CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
TINERETUL, INCOTRO?
"Pedepseste cu asprime viciile,ca sa nu ai ce crime sa osandesti"(Pitagora)
E un fapt cunoscut de toti ca omenirea se afla intr-o epoca de rapida transformare, de progrese uluitoare. Evidente sunt intai progresele stiintei si tehnicii,care isi pun pecetea asupra tuturor sectoarelor vietii omenesti.
Vremea noastra e vremea tineretului. O lume veche se darama,o lume noua isi cauta formele de viata. Pulsul ei zvacneste in venele tineretului. Puls iutit de neliniste,intretaiat de nesigurante,biciuit de enigme. Nelinistea generatiei vechi se transforma in suspine dupa lumea care amurgeste ;zbuciumul generatiei noi este plin de nadejdi aruncate spre lumea care vine.
Copiii de azi,este clar,nu mai seamana cu copiii de acum 40-50 de ani. Daca ar fi sa cautam sa stabilim pe ce carari tainice a pornit prefacerea de sub ochii parintilor, suntem si ramanem totusi nesolidari cu copiii,ar fi sa ramanem intr-un domeniu nesigur,pe care insa Sfanta Scriptura il lumineaza deodata cu sentinta inatacabila:"Parintii au mancat agurida/Si s-au strepezit dintii copiilor."
Trebuie sa recunoastem ca marele pacat al generatiei parintilor nostri, adica acea credinta aproape exclusiva in cele ce se vad si se pot pipai, a trecut in sangele copiilor si s-a inrautatit. Cei varstnici erau ispititi de ideea ca lumea aceasta trebuie cultivata numai pentru ea. Copiii sunt furiosi, incredintati ca lumea aceasta trebuie cucerita cu orice pret si cu orice primejdie. Putem spune,pe scurt,ca toata rautatea si dezordinea date pe fata de actuala tanara generatie provin din jalnicul materialism contemporan.
Regimul politic al Romaniei actuale,ce se incearca sa fie unul democratic, nu are o grja deosebita pentu tineri. Se observa o indiferenta oficiala fata de tineri. In tarile civilizate,problema tineretului constituie o problema vitala;Romania e aproape pe ultimul loc la acest capitol. Nu e tineret sub soare mai abandonat ca tineretul nostru romanesc Cine se preocupa de pregatirea acestui tineret pentru o epoca ce se apropie cu pasi uriasi?Nu se pun,oare, pentru el aceleasi intrebari grele ca pentru tineretul de pretutindeni?Nu sta si el astazi in fata perspectivei tragice a somajului?Somajul reprezinta nu numai lipsa mijloacelor pentru un trai decent,ci si o ciza de identitate pentru cel ce continua sa se integreze in societate .De aici se ajunge la folosirea drogurilor,la coruptie si prostitutie. Nu e si el setos de o conceptie integrala de viata, in care sa-si salveze sufletul din ruinele ce se ingramadesc in jurul lui?
Aceasta "debusolare" a tineretului incepe de la o varsta frageda.
Presa, cinematograful, radioul si televiziunea, instrumentele cele mai de seama ale unei sanatoase indrumari, sunt astazi, in Romania, cele mai periculoase mijloace ale dezagregarii morale. Librariile si chioscurile gem de reviste pornografice, in care imaginea trupului gol se intrece cu textul celor mai abjecte apologii ale instinctelor inferioare. O literatura de prost gust da un prestigiu pseudo-stiintific tuturor acestor aberatii proferate in numele nudismului si al eliberarii de obsesii sexuale.
Istoricii spun ca in secolele al XV-lea si al XVI-lea tarile romane aduceau calai de peste granita. Exista pedeapsa cu moartea pentru fapte deosebit de grave, dar nimeni nu accepta sa le execute. Citind presa de acum,constatam ca am putea exporta calai in toata lumea.
Intr-un amplu studiu(I.Pitulescu -Delincventa juvenila) se arata ca, incepand cu 1990 delincventa juvenila se inscrie pe o linie ascendenta, fiind inregistrate cele mai inalte cote din ultimii 50 de ani. Din totalul de infractorilor minori inregistrati, 40% sunt elevi, iar principalele infractiuni, in ordinea frecventei, sunt:furt, talharie, tentativa de omor, omor si lovituri cauzatoare de moarte .Deseori, aceste acte antisociale sunt asociate.
La scoala,acesti elevi manifesta dezinteres fata de invatatura;au foarte multe absente; au un comportament agresiv fata de colegi; sunt ireverentiosi in relatiile cu profesorii; comit frecvente acte de nesupunere.
Principalele cauze,pe langa cele aratate mai sus(indiferenta statului fata de problemele tineretului,presa televiziunea care popularizeaza in exces pe infractori),care ii duc pe acesti elevi in starea de infractionalitate isi au originea in mediul familial .Multi provin din familii dezorganizate(parinti infractori,alcoolici,arestati).
De multe ori,aceste familii au ramas indiferente cand au fost sesizate de scoala cu privire la abaterile comise de copiii lor. Desi procentul este mic,infractori minori s-au semnalat si in familii echilibrate, uneori chiar in cele cu o pozitie sociala foarte buna .Majoritatea elevilor infractori au conditii materiale precare in familie. Unii sunt trimisi chiar de parinti sa cerseasca sau sa fure.
Uneori, elevii delincventi sunt dirijati de infractori adulti, unii dintre ei cu multi ani de detentie la activ. Acestia imping copiii sa comita infractiuni stiind ca nu pot fi condamnati.
Scoala nu intervine intotdeauna prompt cand anumiti elevi manifesta dereglari de comportament care il anticipeaza pe viitorul infractor.
Tendintele fenomenului nu sunt deloc linistitoare:
- scade varsta infractorilor;
- acestia se organizeaza in grupuri;
- a crescut numarul furturilor din avutul particular(spargeri auto,magazine, furtul din buzunare);
- cresc infractiunile cu violenta;
- au sporit ingeniozitatea si agresivitatea;
- s-a diversificat gama infractiunilor;
- tinerii delincventi se asociaza cu infractorii recidivisti;
- se comit violuri in discoteci;
- sunt amenintate cadrele didactice.
In aceste conditii s-au intensificat si masurile:
s-au infiintat noi institute de ocrotire a minorilor;
mass-media popularizeaza succesele Politiei;
tot mai multi politisti sunt invitati la orele de dirigentie;
s-au infiintat penitenciare pentu minori(in cele in care erau si adulti,ei de fapt se perfectionau);
au aparut centre de reeducare in fiecare judet.
In cadrul unei ore de dirigentie ,avand ca tema "Delincventa juvenila",elevii au avut pareri dintre cele mai interesante. Iata cateva opinii:"Eu cred ca este o alarma falsa. Avem mai multa libertate si ne simtim foarte bine. Sunt si delincventi, dar orice societate are asa ceva. Erau si inainte, dar nu era voie sa se vorbeasca despre ei."
"Pedepsele sunt prea usoare. Deci, el imi fura masina si mi-o distruge. Face cateva luni de inchisoare sau nici atat si gata, e liber, se apuca de alte rele .Nu e drept. Sa munceasca fortat in inchisoare pana cand plateste paguba. Numai asa poate sa-i vina mintea la cap. Altfel se crede erou."
"Delincventa incepe de la lucrurile marunte nepedepsite. Unii colegi nu pastreaza curatenia in scoala. In clase este permanent mizerie,sunt hartii pe jos. Altii distrug mobilierul, sparg table, geamuri. Apoi trec la spargeri de autoturisme, de locuinte."
"La noi drepturile copilului sunt doar pe hartie. Cati copii nu duc o viata de cosmar din cauza unor parinti iresponsabili? In Canada, daca parintele isi loveste copilul, poate sa faca inchisoare."
"Exista un dezinteres total. S-a luat hotararea ca minorii sa nu mai fie serviti in restaurante cu bauturi alcoolice si cu tigari. Barurile din preajma scolilor sunt pline cu elevi fugiti de la ore."
Aceasta criza de ordin moral a intregului corpus social reclama si obliga realizarea unei colaborari a instantelor mai mult sau mai putin specializate, in directia revitalizarii moral-spirituale a tineretului nostru. Iar intre aceste instante, religia ocupa un loc aparte.
Biserica iese cu demnitate pe arena socialului. Ea are de construit constiinte,suflete;se cuvine ca ea sa devina mai ofensiva, oferind alternative de viata ,implicandu-se in multiple intreprinderi sociale. Biserica nu poate sta pasiva in mijlocul acestor probleme.
Tinerii de azi au nevoie de modele. Modelul suprem este Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Poate nicicand in istorie n-a fost chemata Biserica la o actiune de o asemenea amploare si profunzime. E chemarea lui Hristos la o viata crestina,la verificarea ei in realitatea sociala.
Lactantiu zicea undeva ca "menirea virtutii este de a nu pacatui"."A nu pacatui"este unul din corolarele actiunii virtutii in raport cu imparatia negatiei,atat de folosita de cei tineri,propovaduita in cultura si filozofie,negatie condusa de Satan. Calea vietii trebuie cautata la fel ca drumul pe care-l cauta corabiile pe mare:acestea din urma ratacesc pe cai nesigure, daca nu vad o lumina cereasca dupa care sa se calauzeasca .Asadar, sa incercam toti sa le aratam copiilor o cale pe care sa gaseasca Lumina si vom avea un tineret,o societate mai sanatoasa.
Bibliografie:
1.Cucos Constantin,Educatia religioasa. Continut si forme de realizare, Ed. Didactica si Pedagogica,Bucuresti,1996.
2.Colectiv de autori,Biserica si problemele sociale,Bucuresti,1993.
3.Idem,Probleme actuale in Biserica si Stat,Bucuresti,1994.
4.Pr.prof.dr.Moldovan Ilie,Darul sfant al vietii si combaterea pacatelor impotriva acesteia,Bucuresti,1997.
5.Ghica Vasile,Ghid de consiliere si orientare scolara pentru orele de dirigentie.,Ed. Polirom ,Iasi,1998.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1107
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved