CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
RUBEOLA
Defintie
Boala infectioasa si contagioasa specific umana produsa de virusul rubeolic caracterizata printr-o evolutie autolimitanta cu adenopatii caracteristice laterocervicale, exantem generalizat, afectare moderata a starii generale, cu imunitate durabila dupa vindecare.
Benigna in cele mai multe cazuri, poate deveni foarte grava la gravide prin efecteul teratogen asupra fatului, ducand la malformatii. Este cunoscuta de populatie sub denumirea de "pojarul mic".
Etiologie: virus ARN, din familia Togaviridae.
Epidemiologie
Boala este universala, indicele de contagiozitate 40% - 80%. Apare sporadic sau in mici focare in colectivitati.
Rezervorul de infectie este exclusiv uman prin bolnavii acuti sau inaparenti clinic. Nu exista purtatori sanatosi de virus. Durata contagiozitatii este limitata, incepe cu 3-7 zile inaintea exantemului si inceteaza dupa 5-7 zile de la debut. Nou-nascutii cu rubeola congenitala sunt contagiosi toata viata.
Calea de transmitere este aerogena, prin contact direct prin picaturile de secretie nazo-faringiana, sau indirect prin obiecte proaspat contaminate.
Poarta de intrare este mucoasa respiratorie si cea conjunctivala.
Receptivitaea este generala.
Tablou clinic
Incubatia este variabila intre 14 si 21 zile.
Debutul. Doar 25% din bolnavi recunosc existenta unor mici semne premonitorii: disconfort, subfebrilitate, odinofagie, artralgii.
Faza de stare (3-5 zile) incepe o data cu aparitia exantemului caracteristic: apare intr-un singur val, este generalizat, cuprinzand fata, trunchiul si membrele, este micromaculos, constituit din pete marunte de dimensiunea unui bob de orez de culoare roz in numar variabil, are o durata variabila de la 1 la 4 zile, fara pigmentatie reziduala.
Starea generala este adesea putin afectata, artralgiile sunt cele mai mari inconveniente in 15-20% din cazuri, afectand adeseori articulatiile mici - impotenta functionala de durata. Se explica prin depunerea periarticulara a unor complexe imune.
Examenul obiectiv releva existenta unor adenopatii sensibile in regiunea occipitala, retroauricular, larocervical, axilar, inghinal de dimensiuni mici, mobili, care pot sa apara inaintea debutului si sa dispara la cateva saptamani dupa boala, primul si ultimul semn al rubeolei, adenopatiile (semnul lui Glantzmann). Enantemul bucal: mucoasa hiperemica, usor congestionata.
Convalescenta: trece rapid, fara afectarea starii generale, artralgii persistente.
Laborator
Sugestiva pentru diagnostic este hemoleucograma, cu leucopenie moderata, neutropenie. In vederea confirmarii se urmareste dinamica anticorpilor hemaglutinoinhibanti sau seroneutralizanti. ELISA anticorpi IgM, IgG antirubeolici.
Complicatii
Sunt posibile, dar rare: purpura tombocitopenica, anemia autoimuna, encefalita posteruptiva, severa cu o rata a mortalitatii de 40%.
Rubeola la gravide
Ridica cele mai mari probleme, infectia se transmite fatului transplacentar.
Daca infectia survine in primul trimestru de sarcina va determina moartea fatului sau aparitia unor malformatii: cardiace, oculare, osoase, cerebrale, etc. Daca survine dupa incheierea organogenezei, dar inainte de formarea sistemului imunitar, va avea loc o toleranta imunologica ulterioara, virusul fiind interpretat drept SELF. Copilul va fi incapabil sa dezvolte antricorpi protectori si va fi contagios pe toata durata vietii.
Diagnostic
Se stabileste in baza datelor epidemiologice, anamnestice, clinice si de laborator.
Contactul in colectivitate, prezenta sau nu a bolii in antecedente, adenopatiile, exantemul, prezenta anticorpilor antirubeolici de faza acuta IgM.
Diagnostic diferential
exanteme alergice
alte boli eruptive (rujeola, scarlatina)
rozeola infantum
megaleritemul infectios
exanteme produse de enterovirusuri
pitiriazisul rozat Gilbert
Tratament
Nu exista tratament etiologic.
Forma comuna necesita tratament simptomatic (antitermic, antialgic, antiinflamator nesteroidian).
Complicatiile necesita corticoterapie.
Profilaxie
Trivaccin ROR. Durata imunitatii induse postvaccinal este de aproximativ 15-20 ani. Se recomanda vaccinarea copiilor in jurul varstei de 1 an. Inainte de procreere, tinerele vor fi testate, cele care nu mai au titru protector vor fi revaccinate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1411
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved