Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Criterii de domeniul dreptului civil si al dreptului comercial de clasificare a contractelor comerciale internationale

Comert

+ Font mai mare | - Font mai micCriterii de domeniul dreptului civil si al dreptului comercial de clasificare a contractelor comerciale internationaleAbordarea temei lucrarii noastre imune o tratare chiar si succinta a principalelor aspecte juridice si economice ale criteriilor de clasificare a contractelor comerciale internationale care prin natura sa specifica reprezinta principalul instrument juridic de realizare a cooperarii economice internationale.

O clasificare pe baza de criterii valorice de o reala certitudine este cu atat mai si necesara cu cat contractele comerciale internationale atat de numeroase in varietatea lor se afla intr-un continuu proces de transformare si adaptare la conditiile modificarii formelor si diversificarii schimburilor economice internationale puternic marcate de tendintele mondializarii vietii economice si social politice ce se manifesta in intreaga lume.

In asemenea cadru social – economic juridiceste determinat, contractele comerciale internationale sunt susceptibile de clasificari in functie de mai multe criterii, unele nespecifice, de natura civila – mai generala si altele specifice dreptului comertului international, de natura speciala.

1. Clasificari ale contractelor comerciale intenational dupa criterii de natura civila

Criteriile nespecifice de natura dreptului civil ce stau la baza clasificarii contractelor comerciale internationale privesc in primul rand urmatoarele aspecte: efectele pe care le produc contractele, modul de executare a acestora, corelatia existenta intre ele si obiectul obligatiilor asumate de catre parti in contractul comercial international, criterii pe care cu distinctia pe care o determina, le vom prezenta pe scurt in cele ce urmeaza.

A. Din punctul de vedere al efectelor ce le produc, contractele comerciale internationale precum si contractele civil pot fi constitutive, translative, sau declarative de drepturi.

In raporturile de comert international in care prin contract se constituie de obicei dreptul de creanta, contractele comerciale internationale pot fi spre exemplu contractul de mandat comercial international, contractul de transport international de marfuri si altele.

Cel mai frecvent intalnit exemplu de contract comercial international translativ de drepturi il constituie contractul de vanzare comerciala internationala de marfuri, iar in categoria contractelor internationale declarative de drepturi, exemplul cel mai potrivit il constituie tranzactia comerciala internationala.

B. Precum si contractele civile din punctul de vedere al modului de executare, contractele comerciale internationale se disting in contracte cu executare imediata, contracte comerciale internationale cu executare succesiva si a treia categorie o constituie contractele comerciale internationale cu executare continua.

Cu referire la contractele comerciale internationale cu executare imediata care in cooperarea economica internationala, tinde sa se realizeze pe termene medii si de lunga durata trebuie aratat ca acestea sunt in practica, mai rar intalnite precum in cazul distribuirii esantioanelor sau cel al contractului de licenta gratuita a unui brevet de inventie.

Cel mai frecvent intalnite sunt la acest criteriu de clasificare, contractele comerciale internationale cu executare succesiva potrivit carora obligatiile partilor, sau cel putin obligatia asumata de una din parti, presupune o executare intr-o durata de timp a unei serii de prestatii de acelasi fel repetate la anumite intervale de timp, fie ca o repetabilitate regulata, fie una neregulata. Exemple mai potrivite la aceasta categorie de contractele comerciale internationale cu executare succesiva, constituie contractul comercial international de leasing ca si contractul de vanzare comerciala internationala de marfuri in contrapartida.In categoria contractele comerciale internationale cu executare continua in care obligatiile asumate de cel putin o parte din contract pot fi indeplinite numai printr-o activitate neintrerupta pe toata durata de valabilitate a contractului, de debitor, spre exemplu se plaseaza perfect contractul international de furnizare a energiei electrice sau gazelor naturale.

C. Pe criteriul corelatiei existente intre ele, contractele comerciale internationale se disting in contracte principale si accesorii.

Categoria contractelor comerciale internationale principale cuprinde toate conventiile incheiate intre parti cu o valoare juridica de sine statatoare fara a depinde de vreo imprejurare sau modalitate de vreun alt contract. Este de precizat faptul ca in marea lor majoritate contractele comerciale internationale sunt contracte principale. Aceasta principala si deosebit de importanta si larga categorie a contractelor comerciale internationale poate fi exemplificata prin contractele de transport international de marfuri (terestre, aeriene, maritime), contractul de vanzare comerciala internationala de marfuri sau cu contractul de mandat comercial international.

Contractele comerciale internationale accesorii constau in convetiile care nu au nici existenta si nici valoarea juridica de sine statatoare si depind intodeauna de existenta unui contract comercial international principal de speta celor aratate in randurile de mai sus, cum ar fi de exemplu contractul de gaj comercial international, fidejusiunea comerciala bancara internationala, clauza penala a contractului     comercial international, etc.

D. din punctul de vedere al obiectului obligatiilor pe care le insereaza partile in contractele comerciale internationale acestea se disting in trei categorii corespunzatoare verbelor a da, a face si respectiv a nu face obligatii de rezultat (cu excluderea celor de diligenta).

O subclasificare pe criteriul preponderent economic distingem doua categorii importante ale contractele comerciale internationale in contracte avand ca obiect livrarea de marfuri si contracte avand ca obiect al obligatiilor asumate de cel putin o parte din conventie, contracte de executare de lucrari si contracte avand ca obiect al obligatiilor cel putin una din parti, contracte de prestare de servicii.

2. Clasificari ale contractelor comerciale internationale pe criterii economice si juridice (comerciale) specifice raporturilor comertului international

Prin natura sa proprie, de sine statatoare, Dreptul comertului international cunoaste si se recunoaste unele criterii specifice de clasificare a contractelor comerciale internationale din care vom prezenta in mod succint pe cele ce prezinta o mai mare importanta cel putin sub aspectul regimului juridic propriu – specific al diferitelor categorii de contracte rezultand din chiar aplicarea acestor criterii specifice operatiunilor comerciale internationale si anume:[1] criteriile specifice si clasificarea contractelor comerciale internationale care privesc natura operatiunilor comerciale ce formeaza obiectul lor, structura si gradul lor de complexitate al contractului precum si pe criteriul naturii si pozitiei juridice a subiectelor contractului de comert international determina o distinctie a categoriilor acestor contracte asupra careia atat practica comerciala internationala ca si doctrina cu jurisprudenta sunt in acord.A. Pe criteriul tinand de natura operatiunilor comerciale care constituie obiectul lor,    contractele comerciale internationale se disting in contracte de comert international propriu-zis si contracte de cooperare economica internationala.

Prima categorie cuprinde toate contractele asa – zise clasice de comert international al caror obiect consta in operatiunile de export sau import de marfuri si servicii corespunzand sensului etimologic al cuvantului „comert” care au ca principal instrument juridic contractul de vanzare – cumparare internationala de marfuri ca si contractul de schimb comercial international, bineinteles cu varietatea larga a formelor lor.

A doua categorie determinata de acest criteriu de clasificare este cea care cuprinde contractele comerciale internationale specifice evolutiei de progres economic a epocii moderne, contracte al caror obiect il formeaza operatiunile specifice actualei cooperari economice internationale, operatiuni care nu implica o legatura directa cu marfurile, ci ele dau expresie unor relatii de conlucrare intre partile contractante pentru desfasurarea – de regula, pe perioade de timp determinate a unor operatiuni conexate in scopul obtinerii de avantaje reciproce. De multe ori contractele de cooperare economica internationala se desfasoara in cadrul unor forme institutionalizate precum societatile comerciale cu participare straina.

B. In functie de structura si gradul de complexitate a lor, contractele comerciale internationale se disting in contracte comerciale internationale unitare in cazul in care acestea presupun, prin natura lor un singur acord de vointa precum spre exemplu, contractele de vanzare – cumparare, de mandat, de depozit, de transport, comerciale internationale si contracte comerciale internationale complexe, atunci cand structura lor cuprinde doua sau mai multe acorduri de vointa in sens de „negociere” care fiind legate intre ele in stransa interdependenta printr-o finalitate economica, ca o entitate juridica guvernata de anumite reguli proprii, in acelasi timp distincte de normele aplicabile elementelor contractuale ce compun respectiva entitate. Indiferent daca aceste multiple acorduri de vointa sunt sau nu consemnate intr-un inscris unic sau in inscrisuri separate, in categoria contractelor comerciale internationale complexe poate fi exemplificata prin contracte de contrapartida, contractele de exporturi complexe ca si unele forme ale contractului de consulting – engisering precum vanzarea „la cheie”, contractul de cooperare economica internationala, contractul de leasing si altele. Contractele comerciale internationale complexe au devenit in zilele noastre din ce in ce mai des folosite in comertul international, totusi in practica distinctia – granite – dintre cele unitare si cele complexe nu se contureaza intodeauna una perfect exhaustiva si de aceea delimitarea o poate face judecatorul sau arbitrul, de la caz la caz, interpretand judicios vointa partilor.

C. Sub aspectul criteriului legat de natura subiectelor, contractele comerciale internationale pot intra in categoria contractelor comerciale internationale obisnuite sau in cea a contractele internationale mixte numite si semiinternationale.

Prima categorie cuprinde contractele incheiate intre participantii apartinand ordinii juridice interne a statelor (comercianti, persoane fizice, societati comerciale, etc.).

Categoria contractelor comerciale internationale mixte, cuprinde contracte in care una din parti este un stat in pozitia juridica de „jure gestionis” iar cealalta parte o persoana fizica sau juridica apartinand ordinii de drept interne al unui alt stat.DRAGOS – ALEXANDRU SITARU, op., cit., vol. II, pag 13.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1252
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site