Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CULTURA CARTOFULUI

Agricultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



CULTURA CARTOFULUI

Cartoful este folosit ca aliment proaspat, dar si pentru prelucrare industriala obtinand amidon, spirt, glucoza, dextroza, ce sunt folosite in industria alimentara, textila, extractiva, chimica, farmaceutica, cosmetica. De asemeni cartoful este un furaj pretios pentru animale.



Plantarea de cartof

Se inmulteste pe cale vagatativa. Productia se formeaza subteran, in bilon, de unde necesitatea unui vo9lum mare de aer, un regim termic, hidric, echilibrat.

Partea supraterestra a plantei sunt tulpinile principale si suprafata foliara.

Tulpinile principale se formeaza din colti care pornesc dupa plantare din tuberculul mama. Pe tulpinile principale in zona subterana acoperita de bilon se formeaza radacinile, stolonii si tuberculi, iar pe portiunea de deasupra frunzele. De numarul si calitatea tulpinilor principale, de stoloni ca numar si tuberculi depinde productia finala.

Lungimea si vigoarea tulpinilor depinde de calitatea semintei, de fertilitate, de desime. Numarul tulpinilor la m cuib variaza de la 1 la 8 in functie de marimea semintei, soi, conditii de pastrare, conditii de cultura.

Partea subterana a plantei este reprezentata de : stoloni, tuberculi, radacini.

Stoloni sunt niste ramificatii ingrosate, suculente si carnoase, formate de la noduri. La varful stolonului se formeaza dupa 10-20 de zile de la rasarirea plantelor. Din totalul stolonilor numai 20-25% leaga tuberculi. Seceta, temperaturile ridicate, lipsa aerului din bilon, in perioada de formare si crestere a stolonilor si initierea tuberculilor cauzeaza avortarea tuberculilor, uscarea stolonilor.

Tuberculul este o tulpina ingrosata care se formeaza din varful stolonului si in care planta depoziteaza substantele de rezerva in surplus in urma procesului de fotosinteza. Daca procesul este deficitar tuberculin nu cresc. Formareatubercului incepe dupa cca

4 saptamani de la rasarirea plantei. Cresterea intensa a lor incepe dupa ce dresterea partii aeriene s-a incheiat si dureaza cca 3-4 saptamani dupa inflorirea maxima, in total 70-90 de zile. Aceasta perioada este cea mai critica, apa fiind cea mai ceruta. Formarea tuberculilor are loc in general in conditii de zi scurta si incepe la 10-15 C optimul fiind 15-18 C si se inhiba la > C.

Tuberculi dupa maturizare intra in repaus germinal (cand nu incoltesc), care dureaza cca 30-100 zile in functie de soi, conditii de cultura si de pastrare.

Stresul de apa si de temperatura, cat si vatamarile mecanice si bolile, reduc durata perioadei de repaus germinal. Soiurile timpurii au o perioada de repaus germinal mult mai scurta decat cele tarzii.

Sistemul radicular este fibros, puternic ramificat, dar superficial si slab dezvoltat. Radacinile se formeaza din nodurile tulpinare subterane. Radacinile incep sa creasca de la 6-7 C. Dezvoltarea radacinilor dureaza numai pana la inceputul infloritului.

SOIURI

Grupa 01 - soiuri timpurii : Ostera, Gloria,Fresco, Concorde, Barse, Bran, Cibin.

Grupa 02 - soiuri semitimpurii : Semenic, Adreta, Sucevita, Concord, Barsa, Cibin, Rene, Ronano, Rubina.

Grupa 03 - soiuri semitarzii : Desiree, Super, Muresan, Corona, Sante, Rustic, Teo.

Grupa 04 soiuri tarzii : Eba, Mirela, Procura, Titus.

1.2. Producerea si reanoirea cartofului pentru samanta

Cartoful degenereaza din cuza unor boli, virotice, a conditiilor climatice, a altor stesuri.

Sistem propus

Micropropagare cu material obtinut de ICPC

Fo Minituberculi din microplante in sere (prebaza)

F1 prebaza

F2 prebaza

F3 prebaza

F4 samanta artificiala

La 1-3 ani samanta trebuie reanoita.

Cultura cartofului pentru consum

Este foarte importanta pentru gospodariile populetiei cultura cartofului timpuriu care din puct de vedere alimentar asigura organismului mari cantitati de amidon necesar refacerii energiei omului. Apoi se foloseste rational ternul, dupa se poate planta varza de toamna, castraveti, fasole pentru pastai.

Cartoful pentru consum timpuriu se poate intercala cu alte culturi. X. terenurile care sunt potrivite pentru cultura pepenilor sunt bune si pentru cartoful timpuriu.

Printre randurile de pepeni se poate planta cartof, castraveti, porumb.

Pentru productii mari :

folosirea numai a soiurilor timpurii;

incoltirea inainte de plantare;

plantareacat mai timpuriu, imediat ce terenul s-a zvantat;

desimea 60.000-100.000 cuiburi/ha;

adancimea 6-8 cm;

se planteazaun singur tubercul la cuib;

Fortarea tubercului inainte de plantare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1459
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved