARE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



TUMORI APENDICULARE

Sunt rare.

1. CLASIFICARE:



A. Tumori benigne:

1. Pseudotumori inflamatorii (apendicita fibroblastica).

2. Endometrioza apendiculara.

B. Tumori benigne cu potential malign:

1. Carcinoid apendicular.

2. Tumora viloasa apendiculara (papilara sau adenomatoasa).

3. Mucocel apendicular benign.

C. Tumori maligne:

1. Adenocarcinom apendicular.

2. Sarcoame apendiculare (fibroblastom, limfocitom, limfoblastom).

3. Mucocel apendicular malign (pseudomixom).

I. CARCINOIDUL (ARGENTAFINOMUL) APENDICULAR

= cea mai frecventa tumora apendiculara (90% din tumorile apendiculare), apendicele fiind la randul lui cea mai comuna localizare carcinoida (75-90% dintre carcinoide).

Este mai frecvent la femei, fiind situat in majoritatea cazurilor (70%) catre varful organului, caruia ii confera aspectul particular de "bat de toba"; incidenta maxima este in decadele 4-5 de viata.

Originea tumorii este in celulele Kulchitsky situate in fundul glandelor Lieberkűhn; obisnuit este mica, de consistenta ferma, bine delimitata, de culoare galben-bruna, fiind constituita din celule ce prezinta fine granulatii argentafine, siderafine sau cromafine.

In cazul localizarii apendiculare se constata numai rareori malignitate (2,9% din cazuri), iar secretia tumorala de 5-HO-triptamina este rareori suficienta pentru a dezvolta sindromul carcinoid revelator caracteristic carcinoidului ileal metastatic manifestat prin "flash" facial, hipertensiune, tahicardie paroxistica si diaree.

Diagnosticul preoperator este exceptional, simptomatologia fiind atribuita unei apendicite acute. Din punct de vedere terapeutic este suficienta apendicectomia, exceptand cazurile cu localizare apendiculara bazala, cand se impune hemicolectomia dreapta.

II. ADENOCARCINOMUL APENDICULAR

Este asemanator macro- si microscopic cu adenocarcinomul colonic. Este diagnosticat de regula intraoperator, evoluand mult timp asimptomatic; uneori poate fi descoperit irigografic (imagine lacunara, stenoza).

Tratamentul consta in hemicolectomie dreapta (in cazul suspectarii unei degenerescente datorita unei simple zone indurate sau a prezentei adenopatiilor in mezoul apendicular, se impune apendicectomia largita cu ridicarea in bloc a intregului mezou apendicular cu limfonodulii interesati, cu epiploonul eventual aderent si cu fundul cecal, urmata de reinterventie pentru efectuarea hemicolectomiei drepte in cazul constatarii invaziei neoplazice la examenul histopatologic; hemicolectomia poate fi efectuata de la inceput daca tumora este evidenta sau daca examenul histopatologic extemporaneu o afirma).

III. MUCOCELUL APENDICULAR

= dilatatie chistica unica sau multipla a apendicelui, care prezinta un continut mucoid.

Exista 2 tipuri histopatologice:

- mucocel benign: consta in acumularea intralumenala de mucus secretat de celulele caliciforme din peretele apendicular in amonte de o obstructie, de obicei aseptica, a lumenului organului; pe masura ce creste in volum, tumora poate deveni palpabila, deformand cecul, aspect evidentiabil irigografic; tratamentul = apendicectomie;

- mucocel malign (1 caz din 9): este de fapt un adenocarcinom papilar mucos de gradul I; mucusul contine acum celule mucipare care pot disemina spontan sau consecutiv manipularii terapeutice in cavitatea peritoneala, determinand aparitia pseudomixomului peritoneal ("boala gelatinoasa a peritoneului").

Tratamentul mucocelului malign consta in apendicectomie (in formele localizate) sau in hemicolectomie dreapta (in situatiile cu cec sau ileon invadat), cu extractia cat mai eficienta posibil a substantei gelatinoase in cazul pseudomixomului peritoneal si injectarea intraperitoneala de tripsina ca profilaxie a recidivelor gelatinoase.

Poate sa existe prezenta sincrona de tumori mucinoase ovariene si apendiculare, situatie care se trateaza prin apendicectomie, ooforectomie bilaterala (in cazul implicarii ovariene bilaterale) si histerectomie.

IV. CONDITIUNI APENDICULARE PARTICULARE

Diverticul apendicular.

Invaginare apendiculara.

Torsiune apendiculara.

Sunt rare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2287
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved