Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Licentierea

Comert



+ Font mai mare | - Font mai mic



Licentierea

Intr-o acceptiune generala, licentierea (engl. licensing) este operatiunea comerciala prin care titularul unui drept de proprietate industriala transfera unei firme, toate drepturile de utilizare a brevetului de inventie, documentatia tehnica, procedurile tehnice, schemele operatorii de productie, metodele de exploatare a masinilor si marcile de fabrica si comert, toate acestea in schimbul unei sume de bani (redeventa) stabilita prin contract. Marimea redeventei (engl. royality) depinde in primul rand de estimarea profiturilor viitoare. Transferul activelor intangibile, in speta a licentelor, este insotit de alte servicii comerciale, printre care trebuie evidentiata asistenta tehnica.



Contractul de licenta exprima acordul de vointa al partilor, referitor la transferul dreptului de utilizare a brevetului si, respectiv plata pretului, stabilind drepturile si obligatiile reciproce.

Partile contractante sunt reprezentate de licentiar care este titularul dreptului de proprietate industriala si de licentiat, respectiv beneficiarul exploatarii dreptului de proprietate.

In functie de continutul drepturilor conferite de licenta de brevet intalnim:

  • Licenta exclusiva cand licentiarul acorda licentiatului dreptul exclusiv de folosire a inventiei, renuntand la posibilitatea de a transmite aceleasi drepturi tertilor sau de a utiliza in interes propriu inventia;
  • Licenta simpla presupune ca licentiarul isi rezerva dreptul de a acorda licenta in cauza si altor beneficiari, existand si posibilitatea de a folosi inventia in scopuri proprii.

Licentele limitate (partiale) se deosebesc de cele nelimitate (totale) prin intinderea diferita a teritoriului unde sunt valabile, a duratei sau a specificului activitatii pentru care se elibereaza licenta (productie, comercializare etc).

Prin procesul de vanzare a licentelor firmele urmaresc:

  • incasarea unor venituri suplimentare rezultate din valorificarea unor drepturi de proprietate industriala;
  • intrarea facila pe acele piete externe care agreeaza prioritar licentierea;
  • internationalizarea afacerilor agentului economic respectiv, licentierea putand constitui o etapa intermediara intre export (bazat pe productie interna si comercializare la extern) si delocalizarea productiei (proces de fabricatie in strainatate).

In anul 2001 sumele incasate ca redevente din operatiunile de licentiere s-au cifrat la aproximativ 60 miliarde dolari SUA. Din aceasta suma firmele americane au incasat 60%, cele japoneze 15%, iar cele germane 5%. De remarcat ca in cea mai mare parte transferul de tehnologie se desfasoara in cadrul firmei, respectiv de la societatea mama catre filialele din strainatate. Astfel, firmele multinationale nu au nici o retinere in transferarea de tehnologie, deoarece acest proces nu se realizeaza in exteriorul lor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1738
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved