CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Strunguri verticale
Aceste strunguri se utilizeaza la prelucarea prin strujire a pieselor de dimensiuni mari, cu diamentrul mai mare decat lungimea.
Axa platoului strungului vertical are o pozitie, acest fapt imbunatatind conditiile de lucru fata de strungurile normale, deci prezentand avantajele:
Arborele principal este supus la compresiune ( mult mai avantajos) fata de cel al strungului frontal, supus la incovoiere;
Se pot utiliza platouri mult mai mari;
Se pot masura mult mai usor suprafetele prelucrate deoarece ele se afla in plan orizontal;
Productivitatea mai mare datorita echiparii utilajului cu doua pina la patru carucioare.
Operatiile ce se pot executa pe strungurile carusel sunt: strujire exterioara sau interioara (pe suprafete cilindrice sau conica, profilate sau plane), burghieri, adinciri, alezari, filetari etc.
Strungurile verticale se pot clasifica:
o Dupa constructie: - strunguri cu un montant (pentru prelucarea pieselor cu diametrul pana la 1800 mm); strunguri cu doi montanti (pentru diametre peste 1800 mm); strunguri cu traversa mobila (pentru prelucrarea pieselor cu inaltime peste 700 mm); strunguri cu traversa fixa (pentru piese cu o inaltime mai mica de 700 mm).
o Dupa destinatie: - strunguri universale; strunguri speciale.
o Dupa gradul de automatizare: - strunguri mecanice (toate comenzile se executa manual) si semiautomate (multe faze ale procesului tehnologic se executa automat; aceste strunguri sunt prevazute cu dispozitive de copiat sau de lucru dupa program).
Partile componente principale ale strungului vertical cu un montant precum si miscarile necesare prelucrarii rezulta din figura 3.
Figura 3 Principalele parti componente
ale strungului vertical cu un montant
Se disting batiul 1, platoul 2 prevazut cu canale radiale 3 pentru fixarea suruburilor de prindere a semifabricatului si pentru ghidarea celor trei sau patru bacuri de strangere. Montantul 4 poate fi dintr-o bucata cu batiul sau separat si fixat cu suruburi pe acesta. Pe ghidajele montantului 4 culiseaza, pe vericala, caruciorul lateral 5 si traversa mobila 6. pe ghidajele orizontale ale traversei se deplaseaza carucirul 7 cu placa rotitoare 8, pe ale carei ghidaje verticale culiseaza sania 9. la partea de joa a saniei este montat capul revolverului 10 prevazut cu cinci pozitii. Prin rotirea saniei, cu ajutorul placii rotitoare, se pot prelucra suprafete conice. Unele strunguri carusel au montate pe traversa mobila doua carucioare, avand deci productivitate mai mare.
Miscarile efectuate de subansablurile mobile sunt miscarea principala de aschiere I executata de platoul strungului impreuna cu semifabricatul; miscarea de avans vertical II executata de caruciorul lateral impreuna cu scula; miscarea de avans orizontal III a saniei de pe caruciorul lateral; avansul orizontal IV executat de caruciorul vertical; avansul vertical V executat de caruciorul vertical impreuna cu sania; miscarea VI de potrivire se realizeaza prin deplasarea traversei mobile pe ghidajel montantului; moscarea VII ce inclina cutitul impreuna cu sania de pe caruciorul vertical.
Schema cinematica de principiu a strungului vertical cu un montant este redata in figura 4.
Figura 4. Schema cinematica de principiu
a unui strung carusel cu un montant
Miscarea principala I se realizeaza prin lantul cinematic 1-2-AB-CV-3-4 avand ca elemente extreme motorul electric M1 si arborele principal (pe care este montat platoul). Turatia se regleaza cu ajutorul cutiei de viteze CV si al rotilor de schimb AB. Miscarea de avans vertical II se obtine prin lantul cinematic 3-5-CA1-6-7-8, elementele extreme fiind arborele rotii de antrenare al platiului si agregajului pinion+cremaliera Cr1 - Z1. miscarea de avans orizontal III are acelasi lant cinematic pana la elementul 7 la care se adauga elementele 9 si cel final Cr2 - Z2. miscarile de avans orizontal IV si vertical V se transmit prin elementele 3-10-CA2-11-12, de unde se separa spre elementele 13 cu surubul conducator orizontal si piulita S01-P1, obtinandu-se avansul orizontal IV si elementul 14-Cr3-Z5, realizand avansul vertical V. Deplasarea de reglare VI pe directia verticala se realizeaza prin lantul cinematic 15-16, avand ca elemente motorului electric M2 si mecanismul surub vertical Sv-P2. deplasarile rapide pe directie orizontala si verticala se efectueata prin elementele 15-16 pentru caruciorul lateral si prin 15-11 pentru caruciorul vertical. Aceste elemente, cand functioneaza, scot din circuit mecanismele pentru avansuri de lucru.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 4654
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved