Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


VERIFICAREA STARII DE SALUBRITATE A ALIMENTELOR

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micVERIFICAREA STARII DE SALUBRITATE A ALIMENTELORPRODUSE DE ORIGINE ANIMALA

Carnea proaspata este acoperita de o pelicula subtire, uscata, iar pe sectiune prezinta coloratie roz-rosie, lucioasa. Este usor umeda, nelipicioasa. Are o consistenta elastica, compacta si la presiune digitala nu pastreaza urme. Mirosul si gustul sunt placute. Grasimea are coloratia si gustul caracteristice speciei. Maduva umple in intregime canalul medular al oaselor, este elastica,.lucioasa pe sectiune, de coloratie si consistenta normale.

Carnea relativ proaspata este acoperita de o pelicula uscata, alteori, partial, de o mazga lipicioasa, in cantitate redusa. Cateodata, se observa chiar pete de mucegai. La suprafata si pe sectiune, culoarea este mata si maii inchisa, comparativ cu cea a carnii proaspete. Pe sectiune este umeda, dar nu lipicioasa. Consistenta este moale, pastreaza amprenta la presiune, dar pentru scurt timp. Sucul muscular este tulbure si in cantitate mai mare. Mirosul poate fi usor acru la suprafafa, dar nu si in profunzime. Grasimea este mata (nelucioasa), de consistent scazuta. Maduva se desprinde usor de marginea osului, este moale si mai inchisa la culoare; pe sectjune este mata, uneori cenusie.

Carnea alterata are suprafata de culoare cenusie sau verzuie, uscata sau umeda si lipicioasa, deseori acoperita cu pete de mucegai. La presiune digitals ramane o urma care persista multa vreme. Grasimea are un aspect mat, culoarea cenusie-murdara si consistenta scazuta. Mirosul si gustul sunt foarte neplacute.

Mezelurile proaspete (parizerul) are o suprafata curata, nelipicioasa. Pelicula de invelis este continua, nedeteriorata, fara pete de mucegai, iar consistenta elastica. Pe sectiune, aspectul este de masa compacta, perfect legata, uniforma, fara goluri de aer, aglomerari de apa sau grasime topita; culoarea este caracteristica. Mirosul si gustul sunt placute, caracteristice produsului, fara alte mirosuri straine (de mucegai, acru, ranced etc.).

Sunca fiarta presata trebuie sa aiba suprafata curata, fara pete sau alte semne de alterare. Pe sectiune, tesutul muscular are culoarea uniforma, de la roz deschis pana la roz. Grasimea trebuie sa fie alba sau cu o nuanta de roz, fara pete, neingalbenita. Consistenta este frageda, compacta, masa bine legata (nu se sfarama la taiere). Mirosul este specitic suncii fierte (fara gust sau miros strain ori de condimente).

Carnea congelata are la suprafata o coloratie normala, dar cu o nuanta mai inchisa decat cea proaspata. Pe sectiune, suprafata este umezita de un lichid de culoare rosie. Are o elasticitate redusa; depresiunea formata prin apasare digitala nu dispare. Mirosul este caracteristic speciei. Grasimea de la suprafata este mai roscata, jar cea din straturile profunde isi mentine culoarea normala. Maduva oaselor este relativ retrasa din canalul medular.

Pasarea taiata proaspat are creasta si barbitele de culoare roz-rosie, ciocul lucios, fara mazga. Mucoasa bucala este roz pal, usor umezita, intreaga si fara miros. Pleoapele acopera intreaga orbita, ochii sunt limpezi, fara scurgeri, neinfundati. Pielea este integra, de culoare alb-galbuie sau galben lucitoare, cu nuante roz, fara tumori sau inflamatii. Pasarile slabe au piele de culoare galben-cenusie, cu nuance roseate, fara pete violacee; suprafata este uscata.

Pasarea relativ proaspata are ciocul fara luciu, cu un discret miros de mucegai. Mucoasa bucala este roz-galbuie, cu un depozit vascos relativ redus, uneori mirosind usor a mucegai. Ochii sunt infundati in orbite si tulburi. Pielea este uscata sau aproape uscata, de culoare cenusie, uneori cu un discret miros de mucegai.

Pasarea alterata are ciocul galben, cu partea carnoasa moale, prezinta scurgeri de mucozitati vascoase din gura si miroase puternic a mucegai. Mucoasa bucala este cenusie. Ochii sunt micsorati si infundati in orbite, pielea este galbena, pe alocuri cu pete verzui.

Laptele proaspat are aspect de lichid omogen, lipsit de impuritati, de consistent fluida. Culoarea este alba, cu o nuanta galbuie, uniforma in toata masa sa (alba cu nuante albastrui, daca laptele este smantanit), mirosul este placut, caracteristic, iar gustul dulceag. Orice denaturare a gustului si mirosului arata ca laptele este alterat.

Laptele praf proaspat se prezinta ca o pulbere fina, omogena, uniforma in toata masa, uscata, de culoare alba, cu slabe nuante galbui, fara aglomerarii stabile de particule, fara impuritati. Mirosul este placut, caracteristic, iar gustul dulceag.

Laptele praf alterat se prezinta sub forma de aglomerari in bulgari, cu miros neplacut de branza sau de peste.

Branza de vaci proaspata are aspectul unei mase omogene, curate, fara scurgeri de zer. Consistenta este de pasta fina, nesfaramicioasa. Are culoare alba, pana la alb-galbui, uniforma in toata masa. Mirosul este placut, iar gustul usor acrisor, fara mirosuri straine (de ars, statut etc.).

Branza telemea proaspata, de vaca si de oaie, se prezinta sub forma de bucati intregi, fara coaja, cu suprafata curata. Pe sectiune este uniforma, curata, fara corpuri straine. Se admite prezenta unor rare gauri de fermentatie. Consistent este de masa fina, legata, care se rupe usor, fara a fi sfaramicioasa. Branza telemea de oaie este alba, cu luciu de portelan, uniforma in toata masa, iar cea de vaca este alb-galbuie.

Cascavalul proaspat are consistenta elastica, dura, culoarea galbena, miros caracteristic si gustul de branza grasa.

Cascavalul stricat are culoare inchisa, mirosul schimbat, gustul amar sau de mucegai, consistenta moditicata.

Smantana proaspata se prezinta ca un fluid vascos, fara aglomerari de grasime sau substante proteice, cu un luciu caracteristic. Culoarea este alba sau alb-galbuie. Mirosul si gustul aromat sunt specitice.

Untul proaspat are culoarea alb-galbuie, mai deschisa la cel fabricat in lunile de iarna si primavara si mai pronuntata la cel obtinut vara sau toamna. Pastrat la + 5C are o consistent solida si poate fi taiat cu cujitul. Gustul si mirosul sunt caracteristice.

Oul proaspat, dupa spargere, are albusul transparent, cu reflexe usor albastrui si o consistenta filanta. Galbenusul este galben-auriu, uniform in toata masa sa si isi mentine forma.

Oul alterat prezinta un galbenus ce nu isi mai mentine forma, ci se amesteca cu albusul apos. Pe fata interna a cojii se vad pete de diverse marimi si culori. Emana un miros respingator de hidrogen sulfurat.

PRODUSE DE ORIGINE VEGETALA

Cartoful, bine pastrat, are o coaja lucioasa, presarata din loc in loc cu ,,ochiuri'. Cand incolteste, in dreptul ochiurilor apar mici prelungiri de culoare alba.

Cartofii pastrati necorespunzator (la umezeala, caldura) au pe sectiune pete brun-negricioase; pot deveni fainosi, sfaramiciosi.

Faina de grau proaspata este alba, cu nuante galbui si miros specitic. Are gustul normal, usor dulceag.

Faina alterata este amara, acra, cu miros de mucegai. Uneori prezinta impuritati (nisip, pamant).

Painea de buna calitate are coaja galben-bruna, miezul elastic (cedeaza la apasare si revine la forma initiala), aroma si gustul caracteristice.

Painea invechita are coaja lipsita de luciul caracteristic si crapata, miezul uscat, sfaramicios. La apasare raman urme vizibile, care persista si dupa incetarea presiunii. Mirosul este moditicat, iar gustul acru.

CONSERVELE

Conservele de calitate buna au capacul cutiei nebombat, fara pete de rugina la exterior. Dupa deschidere, nu degaja nici un gaz, iar produsele alimentare cu toate proprietatile organoleptice (aspect, culoare, gust, miros) normale, caracteristice sortimentului respectiv. Nu se admite ca fata interna a cutiei sa prezinte pete de rugina sau pete negre.

Conservele alterate sau cele prost pastrate au pete de rugina la exterior, iar capacul cutiei este bombat; la deschidere degaja gaze urat mirositoare, prezentand semne de alterare. Pe fata interna a cutiei se observa deseori pete negre sau pete de rugina.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2338
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved