CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
VASODILATATOARELE LOCALE
Vasodilatatoare cu actiune coronariana
Nitroglicerina, este singura medicatie vasodilatatoare coronariana cu eficacitate prompta si reala. in comprimate de 0,5 mg, s-au solutie alcoolica 1% (trinitrina), administrata sub lingual, un comprimat, respectiv 3 picaturi, suprima criza in 1 - 2 minute. Actiunea dureaza 30' - 60'. Daca nu cedeaza criza dupa primul comprimat, bolnavul isi administreaza al doilea si chiar al treilea comprimat sublingual. Daca durerea nu dispare nici acum, in cauza poate fi un sindrom intermediar sau un infarct de miocard. Nitroglicerina se poate administra si preventiv, cand bolnavul stie ca urmeaza sa faca un efort. Pentru prevenirea crizelor, exista preparate sub forma de pomada (Nitrol) intinsa pe o banda de hartie impermeabila, care se aplica seara la culcare pe regiunea sternala sau pe antebrat. Desi este bine suportata, uneori pot apare efecte neplacute: pulsatii temporale, cefalee, valuri de caldura cefalica, inrosirea fetei, hipotensiune ortostatica, etc.
Derivatii nitrici cu actiune prelungita (retard), se administreaza 2-3 comprimate/zi. Dintre acestia, cei mai utilizati sunt: Pentaeritrol-tetranitratul (Peritrate, Pentalong sau Nitropector, comprimate de 20 mg 1-3 /zi). Efectul apare dupa o ora jumatate si dureaza 4-5 ore. Aceste droguri, reduc consumul de nitroglicerina.
Isosorbiddinitratul (Isoket, Isordil, Maycor) este folosit astazi pe scara larga sub forma de comprimate de 5 mg sub lingual sau comprimate de 10-30 mg oral - 2 - 3 /zi -si sub forma retard (tablete de 20 mg). in general efectul apare dupa 20' si dureaza 2-4 ore. Indicatia majora este angina pectorala in crize de angor si profilactic si insuficienta cardiaca acuta dupa infarct si insuficienta cardiaca cronica. Efectele secundare cele mai frecvente sunt: vosodilatatie cutanata, cefalee si ameteli.
Alte droguri coronarodilatatoare. Dintre cele clasice amintim miofilina i.v., 1-2 fiole/zi de 0,24 g. Si papaverina oral sau i.m. Dintre drogurile mai noi: Dipiridamolul, (Persantin) cu efect coronarodilatator, antiagregant plachetar, dar se pare si blocant al calciului, in doze de 3 x 2 - 3 drajeuri de 0,025 g/zi sau 3x1 fiola/zi; Prenilamina (Segontin, Corontin, Agozol) drajeuri de 0,015 g 3/zi; Anginina; Carbocromena (Inten-sain, Intercordin), drajeuri de 75 sau 150 mg 3/zi sau 1-2 fiole i.m/zi; Benziodarona (Amplivix) 3-6 comprimate/zi de 0,100 g.; Inhibitorii monoaminooxidazelor -Iproniazid (Marsilid) sunt mai putin folositi.
Amiodarona (Cordarone), sumbstanta inrudita cu benziodarona este activa si in angina pectorala. Actioneaza frenator alfa si betacatecolaminic, reducand travaliul cardiac si consumul de O2, fara a reduce fluxul cororanian. Se administreaza in perioade limitate, oral 3x1 capsula de 200 mg in prima saptamana, apoi 1-2 capsule/zi.
Blocantii beta adrenergici, sunt curent folositi (Propranolol, Tenormin, Stresson, Trasicor, Visken, Setalex etc). Mai utilizati sunt Propranololul (Inderal), Oxiprenololul si Pindololul. Asocierea cu derivatii nitrici cu actiune prelungita (Pentalong, Nitropector), le mareste efectul. Aceste substante inhiba actiunea catecolamidelor si scad nevoia de O2 a miocardului prin trei actiuni concomitente: Bradicardizant, Hipotensor si scaderea contractilitatii miocardului. Se incepe cu 4 x 10 mg/zi si se ajunge la 60 mg/zi. Sunt contraindicate in tulburarile de ritm si conducere bradicardice, astm bronsic si insuficienta cardiaca.
Antagonista calciului, sunt de asemenea utili in tratamentul anginei pectorale si cardiopatiei ischemice. Inhiband patrunderea calciului in celula miocardica, reduc consumul de O2 deci scad necesitatile miocardului in O2. Dintre cele mai folosite droguri prezentam: Verapamilul care are si actiune bazodilatatoare si scade si rezistenta periferica, fiind util in hipertensiunea arteriala. Verapamilul (Isoptin, Cordilex) se administreaza 3 x 40 - 80 mg/zi sau o fiola i.v. lent. Se prezinta in drajeuri de 40 mg si 80 mg si fiole de 5 mg. Este contraindicata in insuficienta cardiaca, socul cardiogen, infarctul miocardic si blocul a-v. Ca efecte secundare pot apare greturi, varsaturi, constipatie, reactii alergice cutanate. Nifedipinul (Adalat, Corinfar, Epilat) tot blocant al calciului, are de asemenea efect antiaritmic si vasodilatator (scade rezistenta periferica si usureaza munca inimii). Se prezinta in drajeuri de 10 mg si se administreaza de 3 x 1 dupa mese. Este contraindicat la femeii gravide. Ca efecte secundare se semnaleaza cefalee, bufeuri de caldura, vertige si roseata a fetei.
Vasodilatatoare cu actiune periferica sau generala
Tolozalina (Priscol) sub forma de comprimate de 0,025 g si fiole de 10 mg intramuscular sau intravenos, produce vasodilatatie cutanata, retiniana si splanhnica, reducand si presiunea pulmonara. Ca efecte secundare apar aritmii, dureri anginoase si crestere a aciditatii gastrice. Se intrebuinteaza in arterite periferice.
Fentolamina (Regitina) actioneaza specific in feocromocitom, scazand tensiunea. Poate provoca cefalee, varsaturi, palpitatii, somnolenta, eruptii cutanate.
Papaverina (fiole de 1 ml 0,04 g) este vasodilatatoare coronariana, cerebrala, pulmonara, splanhnica si a extremitatilor. Efect hipotensiv slab. Ca efecte toxice: greata, varsaturi, constipatie, uscaciune a gurii, iar in administrare rapida intravenos: colaps, aritmii si chiar moarte.
Spasmocromona (drajeuri) si oxiflavilul au actiuni slab vasodilatatoare si antispastice.
Hydergine (Redergin) contine complexul ergotoxinic in parti egale (ergocornina, ergocristina, ergocriptina), sub forma de fiole de 1 ml (1 - 2 fiole, i.m. sau s.c./zi) si solutie 0,1% (10 - 40 pic. de 3 ori/zi). Este un vasodilatator cutanat cerebral si retinian si slab hipotensiv.
D.H. Ergotoxinul are actiune similara.
Complaminul (Xantino-nicotinat), sub forma de comprimate (0,150 g) si fiole de 2 ml (0,300 g) si 10 ml (0,150 g/ml), este un vasodilatator lent si cu actiune de durata mai lunga, preponderent in regiunea suprioara a corpului, cu indicatie in tulburarile circulatiei arteriale periferice si cerebrale.
Sadamin (comprimate si fiole injectabile), are actiune similara.
Cosaldon (drajeuri) actioneaza preferential vasodilatator in teritoriul vaselor cerebrale si oculare si mai putin periferic.
Acidul nicotinic (Vit. P.P.), sub forma de comprimate (0,100 mg) si fiole (1 si 2 ml) produce vasodilatatie in jumatatea superioara a corpului.
Complaminul, Sadaminul si Cosaldonul actioneaza asemanator Acidului nicotinic. Cu actiune vasodilatatoare se mai intrebuinteaza: Kalicreina (fiole, i.m.) si mai rar Carba-colul (vasoperiferic), in fiole de 0,25 mg, in administrare s.c, si Bametanul (Butedrin, Vasculat), comprimate (0,025 g) si fiole (0,050 g) administrat i.m.
HIPOTENSIVELE
Sunt substante care scad teniunea arteriala. in functie de locul si mecanismul de actiune pot fi clasificate astfel:
I. Cu actiune asupra peretelui vascular, fara relatie cu terminatia nervoasa (vasodilatatoare).:
1. Hidralazina, Minoxidilul, Verapamilul, Nifepidipinul
2. Diureticile, care actioneaza si prin reducerea volumului sanguin.
3. Nitroprusiatul de sodiu, Diazoxidul.
II. Cu actiune asupra receptorilor simpatici, blocand transmiterea adrenergica:
1. Blocante ale receptorilor alfa adrenergici: Prasozin, Fentolamina;
2. Blocante ale receptorilor beta adrenergici: Propranololul etc;
3. Blocante ale receptorilor alfa si beta adrenergici: Labetolul (Tenormin)
III. Cu actiune asupra fibrelor nervoase simpatice postganglionare sau terminatiile nervoase:
1. Guanetidina
Rezerpina si alfametildopa (care are si actiune la nivelul sistemului nervos central)
IV. Cu actiune asupra ganglionilor autonomi simpatici: Trimetaphan '
V. Cu actiune asupra sistemului nervos central:
1. Clomdma
2. Alfametmdopa
3. Rezerpina
VI. Cu actiune asupra volumului sanguin: Diureticele.
VII. Antagonisti ai sistemului renina - angiotensina:
1. Antagonisti ai angiotensinei II: Saralazina
Inhibitori ai conversiei angiotensinei I in II: Teprotid, Captopril, Hipotensor.
in raport cu factorii patogenici pe care-i influenteaza medicamentul antihipertensiv se pot deosebi trei mari grape:
1. Diuretice, natriuretice (saluretice)
Simpatoplegice (simpatolitice)
3. Vasodilatatoare
in prezentarea Hipotensivelor vom folosi prima clasificare: I. Vasodilatatoare
Hidralazinele (Hidralazina si Dihadralazina) au fost mult timp putin intrebuintate, datorita tahicardiei si accidentelor cororaniene provocate. Odata cu aparitia betablo-cantelor, sunt din nou intrebuintate curent prin asociere cu acestea, care corecteaza efectul tahicardizant. Actioneaza asupra celulelor musculare netede arteriorare, producand vasodilatatie prin scaderea rezistentei periferice. Deoarece retin sarea si apa, trebuiesc asociate cu un diuretic saluretic (Nefrix). Actiunea apare dupa 2-3 zile in administrarea orala si dupa 3 ore in cea i.v. Ca efecte secundare pot apare: cefalee, hipersudo-ratie, anorexie, greturi, varsaturi, diaree, palpitatii si uneori semne de lupus eritematos. Hidralazinele sunt contraindicate in cardiopatie ischemica, in care sunt permise numai in asociere cu betablocantele. Se administreaza Hipopresolul (Dihidralazina) in comprimate de 25 mg, incepand cu un comprimat si crescand progresiv pana la 3 - 6 comprimate. Sunt utilizate in hipertensiunea arteriala usoara sau moderata. in asociatie cu Hiporsepilul (Rezerpina) se intalneste in preparatul Hipazin (Adelfan).
2. Minoxidilul, este utilizat pe scara redusa datorita efectelor sale secundare. Relaxeaza musculatura neteda arteriolara si scade rezistenta periferica, producand vasodilatatie. Deoarece are aceleasi efecte negative ca hidralazina, trebuie asociat cu un betablocant si un saluretic. Doza zilnica este de 10-20 mg si rar 50 mg (comprimate de 2,5 mg, 5 si 10 mg). Se intrebuinteaza in hipertensiunea moderata si in hipertensiunea bolnavilor cu insuficienta renala.
Verapamilul (Isoptin) si Nifedipinul (Adalat, Corinphfar) sunt blocante ale calciului, cu efect si hipotensiv dar cu indicatie majora in angor si aritmii. Nifedipinul sublin-gual, scade rapid tensiunea arteriala in edemul pulmonar acut.
4. Nitroprusiatul de sodiu, este un hipotensiv puternic, utilizat in hipertensiunea arteriala parorxistica, deoarece produce vasodilatatie intensa si rapida. Preparatele comerciale sunt Nipride si Nipruss, si se gasesc in fiole de 50 mg. Se administreaza numai in spital si cu prudenta.
5. Diazoxidul, substanta inrudita cu Clorotiazida, fara a avea insa actiune diuretica. Actioneaza tot pe fibrele musculare netede arteriolare. Produce vasodilatatie prin scaderea rezistentei periferice (blocheaza receptorul pentru calciu). Ca preparate comerciale: Hiperstat si Eudemin in fiole de 20 ml cu 300 mg substanta. Scad rapid tensiunea arteriala. Este o medicatie de urgenta si este intrebuintat in encefalopatia hipertensiva, eclampsie, hipertensiune arteriala maligna. Efectele secundare sunt asemanatoare cu ale hidralazinei. Uneori apare si hiperglicemie.
II. Blocanti adrenergici
Blocanti alfaadrenergici: Prazosimul (Minipress), produce vasodilatatie blocand alfareceptorii. Este eficace in hipertensiunile moderate. in cele severe, trebuie asociat cu diuretice si betablocante. Ca efecte secundare pot apare vertije, hipotensiune ortostatica, tulburari de tranzit intestinal, cefalee, astenie, eruptii cutanate. Exista si risc de sincopa la prima doza. Se administreaza 3-20 mg/zi (comprimate de 0,5 mg, 1 mg, 2 mg si 5 mg). Alt alfablocant este Fentolamina (Regitina), utilizata in tratamentul Feocromocitomului.
Beta blocanti adrenergici. Actioneaza hipotensiv, antiaritmic si coronarodilatator in angina pectorala. Pot produce bradicardie si pot scade forta de contractie a inimii si debitului cardiac. Scad de asemenea si secretia de renina avand si o actiune nervoasa centrala. Efectul hipotensor este moderat, lent si progresiv. Reactiile adverse sunt reduse. Are o larga utilizare singur sau asociat. Este contraindicat in insuficienta cardiaca, blocul A-V, astm bronsic, B.P.O.C., diabet sever si ulcerul gastric in evolutie. Doza este de 60 -240 mg/zi. Preparatele pot fi neselective: Propranolol (Inderal), Trasicor, Visken, etc. si selective: Lopresor, Tenormine, Eraldine, etc. De obicei, se asociaza cu diuretice si vasodilatatoare. Este hipontensorul de electie in hipertensiunea arteriala cu renina crescuta si in hipertensiunea arteriala cu angina pectorala si tulburari de ritm.
Alfa si betablocante: Labetolul (Trandate). Efectul hipotensiv este similar asociatiei propranolol - hidrazinoftalazina
III. Simpatolitice periferice
1. Guanetidina. Datorita efectelor sale secundare (hipotensiune ortostatica, brati-cardie, diaree, modificari de libidou, retentie de lichide si uscaciunea gurii) nu este folosita in mod curent. Actioneaza asupra fibrelor nervoase simpatice postganglionare. Actiunea hipotensiva apare dupa 3-4 zile si persista 6-l4 zile. Se prezinta in comprimate de 10 mg; Se incepe tratamentul cu un comprimat si se creste progresiv la 2 - 5 comprimate. Este indicata numai in hipertensiunea arteriala severa. Un preparat cu actiune superioara este Bethanidina (Esbatal).
Ganglioplegicele, sunt hipotensoare puternice, dar greu de utilizat in mod obisnuit datorita efectelor lor secundare (hipotensiune ortosatica, tulburari vizuale, retentie de urina, constipatie etc). Realizeaza o simpatectomie chimica, suprimand excitatiile simpatice si parasimpatice. Scade tensiunea arteriala in cateva minute, administrat i.v., dar scade si debitul coronarian, renal si cardiac. Ramane tratamentul de electie al hipertensiunii paroxistice si al hipertensiunii severe sau maligne. Se administreaza fie oral cate 20 picaturi de 3 - 4 ori/zi, fie i.m. sau i.v. o fiola de 0,075 g.
IV. Simpatolitice periferice. Actioneaza asupra sistemului nervos central.
1. Alfa metildopa, este un simpaticolitic cu actiune predominant centrala. Scade rezistenta periferica, in special renala si nu influenteaza debitul cardiac. Are actiune progresiva si este bine tolerata. Ca reactii adverse pot apare: somnolenta, uscaciunea gurii, tulburari digestive (greturii, diaree), febra, stari depresive, anemii hemolitice. Este contraindicata in accidentele vasculare, cerebrale si coronariene recente, in stari depresive, ictere, ciroza hepatica. Alfa metildopa (Alomet, Dopegyt), se administreaza oral. Se incepe cu un comprimat de 250 mg si se creste progresiv la 3 - 6 comprimate/zi. Este indicata in hipertensiunea usoara sau moderata, hipertensiunea din nefropatii, iar sub forma injectabila, in hipertensiunile maligne.
Clonidina, actioneaza central si periferic simpaticolitic. Efectele se aseamana cu ale alfametildopei. Are si efect sedativ si bradicardizant. Actiunile adverse sunt nesemnificative. Nu este contraindicata in hipertensiunea cu insuficienta renala. Dozele se cresc progresiv de la 0,100 mg (Clonidina si Catapresan) sau 0,75 mg (Haemiton) si se ajunge la 0,450 - 0,600 mg. Este indicata in formele moderate de hipertensiune, iar injectabil si in formele severe.
3. Rezerpina. Este un derivat al Rauwolfiei si actioneaza atat central, cat si periferic, golind depozitele de catecolamine presoare. Efectul este hipotensor, sedativ si bradicardizant. Pe cale orala, se administreaza hiposerpil (0,25 mg) incepand cu un comprimat si ajungand la 2 - 4 comprimate/zi. Efectul apare dupa 3-6 zile si este maxim dupa 3 saptamani, in urgente, se administreaza parenteral Raunervil cu actiune dupa 3-4 ore. Ca reactii adverse apar: somnolenta, astenie, diaree, transpiratii, congestie oculonazala, stari depresive, ulcer gastroduodenal si sindroame neurologice. Este indicat in formele de hipertensiune usoara sau moderata.
V. Diureticele. Cele mai utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale sunt diureticele tiazidice (Nefrix). Scad tensiunea arteriala prin micsorarea volumului sanghin. Se numesc si Saludiuretice deoarece elimina mult sodiu si apa (tot efect hipotensiv). Pot scade tensiunea si singure, dar de obicei sunt asociate cu un drog hipotensiv. Toleranta este buna. Ca efecte secundare pot apare tulburari digestive (varsaturi, diaree, greturi), hiperglicemie, hiperuricemie, hipopotasemie, astenie si altele. Hidroclortiazida (Nefrix) se administreaza 1-2 comprimate/zi (1 comprimat de 25 mg), 5 zile pe saptamana cu supliment de K (fructe si legume).
Furosemidul (comprimate de 40 mg) si Acidul etacrinic (comprimate de 50 mg), au actiune mult mai puternica atat, oral cat si i.v. Spironolactonele, 1-4 comprimate a 25 mg/zi corecteaza bie hipopotasemia. Triamterenul (Dytac), comprimate a 50 mg 1 - 2/zi are aceleasi indicatii. Ca si Aldosteronul (Spironolactona). Acidul Tienilic (Diflurex) scade si acidul uric din sange fiind indicat in hipertensiunile cu hiperuricemie. VI. Antagonista sistemului renina-angiotensina:
Saralazina, este o angiotensina modificata, impiedicand actiunea angiotensinei II, scazand rezistenta periferica si tensiunea arteriala. Este folosit numai ca test diagnostic, pentru hipertensiunea renovasculara.
Captoprilul (Hipotensor), actioneaza in hipertensiunea cu renina crescuta, impiedicand transformarea angiotensinei I, angiotensinei II. Dozele administrate sunt de 25 -600 mg.
in practica curenta exista si alte substante hipotensive, rezultate fie din asocierea mai multor hipotensive, fie din asocierea unui agent hipotensiv cu unul diuretic (Neocris-tepina, Brinerdinul).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2144
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved