CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
COMERTUL INTERNATIONAL
In contextul fluxurilor economice internationale, comertul international se distinge printr-un rol esential, care s-a manifestat inca de la aparitia sa. El s-a dezvoltat in decursul timpului sub influenta unui sistem de factori naturali, economici, stiintifico-tehnici, social-politici, culturali, interni si externi.
Comertul international intre agenti economici din diferite tari presupune doua categorii de operatiuni (sub forma exportului si importului) care au ca obiect factorii de productie sau bunurile de consum.
Exportul reprezinta o vanzare de bunuri economice unui agent economic dintr-o alta tara in schimbul unei sume de bani cu circulatie pe plan international. Exportul are functia principala de a asigura piata de vanzare pentru o parte din bunurile create in economia nationala, diminuand corespunzator consumul final.
Importul reprezinta o cumparare de bunuri economice de la un agent economic din alta tara, in schimbul unei sume de bani convenite. Astfel, importul contribuie la sporirea bunurilor economice care intra in consumul personal si la asigurarea factorilor de productie pe care importatorul nu-i poseda sau are sanse de a-i crea cu efort exagerat.
Functiile comertului international:
Ø favorizeaza obtinerea de factori de productie si bunuri economice de consum pe care unele tari nu le au sau ar putea sa le creeze cu un efort prea mare, diminuand astfel tensiunea dintre cerere si oferta;
Ø stimuleaza dezvoltarea si perfectionarea activitatii de productie prin asimilarea permanenta a noutatilor stiintifico-tehnice mondiale; intreprinzatorii au astfel sansa de a desfasura activitati economice in proportii sporite, mai eficiente, care sa se concretizeze in bunuri ce depasesc cererea pe piata interna, fiind destinate exportului;
Ø creeaza piata de vanzare, intr-o anumita pondere, pentru bunurile economice produse in mod eficient in economia nationala;
Ø stimuleaza concurenta atat in activitatea de productie, cat si in cea de desfacere a bunurilor economice pe plan national.
Balanta comerciala
Toate operatiunile de comert international sunt reflectate in balanta comerciala, care releva si gradul racordarii unei tari la fluxurile economice internationale.
Balanta comerciala reprezinta un tablou economico-statistic in care se inregistreaza si se compara sistematic valoarea totala si pe grupe de marfuri a exportului si a importului unei tari, pe o anumita perioada de timp, de regula un an.
Fiecare tara urmareste, cu ajutorul balantei comerciale, modul cum participa ea la comertul international, in scopul valorificarii pe piata externa a rezultatelor activitatii la scara nationala. Exportul constituie activul in care se inscriu operativ sumele incasate din vanzarea bunurilor economice, intr-o valuta convenita. Importul constituie pasivul in care se inscriu sumele platite pentru bunurile economice importate, intr-o valuta inscrisa in contractul de import.
Dupa raportul dintre export si import, balanta comerciala poate fi:
excedentara (activa) atunci cand valoarea exportului este mai mare decat cea a importului, tara respectiva inregistrand venituri suplimentare in valuta;
deficitara (pasiva) atunci cand valoarea exportului este mai mica decat cea a importului, recuperarea diferentei putandu-se face prin folosirea rezervelor valutare proprii sau prin credite externe rambursabile;
echilibrata (soldata) atunci cand valoarea exportului este egala cu cea a importului.
Starea balantei comerciale (excedentara, deficitara, echilibrata) este expresia, indeosebi, a gradului de eficienta economica inregistrata in tara respectiva si care determina forta concurentei marfurilor ei pe piata mondiala.
In situatia in care o balanta comerciala de ansamblu este deficitara (pasiva) in mod cronic, inseamna ca evolutia economica este necorespunzatoare; insa, o stare benefica nu presupune neaparat o balanta comerciala excedentara continuu, ci necesita o balanta comerciala echilibrata in dinamica, pe orizonturi medii de timp si pe ansamblul relatiilor de export-import. Pentru evaluarea corecta a situatiei balantei comerciale trebuie sa se tina seama si de mecanismul si nivelul preturilor utilizate pentru bunurile economice care fac obiectul comertului international.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1462
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved