Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Definitia alimentatiei sanatoase

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micDefinitia alimentatiei sanatoaseLegatura dintre starea de sanatate si alimentatie, cunoscuta de altfel cu 400 ani i.e.n., a preocupat si preocupa in continuare oameni de stiinta din domenii foarte diverse (medicina, biologie, fizica, chimie) si, deopotriva, pe consumatori. Se contureaza astfel doua tendinte: pe de o parte, medicina redescopera din ce in ce mai mult dietetica si sanatatea in modul de hrana, iar consumatorii preiau, in numar crescand, un rol activ in ceea ce priveste sanatatea lor.Lipsa unor alimente complete sau perfecte sugereaza ca nu exista nici alimente care sa furnizeze suficiente substante nutritive pentru a ne asigura sanatatea. Este prin urmare necesar sa consumam o varietate de sortimente care sa contina o varietate de constituenti, adica sa selectam ce alimente consumam, astfel incat sa ne asiguram o dieta sanatoasa.

Criteriile senzoriale, eminamente subiective, pot face ca libera alegere a produselor alimentare sa nu corespunda principiilor nutritiei echilibrate. Producatorii de alimente din societatile dezvoltate au exploatat cu buna stiinta preferintele senzoriale ale consumatorilor in interes propriu. Astfel au aparut produsele rafinate, cu grad inalt de prelucrare, cu proprietati senzoriale deosebite dar dezechilibrate din punct de vedere trofic.

Ca urmare a acestor tendinte, in decursul ultimelor decenii s-a constatat o incidenta crescanda a unor afectiuni intestinale, in paralel cu cele cardiovasculare si de metabolism. De asemenea, studii epidemiologice efectuate de numeroase organisme nationale si internationale au evidentiat corelatia dintre modul de alimentatie si aparitia cancerului.

Cele mai importante reglementari internationale privind marfurile alimentare sunt cele elaborate de comitetele de resort ale Comisiei Codex Alimentarius, organism care isi desfasoara activitatea sub egida FAO/OMS. In 1985 au fost publicate circa 180 de norme alimentare internationale si 1.600 de limite maximale aplicabile reziduurilor de pesticide in alimente.

FAO acorda ajutor tehnic, economic si juridic tarilor in curs de dezvoltare pentru aplicarea acestor norme.

Dupa experienta alimentatiei stiintifice, probata indelung inainte de 1989, a urmat scumpirea alimentelor si medicamentelor, reducerea alocatiilor bugetare pentru sanatate si crearea unui teren propice patrunderii pe piata romaneasca si a unor produse alimentare din import, de calitate indoielnica si la limita termenului de valabilitate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 565
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved