Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Factorii de personalitate si influenta lor asupra activitatii sportive

Sport+ Font mai mare | - Font mai micFactorii de personalitate si influenta lor asupra activitatii sportive

Obiective: La sfarsitul cursului, cursantii vor fi capabili sa:sa enumere caracteristicele de personalitate ale sportivului de inalta performanta

sa argumenteze necesitatea dezvoltari unor trasaturi de personalitate cum ar fi toleranta la stres

sa demonstreze cum influenteaza personalitatea alegerea unui anumit sport

Personalitatea ca sistem cuprinde laturile dinamico-energetica (temperamentul), latura relational-valorica (caracterul), latura instrumental-valorica (aptitudinile) si este elementul stabil al conduitei unei persoane dar si elementul original , unic al acesteia.

Psihologul sportiv G. Rioux (1980) arata ca sportivul care aspira la inalta performanta trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

o personalitate echilibrata, dornica de autoperfectionare

un potential energetic ridicat care impinge individual spre afirmarea de sine

o exceptionala rezistenta la frustrare

o mare stabilitate emotionala cu posibilitatea de a realiza modulari si adaptari suple si adecvate la situatiile schimbatoare

desi datele experimentale cu privire la personalitatea sportivului sunt in mare parte contredictorii,Irina Holdevici (1993,p.31) incearca o prezentare a caracteristiclor personalitatii sportivilor:

a.       diferitele sctivitati sportive solicita seturi variate de trasaturi de personalitate; au fost identificate si unele diferente in ceea ce priveste structura personalitatii si intre sporturile individuale si cele collective

b.      trasaturile personalitatii isi spun cuvantul in mare masura in decizia de a practica sportul, in atingerea unei ramuri de sport sau alteia,in continuarea ei.

c.       La randul lor, caracteristcile personalitatii sunt influentate de practicarea sportului.

d.      Studiile de psihologie sportiva au pus in evidentasi unele diferente intre sportivii care obtin succese inseminate si cei mai putin insemnati in lumea sportului

e.       Desi nu se poate vorbi de un model propriu-zis al campionului, majoritatea specialistilor sunt de accord ca unele traasaturi apar mai frecvent la sportive decat la nesportivi.

Aceste trasaturi sunt:

            introversie-extroversie

Introversia si extroversia pot conditiona alegerea unei ramuri de sport (individual sau colectiv) si pot ocaziona conflicte intre sportive si antrenori atunci cand acestia sunt siferiti sub acest aspect.

De regula, majoritatea sportivilor de inalta performanta sunt extrovertiti, cu exceptia tenismenilor si automobilistilor (dupa Ogilivie).

Sperling (1942) si Ikeganu (1968) au dovedid experimental ca spotivii sunt mai extrovertiti decat populatiile nesportive. Cu toate acestea, in 1966, Warberton si Kane au evidentiat si unele tendinte spre introversie la unii sportive de talie mondiala. Ei au emis ipoteza conform careia factorii stresanti care actioneaza asupra acestor sportive in marile competitii ar fi atat de puternici,incat un anumit grad de introversie permite sportivului sa-si mentina autocontrolul si sa suporte mai usor stresul respective.            Toleranta la stres

Toleranta la stres reprezinta capacitatea organismului de a se impotrivi, de a rezista factorilor stresanti. Acesta poate fi o particularitate a personalitati, dar si un aspect ce poate fi educat. Stresul poate antrena diverse stari si procese psihice in functie de intensitatea sa (usor, moderat, puternic). Si de asemenea, in fucntie de efctele sale , vorbim de un stres pozitiv (eustres) sau negativ (distres).

Rodionov si Lavrov (1983) au studiat unele aspecte ale tolerantei la stres la boxeri, corelate cu casiva factori de adaptare psihica a sportivilor la efort. Ei au constatat ca ridicarea nivelului de antrenament si adaptarea la exigentele crescute ale acestuia nu reduc stresul,ci, dimpotriva,il intensifica. In acelasi timp,insa creste toleranta la stres, sportivul invatand sa-si mentina parametrii de eficienta ai activitatii. Mai mult, sportivii isi apreciaza starea ca foarte buna, stresul ramanand cumva neobservat.

            Reactivitatea si stabilitatea emotionala

Cratty arata ca interelatiile dintreadaptarea emotionala si rezultatul sportiv sunt mult mai complexe decat par la prima vedere, dar studiile efectuate (Sperling, Cratty) au demonstrat ca sportivii dau dovada de o mai buna stabilitate emotionala si adaptare afectiva. Dar exista diferente si intre sportivi. Astfel, Shisher a aratat ca innotatori sunt mai labili din punct devedere emotional decat sportivii din unele ramuri de sport care presupun un contact corporal direct cu adversarul.

            Forta caracterului

Acesta traasatura (forta sau taria caracterului) este cel mai frecvent mentionata atunci cand se vorbeste despre sportivi de performanta.

Cattell considera ca indivizii cu caracter tare sunt maturi dinpunct de vedere emotional, independeti in gandire si actiuni, fermi si critici in aprecierea propriei persoane si a mediului incomjurator, capabilisa-si controleze emotiile si sentimentele.

            Increderea in sine

Se considera firesc ca sportivii sa aiba mai multa incredere in sine decit nesportivii. Statutul social ridicat de care se bucura ii va face mai degajati si mai siguri de sine in diverse situatii sociale.

Rezumat :

Personalitatea ca sistem ce cuprinde temperamentul, aptitudinile si caracterul influenteaza atat alegerea unui anumit sport dar si sufera modificari din partea respectivei activitati sportive.

Majoritatea psihologilor sportivi au evidentiat faptul ca anumite trasaturi cum ar fi extroversiunea, stabilitatea emotionala, forta caracterului, toleranta la stres sunt mai mari la sportivi comparativ cu nesportivi.

Teme de evaluare:

Aratati ce factori de personalitate sunt implicati in activitatea dvs. Sportiva si cum ar putea fi educati.

Elaborati o descriere din punct de vedere al propriilor trasaturi de personalitate. Aratati care s-au format sub influenta activitatii sportive pe care o practicati.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3069
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved