Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Dieta ideala

Alimentatie nutritie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Principiul I : Dieta ideala

Un potential cititor, vazand titlul acestui capitol, ar putea spune : "Bine, dar s-au scris volume intregi pe aceasta tema ; cum ar putea clarifica aceasta problema extrem de vasta un simplu capitol dintr-o carte ?" I-as raspunde printr-un proverb vechi latin : "Non multa, sed multum !"



Pentru a fi cat mai concis, dar in acelasi timp si cat mai explicit, am ales sa prezint acest capitol printr-o paralela comparativa, schematizata sub forma unui tabel, intre alimentatia de origine animala (A) si dieta vegetarian pura sau vegan (V).

A. V.

Absorbtia din intestin peste 90% 40-60%

Rest intestinal neabsorbit      sub 10% 40-60%

Calitatea restului intestinal mic, uscat si iritant mare, umed si neiritant

Molecule de stres catecolaminice CONTINE NU CONTINE

Colesterol      CONTINE NU CONTINE

Raport AG*saturati / AG*nesaturati mult supraunitar mult subunitar

Fibre celulozice      NU CONTINE CONTINE

Continut de minerale si vitamine cateva vitamine si unele mi- contine toate vitaminele

nerale in anumite organe ; si mineralele necesare ;

Putrefactia / fermentatia colonica in cantitate mare, cu efect i- in cantitate redusa, dar

produce NH3, indol, scatol, putrescina, ritant colonic, ce suprasolici- datorita fibrelor, o mare

cadaverina, histamina. ta ficatul pentru inactivare. cantitate ramane-n colon

Predomina putrefactia eliminandu-se la exterior.

Predomina fermentatia

10) Timpul de golire al colonului      crescut scazut

Raport cantitate ingerata / energie MIC, risc de ingrasare (foarte)MARE, fara riscuri

degajata.

pH-ul alimentelor si al produsilor      sub 7 (acid) peste 7 (bazic)

rezultati in urma digestiei intestinale

13) Raportul AG w 3 / AG w << 1      > 1

Antioxidantii      Prezenti in cantitati minime Prezenti in cantitati im-

in unele alimente portante, sau chiar enorme

in toate alimentele

15) Continut histaminic exista in sange, piele, plamani, NUL

intestine, probabil si-n lactate

16) Concentrarea de produse toxice unele metale grele (Pb, Hg, U) unele pesticide si fungi-

mai ales pestele si laptele cide ca : DDT, HCH,

paration, ecotiopat etc.

17) Cantitatea de energie folosita pen-      MARE REDUSA

tru a fi absorbita din intestin

18) Continut de principii alimentare (pro- DEZECHILIBRAT : pot sur- ECHILIBRAT

teine, glucide, lipide) veni diverse carente

19) Continutul in metale alcaline si alcali- predomina Na+ peste 100 mg% Na+ este sub 50 mg%,

no-pamantoase      cu efect hipertensor, excitant predominand K+ si Mg2+

cu efect hipotensor, calmant

20) Durata de viata a persoanelor ce folo- (mai) REDUSA (mai) RIDICATA

sesc acest tip de alimentatie

21) Starea de sanatate a persoanelor care      (mai) bolnavicioase (mai) sanatoase

folosesc acest tip de alimentatie

22) Frecventa cancerului      CRESCUTA SCAZUTA

23) Frecventa reactiilor alergice      CRESCUTA SCAZUTA

24) Coloranti ADAUGATI, potential CONTINUTI, cu efect

cancerigeni anti-cancerigen

25) Problema ecologica o suprafata mare de teren, o anumita suprafata de

produce alimente putine teren poate hrani mai

din punct de vedere cantitativ multe persoane

26) Costurile alimentatiei      mai mici, dar. mai mari, dar.

27) Alte proprietati Pro-inflamatorie, favorizand Antiinflamatorie si

aparitia tuturor bolilor reuma- vasodilatatoare, opu-

tismale, vasoconstrictia, a ate- nandu-se aparitiei tu-

rosclerozei, cat si formarea de turor bolilor reumatis-

micro-chiaguri in circulatie male si dand o protec-

tie vasculara eficienta.

28) Anatomia tubului digestiv Carnivorele au dantura adaptata pen- Omul are dantura adap-

sfasiat, o aciditate gastrica foarte inal- tata pentru mestecat, o

ta si un intestin scurt, care sa elimine aciditate gastrica medie,

prompt si repede toxinele reultate in si un intestin mult mai

urma consumului de carne lung decat al carnivorelor.

Prin *AG am prescurtat Acizii Grasi (acizi organici cu peste 4 atomi de carbon in molecula).

Explicarea punctuala a datelor din tabelul de mai sus

1),2),3) si 17) Absorbtia intestinala a produselor A. poate atinge valori foarte ridicate (albumina din oul de gaina are o absorbtie intestinala de 99,7%), ceea ce determina suprasolicitarea organelor responsabile cu digestia si absorbtia acestora (stomac, intestin, ficat, pancreas). Astfel cantitatea de

energie consumata (ADS - actiunea dinamica specifica) pentru digestie si absorbtie poate atinge valori de pana la 20% din valoarea energetica a proteinelor din carne, albumina si sange. Pe de alta parte, restul intestinal fiind extrem de redus (sub 10%), acesta se usuca, fiind efectiv "pietrificat", devenind iritant pentru peretii intestinului subtire si gros (colon). Iritarea repetata prin astfel de resturi (schibale), mici si uscate, predispune in ani de zile, la polipi si dilatatii colonice, la sangerari mici si repetate, la o constipatie cronica, colon iritabil, si chiar la cancer colo-rectal. Efortul de "screamat" repetat, pentru a favoriza o defecatie la care practic "nu prea ai cu ce sa iesi afara"(sub 10% rest intestinal), in timp reprezinta un factor cauzal al hemoroizilor, varicelor membrelor inferioare, al prolapsului rectal sau al herniilor.

Totodata, stratul muscular al intestinului daca este stimulat zi de zi printr-o cantitate mare de reziduu, se va dezvolta corespunzator, dar si reciproca este perfect valabila : neexersarea musculaturii intestinale printr-o alimentatie predominant A., duce la subtierea stratului muscular, factor care va agrava o constipatie viitoare. Are loc exact fenomenul intalnit la muschi : cu cat ii folosesc mai des si-i antrenez, cu atat ei vor fi mai mari si mai puternici, dar si reciproc, cu cat evit sa-i folosesc, ei se vor atrofia. Functia creeaza organul ? Desigur !

Reciproc, persoanele cu o dieta V., sau preponderent V., avand o absorbtie de cca. 50%, restul intestinal va fi cam la fel de mare cantitativ, nepunandu-se deloc problema lipsei de material fecal. Suplimentar, acest rest, datorita continutului sau in fibre vegetale celulozice (vezi punctul 7), care poseda multiple grupari chimice hidroxil (-OH) hidrofile in structura lor, vor absorbi multa apa, se vor umfla, sporind cantitatea de bol fecal, facandu-l (si mai) mare, umed si neiritant. Astfel, fibrele umflate vor "mangaia" colonul, iar riscurile potentiale ale dietei A. (hemoroizi, cancer.), sunt ca si nule. O cantitate mare de material fecal, determina si o buna peristaltica (miscari active intestinale), "screamatul" nefiind necesar, iar constipatia este fie exclusa, fie exceptional de rara ;

4) Moleculele de stres sunt reprezentate in principal de catre 2 substante de tip catecolaminic (Noradrenalina si Adrenalina), care au o molecula mica (masa moleculara sub 200 unitati atomice de masa), fiind nefragmentabile de catre sucurile digestive, dar cu toate acestea absorbtia lor din intestin in sange este foarte buna. Tot molecula de stres, dar cu o masa moleculara mare este si cortizolul.

Desi s-au incercat metode de sacrificare cat mai rapida (electrosoc, traumatisme violente si bruste cranio-cerebrale etc.), "groaza" si panica din momentele premergatoare decesului animalului, produc descarcarea de moleculele catecolaminice, care intra in sangele acestuia si sunt transportate mai ales la muschi (carne). Se pare ca si mulsul, atat cel manual, cat si cel mecanic, streseaza animalul (la aceasta contribuind probabil si conditiile de "detentie" : grajd, ciment, spatiu inchis, intuneric, lanturi metalice), astfel incat si-n produsele lactate vom intalni cantitati deloc neglijabile de catecolamine. Consumand aceste produse de origine animala (lapte, carne, branza, smantana), vor fi ingerate si catecolaminele, care odata ajunse in sangele consumatorului, ii vor induce o stare mai slaba sau mai puternica de stres, de "biciuire" nervoasa si de atatare. Asa stand lucrurile, pana la adaugarea la aceste alimente de iritante si excitante nu mai este decat un pas. Peste o friptura "merge" si putin piper sau boia, inainte si dupa cate un pahar de vin, apoi si o cafea, iar la final "dup-o masa copioasa / o tigara canceroasa" se potriveste ca manusa pe mana.

Foarte multe persoane se plang, in momentul in care renunta doar la carne, ca parca le-ar lipsi vlaga sau vigoarea. Nemaiexistand aportul constant si zilnic de catecolamine excitante si biciuitoare, pentru sistemul nervos, persoana in cauza se poate simti pentru maxim 1-2 saptamani mai "moale". Dar dupa aceasta perioada, corpul se re-invata sa fie linistit, calm si tolerant, trasaturi de caracter care se intalnesc mult mai frecvent in cadrul celor care au optat pentru dieta de tip V ;

5) Toate produsele de origine animala contin colesterol, dar nici unul din cele de origine vegetala nu contine colesterol !!! Chiar daca nu aducem nici un miligram de colesterol in corp prin alimentatie, ficatul va produce necesarul de 700-1000 mg / zi de colesterol, pentru nevoile intregului organism, fara nici un fel de problema. Dar un aport de peste 200-300 mg / zi de colesterol alimentar, va forta ficatul sa "scape" de acesta, fie prin depunerea lui pe vasele de sange (cu ateroscleroza, cardiopatie ischemica, hipertensiune, diabet zaharat tip II), sub piele, cu formarea de lipoame, fie prin eliminarea sa biliara, cu risc consecutiv litiazic. Pentru detalii suplimentare in ceea ce priveste colesterolul, ateroscleroza si aterogeneza, consultati capitolul omonim.

Un studiu mai vechi incerca sa demonstreze ca nuca de cocos ar contine colesterol, fiind astfel singurul produs de origine vegetala care sa aiba aceasta proprietate. Cercetarile ulterioare insa, au infirmat aceasta supozitie. S-a demonstrat fara putinta de tagada, ca o dieta vegan are capacitatea de a scadea colesterolul sangvin la valori normale in peste 95% din cazuri, in 4-10 saptamani, daca i se asociaza acesteia proteina din soia si o sursa importanta de vitamina C, iar tensiunea arteriala coboara la valori normale cu aproximativ 10 mmHg pe luna fara nici un tratament medicamentos ! Nu trebuie subestimat rolul exercitiilor fizice, care asa cum am afirmat in cadrul capitolului 12, ca el reprezinta veritabilul "elixir al tineretii".

Dar o dieta V. care aduce mai mult de 3 linguri de ulei pe zi, va stimula ficatul sa produca cantitati mari de grasimi si colesterol tocmai din acest material ( bun in sine), cu riscurile de rigoare ;

6) AG saturati, care se intalnesc cu preponderenta in dieta A., si ca o exceptie in nuca de cocos (pana la 85%), prezinta riscurile colesterolului, cat si riscul ca organismul sa sintetizeze in cantitate mare grasimi, folosindu-i drept materie prima pentru aceasta. Reciproc, AG polinesaturati si mai ales cei 3 AG w 3 (alfa-linolenic - ALA, eicosapentaenoic - EPA si docosahexaenoic - DHA), au roluri foarte bine definite in scaderea colesterolului sangvin, in preventia anti-ATS, in liza placii de ATS si datorita numarului mare de duble legaturi, sunt si substante puternic antioxidante (profilaxia / terapia anti-cancer). Majoritatea autorilor considera ca sursele vegetale de AG w 3 sunt surse doar de ALA, dar si-n acest caz este dovedit faptul ca organismul uman poseda enzime care sa transforme ALA in EPA si apoi in DHA. Dar un exces si din acesti AG, predispune tot la sinteza crescuta de colesterol si lipide, folosindu-i ca precursori.

Produsele lactate contin un AG saturat cu 14 atomi de carbon (acidul miristic), pe care unii autori il considera ca fiind cea mai puternica substanta pro-aterogena cunoscuta. Se gaseste intr-o cantitate cu atat mai mare cu cat produsul lactat respectiv este mai gras (smantana, branza, unt).

Daca tot ne gasim la capitolul referitor la "alimentatia ideala", cred ca este oportun sa prezint cateva date referitoare la consumul de lapte si produse lactate, cat si informatii privind alimentatia ideala a nou-nascutului : laptele matern.

Retineti 2 citate foarte importante, care ar fi bine sa ne dea de gandit :

Omul este singura specie din regnul animal, care continua sa bea, dupa ce a fost "intarcat" (uneori pe parcursul intregii vieti !), laptele altei specii animale (vaca, capra, camila, oaie, iapa, magarita etc.) !" Nici o alta specie animala nu mai procedeaza astfel (eventual accidental) !

"Laptele matern este cel mai bun aliment pe care o femela-mamifer il poate oferi. puilor ei

Laptele de vaca (l.v.)

azotul total este de 2,86 g / l

continut proteic 34-35 g / l

raportul proteine din lactoser / cazeina este 19 / 81

sarcina osmotica este de 287 mOsm

l.v. contine o proportie mare de AA aromatici si ramificati, care reduc utilizarea proteinelor l.v. (daca sunt consumate de om !) prin insuficienta metabolizare a lor

contine IgA si IgG, dar lipseste IgA secretorie

are un slab continut enzimatic, influentand in sens negativ digestia si absorbtia

contine Histamina, principala substanta pro-alergica

b-lactoglobulina este proteina alergizanta din laptele de vaca. Incriminata in aparitia alergiei respiratorii la sugar, a eczemei si a mortii subite si a colicilor abdominale rebele. Acest ultim efect apare si daca numai mama consuma l.v. in timp ce-si alapteaza bebelusul la san

continut glucidic 45 g / l, formate aproape exclusiv din lactoza. Nu contine oligozaharide

nu contine AG w

contine mai putin colesterol decat l.u., dar cu predominanta celui oxidat

continut lipidic 35 g / l

raport AG saturati / AG nesaturati = 1. Efect nefavorabil asupra absorbtiei Calciului (care cu AG saturati formeaza sapunuri si se elimina, in loc sa se absoarba !) si pro-aterogen

are de 2 ori mai putina galactoza decat l.u. Mielinizarea sistemului nervos la sugarul alimentat cu l.v. se va desfasura mai lent

contine acid miristic

contine AG saturati cu catena scurta (C4, C6, C8), responsabili alaturi de progesteronul excretat de aparitia acneei juvenile

AG saturati sunt iritanti pentru intestinul sugarului (si nu numai !)

contine Na+ in cantitate de 500 mg / l. Provoaca cresterea presiunii osmotice, cu sete consecutiva, iar sugarul va suge mai mult, cu risc de ingrasare si de suprasolicitare a functiei renale. Avand in vedere ca din 8-9 litri de lapte rezulta 1 kg de branza, realizati cam cata sare vom ingera consumand acest din urma produs ; apare astfel si riscul hipertensiv ! Este adevarat ca o anumita cantitate de sare ramane si in zer, dar cea mai mare parte va fi sechestrata in branza

contine mai mult Calciu decat l.u., dar cu o biodisponibilitate inferioara

raportul Ca / P este putin peste 1, cu efect negativ in ceea ce priveste absorbtia metalului

determina cresterea frecventei cariilor dentare si a artritei reumatoide si nu le previne, asa cum gresit reiese din puzderia de reclame televizate, prin care se doreste cresterea vanzarii si a consumului de lapte

Fierul este in cantitate egala in cele 2 tipuri de lapte, dar cu o biodisponibilitate inferioara in cazul celui de vaca

contine de 2 ori mai putin Cupru, ceea ce determina o fixare slaba a Fe2+ pe hemoglobina

nu s-au pus in evidenta liganzi ca-n l.u., ceea ce nu impiedica dezvoltarea florei patogene intestinale

contine aproape toate vitaminele, insa vitamina C se distruge in proportie de 50-80% prin fierberea laptelui

produsele lactate stimuleaza producerea de mucozitati la nivel nazal si bronsic cu risc infectios si astmatic. Mucozitatile produse la nivel digestiv, determina "adunarea" toxinelor de la acest nivel si efectiv "lipirea" acestora de peretii intestinali. Consecinte : scade absorbtia principiilor alimentare, a mineralelor si a vitaminelor, fiind in schimb favorizata absorbtia toxinelor din tubul digestiv in sange

fierberea laptelui determina degradarea unor AA si producerea de legaturi glicozidice cu proteinele, conferindu-le acestora un potential sensibilizant (pro-alergic)

conditiile neigienice de mulgere, recoltare, transport, prelucrare, depozitare si / sau comercializare ale l.v., fac din acesta un aliment care contine o incarcatura semnificativa de microbi si problemele ce decurg din acest fapt nu sunt deloc neglijabile, chiar si-n cele mai industrializate si dezvoltate tari ale lumii, ca sa nu mai vorbim de tarile cu un standard redus de igiena si / sau subzistenta

Pentru nou-nascut, sugar si copilul mic, l.v. are un nivel proteic mai mult decat triplu comparativ cu l.u., cat si o utilizare digestiva redusa si defectuoasa. La aceste grupe de varsta, o ratie hiper-proteica prelungita induce o incarcare cu amoniac a sangelui, care este neurotoxic. Daca nivelul NH3 persista mai mult timp la valori mari, peste ani se va constata un deficit al functiei cognitive si al coeficientului de inteligenta.

Dieta hiper-proteica determina marirea celulelor adipoase, care ulterior vor depozita si mai multa grasime, cu risc pe termen lung de : obezitate, diabet zaharat, hipertrofie hepatica si renala etc.

Datorita unui continut triplu si de Na+, l.v. produce o accentuata senzatie de sete sugarului, "potolita" prompt de catre mama printr-o noua portie de l.v. Astfel riscul de aparitie al edemelor, obezitatii si al supra-solicitarii functiei renale este maxim. Sunt studii care atrag serios atentia referitor la alimentatia neadecvata a sugarului, ca reprezentand o posibila cauza de obezitate, diabet zaharat si HTA la varsta adulta.

Laptele uman (l.u.) :

azotul total este de 1,93 g / l

raportul proteine din lactoser / cazeina este 65 / 35

continutul proteic este de 9 g / l, cu un raport intre AA sulfurati (MET si CIS) de 1, AA aromatici (PHE si TIR) fiind slab reprezentati

contine AA liberi intr-o cantitate de 5 ori mai mare decat l.v.

sarcina osmotica pe care o induce rinichiului este de numai 187 mOsm

contine IgA secretorie, cu rol imunologic deosebit la nivel intestinal ; "blindeaza" tubul digestiv cu un strat de Atc, impiedicand patrunderea proteinelor straine in organism, aparand totodata continutul intestinal impotriva agresiunilor microbiene

are un bogat continut enzimatic, influentand in sens pozitiv digestia si absorbtia

contine numerosi modulatori de crestere : taurina, fosfoetanolamina etanolamina, factorul de crestere epidermala, enzime, interferon

lactotransferina, e o glicoproteina ce conduce la economisirea Fierului. Exista in cantitati superioare in l.u. fata de l.v.

contine foarte multi anticorpi specifici impotriva Atg 0, al tulpinilor de E.coli, Shigella, Salmonella, Vibrio choleri si a virusurilor Echo, Coxacki, Rotavirus, sincitial respirator

are un important rol protector antiinfectios si antialergic

nu contine Histamina

nu contine b -lactoglobulina

contine 70 g / l glucide, formate din lactoza si oligozaharide

nu contine fructoza si zaharoza

contine AG w

contine mai mult colesterol decat l.v., dar cu fara a avea colesterol oxidat

continut lipidic 35 g / l

raport AG saturati / AG nesaturati = 1 / 3

nu contine AG saturati cu catena scurta

NU contine acid miristic

in cadrul structurii TG, pozitia acidului palmitic este centrala, favorizand digestia si absorbtia TG si a AG

asigura o ratie calorica si-n ceea ce priveste principiile nutritive echilibrata, cu o adaptare delicata la nevoile sugarului

continutul vitaminic este in functie de regimul alimentar al mamei, dar cu o insuficienta a vitaminei K. Vitamina C este intr-o cantitate suficienta in laptele mamelor nefumatoare

contine o mare cantitate de liganzi, care sustrag vitaminele de la flora microbiana intestinala, inhiband dezvoltarea celei patogene

l.u. contine 2 g/l saruri minerale, in vreme ce l.v. este de cel putin 6 ori mai bogat. Vitelul trebuie sa ia rapid in greutate, in vreme ce puiul de om nu poate creste asa de repede

contine Na+ in cantitate de 100-200 mg / l. Nu produce o crestere semnificativa a presiunii osmotice

contine mai putin Calciu decat l.v., dar cu o biodisponibilitate mult crescuta

raportul Ca / P este 2, ideal in ceea ce priveste absorbtia metalului

Fierul este in cantitate egala in cele 2 varietati de lapte, dar cu o biodisponibilitate superioara ; Cuprul insa se gaseste intr-o cantitate dubla !

consolideaza legaturile afective dintre mama si copil

acidul linoleic este de 5 ori mai bine reprezentat in l.u. decat in l.v., conducand la maturarea fiziologica a sistemului nervos al sugarului. Vitelul nu are nevoie de prea mult acid linoleic, deoarece la mai putin de 30' dupa nastere, acesta este deja in picioare si merge, in vreme ce copilului ii trebuie aproape un an ca sa mearga bine pe picioare

l.u. este un aliment steril (cu rare exceptii)

Retineti si cateva date de ultima ora desprinse din literatura de specialitate, referitoare la proteinele de origine animala

determina cresterea secretiei de insulina prin actiune directa asupra pancreasului cu toate neajunsurile legate de acest fapt (vezi capitolele referitoare la "Diabetul Zaharat" si "Excesul ponderal si curele de slabire" unde am prezentat riscurile hiperinsulinismului) ;

determina cresterea indirecta a colesterolemiei, nu de alta dar alimentele de origine animala (cu exceptia lactatelor) sunt lipsite de glucide, iar atunci cand consumam un produs de origine animala, practic noi consumam proteina + AG saturati + colesterol ;

prin preparare termica, cea mai mare parte a L-AA (levo-aminoacizii) se transforma in D-AA (dextro-aminoacizi), cu blocarea dramatica ulterioara a absorbtiei restului de L-AA ; .iar corpul nostru poate utiliza doar L-AA, nu si D-AA ! Alterarea termica a proteinelor de origine vegetala este minima ;

acidifica mediul intern al organismului, motiv pentru care corpul va recurge la rezervele sale de Calciu osos (sub forma CaCO3) pentru a restabili alcalinitatea ;

prin metabolizare rezulta o cantitate sporita de uree, care diminua cantitatea de NO (un vasodilatator arteriolar exceptional), accentuand pierderea urinara de Calciu ; este stimulata productia de endotelina (un puternic vaso-constrictor), iar drumul pana la aparitia HTA este deschis ;

scad LTK (limfocitele T killer) si LTh (limfocitele T helper) pana la niveluri periculoase ; (si) din acest motiv frecventa bolii canceroase de varia localizari si a limfoamelor este incurajata printr-o alimentatie de origine animala, fiind descurajata printr-o dieta vegetariana ;

provoaca fortarea rinichiului si mareste riscul aparitiei calculilor renali ;

are o capacitate alergizanta, lucru deloc de neglijat in primul rand la atopici, astmatici, la cei care sufera de unele boli de colagen (lupus, poliartrita reumatoida, sclerodermie etc.), dar si pentru populatia generala ;

necesita o aciditate accentuata pentru digestie (un pH intre 0,8 - 1,5) comparativ cu proteinele de origine vegetala care pot fi "feliate" in stomac chiar si la un pH de 2 - 3, cat si un timp mai indelungat de stagnare in stomac. Apare astfel riscul aparitiei bolii ulceroase ;

contine o cantitate sporita de AA aromatici (TIR si PHE) care trecand in colon se vor transforma sub actiunea florei microbiene in compusi fenolici, iritanti si cu potential cancerigen

corpul face din ea diversi factori de crestere, care la randul lor sporesc sansele ca persoanele care au o astfel de alimentatie sa contacteze mult mai des o localizare canceroasa ;

consumul prelungit de carne in cantitate mare este cauza de apendicita acuta ;

mioglobina (carne) si hemoglobina (sange) ingerate si absorbite, prezinta un efect toxic direct asupra epiteliului tubular renal, generand cilindrii. Mioglobina si hemoglobina sunt cei mai puternici inhibitori ai generarii si ai actiunii NO, avand drept consecinta vaso-constrictia intrarenala cu ischemie si vaso-constrictie sistemica cu HTA ulterioara ;

exista date ale unor studii recente care sustin ca proteina din lactate (cazeina) ar fi de fapt cea mai cancerigena proteina de origine animala !!!

7) Fibrele celulozice (polimeri de b-glucoza) cu lant scurt (indice "n" de polimerizare 700-800) exista in toate produsele V. si in nici un produs A. Au roluri deosebit de importante in economia organismului. Datorita structurii lor chimice de polimer, digestia si absorbtia lor la specia umana este foarte scazuta. Multa vreme ele au fost considerate ca un "material de balast" de catre unii nutritionisti, spre dezastrul celor care le-au evitat sau scos din alimentatie. Astazi ele sunt reconsiderate, re-studiate si recomandate fiecarei persoane pentru a face parte din dieta zilnica. Necesarul de fibre pentru o zi este de 30-35 de grame, 30 g gasindu-se intr-o paine graham de 330 de grame, sau in 3 linguri de tarate de cereale. Acest tip de fibre se intalneste si-n painea integrala, painea cu cereale, cerealele integrale, si-n toate tipurile de fulgi (doresc sa subliniez virtutile deosebite ale fulgilor de ovaz, pentru ca aceasta cereala contine cele mai bune fibre, care suplimentar sunt si lipicioase, adsorbind pe suprafata lor colesterolul alimentar si eliminandu-l fecal), germenii de grau, banana, marul, gutuia, para etc. Sa urmarim in continuare cateva dintre efectele fibrelor vegetale :

scad CT, TG, LDL-C si fosfolipidele ;

prin fermentatie colonica se produce propionat, care scade in masura considerabila sinteza hepatica a colesterolului ;

creste eliminarea fecala a colesterolului, TG si a acizilor biliari ;

dau distensie gastrica si produc o satietate persistenta in timp, cu calorii zero. Au un rol excelent in curele de slabire ;

previn si trateaza boala diverticulara colonica ;

au o functie anticonstipanta prin cresterea cantitatii bolului fecal (ele in prezenta apei se umfla, marindu-si destul de mult volumul, dar stimuleaza si dezvoltarea florei microbiene din intestinul gros) si stimuleaza miscarile de propulsie ale intestinului gros. Astfel nu mai este necesar "screamatul" atat de sacaitor, "presa" abdominala nu va mai fi folosita pentru actul defecatiei si pe aceasta cale fibrele vegetale au si un rol profilactic foarte important anti-varice si anti-hemoroizi ;

dau o protectie excelenta si impotriva cancerului de colon, atat prin scaderea stazei colonice a materialelor fecale, cat si prin impiedicarea fecalelor in fermentatie sau putrefactie de a ajunge in contact intim cu peretele intestinului gros, interpunandu-se intre intestin si fecale ;

in prezenta fibrelor alimentare, unele medicamente sunt mai putin toxice, iar unii aditivi alimentari sunt inactivati ;

produc absorbtia lenta si persistenta a glucidelor, opunandu-se "socurilor" insulinice date de dulciurile concentrate si prin acest fenomen, fibrele vegetale previn aparitia diabetului zaharat tip II, putand chiar pe diabeticii care consuma fibre, sa-i faca sa reduca dozele de medicament sau chiar sa renunte la tratament (acest ultim aspect va fi stabilit doar de medicul nutritionist si nu de pacient !) ;

alimentatia cu fibre reprezinta o masura benefica dietoterapica cu potential hipotensor pe termen lung ;

se pare ca prin producerea de propionat datorita fermentatiei colonice a fibrelor si absorbtia acestuia in sange, pot determina si inhibarea unei enzime (HMG-CoA reductaza), cu inhibarea osteoclastelor din os si reducerea sansei de a contacta osteoporoza (inca se mai studiaza acest aspect).Excesul de fibre vegetale (peste 50 g pe zi), poate produce diaree, balonare, avand si un rol kelator pentru anumite minerale (Calciu, Cupru, Zinc, Fier, Mangan, Magneziu etc.) si vitamine, care in loc sa se absoarba se vor elimina prin fecale, cu un rasunet negativ asupra economiei intregului organism.

Este un lucru demn de remarcat, menit sa ne puna serios pe ganduri, inca un fapt : faina alba de la Centrele de Panificatie este sistematic evitata si rarisim consumata de catre gandaci, furnici etc. Invers, faina integrala este extrem de cautata de aceste insecte si este foarte greu de pastrat din acest motiv. De ce ? Tocmai datorita faptului ca taratele contin fibre, dar si vitamine din grupul B, ceea ce le face extrem de atractive pentru insecte, dar din nefericire nu si pentru oameni. Pe noi ne intereseaza faina cea mai alba, din care vom face painea cea mai pufoasa si mai moale. Apoi vom merge la farmacie (nu de alta, dar trebuie sa traiasca si firmele de medicamente, ca doar oameni sint si ei !), pentru ca altfel nu avem cu ce mistui (metaboliza) painea alba, mare, pufoasa si "buna" (doar la gust !). Doi mari nutritionisti francezi (Delbet si Breteau) afirma in scrierile lor ca "PAINEA ALBA este una dintre cele mai de temut greseli ale timpurilor noastre". Se poate afirma astfel ca painea alba nu este o dovada de prosperitate ci de ignoranta sau / si de prostie, in vreme ce painea neagra nu este o dovada de saracie, ci una de sanatate !!! Doresc sa atrag atentia inca asupra unui aspect : bobul cand a fost creat, centrul sau nucleul i s-a facut glucidic, iar invelisul, din care rezulta si tarata, plin de vitamine din grupul B, pentru a-l metaboliza si a fost incarcat cu fibre pentru a-i asigura o absorbtie lent progresiva si nu brutala. Noi oamenii inlaturam deliberat si voluntar invelisul bogat in fibre si vitamine, si ne plangem apoi ca avem "lipsa de vitamine". Atentie : vitamina B1, supranumita si "vitamina performantei intelectuale", se gaseste in cantitati foarte mari in tarate (si in coaja merelor). Ciudata situatie, nu-i asa ?

o dieta bogata (dar nu excesiva !) in fibre (tarate de grau) va scadea si cantitatea de estrogen natural din sange, cu efect preventiv important in special impotriva cancerului de san.

Surse de fibre vegetale (in grame la 100 g produs) :

tarate de secara 47 - smochine 5

tarate de grau 45 - zmeura 4,5

germeni de grau      18 - varza alba 4

boabe de secara 13 - telina radacini 4

boabe de grau 10,5 - seminte de mei 4

boabe de orz      10 - hrisca 4

fulgi de secara 10 - pere 3,5

paine de ovaz 10 - morcov 3,5

paine de secara integrala 9,5 - vinete 3

paine cu cereale 9 - conopida 3

boabele de porumb 9 - sfecla rosie 2,5

boabele de naut 9 - cartof 2

pulberea de roscove 7,7 - banane 2

gutui      6 - kiwi 2

boabele de ovaz 5,5 - orez nedecorticat 2

afine      5 - rosia 1

mazarea verde 5

Abundenta de proteine animale, de grasimi si glucide rafinate, asociate unei diminuari a aportului de reziduuri alimentare (fibre), dezechilibreaza atat tranzitul cat si tonicitatea peretelui muscular al colonului. Sub actiunea florei bacteriene anaerobe asupra lichidului biliar ajuns in colon, rezulta cantitati insemnate dintr-o substanta foarte cancerigena numita dezoxicolat. Cantitatea acestei substante si timpul ei de contact cu peretele colonului scade cu atat mai mult cu cat regimul alimentar abunda in fibre.

Aportul redus de fibre alimentare in dieta determina sau contribuie substantial la macar urmatoarele afectiuni : cancer de colon, apendicita acuta, diverticulite, diabet zaharat, obezitate, ateroscleroza, dislipidemii, litiaza biliara, cardiopatie ischemica ;

8) Preparatele si alimentele A. sunt destul de sarace in minerale si-n vitamine. Desi sunt si cateva exceptii, pe care le voi prezenta indata, merita retinuta fraza anterioara ca regula de baza :

ficatul contine cantitati importante din vitaminele B12, D,K,A,E si unele minerale cum ar fi fierul, calciul si fosforul. Dar este "cap de lista" intre recordmenii colesterolului ;

oul dispune de cantitati importante din vitaminele D,A si B12, insa colesterol."cat cuprinde" ;

laptele contine cantitati reduse din grupul vitaminic B, ceva vitamina A, putina vitamina D ;

carnea de vita contine mici cantitati din grupul vitaminc B ;

branza are cantitati redutabile de calciu (983 mg/100 g produs, la un necesar zilnic de 800-1200 mg), dar contine si peste 20% proteina, care-i confera un efect diuretic mediu, cu eliminare consecutiva de calciu, cupru si zinc. Deci nu numai ca nu ar aduce un aport de calciu, ci determina si o eliminarea a calciului existent deja in corp.

Mentiune speciala : vitamina B12 S-a crezut multa vreme (din nefericire, unii mai cred acest lucru si astazi !), ca aceasta vitamina esentiala in procesul de maturare si formare a globulelor albe si rosii din sange, s-ar gasi exclusiv in produsele A. Aceasta a dus la un curent "stiintific" anti-vegan, care considera acest tip de dieta incompleta si potential carentiala, deci periculoasa. Gratie studiilor acad. Valnet, dar si ale altor cercetatori seriosi, s-a demonstrat ca vitamina B12 se gaseste si-ntr-o serie de alimente de origine vegetala ca de pilda : spirulina (intr-un procent enorm, fata de orice alt produs : 1-2 %0000 pe unitatea de masa), patrunjel, soia, germenii de grau, polen, conopida, malt, spanac, orez integral, drojdii (deci si painea contine vitamina B12), ciuperca Shiitake (Lentinus edodes). Ar fi fost un nonsens din partea lui Dumnezeu sa prescrie o dieta formata exclusiv din legume, fructe si cereale primilor 2 oameni (Geneza 1,29), atunci cand in Eden El le-a dat primele indicatii cu privire la dieta.

Problema vitaminei B12 a aparut din cauza unei particularitati in ceea ce priveste necesarul zilnic din aceasta vitamina si cantitatea existenta in diversele surse. Oricare dintre vitaminele necesare corpului, exista in natura intr-o cantitate de miligrame, dar pentru vitamina B12 necesarul zilnic se situeaza undeva la nivelul a 2-3 micrograme / zi (0,000002-0,000003 g / zi), iar cantitati "micro-" exista si-n vegetale. Problema a aparut din neputinta de a doza corespunzator aceasta vitamina in unele alimente, dar de aici si pana la a concluziona ca nu s-ar gasi in produsele V. este o cale lunga.

Insa "superficialii" imediat au si tras concluzia : nu exista vitamina B12 in natura ! Dar ce ne facem cu persoanele care au o dieta vegan de ani de zile si sunt rosii la fata (si nu palizi si anemici, asa cum probabil ne-am astepta !), de parca ar fi.proaspat culesi din pom ? Este indeobste cunoscut ca un eventual stoc hepatic din aceasta vitamina ar ajunge pentru cel mult 6-9 luni ! Dar dupa aceea ? Dumnezeu a prescris cea mai buna dieta primilor 2 oameni, printr-un singur verset Biblic (Geneza 1,29), inca de-acum 6000 de ani si cu cat ne vom apropia de aceasta dieta, (ideal ar fi s-o atingem), va fi doar spre binele si sanatatea noastra ; si invers !

Sunt studii recente care atesta faptul ca o alimentatie zilnica preponderent de origine animala, care genereaza fenomene de putrefactie la nivelul colonului, ar determina si o reducere a sintezei factorului intrinsec (o substanta care leaga vitamina B12 si face ca aceasta sa se absoarba).

9) Alimentatia A., la nivelul colonului sufera preponderent un proces putrefactie, cu aparitia unor produsi toxici de tip indol, scatol, amoniac, putrescina, cadaverina etc. Acestia, neavand barajul fibrelor pe peretii colonului, vor fi absorbiti in sange si vor suprasolicita ficatul pentru inactivarea lor ; dar acesti compusi chimici sunt si iritanti pentru mucoasa colonului, ducand in ani la sangerari repetate, sau la cancer colo-rectal.

Alimentatia V. merge predominant pe mecanism fermentativ si chiar daca apar si unele mici cantitati din substantele enumerate mai sus, acestea vor ramane in interiorul colonului, datorita "tapetului" fibros, si vor fi eliminate spre exterior. Prin fermentatia bolului fecal rezulta si vitamina B12, ce se absoarbe si de la acest nivel pe calea venelor mezenterice, spre locul de depozitare hepatic. Deci vom avea 2 surse de vitamina B12 : alimentara (directa) si fermentativa (indirecta) ;

10) Lipsindu-le continutul fibros, alimentele din grupa A au o evacuare intarziata din colon, si produc o iritare mecanica a acestuia si una chimica. Iritarea persistenta si indelungata este cauza de cancer colo-rectal. Alimentele din grupa V. rar stagneaza 16-18 ore, iar cantitatea lor crescuta din colon constituie un avantaj in calea eliminarii lor, determinand cresterea peristaltismului intestinal. Riscul iritativ este neglijabil sau minor ;

11) Satietatea este data aproape intotdeauna de catre distensia stomacului (si caldura produce satietate). Daca stomacul meu va fi destins de catre alimente bogate in fibre, acestea vor aduce calorii putine pe unitatea de greutate ; daca insa-mi voi destinde stomacul cu A. va trebui sa introduc mai mult, cu calorii mai multe si pana la ingrasare este un singur pas.

Exemplul tipic in acest sens este vaca care paste toata ziulica pe imas. De ce o face ? Volum mare de iarba cu calorii putine. Se va ingrasa ea numai cu iarba ? Prea putin probabil ! In plus, ea pe pajiste se misca, cand dupa un smoc de iarba de ici, cand dupa un smoc de iarba de colo, facand astfel miscare si consumand calorii (dupa ce ca aduce si putine prin aport, le si consuma !). Cum o putem face sa se ingrase ? Sunt necesare furajele concentrate ca sa fie introduse in dieta ei si s-o 'arestam', legand-o in grajd, pentru a o transforma intr-o sedentara.

Ar fi bine sa incercam evitarea sau cel putin reducerea drastica a aportului unor produse (ultra)rafinate de genul : zahar, bomboane, prajituri, ciocolata, ulei, untura de porc, untura de gasca, margarina, unt, alcool, halva, biscuiti etc. Acestea se comporta ca niste veritabile "bombe" calorice, iar la o persoana cu o activitate sedentara (dar nu numai), ele sunt in stare sa determine o rapida crestere in greutate ;

12) pH-ul organismului este bazic (cu exceptia continutului gastric), iar alimentele V. sunt mult mai bine asimilate, iar din aceasta cauza ele sunt proprii corpului.

Exista o serie de alimente de origine vegetala, prin a caror metabolizare rezulta exclusiv substante cu caracter bazic : germenii de cereale, zarzavaturile, ceapa, verdeturile, castanele si cartofii. Restul alimentelor de origine vegetala prin metabolizare genereaza substante cu caracter predominant bazic (alcalin). Reciproc, exista o serie de alimente care prin metabolizare genereaza produsi cu caracter exclusiv acid : dulciurile concentrate, rahatul, cozonacul, painea alba, carnea, grasimile animale saturate (unt, untura, seu, slanina), cat si grasimile vegetale hidrogenate (margarinele). Fructele fierte si transformate in compot, determina odata ajunse in tubul nostru digestiv o reactie acida ! Tot fructele mai au o proprietate exceptionala : ele nu cheltuie energie pentru digestie si nici nu produc reziduuri toxice in tubul digestiv.

Exista unele voci autorizate din domeniul nutritiei, care afirma cu putere ca alimentatia carnata ar fi cel mai important factor generator de acizi in organism ; daca totusi am consuma zilnic o anumita cantitate de carne, aceasta ar fi bine sa fie "tamponata" de exemplu, de cel putin o cantitate tripla de salata.

Alimentele A. provoaca o reducere a tampoanelor bazice ale corpului si o cheltuiala suplimentara de energie pentru neutralizarea aciditatii. In acest scop organismul utilizeaza frecvent Calciul din oase, pe care-l mobilizeaza si-l foloseste special ca sa readuca pH-ul la limita normala. Are loc astfel o pierdere continua si constanta de Calciu, cu efecte nefaste, mai ales dupa o anumita varsta.

Probleme serioase pot aparea si atunci cand o persoana consuma perioade indelungate, aparent banalele bauturi "acidulate" (apa minerala carbogazoasa, sifon, -cola, bauturi racoritoare care contin bioxid de carbon etc.) din comert. Apa + CO2 (acidul carbonic) trece rapid prin stomac (unii chiar sustin ca CO2 -ul s-ar absorbi in sange inca din stomac si nu din intestin !), ajunge in intestin, de unde se absoarbe rapid in sange. Daca pH-ul sangelui este mentinut constant in jurul valorii de 7,4 unitati de pH (deci, bazic) prin intermediul unor complicate mecanisme de tamponare, odata CO2 -ul aparut in sange, provoaca dezechilibre importante, determinand intr-o prima faza schimbarea pH-ului sanguin, din bazic in acid. Corpul va tinde rapid sa modifice aceasta stare de fapt si sa revina la starea initiala ; dar pentru aceasta va recurge la utilizarea Calciului din oase, iar pe termen lunga consecinta este demineralizarea osoasa. Calciul respectiv folosit ca tampon impotriva aciditatii, la scurt timp nu se va mai regasi nici in sange si nici nu va mai fi reintrodus in os, ci se va elimina urinar ! Riscul (osteoporotic) este cu atat mai mare cu cat persoana este mai varstnica, dar probleme pot aparea si la copii, avand loc intarzierea calcificarii oaselor si nu-n ultimul rand, intarzierea cresterii !

Retineti : cu cat un aliment contine mai multa apa (proportional peste cantitatea procentuala pe care-o contine corpul nostru - 58-70%) in stare proaspata este mai sanatos (ma refer aici la fructe, legume si la zarzavaturi), dar si reciproca este valabila (carnea fripta). De-aici rezida si necesitatea unui consum lichidian zilnic de peste 2,5 l ;

13) Alimentele A., avand raportul w w 3 >> 1, predispun consumatorii acestor produse la efecte pro- : inflamatoare, aterogene, reumatice, cancerigene, trombotice si vaso-constrictoare. Un efect invers, protector, se constata la cei care au o alimentatie exclusiva sau preponderenta V. Cateva date despre AG w 3 si despre uleiul de in (care este cea mai bogata sursa de origine vegetala de AG w 3), voi prezenta in cele ce urmeaza.

Uleiul de in se extrage din semintele de in atent selectionate, prin presare la rece, sau prin extractie cu solventi selectivi. Principalul factor sanogenetic continut este acidul alfa-linolenic (ALA), care se gaseste intr-o proportie de 50% din intreaga masa de ulei.

Uleiurile vegetale se impart in 3 mari categorii, in functie de structura lor chimica : omega 6, omega 9 si omega 3.

Plantele care furnizeaza uleiuri omega 6 sunt : floarea soarelui, dovleac, porumb, germeni de grau, seminte de struguri, soia, rapita etc. AG omega 6 sunt : acidul gama-linolenic, acidul linoleic si acidul arahidonic. Uleiurile omega 6 au efect pro-inflamator, pro-reumatic si pro-cancerigen, adesea nu "per-se", ci produsii de foto-izomerizare. Este obligatoriu sa fie extrase prin metoda presarii la rece, cat si sa fie pastrate si comercializate in sticle brune si la intuneric ! Devin toxice prin refolosire, dupa rajeli repetate. Nu prezinta nici gust si nici miros specific.

Maslinele furnizeaza aproape in exclusivitate ulei omega 9 (dar intr-o mica cantitate omega 6 si AG saturati), reprezentat de catre acidul oleic ; ar fi bine sa fie extras prin metoda presarii la rece si sa fie pastrat in sticle brune, dar nu este obligatoriu. Paradoxal, desi contine aproape numai acid oleic (AG mononesaturat), uleiul de masline da o protectie cardio-vasculara si gastrica remarcabila (dar si impotriva cancerului de san), observata la locuitorii bazinului mediteranean, care mult mai rar, comparativ cu alte grupuri populationale, au drept cauza de deces bolile cardio-vasculare. Uleiul omega 9 este neutru (nici pro- si nici anti-inflamator sau reumatic). Totusi va fi pastrat la intuneric. Are o rezistenta remarcabila la refolosire si prajire, foarte tarziu devenind toxic. Nu are gust si nici miros.

Plantele care furnizeaza uleiuri omega 3 sunt inul si canola (SUA). AG omega 3 sunt : ALA (acidul alfa-linolenic, cu 18 atomi de carbon), EPA (acidul eicosapentaenoic, cu 20 de atomi de carbon) si DHA (acidul docosahexaenoic, cu 22 de atomi de carbon). Uleiurile omega 3 au un efect pronuntat anti-inflamator, anti-reumatic, anti-cancerigen, anti-aterogen, fiind si protectoare gastrice redutabile "per se". Este obligatoriu sa fie extrase prin metoda presarii la rece, cat si sa fie pastrate si comercializate in sticle brune si la intuneric ! Devin toxice prin refolosire, insa nu pot fi utilizate pentru gatit. Au un gust discret amarui si un miros de peste (din cauza ALA).

Sursele vegetale (in si canola) contin doar reprezentantul inferior al clasei (ALA), din care organismul isi poate sintetiza si reprezentantii superiori ai clasei (EPA si DHA), in functie de necesitati. Sursele de origine animala (grasimea unor pesti marini : somon, ton, cod, hamsie, macrou, hering), contin toti cei 3 reprezentanti ai clasei, dar cantitativ preponderent EPA si DHA ; insa uleiurile de peste contin si cantitati deloc neglijabile de colesterol.

Unii cercetatori recomanda consumul pestilor grasi enumerati, de cel putin 2-3 ori pe saptamana, dar nu spun nimic de riscurile aportului ridicat de colesterol, aparut in urma unei astfel de diete. Pe de alta parte, o cantitate mare de EPA si DHA introdusa in organism, determina o fragilitate capilara deloc de neglijat a vaselor cerebrale la persoanele adulte.

Intrebare : de ce sa "murdaresc" cu colesterol propriile vase de sange, printr-un aport de peste gras, pentru ca apoi sa incerc sa le "curat" cu AG omega 3 ? Pana si bunul simt ne dicteaza sa nu ne murdarim vasele, ci doar sa cautam sa le mentinem curate, utilizand in acest scop sursele vegetale de AG omega 3.

Daca uleiul de in si cel de canola sunt sursele cele mai bogate de AG omega 3, mai exista o serie de plante care contin acesti AG : algele marine cianofite (spirulina, chlorella, laminaria), soia, nuca etc. Orice aliment de origine vegetala contine AG omega 3, dar intr-o cantitate mult mai mica decat sursele enumerate mai sus !

Importanta AG omega 3 rezida tocmai din functiile deosebit de importante pe care sunt capabile sa le indeplineasca in organism

scad Colesterolul Total sagvin si LDL-C cu densitate mica (care este extrem de aterogen !) ;

scad VLDL (atat prin inhibarea productiei cat si a secretiei lor hepatice), scazand implicit si lipemia post-prandiala. Astfel riscul bolilor cardio-vasculare se reduce semnificativ la cei care aduc prin alimentatie surse de AG omega 3 ;

inhiba factorii generatori de ATS si inflamatie : proliferarea celulelor musculare netede, scade exprimarea moleculelor de adeziune celulara, moduland si sinteza eicosanoidelor ;

produc o crestere usoara a HDL-C ;

au efect anti-trombotic, protector anti-embolic si asupra hemostazei : reducerea moderata a vascozitatii sangvine si a agregarii plachetare, prelungirea moderata a timpului de sangerare ; scade productia si activitatea fibrinogenului ;

reduc intinderea zonei de necroza cardiaca post-infarct recent ;

scade rata aritmiilor cardiace ;

sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completa a creierului uman in timpul sarcinii si-n primii 2 ani de viata ;

cantitatea de serotonina (una dintre "moleculele cerebrale ale placerii") este la niveluri scazute in creierul peroanelor care prezinta si o valoare mica a AG omega 3 in lichidul cefalo-rahidian. Dar si reciproca este perfect valabila ! Serotonina este o substanta care are si proprietati anti-depresive importante, si-n plus ajuta la cresterea si ramificarea terminatiunilor nervoase (dendride si axoni) ;

DHA este esential pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei si a sistemului imunitar al copilului. Hranirea cu lapte artificial determina un aport de AG omega 3 redus sau nul, acest lapte fiind bogat in AG trans ; practic nu exista vreun substituent al laptelui matern, daca mama a fost hranita corect. Prin alaptarea la san se vor da copilului AG esentiali, care contribuie la cresterea rapida a capacitatilor intelectuale, a tesuturilor corpului, aducandu-se si un aport suficient de anticorpi ;

intarzie si reduce aparitia simptomelor senilitatii prin blocarea generarii de radicali liberi de natura lipidica ;

actiune anti-mutagena si de protejare a materialului genetic ;

stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a intregului organism ;

DHA si ALA sunt constituenti importanti ai membranei neuronale si a vaselor de sange din creier. In starile asociate cu deficitul lor, se intalneste o incetinire a cresterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenta a organelor interne, o functie vizuala anormala si chiar neuropatie periferica

efect antiinflamator mediu : se obtin rezultate notabile in boala Crohn, scade VSH-ul (viteza de sedimentare a eritrocitelor) si simptomele artritei reumatismale ;

sunt niste modulatori deosebit de puternici ai raspunsului imun. Efecte importante in bolile auto-imune, infectii virale si / sau bacteriene, cancer, SIDA. AG omega 3 au si uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimenteaza cu sange tumora (proprietate pe care o mai are numai genisteina din soia !) ;

alimentarea cu surse de AG omega 3 produce si marirea suprafetei intestinale si a absorbtiei nutrientilor ;

previne aparitia preeclamsiei si a eclamsiei gravidice. Femeile care tocmai au nascut, nu vor face depresia de post-sarcina (care afecteaza intre 4-6% dintre lehuze), daca au un aport suficient de AG omega 3 ;

prezinta efecte benefice si-n sindromul Raynaud, atenuand pana la disparitie manifestarile clinice, dupa o utilizare indelungata (in special a uleiului de in) ;

un raport omega 3 / omega 6 supraunitar provoaca vasodilatatie arteriolara si previne o eventuala hipertensiune arteriala, reducand tendinta la vasoconstrictie ; efectul se datoreaza in special EPA si DHA (raportul normal omega 3 / omega 6 este < 1) ;

in bolile glomerulare renale, aportul de AG omega 3 a redus pierderile de proteine prin urina ;

vindeca ulcerul gastric si duodenal ; efecte excelente au fost raportate si-n terapia colonului iritabil

previn instalarea depresiilor. Un aport crescut de AG omega 6 (ulei de floarea soarelui) in dauna AG omega 3, produce modificari in structura membranelor neuronale si odata cu acestea si depresia apare mai des ;

reduc problemele legate de ciclul menstrual, regularizandu-l si diminuand frecventa si intensitatea durerilor menstruale ;

sunt substante anti-alergice, diminuand frecventa si intensitatea crizelor de astm bronsic ;

reduc simptomele si blocheaza actiunea citokinelor (TNFa, PAF, PCR, IL1-8 etc.) ;

sunt substante anti-oxidante puternice, utile in preventia si tratamentul pe cale naturala a cancerului

conduc la imbunatatirea relaxarii endoteliale prin stimularea vasodilatatiei dependente si independente de NO ;

au efect hipoglicemiant (util si la diabetici), transformand glucoza sangvina in glicogen de depozit ; reduc rezistenta la insulina ;

accentueaza sinteza hemului pentru eritrocite ;

previn si combat eficient migrenele ;

rol calmant si de marire a rezistentei sistemului nervos la stres. Somnul se instaleaza mai repede la cei care au in alimentatie surse bogate de AG omega 3, iar frecventa insomniilor scade semnificativ

stimuleaza sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastica si mai supla.

Laptele matern contine de pana la 5 ori mai mult acid arahidonic, de 2 ori mai mult EPA si de 30 de ori mai mult DHA decat laptele praf artificial, care este sarac si-n Seleniu si biotina. Procesele cerebrale cele mai afectate de lipsa AG omega 3 sunt reprezentate de abilitatile legate de invatare, perceptia auditiva si vizuala, de anxietate si depresie. Este afectat si sistemul imunitar, cu cresterea frecventei alergiilor, a bolilor de piele ; chiar o frecventa crescuta a colicilor la sugari se pare ca este nemijlocit legata de deficitul AG omega 3. Este recomandabil ca in sarcina si lehuzie consumul grasimilor hidrogenate (margarine) sau a celor saturate sa fie redus substantial sau mai bine evitat, deoarece va determina scaderea eliminarii prin lapte a AG omega 3.

Semintele de in, sau uleiul extras din ele, stimuleaza secretia lactata materna si se recomanda sa fie consumate de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Laptele matern are un continut ridicat de ALA si de precursori ai prostaglandinelor, pe cand laptele de vaca este sarac in aceste componente, continand si grasimi saturate. Un continut scazut de AG omega 3 si ridicat in AG omega 6, influenteaza negativ sinteza prostaglandinelor, care va afecta si sistemul imunitar, ducand la cresterea predispozitiei la cancer, cat si la probleme cardiace. Cateva picaturi de ulei de in administrate zilnic sugarului, vor rezolva rapid aceasta problema.

Consecintele deficitului AG omega 3 din alimentatie :

produce alienare mintala la tineri ;

determina cresterea frecventei sinuciderilor, a crimelor, a delicventei juvenile si a comportamentului agresiv in randul copiilor ;

creste sansa ca tinerii sa ajunga dependenti de droguri sau / si de alcool ;

incidenta ridicata in contactarea de boli ale sistemului imunitar, si infectii cu virusul Epstein-Barr, Candida, rino-sinuzite, boli auriculare, alergii, boli digestive ;

diminua capacitatea de memorizare si invatare la copii

Necesarul zilnic de AG omega 3 (daca ne gandim sa acoperim nevoile cotidiene ale organismului numai din uleiul de in), este de :

3 picaturi / zi in primul trimestru de viata ,

6 picaturi / zi in al doilea trimestru de viata (in 2 prize zilnice) ;

9 picaturi / zi in al treilea trimestru de viata (in 2-3 prize zilnice) ;

12 picaturi / zi (1 ml), intre varsta de 9 luni si 2 ani ;

1 ml (12 pic.) / an varsta / zi intre 2-12 ani, in 2-3 prize ;

echivalentul a cel mult 1 lingura (15 ml) / zi, peste varsta de 13 ani, in 1-2 prize.

Dozele de 2-3 linguri / zi sunt rezervate cazurilor speciale de cancer, leucemie si SIDA, la adult. Incercati sa nu depasiti 3 linguri de ulei / zi, fie el si de in (sau per total), deoarece exista riscul cresterii lipidelor plasmatice si deloc de neglijat este si riscul de ingrasare. Deci si aici, ca si in cazul oricarui lucru bun, este nevoie de moderatie. Trebuie retinut ca uleiul de in este totusi un ulei, fiind astfel chiar situat in varful listei alimentelor celor mai calorigene. Astfel 1 lingura de ulei (15 ml) x 9,3 kcal / gram, depaseste cu mult de 100 kcal !

Datorita faptului ca omul modern dispune de o intreaga serie de produse rafinate (hamburgeri, cartofi prajiti, lapte batut, coca-cola, pop-corn, snaks-uri, inghetata etc., sanatatea sa va avea mult mai mult de suferit comparativ cu cea a generatiilor anterioare, care nu consumau aproape deloc alimente rafinate.

Prin prajire, uleiurile, indiferent de categorie, se oxideaza si devin astfel puternic aterogene, regasindu-se pe (si nu "in") arterele noastre in zeci de minute dupa ce le consumam. Suplimentar, din anti-inflamatoare, devin pro-inflamatoare, cu rasunet nefast asupra intregului organism : reumatism, imbatranire celulara la orice nivel, scaderea imunitatii, cancer etc. O remarcabila rezistenta la prajire o are uleiul de masline, dar nu recomand acest procedeu culinar nici pentru acest tip de ulei.

Uleiurile polinesaturate (omega 3 si omega 6) este foarte indicat sa fie pastrate la rece si la intuneric, deoarece AG sufera in prezenta luminii transpozitii si din forma lor naturala "cis", antiaterogena, se transforma in forma "trans", pro-aterogena ! Deci pastrati sticlele cu ulei intr-o camara racoroasa si la intuneric, sau si mai bine in sticle colorate (maronii).

Foarte important : utilizarea constanta in alimentatia zilnica a uleiului de masline si folosirea drept medicament (1-2 lingurite / zi) a celui de in, amplifica biodisponibilitatea celui din urma. Reciproc, utilizarea constanta in alimentatia zilnica a uleiurilor omega 6 (floarea soarelui, soia, porumb, germeni de grau, seminte de struguri, rapita, dovleac) si folosirea drept medicament (1-2 lingurite / zi) a celui de in, aproape anuleaza biodisponibilitatea celui din urma.

Nu uitati : exista ulei de in pentru pictura, motoare si alimentar. Va recomand pentru consum pe cel alimentar !

Datorita faptului ca omul modern dispune de o intreaga serie de produse rafinate (hamburgeri, cartofi prajiti, lapte batut, coca-cola, pop-corn, snaks-uri, inghetata etc. sanatatea sa va avea mult mai mult de suferit comparativ cu cea a generatiilor anterioare, care nu consumau aproape deloc alimente rafinate.

De mult mi-am pus intrebarea daca exista doar o asemanare pur intamplatoare intre forma creierului uman si forma unei jumatati dintr-o nuca ? Astfel, daca sectionam o nuca pe linia "ecuatoriala", vom obtine 2 jumatati egale, care seamana intr-un mod remarcabil cu encefalul (creierul) uman. Pana si peretele despartitor (septul) care desparte cele 2 "emisfere" ale nucii, seamana leit cu formatiunea meningeala numita coasa creierului. Daca separam prin rupere cele 2 "emisfere" ale nucii, si vom privi cele 2 bucati rezultate dinspre medial, nu se poate sa nu ne frapeze teribila asemanare pe care acestea o au cu formatiunile cerebrale : corpul calos, trigonul cerebral, comisurile albe cerebrale, talamus si hipotalamus. Sa fie o pura intamplare ? Putin probabil ! Ei bine, odata cu descoperirea AG w 3 si a functiilor deosebit de importante pe care Zincul le indeplineste in economia cerebrala (in special ca protector vascular antiaterosclerotic) se poate afirma cu certitudine ca forma nucii este un apropo pe care natura ni-l bate, pentru buna sanatate mintala a fiecaruia dintre noi. Diminuarea rezervelor de Zinc din creier, datorita consumului de alcool, cafea, cacao sau / si a eliminarilor necontrolate prin pierderi mari de lichid seminal din timpul deselor acte sexuale, provoaca o alienare mintala, un avansat proces aterosclerotic cerebral, cu consecintele de rigoare : uitare, reducerea capacitatii de concentrare, sau chiar accidente vasculare cerebrale. Astfel mesajul ascuns al nucii este : consumati-ma !!!

Paradoxal, desi contine aproape numai acid oleic (AG mononesaturat), uleiul de masline da o protectie cardio-vasculara remarcabila, observata la locuitorii bazinului mediteranean, care mult mai rar, comparativ cu alte grupuri populationale, au drept cauza de deces bolile cardio-vasculare (desi unii dintre ei consuma si serpi, moluste, crustacei, caini, pisici etc.).

14) Alimentele A. necesita antioxidanti (AO) pentru a fi conservate (se altereaza repede in contact cu aerul) si pentru a fi metabolizate ; consuma AO organismului => generatoare de o sumedenie de boli cronice si degenerative ("ale civilizatiei"), scad imunitatea, durata de viata si altereaza calitatea acesteia. Reciproc, alimentele V. sunt o sursa exceptionala de AO pentru organism (+/- ii recicleaza pe cei endogeni), nu se altereaza usor in contact cu aerul => previn aparitia bolilor cronice si degenerative, cresc imunitatea, durata si calitatea vietii. Coaja / pielita unor fructe si legume este o sursa majora de AO : struguri, mere, citrice, prune, tomate Vezi detalii despre AO in capitolul 28 al acestei carti !

15), 23) Histamina se gaseste in cantitati mari in unele produse A. (sange, piele, plamani, intestine, ton, sardina, ansoa, conserve de peste, preparate din carne, iar dupa unii autori si-n produsele lactate). Nu exista in carnea animalelor cu sange cald, dar prin putrefactia colonica a A. (inclusiv a carnii !), pot fi absorbite cantitati sporite de histamina direct in sangele consumatorului. Vezi detalii despre histamina in capitolul respectiv ! ;

16) Sunt de notorietate cazurile in care anumite persoane au prezentat intoxicatii grave cu diverse metale grele (plumb, mercur, uraniu etc.), in urma consumului de peste sau a laptelui de la animale care au trait in zone intens poluate.

In acelasi timp, o chimizare excesiva a agriculturii, o erbicidare intempestiva, sau o "stropire" nerationala a pomilor fructiferi, are consecinte nefaste atat pentru consumatorii de A. cat si de V. ;

18) In cadrul produselor A. exista o disproportie evidenta intre principiile alimentare fundamentale (proteine - P, glucide - G, lipide - L). Unicul produs de origine A. care este echilibrat este laptele de vaca integral (3,5% P, 3,5% L, 4,5% G), dar acesta contine o cantitate foarte mare de apa (90%), fiind relativ sarac in vitamine si minerale cu exceptia calciului si a vitaminei B12. Telemeaua de vaca contine de exemplu 19,4% P, 20,4% L si doar 1% G ; carnea de orice fel nu contine glucide ! Insa tocmai glucidele sunt de dorit sa fie continute intr-un produs alimentar, deoarece ele sunt combustibilul preferential al tuturor celulelor organismului si mai ales al celulelor nervoase. Preparatele V., au din fiecare principiu alimentar cate ceva si au o mare bogatie de vitamine si minerale, iar unele dintre acestea candideaza la "titlul" de aliment complet : super-alimentele (vezi la finalul capitolului) si-n ultimul timp, cartoful.

Acum cativa ani a facut valva cazul unui medic, care a experimentat pe el insusi, o perioada de un an consumul unilateral de cartofi. A facut analize de sange la inceputul experimentului si la finele acestuia, el fiind strict supravegheat. In afara faptului ca "i s-a aplecat" de-atatia cartofi (pe care i-a consumat doar fierti si cruzi), analizele sale aratau la finele experimentului, ceva mai bine decat la inceputul acestuia. Este insa la fel de adevarat ca acest medic, pentru a-si asigura si necesarul caloric, folosind unilateral cartofi (acestia avand intre 80-88 kcal% in functie de gradul lor de hidratare), era nevoit sa consume deseori peste 3 kg de cartofi pe zi.

Nu sunt deloc adeptul unei alimentatii unilaterale, de tipul preponderent cartofi, sau preponderent fasole, ci sunt un infocat suporter al unei alimentatii variate, dar care sa contina zilnic, daca este cu putinta si soia. Se pot realiza o sumedenie de combinatii alimentare, care de care mai apetisante si mai sanatoase.

Fata de produsele A., unele alimente V. contin cantitati foarte mari de glucide. Dintre acestea amintesc : pastele fainoase obisnuite, curmalele uscate, prunele uscate si stafidele, painea de secara, smochinele, mazarea boabe, lintea boabe, painea graham, fasolea boabe (cu procente variind intre 47-75% glucide) ;

19) Alimentele A. contin cantitati apreciabile de Na+, la valori de peste 100-200 mg%. Sarand suplimentar mancarea la masa, pana la HTA, distanta este mica. Si unele procedee de murare folosite pentru varza, castraveti, gogonele, pepeni rosii, mango (!?!), folosesc cantitati importante de sare. Pana si laptele de vaca, asa cum am vazut anterior, contine circa 500 mg / litru. Un consum ridicat de Na+ (printr-un aport substantial de sare de bucatarie) se insoteste adesea de eliminarea Calciului sangvin si osos prin urina !

Pe de alta parte alimentele V. contin sub 50 mg% Na+ (cu rare exceptii), dar contin cantitati importante de K+ (maslinele, smochinele, cartofii, castanele, ciupercile.) si Mg2+ (curmale, ciuperci, germeni de grau), care determina un control riguros al tensiunii arteriale. Magneziul mareste diastola miocardica (perioada de relaxare a inimii) si datorita acestui fapt inima va irigata optim, stiut fiind ca inima este hranita doar in diastola. Daca unui pacient cu HTA, i se va scoate din alimentatie numai carnea, intotdeauna tensiunea acestuia va scadea, fara a folosi nici un medicament. Aceasta desigur cu conditia ca el sa nu puna "cu pumnul" sare in alimentele pe care le consuma !

O cantitate prea mare, sau chiar un exces de K+ alimentar ar putea duce la impotenta ? Nicidecum. Sa nu va lipseasca din dieta, dar nu neaparat zilnic, nucile, care sunt recordmenul in zinc si cupru, dar si germenii de grau.

20), 21) Sunt exceptional de rare cazurile in care o persoana care consuma preponderent A. sa depaseasca 100 de ani, probabil in cazul unei ascendente genetice din familie de centenari. Insa persoanele care au o dieta apropiata celei primite de Adam in paradis, au sanse foarte ridicate de a depasi secolul ca varsta (poporul hunzilor, calugarii tibetani etc.) si cu mentiunea ca vor fi si sanatosi si vigurosi, si nu tremuranzi, chirciti, sau dependenti zilnic de "pumnul de pastile" .

Speranta de viata se coreleaza direct cu tipul de alimentatie pe care-l am. Astfel :

dieta omnivora = mananc de toate (vegetale, animale) + / - alimente grase, prajite, afumate, fripte. Durata mea de viata va fi la fel cu a inaintasilor mei, care-au trait la fel ca mine, cu variatii medii de -7 - +3 ani (se considera a fi standardul de referinta comparativ cu celelalte tipuri alimentare pe care le voi prezenta in continuare) ;

dieta evreiasca (presupune evitarea alimentelor grase), fiind conforma celor scrise in Biblie in capitolul 11 din Levitic (sunt exceptate carnea de porc, somn, grasimea animala si sangele). Se consuma insa alimente fripte, prajite, afumate, dar de la acest nivel este folosit exclusiv uleiul de maslin in locul celui de floarea soarelui, dovleac, soia. Durata de viata a acestor persoane este fata de dieta omnivora superioara cu 6 - 8 ani ;

dieta ovo-lacto-vegetariana (deci cu predominanta pe "vegetariana" ,decat pe "ovo-lacto" !). Persoanele din aceasta categorie evita consumul de carne. Speranta de viata este fata de standard superioara cu cca. 10 ani ;

dieta hindusa (lacto-vegetariana) = + 20 ani ;

dieta vegan (vegetarian totala) = + 30 de ani ;

dieta vegan crudivora = + > 30 - 40 de ani (este cea mai sanatoasa, dar si cea mai greu de realizat in lipsa unei carti serioase de gatit).

Ca o maxima de meditat, merita retinut si faptul ca este mult mai nesanatos consumul de carne. umana (fireste, exprimarea este figurativa !), decat consumul carnii animale (la propriu). Evitati pe cat posibil consumatorii de carne umana si la randul dvs. incercati sa nu fiti gasit(a) printre acestia !!!

22) As putea spune , fara teama de a gresi, ca frecventa tuturor bolilor, este mult mai ridicata la cei care au o alimentatie preponderent A. decat V. Cu cat se merge spre extreme (exclusiv A., sau exclusiv V.), diferentele vor fi zdrobitoare in favoarea celor cu dieta V.

Mi-aduc si acum aminte de un articol pe care l-am citit despre o persoana care facea parte din poporul hunzilor, care relata ca a-nceput sa se planga datorita faptului ca i se clatina cam tare un dinte din fata, tocmai dupa ce trecuse de varsta de 100 de ani. In rest dentitia era ii era completa, necariata, era drept ca bradul si nu "i se scurtase pasul".

Tot astfel, frecventa cancerului, urmarind niste simple statistici, vorbeste de la sine pro-V. :

persoanele care consuma mai multe fructe, legume si zarzavaturi, cat si vegetarienii, au o frecventa a cancerului de colon la fata de medie ; aceeasi proportie este si pentru cancerul de prostata ;

cei care consuma multe rosii si gogosari rosii au o frecventa cu o treime mai scazuta a cancerului de prostata, datorita licopenului continut in aceasta leguma ;

persoanele vegan, sau vegetalienii, au o frecventa generala a cancerului de 1-2%, fata de cea a populatiei generale (considerata ca reper de 100%) ;

vegetarienii (deci ovo-veg., lacto-veg. si ovo-lacto-vegetarienii, spre deosebire de cei puri, vegetalienii, sau veganii) au o frecventa a cancerului de vezica urinara de 3 ori mai rar fata de populatia generala ;

consumand multe fructe si avand surse alimentare importante de vitamina A, voi avea sansa sa dezvolt un cancer pulmonar (fireste, daca nu-s in acelasi timp si fumator !) de 4 ori mai rar, si tot de 4 ori mai rar risc contactarea un cancer gastric ;

De-asemenea, terapia naturista (cu sucuri de legume si fructe, asociata unei diete vegan si predominant crudivore), are sorti de izbanda in majoritatea cazurilor de cancer de stadiu III si IV, asociind surse importante din vitaminele A,C si E, cat si Mg2+, Se, Si, Zn. Orice abatere de la regimul vegan (pana si o bucatica cat de mica de carne, branza, sau o prajitura), poate fi fatala celui ce are cancer. Dati-i pacientului cu cancer sa manance doar A., sau preponderent A. si garantat va muri, adesea urgent ! ;

24) Pentru a avea o culoare cat mai frumoasa si mai "proaspata", care sa fie apropiata de cea naturala, carnii si preparatelor din carne li se introduc in procesul de industrializare coloranti sintetici, emulgatori, stabilizatori si conservanti, intr-un procent destul de mare raportat la masa produsului finit. Daca un parizer de pilda, proaspat fiert, format exclusiv din carne are o culoare gri inchisa, pentru a-l face cat mai spre roz i se adauga coloranti. Acesti coloranti sintetici de multe ori sunt introdusi si-n cantitati peste limita admisa, in special in tarile lumii a III-a, unde controalele celor de la chimie alimentara sunt rare. Un exces de colorant sintetic, sau consumarea acestuia odata cu produsele in care el este continut pe perioade lungi de timp creste foarte mult riscul aparitiei diverselor cancere si al reactiilor alergice.

Cantitati crescute de coloranti sintetici sunt introduse in majoritatea bauturilor racoritoare si de pilda pentru a face un suc de portocale carbogazos se introduc macar 2 (uneori 5) coloranti diferiti. Se pune foarte serios problema evitarii acestor sucuri in special la copiii mici, pentru ca a fost asociat consumul lor cu o frecventa in continua crestere a tumorilor cerebrale la copii.

Daca colorantii sintetici, care sunt in ziua de azi ubicuitari in produsele industrializate (preparate din carne, napolitane, sucuri TEC si carbogazoase, biscuiti, dulciuri, inghetata, uneori si-n prajituri) pot determina cancere, aparent surprinzator, colorantii naturali existenti in legume si fructe, poseda virtuti anti-cancerigene. Este dovedit ca la un fruct, sau la o leguma, cu cat culoarea acesteia este mai inchisa, alimentul acela este puternic anti-cancerigen !

Daca am acasa un animal "de apartament", simplul fapt ca locuim sub acelasi acoperis va determina ca mie sa-mi sporeasca riscul de a dezvolta reactii alergice (la par, puf, pene, fecale, urina etc.) si de-asemenea sansa sa dezvolt diverse parazitoze intestinale (ascarizi, oxiuri), sau ectoparaziti (pureci).

Reciproc, daca am o planta "de apartament", aceasta-mi va purifica aerul locuintei, imbogatindu-l in oxigen, va genera in jurul ei o aeroionizare negativa, iar efectul psihologic benefic atunci cand voi vedea o floare, este net mai ridicat decat atunci cand voi vedea de pilda, un caine ! ;

25) In ziua de azi, cand aproape in fiecare secunda moare o persoana de foame, iar procesul de desertificare al planetei se accentueaza pe zi ce trece, problema ecologica se pune tot acut. Astfel, aceeasi suprafata care de pilda este pascuta de o vaca pentru a ne da lapte si carne (proteina la "mana a II-a"), daca ar fi cultivata cu legume, fructe si cereale, ar satura intre 15-20 de vegetarieni in locul unui carnivor. In plus, dejectiile animalelor din fermele unde acestea sunt crescute, adesea infiltreaza stratul freatic al apei potabile cu nitrati si nitriti, substante pro-oxidante, periculoase mai ales pentru copii si femeile gravide, dar si pentru restul populatiei. La sate, unde se cresc cornute mari, se intalnesc si cele mai poluate straturi freatice de apa. In unele localitati si comune rurale, numarul fantanilor avizate sanitar ca propice pentru consumul populatiei este foarte scazut, iar gustul apei poluate nitric este identic cu cel al apei curate. Sa fie o simpla legatura intamplatoare intre poluarea nitrica prin dejectii si calitatea apei potabile ? Putin probabil ! ;

26) Probabil ni se par mai atractive costurile alimentelor A. si ma refer aici la carne in unele zone geografice, unde acest aliment este mai ieftin decat unele produse V. Dar in cea mai mare parte a tarilor lumii, costurile legate de alimentatie sunt apropiate atat pentru cei care au o dieta V. cat si una A. In timp insa se petrece un lucru interesant : cei care vor consuma preponderent V. sau doar V. vor beneficia de o sanatate mult mai buna si vor continua sa cheltuie aproximativ aceleasi sume de bani lunar, in timp ce celalalt grup, care initial a facut o oarecare economie, va da bani dupa o anumita varsta si pe medicamente. Deci chiar daca la inceput se pare ca voi cheltui mai mult folosind V., aceste costuri se vor "amortiza" cu varf si indesat pe parcursul anilor, si in special dupa varsta de 60 de ani.

Desi am citit de multe ori Biblia de la un capat la altul, de curand mi-au atras atentia 2 versete din cartea Numeri 24,5-6 (traducerea GBV) unde se afirma urmatoarele :

"Ce frumoase sunt corturile tale Iacove,

Locuintele tale, Israele !

Ele se intind ca niste vai,

Ca niste gradini langa un rau,

Ca niste copaci de aloe pe care DOMNUL i-a sadit,

Ca niste cedrii langa ape".

Pasajul de mai sus a avut darul sa ma puna serios pe ganduri, in legatura cu proprietatile unei plante, ale carei virtuti terapeutice sunt recunoscute de peste 3500 de ani : aloea. Daca "Domnul a sadit-o", asa cum se afirma in textul citat, inseamna ca aici trebuie sa existe o extraordinara putere de vindecare, care, cel putin pe mine, un medic sceptic si greu de convins, tributar al unei mentalitati a secolului XXI, m-a indemnat la studiu. Si uite asa am descoperit lucruri demne de-a fi luate in seama, folosite cu succes de antici, dar peste care s-a depus din pacate negura mileniilor, astfel incat au fost uitate de contemporani. Cred ca sunt dator sa informez corect cititorul si despre valentele nebanuite ale acestei plante.

Persoanelor in varsta in special, dar si celor mai tineri in general, le recomand din cand in cand, pentru un plus de vigoare, consumul extractelor de aloe vera, pentru ca aceasta planta, incepe sa castige tot mai multe voturi din partea unor reputati cercetatori. N-o recomand ca pe un panaceu universal, desi convingerea mea personala este ca planta in cauza se apropie deosebit de mult de acest deziderat. Urmariti insa cu atentie indicatiile de pe cutiile extractelor de aloe, pentru ca unele produse contin stabilizatori si coloranti neprecizati, benzoat de sodiu (substanta toxica si potential cancerigena), acid citric sau citrati (provoaca cancer oro-faringian), sau / si sorbat de potasiu (ce determina uscarea lichidului articular, dar si un proces de ateroscleroza precoce, mai ales la nivel retinian) . Evitati aceste extracte, orientandu-va spre cele 100% naturale !

Efectele extractelor de aloe sunt urmatoarele :

stimulatoare ale secretiei de interleukine (modulatori ai imunitatii, ce-n plus au si importante proprietati in diminuarea lipoproteinelor de transport - LDL-C, VLDL -, scazand absorbtia intestinala a lipidelor si sinteza acizilor grasi) ;

detoxifiant si epurator, ajutand ficatul si rinichiul in indeplinirea acestei functii ;

proprietati antiinflamatorii puternice, pentru situatiile de faza acuta, cronica, localizata, dar si generalizata ;

antibacterian, antifungic, antiviral ;

important stimulator si modulator al imunitatii generale si specific anticancer ;

mareste absorbtia elementelor nutritive ;

este un regenerator celular redutabil ;

datorita bogatiei in Mangan a plantei, apar inca cateva efecte dintre care as aminti : anti-alergic si desensibilizant redutabil, anti-oxidant, implicatie directa in sinteza hormonilor sexuali, necesar pentru structura osoasa normala, util in tratamentul schizofreniei si al altor boli din sfera neuro-psihiatriei, participa la functionarea optima a creierului, stimuland sinteza DOPA-minei (vezi detalii suplimentare despre Mangan in cadrul cap. 2);

solutiile de uz dermatologic au o penetrabilitate mare si proprietati cicatrizante exceptionale ;

anti-aterosclerotic ;

hipoglicemiant ;

analgezic (antidureros) si antipiretic (combate febra).

O atentie deosebita doresc sa acord in cadrul acestui capitol si dulciurilor concentrate (zahar, miere, bomboane, prajituri, ciocolate, bomboane, fursecuri, compoturi, dulceata, serbet etc.). Enumar cateva dintre efectele acestora :

- folosesc cantitati mari de vitamine B si C, consumandu-le si "rapindu-le" de la alte functii pe care ele ar trebui sa le indeplineasca in economia intregului organism ;

- persoanele care consuma regulat dulciuri concentrate sunt mult mai expuse decat restul populatiei la depresii si la migrene ;

- scad apararea corpului anti-microbiana, anti-virala si specifica anti-tumorala. Se cunoaste de mai mult timp ca o "nevinovata" lingurita de zahar sau de miere, scade apararea corpului cu circa 4% la un adult si cu aproape 10% la un copil. In ultimii ani se pune tot mai mult semnul egalitatii intre zahar si miere. Acest fapt pare paradoxal la prima vedere pentru unii dintre noi, dar studiile au dovedit faptul ca mierea, desi contine unele vitamine si minerale, le cuprinde intr-o cantitate asa de mica, aproape neglijabila. In afara de aceasta, procentul de 85-90% zaharoza pe care ea o contine, face ca organismul nostru sa o considere tot zahar ;

- au proprietatea de a elimina din corp cantitati deloc neglijabile de Calciu, Zinc, Cupru si Magneziu, metale esentiale in preventia si lupta anti-cancer, dar si pentru economia intregului organism. Din acest motiv, se va renunta total la dulciurile concentrate daca este depistata prezenta vreunei forme de cancer in corp ;

- avand in vedere faptul mentionat mai sus, se impune ca mai ales la copiii (dar nici adultii nu fac exceptie !) care fac frecvent infectii acute de cai respiratorii superioare, cel putin pe perioada bolii (bine-ar fi ca aceasta masura sa fie luata si-n rest !) sa li se scoata dulciurile din alimentatie si sa li se adauge in dieta surse importante de vitamina C (1 kiwi contine cam 300 mg) ;

- deloc de neglijat, este si un alt efect, care ii "loveste" in special tot pe copii : acela ca dulciurile concentrate inhiba productia hormonului de crestere, cu consecinte staturo-ponderale insemnate pentru aceasta grupa de varsta ;

- consumand zilnic cantitati "normale" de dulciuri concentrate, de peste echivalentul a 3 lingurite de zahar sau miere, corpul nostru se va comporta ca si cand ar avea diabet : plagile se vor intarzia sa se vindece, vor ajunge sa supureze, infectiile de orice natura apar mai frecvent si sunt rezolvate mai dificil, iar noi recurgem deseori inutil (in loc sa excludem consumul de dulciuri), la doze mari de antibiotice, cu potential toxic ;

- multe dintre dulciurile concentrate (ma refer aici in special la bomboane, ciocolate si la o buna parte dintre sucurile din comert) contin cantitati importante si un numar mare de coloranti sintetici, toxici, introdusi pentru a le face cat mai "ispititoare" la gust ;

- determina corpul sa le transforme rapid in TG (trigliceride, o varietate de grasimi), fie pentru a le stoca, fie pentru a le depune pe artere cu formarea aterosclerozei. Glucidele sunt intr-o masura mult mai importanta lipoformatoare decat lipidele ! ;

- produc o distensie a stomacului cu multe calorii si cu un risc consecutiv de ingrasare ;

- sunt responsabile de socuri pancreatice repetate cu hiper-insulinism reactiv care are un potential aterogen marcat;

- sunt generatoare de carii dentare, datorita acizilor care rezulta in cavitatea bucala in urma metabolizarii acestora de catre flora microbiana saprofita care se gaseste la acest nivel ;

- au potential ulcerogen. Hiperglicemia initiala produsa de acestea va provoca si o reabsorbtie crescuta de sare, cu 2 consecinte imediate (cresterea potentialului aterogen si HTA), dar printr-un "soc insulinic" va determina si cresterea secretiei gastrice acide ;

- la copii diminua semnificativ senzatia de foame si-i face pe acestia sa refuze alimentele la mese. Scaderea aportului alimentar coroborat cu o diminuare a nivelului vitaminic B si C conduce deseori la anemie feripriva ;

- la nivelul articulatiilor mari determina reducerea lichidului sinovial, afectand in timp bio-mecanica articulara si nutritia cartilajului articular ;

creste coagulabilitatea sangelui si riscul trombotic.si lista ramane deschisa !

Atentie parinti ! Dati mai bine 1 kiwi pe zi copiilor dvs. decat o ciocolata sau bomboane si veti avea copii sanatosi, ne-anemici, isteti si fara carii dentare. Un kiwi costa de cel putin 2 ori mai putin decat o ciocolata de 100 g. Insa o astfel de ciocolata furnizeaza circa 605 kcal., iar sansele de ingrasare sunt majore.

Va pot relata in spiritul celor descrise mai sus si o experienta personala : toata copilaria mi-am acuzat parintii, ca ar fi zgarciti, deoarece vedeam cel devreme o ciocolata (si-aceea mica !) la 6 luni, in timp ce colegii mei de scoala, zilnic rontaiau napolitane, bomboane, ciocolate etc. Dar in timp ce ei raceau la prima pala de vant, eu aveam o sanatate de invidiat si am si astazi o dantura impecabila. Deci nemultumirile mele copilaresti nu aveau nici un temei !

Doresc sa scot in evidenta in ceea ce priveste alimentatia si o calduroasa recomandare pe care o fac cititorilor cartii de fata, aceea de a include in alimentatia lor de zi cu zi, cel putin unul dintre alimentele numite generic "lideri cap de serie". Intr-adevar este bine sa consumam fasole, linte, mazare, bob, dar soia este liderul cap de serie al leguminoaselor. La fel, este laudabil daca vom include in alimentatie alunele (neprajite !!!), migdalele, arahidele., dar nuca este liderul cap de serie al grupei. Alte exemple de alimente tip "lider" : spirulina, varza, secara, usturoiul, maslinele, morcovul, marul, fragii, prunele etc. Mai retineti un fapt deosebit de interesant si de important : fiecare "lider cap de serie este simultan si recordmen (sau oricum are un continut extrem de bogat) ca si continut fie pentru un mineral, pentru o vitamina, fie pentru alte principii utile. Astfel :

soia este recordmenul in hormoni fitoestrogeni, iar daca este lasata la germinat 48 de ore, devine leader-ul Fierului. Uleiul de soia are concentratia cea mai mare dintre toate alimentele in coenzima Q10. Prezinta cel mai inalt continut de lecitina, cel mai bun fixator de Calciu in / pentru oase (hormonii fito-estrogeni), avand si cel mai echilibrat raport Calciu / Magneziu, dintre toate sursele alimentare cunoscute ;

nuca detine primul loc in continutul de Zinc, Molibden si Cupru (dupa alti autori si locul intai pentru Mangan) ;

spirulina este numarul 1 pentru vitamina B2, B12, Magneziu si al nivelului proteic (71%) ; este in acelasi timp recordmenul pentru Triptofan (din care corpul isi poate sintetiza unul dintre principalii "hormoni de placere" - Serotonina) si Cisteina (din care corpul isi genereaza un anti-oxidant major : glutationul). Are cel mai ridicat nivel de "hemoglobina vegetala" = clorofila, cu un important efect anti-anemic ;

varza (sau "regina varza" cum este supranumita), este foarte bogata in Sulf, vitamina C si factori antitumorali (sulforafan, un anti-oxidant de tip anti-estrogenic, ce actioneaza asupra tumorilor in formare, cu localizare la nivelul sanului, colului uterin si a prostatei);

usturoiul are cel mai bogat continut in Seleniu, Iod, Germaniu organic si alicina (un antibiotic natural) ;

maslinele cel mai important continut de Potasiu, iar uleiul de masline este pe primul loc in ceea ce priveste acidul oleic (un AG mono-nesaturat), dar contine si cantitati redutabile de vitamina A si E;

morcovul : radacina este "stapana" beta-carotenului (precursorul vitaminei A), iar frunzele sunt cele mai bogate in acid folic ;

coaja de mar este leader-ul incontestabil al vitaminei B1 si al Borului ;

prunele uscate detin locul intai in seria Calciului

.si enumerarea poate continua !

Nu voi trece cu vederea nici grupa "super-alimentelor", formata din produse deosebit de bogate in vitamine si minerale, din care daca veti include zilnic macar un reprezentant in dieta veti avea numai de castigat in ceea ce priveste sanatatea dvs. Reprezentanti : laptisorul de matca, propolisul (dar nu tinctura, care este o solutie alcoolica !), polenul granule, radacina de Ginseng, spirulina, germenii de cereale, aloe vera etc. Cateva aspecte demne de a fi luate in seama :

hranindu-se exclusiv cu laptisor de matca, regina traieste de circa 60 de ori mai mult decat albinele lucratoare. Acest aliment, din nefericire inca putin studiat, pare a fi la randu-i leader-ul super-alimentelor ;

un studiu a scos in evidenta faptul ca sobolani hraniti exclusiv cu polen au trait semnificativ mai mult, s-au reprodus, au avut o stare excelenta de sanatate, iar dupa 6 generatii studiul a incetat, deoarece nu s-au observat manifestari negative, ci din contra numai aspecte pozitive ;

consumul a cel putin 2 grame pe zi de spirulina (toxica nu este nici la 50 g / zi luni de zile !), scade drastic frecventa cancerelor de orice localizare, creste capacitatea de memorizare, toleranta la efort si durata de viata a persoanei care-o foloseste drept aliment ;

despre aloe am dat date mai sus ;

Desi nu sunt incadrabile in nici una dintre cele 2 grupe mentionate taratele de cereale si drojdia de bere au o bogatie extraordinara in majoritatea vitaminelor din grupul B, unele minerale, iar taratele contin si niste fibre excelente.

Cel mai ieftin super-aliment este reprezentat de catre germenii de grau, apoi polenul, spirulina etc. Vreau sa va dau un sfat : nu va zgarciti cand este vorba de achizitionarea unui super-aliment, deoarece este o sursa inepuizabila de sanatate. Oricum banii respectivi, daca nu-i veti da pe un super-aliment, in momentul in care va veti pierde sanatatea, ii veti da pe medicamente. Nu uitati : cu cat mai multe episoade de boala "trec" peste dvs., cu atat mai accentuata va fi imbatranirea biologica a organismului!

Cateva date generale cu privire la alimentatie, de care ar fi bine sa tinem seama, pentru ca sanatatea noastra sa beneficieze la maximum

Alimentatia este "medaliatul cu argint" al sistemului de sanatate ; principalul factor de sanatate este exercitiul fizic

Alimentatia incorecta, sau / si greselile alimentare datorate ignorantei sau nestiintei, determina pana la 30% dintre cazurile de cancer, indiferent de localizare

"Masa de dimineata mananc-o singur, masa de pranz imparte-o cu prietenii, iar masa de seara, da-o dusmanilor" (proverb german). Masa de dimineata se depune cel mult 10%, masa de pranz intre 30-40%, in vreme ce o cina luata dupa ora 18, se depune in proportie de 80-90% !

Se recomanda minim 5 ore intre mese

Ultima masa (de seara), va fi luata, cel tarziu la ora 18

Oricand este posibil, tentati sa luati 2 mese pe zi, regim care este mai sanatos decat 3 mese / zi (recomandarea nu este intotdeauna valabila ; exceptie pacientii cu ulcer gastro-duodenal, diabet zaharat etc.)

Alimentele cele mai sanatoase, de regula se gatesc si cel mai simplu, necesitand un timp de scurt pentru preparare. Din nefericire, si reciproca este perfect valabila !

Cautati sa aveti zilnic o alimentatie cat mai variata

Consumati alimente care sa aiba preponderent un indice glicemic sub 70 si extrem de rar pe cele cu IG > 70

Combateti cu hotarare constipatia ! 90% dintre persoanele care au, sau vor avea cancer, au fost, sau sunt constipate !!!

Masa va fi luata la masa si nu in fata televizorului, a ecranului PC, in timp ce fac altceva, sau pe ritm de muzica !!!

Recomand evitarea atitudinilor fanatice, extremiste in ceea ce priveste alimentatia. Stabilesc, cand sunt invitat la cineva la masa, intai de toate relatii, dar totusi pana la principii !

Gustul unui aliment nu va prima si nici nu va fi exclusiv in alegerea acestuia, dar totusi va conta ! Primeaza faptul ca un aliment sa fie sanatos si apoi voi aplica criteriul gustului ! Voi manca intai cu creierul si apoi cu papilele gustative. Educati-va gusturi sanatoase, pentru ca altfel sanatatea dvs. va avea drastic de suferit !

Alimentele pe care le consumam trebuie sa contina toate principiile alimentare (proteine, glucide si lipide), cat si minerale si vitamine

Nu "alimentatie sanatoasa" in loc de un alt principiu de sanatate, ci alaturi de acesta !

Utilizati alimente care pot fi mestecate (mai) mult

Evitati "ciugulitul" intre mese (fie la TV, fie la meci) ; ingrasa si strica stomacul !

Evitati alimentele prea reci sau prea calde ; strica dintii si stomacul !

Consumati preferabil cat mai multe alimente in stare cruda si fiarta !

Evitati excitantele si iritantele ; provoaca iritabilitate si afecteaza stomacul

Alimentele nu se racesc punandu-le sare ! Reduceti cat de mult consumul de sare, fie aveti, fie nu aveti probleme cu hipertensiunea arteriala !

Consumati cat mai rar alimente rafinate (dulciuri concentrate, biscuiti, napolitane, paste fainoase din faina alba, paine alba, uleiuri etc.)

Folositi cat mai multe fructe si legume proaspete si sanatoase (minim 4-5 / zi), avand culori intense

Promovati in alimentatia dvs. cotidiana sursele importante de anti-oxidanti si bioflavonoide

Consumati zilnic, sau cat de des cu putinta soia. Evitati soia modificata genetic ! E cancerigena

Utilizati exclusiv uleiul de masline (w9) in locul uleiurilor w6 (floarea soarelui, porumb, germeni de grau, soia, rapita)

Folositi din cand in cand remarcabilul ulei de in (alimentar !), in cantitati mici (1-3 lingurite/zi), in special in alimentatia copiilor

Cautati sa consumati alimente ecologice, fara "E"-uri. Se gasesc ceva mai greu, dar merita din plin efortul de a le cauta si achizitiona !

Evitati painea alba !!!

Consumati alimente bogate in fibre !

Atentie la "regula celor 3" : zahar, miere, ulei, seminte de in, nuci, tarate

Ar fi bine sa introduceti in alimentatia dvs. cotidiana superalimente : laptisor de matca, polen granule (la nealergici !), spirulina, aloe vera, radacina de Ginseng, germeni de cereale

Ar fi bine sa consumati zilnic cel putin un lider cap de serie : spirulina, soia, mar, portocala, usturoi, secara, fragi etc.

Consumati preponderent, sau exclusiv alimente cu caracter bazic (cele de origine vegetala si nerafinate)

Evitati alimentele care determina aciditate in organism (cele de origine animala, rafinatele, muraturile, bauturile carbogazoase, otet, alcool)

Evitati guma de mestecat

Atentie la numarul de calorii pe care le furnizeaza alimentele ce compun dieta dvs. Adesea ( > 50% din cazuri), consumam mult mai mult caloric decat este necesar => obezitate si tot cortegiul de boli ce decurg de-aici ! Deci, nr. de calorii va fi adaptat in functie de sex, activitatea desfasurata, greutatea corporala, perioada fiziologica (crestere, sarcina), sau patologica (boli cronice, febra etc.)

Evitati recordmenii in colesterol (oua, unt, untura, seu, slanina, organe animale) si acid miristic (nuca de cocos, margarina, branza grasa, untura, slanina). Aduceti cel mult 200 mg / zi de colesterol prin alimentatie (ar fi bine sa nu aduceti deloc colesterol prin alimentatie !)

Aveti grija sa aveti zilnic un raport w w6 > 1, cu efecte remarcabile pentru sanatatea dvs.

Evitati alimentele care va provoaca balonari (testati-va toleranta individuala !), dar si pe cele care sunt surse / inductori de Histamina (principala substanta pro-alergica) : produsele lactate, muraturile, alimentele alterate, carnea de porc, cacaoa, arahidele, pestele decongelat, ton, sardina, ansoa

Evitati carnea rosie si neagra ; consumati eventual carne alba, dar si aceea intr-o cantitate cat mai mica !

La o cantitate data de alimente de origine animala, asigurati-va ca veti consuma cel putin o cantitate tripla de alimente de origine vegetala !

Evitati combinatia legume + fructe la aceeasi masa ! Produce fermentatie

Evitati orice asociere dintre urmatoarele : lactate +/- zahar +/- oua. Produc fermentatie

Evitati consunul lichidelor in timpul mesei ! Lichidele vor fi consumate cu minim 20'-30' inainte de masa si dupa minim 90'-120' dupa masa ; altfel dilueaza sucurile digestive si ajung sa fermenteze in stomac

Evitati prajelile, afumaturile, grasimile alimentare +/- hidrogenate (margarinele), alimentele la gratar. Sunt cancerigene, aterogene si / sau ingrasa !

In legatura cu obiceiurile alimentare as dori sa atrag atentia inca asupra unui aspect : ar fi excelent daca ne-am ghida preferintele culinare dupa un punct de vedere altruist si nu dupa unul egoist. Astfel, sa dorim dupa alimente care sa-i placa lui (organismului) si nu gusturilor mele. Doar asa voi fi sigur ca am o alimentatie sanatoasa. Gusturile noastre sunt pervertite si "ne place" sa consumam alimente care constituie deseori un dezastru pentru corp. Nu va bazati pe gusturi cand este sa fiti in fata unei mancari apetisante ! Ce poate fi mai bun (la gust), de pilda, decat un cotlet de porc la gratar cu o garnitura de cartofi prajiti ? Dar pentru organism reprezinta un dezastru ! Ce contine meniul amintit ? O bomba calorica, alaturi de uleiuri oxidate (cancerigene si aterogene) si benzpiren, mult colesterol si acela oxidat ! Este nevoie oare sa amintesc si de cantitatea uriasa de radicali liberi pro-oxidanti, din meniul de mai sus ? Ce parere credeti ca va avea organismul in fata acestei agresiuni ? Educati-va gusturile dupa un mod sanatos de viata, tineti-le in frau, nu va lasati condusi exclusiv dupa gusturi si pofte si veti avea numai de castigat !

De ce sa avem o alimentatie vegan si pentru ce este necesar sa consumam multe fructe ? Tocmai pentru motivul ca ea este bogata in substante anti-oxidante, sau care stimuleaza distrugatorii de radicali liberi ai corpului (superoxid-dismutaza, sistemul glutationului etc.), aparandu-ne de agresiunile din partea factorilor de mediu. Reciproc, o alimentatie preponderent A., nu va aduce in corp decat putine vitamine si minerale, iar prin digestie va elibera substante care vor consuma in buna masura anti-oxidantii corpului (carnea de exemplu, genereaza in intestin nitrozamine, care trebuie rapid inactivate de corp, datorita potentialului lor pro-cancerigen, iar proteina animala produce eliminarea de Calciu, Cupru si Zinc prin urina).

O cantitate mare de anti-oxidanti in sange, va creste si speranta de viata, persoana care-i poseda isi va pastra mult timp vigoarea si tineretea biologica si-si va imbunatati sanatatea. Anti-oxidanti redutabili sunt : vitaminele A, C si E, unele metale (Seleniu, Zinc, Cupru, Mangan) si bioflavonoidele, care abunda in alimentele V., dar prezinta carente semnificative in cele A.

In prezentarea acestui capitol, nu am dorit sa amplific nejustificat virtutile unei diete vegan, in detrimentul celorlalte principii ale sistemului NEW START. Se poate ajunge obez mancand necumpatat (alt principiu de sanatate deloc de neglijat !) numai nuci (650 kcal%), alune (705 kcal%), sau migdale (606 kcal%) si ducand o viata sedentara, prin lipsa sau insuficienta exercitiilor fizice. Este dovedit ca o persoana este mai sanatoasa, chiar daca consuma preponderent alimente A., daca aceasta practica un regim regulat de exercitii fizice, comparativ cu un vegetalian sedentar sau / si obez.

Pe parcursul cartii de fata recomand cu ardoare tuturor cititorilor regimul vegan. DAR, recomand ca inainte de a trece la dieta vegetaliana, achizitionarea unei carti de bucate in domeniu !

In concluzie, sistemul de sanatate NEW START include o alimentatie sanatoasa, recomandand in acest sens dieta vegan, dar nu exclude celelalte principii enumerate, ci acestea vor fi armonizate intre ele, ducand in cele din urma la o sanatate de fier. Este foarte importanta o alimentatie vegetaliana, dar este esential si vital intreg sistemul NEW START !



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1829
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved