Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PIATA EUROPEANA A ASIGURARILOR

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micPIATA EUROPEANA A ASIGURARILOR


1. PREZENTARE GENERALA

Daca ne raportam la nivel international piata asigurarilor se caracterizeaza printr-un grad ridicat de eterogenitate ca urmare a diversitatii evenimentelor cauzatoare de pagube si a activitatilor pe care le poate afecta. Ca urmare a acestui fapt, practic, nu se poate delimita o singura piata a asigurarilor si reasigurarilor, fiecare dintre ele fiind caracterizate prin preponderenta anumitor categorii de asigurari, existenta anumitor societati de asigurari si reasigurari, norme si reglementari specifice, acoperiri mai mari sau excluderi mai extinse.La nivel european se poate preciza ca lumea asigurarilor a cunoscut o evolutie de ansamblu, cu anumite caracteristici comune, dar si cu apreciabile diferentieri de la o tara la alta.
Trebuie precizat in primul rand ca Europa este locul de aparitie a asigurarilor moderne si ramane o piata esentiala la nivel mondial, cu o crestere rapida mai ales in ramurile asigurarilor de viata si de economisire, dar ocupand locul doi dupa Statele Unite.

Asistam, in prezent, la un proces de maturizare a pietei unice europene a asigurarilor, cu realizari, dar si cu dificultatile sale, inca nedepasite.

Dezvoltarea unei piete europene unice a asigurarilor a fost un proces gradual ce a durat mai multi ani. Directivele Uniunii Europene referitoare la asigurari reprezinta principiile general acceptate la nivelul Comunitatii Europene cu scopul de a uniformiza normele de asigurari si de a facilita comertul international, referindu-se in primul rand la activitatea de asigurare , dar si la cea de reasiguare.

In prezent nu exista cu adevarat o piata paneuropeana omogena a asigurarilor, desi Franta, Germania si Anglia continua sa detina acest sector atat din punct de vedere al numarului de companii de asigurare, cat si al veniturilor obtinute din prime de asigurare. Nu se poate vorbi de o uniformizare a cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene, deoarece tarile membre, cat si cele care adera isi mentin unele legi cu caracter national, care depind de cultura si de pietele financiare ale tarii respective.

Piata paneuropeana respecta principiile de baza ale Tratatului de le Roma, si anume libera ciculatie a oamenilor, bunurilor, a seviciilor si a capitalului intre statele membre.
Pentru constituirea unei piete unice a asigurarilor, in Uniunea Europeana, o serie de directive au fost promulgate in decursul a 35 de ani, cumuland cu introducerea pasaportului unic european in sectorul de asigurari. Aplicarea acestor masuri s-a extins prin acordul incheiat cu tarile ce formeaza Zona Economica Europeana, si asupra Islandei, Liechtenstein-ului si Norvegiei, deoarece normele stipulate in acord includ toate directivele pe care se bazeaza piata europeana a asigurarilor.
Deoarece Elvetia s-a retras din acordul cu Zona Economica Europeana, ea a semnat un acord cu Uniunea Europeana pe 1 ianuarie1994 in ceea ce priveste asigurarea de proprietate. Acest acord le garanteaza companiilor de asigurari non-viata din U.E. si Elvetia dreptul reciproc de a-si crea reciproc filiale sau agentii una pe teritoriul celeilalte in conditii identice acelora care, inainte de 1 iulie 1994, au fost aplicate intre tarile membre ale U.E. in concordanta cu Prima Directiva Europeana referitoare la asigurarile non-viata.

In ceea ce priveste teritoriile Europei mai mici, Gibraltar face parte din Uniunea Europeana in virtutea Tratatului de la Roma, deci directivele in domeniul asigurarilor se vor aplica pe teritoriul sau. Insula Man, Guersney si Jersey nu fac parte din piata unica europeana a asigurarilor. Directivele referitoare la asigurari nu se aplica, iar companiile de asigurari care doresc sa opereze in aceaste zone vor necesita obtinerea unei autorizatii de la institutiile locale corespunzatoare.
Constructia pietei unice a asigurarilor a fost realizata in trei etape, de la inceputul anilor 1970. Primul set de directive avea in vedere dreptul de stabilire in asigurarile non-viata (1973) si de viata (1979). Cea de-a doua generatie de directive a avut in vedere relizarea conditiilor pentru libertatea prestarilor de servicii in asigurarile non-viata (1988) si in cele de viata (1990). Ultimul set de directive s-a referit, in esenta, la instituirea unui sistem de licenta unica, pin care societatile de asigurare admise de un stat membru, sunt autorizate sa opereze atat prin stabilire (agentii si sucursale) cat si prin libera prestare de servicii (activitati ocazionale sau temporare) in intregul spatiu comunitar. Ele au fost apobate in 1992 pentru ambele categorii de asigurari si au intrat in vigoare in 1994. Prin aceasta s-a creat asigurarilor un cadru de actiune european, directivele privitoare la asigurari constituind un exemplu de integrare unic. Nicaieri in lume, nici chiar intr-un stat federal, ca Statele Unite, nu exista libertatea formulata de stabilire si de prestari de servicii ori un sistem de licenta unic, comparabile cu cele realizate la scara europeana.

A fost infiintat in 1953 si are in prezent 29 de membri, cu sediul la Paris. Scopul infiintarii acestei institutii este de a reprezenta asiguratorii Europei, si de a promova interesele acestora, prin oferirea unor opinii calificate organizatiilor europene sau internationale, publice sau private in domeniul asigurarilor sau reasigurarilor, de a facilita schimbul de informatii si experienta intre piete, prin elaborarea de studii in interesul societatilor de asigurari europene sau pentru a raspunde nevoilor lor.

CEA publica periodic diverse studii si statistici ce au ca scop informarea in acest domeniu in contextul pietii unice europene, in paralel cu fenomenul de globalizare tot mai puternic si mai vizibil in ultimii ani. Astfel se observa anumite schimbari in mai multe directii:
- intre asiguratori, reasiguratori si asigurati: marile societati multinationale au tendinta de a-si ridica pragul autoasigurarii si de a transfera riscurile sau o parte a acestora direct reasiguratorilor; alegerea se face tot mai mult pe principiul managementului financiar global.
- intre sectorul de stat si cel privat, dat fiind reducerea ponderii acestuia in domeniul asigurarilor, se deschid noi perspective pentru sectorul privat;
- intre asiguratori si bancheri: asa numita "bancassurance" care capata o extindere tot mai mare, astfel incat nu peste mult timp vom vedea ca, fara a folosi banca ca si canal de distributie a produselor de asigurari, nici una din cele 2 tipuri de institutii nu va mai putea supravietui;

Evident, de maxima importanta in actualul si, sigur, in viitorul deceniu, globalizarea serviciilor financiare va continua sa marcheze intreaga evolutie a domeniului asigurarilor si reasigurarilor.

In Europa, piata unica a asigurarilor acopera 27 tari ce formeaza Zona Economica Europeana (European Economic Area). O data cu cresterea economica , asigurarile au continuat sa se dezvolte in 1997 cu diferente intre asigurarile de viata , acestea crescand cu 14,1% si cele non-viata care inregistreaza o crestere mai lenta cu 8,8% fata de anul 1996. Piata asigurarilor din Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 8,8% in 1997 fata de 1996, volumul total al primelor de asigurare reprezentand 543,7 mld. ECU mai mult decat cresterea PIB (2,7% in 1997 fata de 1996).
in 1998, CEA a afirmat ca cele mai mari 3 piete de asigurari din Europa (Franta, Germania, Marea Britanie) au reprezentat 67,1% din totalul asigurarilor de viata si 64,9 din totalul asigurarilor de non-viata. Alte sapte piete reprezinta in total 87% din fiecare doua categorii de asigurari (Italia, Olanda, Elvetia, Spania, Franta, Germania, Marea Britanie). Chiar daca s-a observat mai mult o crestere a asigurarilor de viata, s-a manifestat un interes si pentru alte categorii de asigurari, avandu-se in vedere daunele de catastrofe (riscuri industriale, raspundere si paguba materiala, credit).
Asigurarile reprezinta un sector cheie al economiei europene, a carui influenta se simte atat in protectia in fata riscurilor in domeniul economic si social al tarilor membre, in rolul de stimulator al ideei de economisire pe termen mediu si lung, cat si ca furnizor de fonduri pentru pietele financiare. De altfel, un alt rol indeplinit de asigurare este cel pentru dezvoltarea tehnicilor de management al activelor si de management al riscurilor.

Un exemplu este cel ca societatile de asigurari din Uniunea Europeana administrau active in valoare de aproximativ 2,381 mld. ECU in 1996 si aproximativ 2,660 mld. ECU in 1997 reprezentand peste 37% din PIB european. Dintre acestea peste 995 mld. erau obligatiuni (publice sau private) cu diferenta de la o piata la alta, 641 mld. ECU erau actiuni si 466 mld. ECU erau imprumuturi.

Pentru a caracteriza importanta asigurarilor in economie si a analiza rolul acestora se utilizeaza cativa indicatori aflati in stransa interdependenta:

- Volumul total al primelor de asigurare (mld. ECU)

- Prime de asigurare/ PIB (%)

- Investitii / PIB (%)

- Prime de asigurari / locuitor (ECU)

- Numarul companiilor de asigurari

- Numarul de angajati ai societatilor de asigurari- tarile Uniunii Europene (27)

Volumul total al primelor de asigurari incasate este egal cu dimensiunea pietei asigurarilor in mod absolut. Asigurarile de viata cresc intr-o proportie mai mare de 13% fata de asigurarile non-viata (care au crescut cu 2%).

Sub acest aspect avem trei grupe de tari:

- Prima grupa: Franta, Germania si Marea Britanie detin impreuna 63 % din totalul primelor incasate si 70 % din Uniunea Europeana.

- A doua grupa: Italia, Elvetia si Spania - detin 20,5% din volumul de prime incasate de tarile membre CEA in 1998, fiecare avand ponderi intre 6,6% si 3,9%.

- A treia grupa: Celelalte tari UE detin un total de 4 % din volumul primelor incasate.

Penetrarea asigurarilor este egala cu prima de asigurare/PIB si reflecta importanta asigurarilor in activitatea economica a unei tari sau zone geografice.

In anul 2007, piata europeana se imparte in trei grupe:
Prima grupa: Luxemburg - cu 32,4% (datorita dezvoltarii si importantei sectorului tertial in economie plus sectorul serviciilor financiare).

A doua grupa: Marea Britanie - 11,7%; Elvetia - 11,9%, Franta - 9,9%, Olanda - 9%, Irlanda - 8,6%, Finlanda - 7,7%, Belgia - 6,1%, Germania - 6,4% si Danemarca - 6,3%.

A treia grupa: Suedia - 5,7%, Austria, Portugalia si Spania - 5,4%. in aceasta grupa sunt cuprinse tarile cu ponderi cuprinse intre 5 si 6 %.

Investitiile societatilor de asigurari / PIB - reflecta importanta asigurarilor in economie si arata impactul asigurarilor asupra economiei prin investitii pe termen mediu si lung, efectuate de societatile de asigurari.

In 2007 volumul global al activelor investite si administrate a crescut ajungand la 40,5% din PIB global in cele 25 de tari membre CEA.

In 2007, 10 tari aveau activitate de asigurari de peste 50% dintre care Luxemburg si Finlanda cu peste 75%, Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Franta, Irlanda si Danemarca intre 60% si 75%, Olanda si Cipru intre 50% si 60%.

Industria europeana a asigurarilor a inregistrat rezultate foarte bune in 2007 si este de asteptat ca aceasta tendinta sa se mentina si in 2008, cu toate ca preturile de pe piata asigurarilor si reasigurarilor ar putea sa mai creasca, relevau datele unui raport Standard & Poor's, citat de NewsIn.
'Ratingurile companiilor de pe piata europeana a asigurarilor sustin aceste previziuni optimiste, in conditiile in care 79% dintre companiile monitorizate au primit rating stabil, 16%, si doar 5% au fost notate cu rating negativ. Aceste ratinguri s-ar putea chiar ameliora, in conditiile in care companiile din industria asigurarilor vor demonstra ca profitabilitatea afacerilor din 2007 este sustenabila pe termen lung', a declarat analistul Standard & Poor's Simon Marshall, citat in raportul agentiei. Potrivit lui Marshall, factorii care ar putea deteriora ratingul companiilor europene de asigurari ar fi proasta administrare si integrare a achizitiilor de companii, precum si volatilitatea de pe pietele de capital.

Asigurarile din tarile Uniunii Europene se diferentiaza de la o tara la alta in functie de anumite variabile, precum: procentajul persoanelor ce poseda autoturisme si locuinte, sistemul de pensii si asigurarile de sanatate. in unele tari, asigurarile de viata au un procentaj mai mare decat asigurarile non-viata.

Dupa informatiile oferite de reportul din mai 2007 de pe piata asigurarilor europene se observa ca piata Europei de Vest este ajunsa la maturitate, iar piata Europei de Est este intr-o continua crestere, de unde si noii actori intrati pe piata. in anul 2007, piata de asigurari europeana a inregistrat o crestere de 4,5%, ceea ce insumeaza 978 de miliarde euro.

Chiar daca piata asigurarilor din Europa inregistreaza rezultate pozitive si este in continua crestere, este in spatele pietei din Statele Unite unde contributia la nivelul PIB depaseste 10% din PIB.

Conform statisticilor realizate de EUROSTAT, rata de angajare s-a majorat intre 2000 si 2007 cu 0,5%, dar mai important, numarul persoanelor angajate in asigurari cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 de ani a crescut in acest interval cu 27%. Perspectivele sunt, insa excelente. in anul 2004, Europa a reusit sa detroneze America de Nord, luand pentru prima data in istorie locul acesteia drept cea mai mare piata de asigurari din lume. Cu 36,9% din intreaga activitate de asigurari desfasurata la nivel mondial, Europa (aici fiind incluse atat Europa de Vest, cat si cea de Est) a devansat cu 0,9% America de Nord in clasamentul celor mai mari piete de asigurari, la nivel mondial.
Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii sunt cei mai mari jucatori ai pietei de asigurari din lume, in 2004, Uniunea Europeana detinand 34,4% din totalul primelor subscrise la nivel mondial, iar Statele Unite ale Americii, 33,8% din totalul subscrierilor. in perioada analizata, la nivelul tarilor Uniunii Europene s-a inregistrat un volum total de prime subscrise de peste 896,7 miliarde euro, sectorul asigurarilor de viata generand prime in valoare de peste 529,3 miliarde euro, iar cel al asigurarilor non-viata de 367.6 miliarde euro.2 PRINCIPALA PIETA DIN EUROPA - PIATA LLOYD'S

Piata Lloyd's s-a maturizat timp de peste 300 de ani ca bursa, ca o piata a asigurarilor. Astfel, reprezinta o corporatie, dar si o piata de asigurari (nu companie de asigurare) cuprinzand o comunitate de subscriptori, fiecare acceptand cereri de asigurare dupa propriile criterii de subscriere. in cadrul institutiei Lloyd's mutualitatea asiguratorilor este cea care asigura derularea operatiunilor, invers ca in cazul societatilor traditionale de asigurare.

Putem vorbi de Lloyd's inca din anul 1688, ca dimensiune internationala. Denumirea provine de la numele proprietarului unei cafenele de la periferia de est a orasului Londra, si anume Edward Lloyds. in aceasta perioada, la cafeneaua de pe Tower Street se negociau afaceri si se subscriau de catre negustorii englezi asigurari maritime. Acest loc a devenit faimos datorita informatiilor corecte si eliminarea nerealitatilor, cu privire la viteza vantului pe mare, furtuni, naufragii, preturi ale transportului pe mare, marfuri disponibile pentru transport, cafeneaua devenind un centru de referinta si o piata a asigurarilor maritime.

Dandu-si seama de importanta locului, dupa mutarea in Lombard Street, Nr 16, Edward Lloyds a creat un loc special pentru discutii, a amenajat o tribuna unde se faceau diverse anunturi ce ii priveau pe comercianti si a unei table unde se scriau informatii utile despre nave, marfuri si altele.
in anul 1871, membrii comunitatii de subscriptori Lloyd's au fost uniti prin ''Act of Parliament'' intr-o corporatie cunoscuta sub numele de Lloyd's, avand ca rol principal conducerea afacerilor pe piata Lloyd's, protectia intereselor membrilor Lloyd's, colectarea, publicarea si difuzarea informatiilor, insa aceasta nu preia raspunderea pentru riscurile asigurate de catre membrii sai.
in prezent, piata Lloyd's isi are sediul in cladirea Lloyd's din Lime Street, City of London. Daca initial aceasta piata a fost destinata asigurarilor maritime, spre sfarsitul secolului al-XIX-lea a inceput si subscrierea asigurarilor ne-maritime.

Piata Lloyd's are un sistem de conducere organizat pe trei trepte:
1. Consiliul Lloyd's (Lloyd's Council) este un organism statutar ce include membrii alesi dintre membrii activi si cei externi si persoane fizice numite de Lloyd's si aprobate de Guvernatorul Bancii Angliei.
Din 1 ianuarie 1993 Consiliul a actionat intr-o structura tripartiala, in urma infiintarii Lloyd's Regulatory Board si Lloyd's Market Board.

2. Comitetul de piata (Market Board) se ocupa de elaborarea strategiilor si de dezvoltarea afacerilor pe piata Lloyd's, elaborand standarde comune si supraveghind ca plasarea riscurilor sa se desfasoare eficient.

3. Comitetul pentru Reglementari ( Regulatory Board) are ca sarcina dezvoltarea regulilor si procedurilor pietei, precum si supravegherea acesteia.

Principalele tipuri de asigurari ce se tranzactioneaza pe piata Lloyd's se grupeaza in patru sub-piete: asigurari maritime, asigurari non-maritime, asigurari de aviatie si asigurari auto.

Asigurari maritime sunt cele mai vechi la Lloyd's, datand de mai mult de 300 ani, de pe timpul cafenelei .Lloyd's este considerata cea mai importanta piata de asigurari maritime, asigurand orice este legat cu activitatea maritima: platforme petroliere, cargouri, tancuri petroliere, ambarcatiuni, yachturi,cercetari stiintifice maritime. Circa 20,5% din totalul primelor de pe piata Lloyd's provin din acest segment. Aici se plaseaza peste 13% din asigurarile maritime pe plan international.
Piata Londrei este cea mai veche si mai mare piata internationala de asigurari si reasigurari. Aici se tranzactioneaza asigurari din toata lumea, aproape trei sferturi din numarul companiilor de asigurari si reasigurari care activeaza fiind companii straini, printre cele mai mari din lume. Aceasta piata cuprinde :

- subsciptorii Lloyd's

- companii britanice

- companii britanice profesionale de reasigurari

- reaiguratori profesionisti din alte tari

- companii generale ce provin din alte tari

- cluburi de protectie si indemnizare pentru maritime(P & I Clubs)

- brokeri de asigurari si reasigurari

Piata londoneza concentreaza cea mai mare parte ale asigurarilor provenite de la companiile din SUA, Japonia si pentru o mare parte a companiilor nationale de asigurari din tarile in curs de dezvoltare. Pe aceasta piata sunt subscrise toate felurile de asigurari si reasigurari, in toate metodele si formele cunoscute, fiind concentrate cele mai multe tranzactii pentru acoperirea riscului de catastrofa (pentru transporturi maritime, aeriene si pentru bunuri).

Piata londoneza se bucura de un statut privilegiat, dar in acelasi timp si binemeritat. Aici se gaseste nucleul pietei asigurarilor pentru riscuri industriale foarte mari . De asemenea aici se intalnesc cei mai mari reasiguratori din lume, pentru a incheia diverse contracte. Datorita crizei prin care a trecut, piata londoneza a pierdut teren in anii '90. Partea de piata atat in marile sectoare industriale cat si in sectorul asigurarilor non-viata se situeaza la momentul actual in intervalul 10-15 %. Totusi pozitia puternica atat pe piata asigurarilor maritime, cat si aviatice a fost mentinuta.
in ciuda acestor dezavantaje, piata londonezp continua sa prezinte o multitudine de avantaje majore. Dintre punctele forte ale acesteia amintim marea densitate de brokeri si asiguratori, infrastuctura superdezvoltata, precum si serviciile specializate oferite de piata. Colaborarea din ce in ce mai stransa intre grupul Lloyd's si Asociatia Internationala a Subscriitorilor (IUA) urmareste potentarea acestor puncte forte. Introducerea noilor standarde urmareste optimizarea procesului administrativ.
De asemenea, permiterea accesului pe piata londoneza a brokerilor din afara Marii Britanii reprezinta o modalitate in plus de confirmare a faptului ca Londra ramane cea mai larga piata prntru acoperirea riscurilor. Afacerile incheiate pe piata londoneza se adreseaza in special acoperirii unor riscuri foarte mari, complexe si din cele mai neobisnuite . Piata londoneza este locul unde se pot procura asigurari nedisponibile in alta parte


3. PIATA ASIGURARILOR DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST

Legislatia tarilor din estul Europei si Europei Centrale este in continua miscare la fel ca si domeniul asigurarilor si reasigurarilor.

In anul 2007 volumul total al primelor de asigurare incasat de catre tarile din Europa Centrala si de Est este de 14,5 milioane de euro. Aceasta suma a reprezentat 1% din volumul mondial de prime si 1,7% din PIB cumulat, intensitatea medie a asigurarilor fiind de 46,3 euro/locuitor.

In 2007 cele mai imprtante piete au fost Rusia, Polonia, Cehia si Ungaria, insumand 82% din totalul primelor de asigurare.

O trasatura a acestei piete o reprezinta pierderea pozitiei de lideri a societatilor cu capital de stat datorita cresterii competitiei prin aparitia a unor societati de asigurare cu capital privat (autohton sau strain).


4. PIATA ASIGURARILOR DIN ROMANIA

In ceea ce priveste Romania, odata cu aderarea la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, s-a observat o crestere a pietei asigurarilor, in proportii diferite fata de celelalte state membre ale Uniun in 2006, piata romaneasca de asigurari a avut o crestere de 18,8%, clasandu-se astfel pe locul patru in topul pietelor cu cea mai mare crestere din Europa. Piata asigurarilor din Romania a avut in 2005 o crestere de 18,8%, fiind devansata la acest capitol doar de trei tari, Liechtenstein (in crestere cu 80,5%), Portugalia (cu 25,7%) si Luxemburg (cu 23,1%). Veniturile obtinute de asiguratorii europeni din primele incheiate anul trecut au depasit, potrivit raportului CEA, valoarea de 970 miliarde euro. in Romania aceste venituri au totalizat 890 milioane euro, valoare care claseaza Romania pe locul 25 in Europa.

Primele trei pozitii sunt ocupate de Marea Britanie cu venituri din prime de peste 220 miliarde euro, Franta cu venituri de peste 174 miliarde euro si Germania cu peste 157,8 miliarde.
in privinta pietelor de asigurari ale tarilor membre ale Uniunii Europene, cresterea inregistrata anul trecut a fost de 4,6%. Raportul subliniaza ca piata asigurarilor de viata a cunoscut o crestere de 6,2% anul trecut, la distanta considerabila de piata asigurarilor generale care a avansat doar cu 1,8%.
Revenind la piata asigurarilor din Romania, in 2005 companiile au subscris prime brute a caror valoare a depasit 1,23 miliarde euro, pentru acest an fiind estimata o valoare din prime brute subscrise de circa 1,5 miliarde euro.

Conform publicatiei rusesti 'The Insurer' , in anul 2006 piata de asigurari din Romania se claseaza pe a opta pozitie intr-un top intocmit pe baza performantelor in asigurari ale statelor CIS (Comunitatea Statelor Independente) si ale Europei Centrale si de Est.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat sa diminueze cotele de contributie a firmelor de asigurare la Fondul de Garantare pentru anul 2007, de la 0,5% la 0,3% pentru asigurarile de viata si de la 1% la 0,8% pentru asigurarile generale. Procentele se refera la volumul de prime brute incasate din activitatea de asigurare directa. ''Datorita contributiilor aduse pana acum, Fondul de Garantare isi poate exercita rolul de protector atat al asiguratilor, precum si al tertelor persoane pagubite, in cazul in care un asigurator este declarat in stare de insolventa, aceasta situatie neputand fi niciodata exclusa intr-o economie de piata'', a spus presedintele CSA.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2278
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved