Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Magazinele virtuale

Comert



+ Font mai mare | - Font mai mic



MAGAZINELE VIRTUALE



Aspecte Generale

Un magazin virtual este o pagina de Internet care indeplineste urmatoarele conditii:

prezinta informatii despre produse sau servicii, inclusiv pretul acestora;

include un sistem prin care vizitatorii paginii pot selecta produsele dorite si le pot adauga intr-un 'cos electronic de cumparaturi' (la fel cum intr-un supermarket vizitatorii pot lua produsele dorite de pe raft si le pot pune in cos);

include un sistem de preluare si transmitere a datelor personale ale cumparatorului, pentru a putea fi contactat de catre vanzator.

include un sistem de plata prin care vanzatorul sa isi poata incasa banii de la clientul 'virtual'.

Un magazin electronic include, in plus fata de aceste elemente si un sistem de administrare invizibil pentru vizitatorii obisnuiti. Prin intermediul acestuia se introduc si se actualizeaza informatiile despre produse, se tine evidenta comenzilor, a conturilor cumparatorilor inregistrati, se urmaresc statistici despre produsele cele mai cautate si, nu in ultimul rand, se trimit mesaje de promovare menite sa informeze clientii magazinului despre ofertele curente.

Conform sondajelor efectuate de Claudiu Gamulescu (Underclick.ro) in randul magazinelor virtuale romanesti, in anul 2006 au aparut un numar de aproape 250 de magazine cu activitate, fata de 2005, cea mai mare parte din ele (respectiv 321) estul de judete sunt reprezentate pe piata de comert electronic cu mai putin de 10 magazine virtuale, iar in 11 judete nu exista decat un magazin on-line (cea mai mare parte dintre ele sunt judetele din sudul tarii).

In ceea ce priveste modalitatea de plata acceptata, majoritatea magazinelor virtuale nu ofera informatii suplimentare despre acestea. Din cele care ofera, totusi, exista 118 magazine care accepta doar plata on-line (comparativ cu 106 care se inregistrau anul trecut), 396 de magazine care accepta doar plata offlinesi 108 care accepta ambele variante, spre deosebire de doar 50 anul trecut. Concluziile sunt vizibile: majoritatea magazinelor virtuale prefera orice alt tip de plata cu exceptia platii on-line cu cardul, motivele invocate fiind adesea valorile mari ale comisioanelor de procesare.

De asemenea, in 2006 numarul magazinelor care accepta atat plata on-line, cat si offline s-a dublat, fapt care demonstreaza deschiderea magazinelor catre oferirea de servicii si alternative complexe cumparatorilor.

Modalitatea preferata de magazinele virtuale pentru acceptarea comenzilor a ramas, la fel ca anul trecut, shopping cart-ul465 din numarul total de magazine (adica 72,88%) optand pentru aceasta varianta (352 in 2005 - adica 81,67%). Numarul de magazine care accepta comanda prin telefon a crescut fata de anul trecut de la 53% la 95%, iar cele care accepta comanda prin email s-a dublat (de la 32 in 2005, la 64 in 2006). De asemenea, in piata exista 54 de magazine care accepta comenzi prin completarea unui formular on-line (44 in 2005), 5 care accepta comenzi prin SMS fata de unul singur anul trecut si 46 de magazine care ofera mai multe variante pentru realizarea comenzii.  

Din punct de vedere al produselor vandute, cea mai mare parte a magazinelor virtuale romanesti s-a orientat catre echipamentele IT&C, in piata existand 154 de magazine care comercializeaza asemenea produse. Pe locul al doilea in topul produselor vandute se afla echipamentele video (camere foto, camere video, dvd playere, sisteme home cinema, videoproiectoare, accesorii), 140 de magazine comercializand produsele mentionate. 118 magazine vand sisteme audio, boxe, reportofoane, mp3 playere, cd-uri portabile, radio casetofoane etc. Urmeaza magazinele care comercializeaza produse de comunicatii (telefoane, centrale si accesorii) si cele care vand "informatie" (carti, ziare, reviste, anticariat, abonamente la diverse publicatii). Sex-shop-urile, arta si biletele sunt cele mai putin cautate nise de catre detinatorii de magazine virtuale.

Profilul unui client de magazin virtual

Consumatorul on-line ideal este un individ cu venituri relativ mari, intre 18 si 40 de ani, pentru care navigarea pe Internet nu mai reprezinta o necunoscuta. Acesti posibili clienti cunosc principiile tranzactiilor electronice, urasc shopping-ul traditional, unde fie se sta la coada, la casa, fie informatiile cerute despre bunul dorit sunt refuzate de o persoana plictisita si taciturna.

In general, tanar, pasionat de tot ceea ce inseamna IT, cumparatorul on-line reactioneaza rapid si pozitiv la comertul electronic, indiferent de nationalitatea sa.

Insa, acest tip de client are, de cele mai multe ori, asteptari ridicate fata de serviciile primite, orice fel de compromisuri legate de calitate fiind rapid sanctionate.

De asemenea, reactia consumatorului la vanzarile on-line este strans legata de capacitatea sa de a accepta un risc si de a estima importanta acestui risc.

Este foarte important a se cunoaste daca posibilii clientii accepta ca magazinele on-line sa stocheze informatii despre cumparaturile lor. Daca ei considera acest lucru un atentat la intimitatea lor, (de inteles in cazul unor achizitii din magazine virtuale de tip sex-shop) sau, dimpotriva incurajeaza aceasta practica, considerand ca favorizeaza imbunatatirea serviciilor furnizat.

Cunoasterea profilului detaliat al clientului usureaza cumpararile on-line, care in acest fel vor dura mai putin timp decat cumparaturile traditionale. In plus, pentru consumator se reduce semnificativ timpul necesar pentru cumparaturi, prin simplul fapt ca nu mai trebuie sa caute prin diferite magazine produsul sau serviciul care sa ii satisfaca nevoile si cerintele.

Continutul unui magazin virtual

Continutul unui site comercial trebuie sa cuprind o serie de informatii obligatorii referitoare la:

Furnizor

Site-ul trebuie sa ofere informatii corecte si actualizate despre furnizor sau/si

distribuitor precum si locatia geografica a acestora. Astfel trebuie sa se evidentieze:

. numele organizatiei producatoare si/sau distribuitoare, care de cele mai

multe ori nu este acelasi cu adresa de Web;

. adresa exacta a firmei furnizor, telefonul, e-mail;

. tara in care organizatia este inregistrata;

. daca este posibil, numarul de inregistrare (din Registrul Comercial, de

exemplu) al licentei sau autorizatia de functionare;

. informatii de contact.

Livrare

Site-ul trebuie sa ofere informatii clare si actualizate pentru consumator despre tarile in care se efectueaza livrarea produselor inainte de a se procesa comanda. Informatiile despre livrare este bine sa se regaseasca chiar in Home Page si sa fie actualizate permanent.

Este necesar ca termenele si conditiile de livrare sa ofere informatii importante despre renuntarea la achizitie, plata, termenul de livrare precum si modalitatile de rezolvare a diferendelor dintre parti. Toate aceste elemente trebuie prezentate clientului clar, mai inainte de a se completa comanda. Firmele trebuie sa includa in continutul site-ului aceste elemente, care sa explice clar termenele si conditiile mai inainte de a fi procesata comanda sau cel putin un link catre pagina unde exista acestea, care sa preceada confirmarea.

Elementele din aceasta categorie trebuie sa fie diferentiate de alte informatii astfel incat clientii sa fie asigurati din punctul de vedere al legalitatii vanzarii.

Termenele si conditiile de livrare trebuie prezentate si intr-o forma usor de listat pentru a asigura clientului posibilitatea de a se referi la ele in viitor.

Firma vanzatoare trebuie sa arate clar data cand marfurile se asteapta sa ajunga pentru ca beneficiarul lor sa le primeasca, precum si procedurile de urmat in cazul in care marfurile nu ajung la timp, dar si drepturile clientului in acest caz.

Pret

Pretul este un element esential si de aceea site-ul trebuie sa afiseze pretul total (cu toate taxele incluse) inainte de a se efectua comanda de catre client. In pret trebuie incluse si taxele de livrare (transport). Aceste elemente sunt foarte importante, mai ales in cazul in care site-ul se adreseaza clientilor din alte tari si apar diferente din distantele diferite, diferente care pot mari mult pretul total.

Este important si sa se asigure conversia pretului in moneda locala (doar 25% din totalul site-urilor asigura aceasta conversie). Desi acest lucru nu este dificil, ii asigura clientului informatii importante in luarea deciziei de cumparare.

Legea aplicabila

In general, in cazul consumatorilor internationali se considera ca legea care guverneaza tranzactia ar trebui sa fie aceea a tarii clientului. Aceasta procedura este, insa inca dezbatuta. Unele magazine virtuale stipuleaza in contract legea care se considera a se aplica, dar acest lucru nu este acceptat in toate situatiile.

Totusi, daca vanzatorul mentioneaza ca legea aplicabila este cea a tarii sale si nu cea a clientului ( tara de rezidenta a clientului) acest lucru trebuie sa ii fie evidentiat clientului foarte clar, cat mai vizibil si fara ambiguitati.

Clientul trebuie sa aiba dreptul de a face plangeri in tara sa.

Comanda

In realizarea unui magazin on-line se recomanda parcurgerea a trei niveluri (trei click-uri) pentru efectuarea unei comenzii on-line, care sa asigure lipsa oricarei neintelegeri.

Cele trei niveluri sunt:

Clientul isi exprima intentia de a cumpara produsul/serviciul (de exemplu prin adaugarea sa in cos prin tehnologia 'shopping cart');

Clientului i se ofera informatii referitoare la toate detaliile comenzii (fara a trece de la o pagina la alta) si de a confirma ca acestea sunt corecte;

Clientul trebuie sa fie de acord sa mearga mai departe si sa aiba posibilitatea de a citi termenele si conditiile de livrare. Trebuie sa fie clar ca s-a ajuns la nivelul final al incheierii contractului.

Designul site-ului trebuie sa ii ofere consumatorului si posibilitatea de a anula comanda imediat (inainte de a parasi procesul de comanda).

Elementele ce privesc legalitatea termenelor si conditiile contractului trebuie prezentate clientului inainte de finalizarea comenzii. Orice alte termene sau conditii care nu au fost prezentate clientului nu sunt considerate valabile (decat in masura in care acesta le accepta).

In finalizarea comenzii, clientul trebuie anuntat printr-o confirmare de faptul ca s-a efectuat preluarea comenzii sale.

Confidentialitatea datelor

Toate site-urile trebuie sa aiba o politica clara si usor de inteles in ceea ce priveste

confidentialitatea datelor introduse de posibilii clienti.

Aceasta trebuie sa includa urmatoarele:

Se vor cere doar informatiile absolut necesare si rezonabile pentru desfasurarea tranzactiei;

Consumatorul trebuie sa cunoasca modul in care informatiile sunt adunate, de ce si cum vor fi folosite acestea;

Clientul trebuie sa aiba dreptul de a refuza cererea de informatii ulterioare (informatii cerute de catre vanzator sau organizatii adiacente);

Trebuie sa existe o persoana din cadrul firmei care sa raspunda de protectia datelor, persoana cu care clientii trebuie sa poata lua legatura;

Consumatorii trebuie sa aiba posibilitatea de a modifica sau corecta informatiile despre ei ulterior;

Organizatia nu trebuie sa furnizeze informatii despre clienti unei terte parti.

Securitatea tranzactiei

Site-ul trebuie sa cuprinda informatii referitoare la securitatea tranzactiei. Aceste informatii trebuie prezentate intr-o forma clara si usor de inteles.

Clientul trebuie asigurat ca se gaseste intr-un mediu sigur pentru ai castiga si pastra increderea.

Consumatorii trebuie informati despre drepturile lor si raspunderea pentru pagubele ce pot aparea dintr-o tranzactie frauduloasa.

Returnarea produselor

Clientilor trebuie sa li se respecte dreptul de a returna produsele intr-o perioada de timp precizata anterior, fara a li se cere specificarea motivelor.

In acest domeniu firmele trebuie sa aiba o politica clara. Conditiile in care se poate produce returnarea produselor se recomanda a fi evidentiate inainte de comanda.

Informatiile despre cum se returneaza bunurile trebuie afisate si trimise o data cu acestea la livrare. Totodata clientii trebuie sa fie informati despre costurile pe care le vor suporta in cazul returnarii produsului.

Plangeri

Magazinul virtual trebuie sa contina informatii privind modul in care se pot face plangeri, care este procedura si pe cine sa contacteze consumatorul precum si modalitatea de raspuns a vanzatorului.

Clientii trebuie sa cunoasca si modalitatile de rezolvare a eventualelor conflicte in cazul in care nu se ajunge la un acord intre parti.

Desfasurarea contractului

Magazine virtuale trebuie sa asigure informatii despre situatia executarii comenzii, ca de exemplu:

informatii despre articolul solicitat (in ceea ce priveste existenta lui in stoc sau nu);

daca articolul nu este in stoc, data cand se va afla in stoc;

o data ce comanda a fost efectuata, se va trimite o confirmare;

o notificare a momentului cand marfurile au fost expediate precum si data cand se asteapta sa soseasca.

Despagubiri

Magazine on-line trebuie:

sa ofere o politica de despagubire cat mai simpla;

sa ofere link-ul catre pagina unde se gasesc informatiile legate de marfa;

sa clarifice care din costurile de returnare a marfii vor fi suportat de client;

sa returneze banii cat mai repede si sa estimeze data cand acestia vor ajunge in contul clientului;

Tipuri de Magazine On-line

MAGAZINELE DE FOTO

Aceste magazine ocupa un segment de piata de circa 6%. Cele 30 de magazine on-line care pot fi gasite in Romania se afla intr-o concurenta foarte mare. Diferenta o face, pe de o parte, pretul (nu toate practica preturi corecte) si, pe de alta parte, serviciile complementare. Neincluse in zona "foto" dar complementare cu acestea sunt magazinele care vand carduri de memorie, magazine de nisa care cunosc un succes impresionant.

Magazinele foto, desi vand imagine in toate formele ei, nu sunt bine puse la punct la capitolele estetic si design. Problemele de tipul acesta apar si pentru magazine de electronice sau IT, deoarece sunt realizate de comercianti care ignora complet faptul ca tehnica, indiferent de tipul ei (fotografie, informatica, etc.) este o arta. Se ignora si faptul ca nu toata lumea cunoaste si intelege datele tehnice cuprinse in descrieri. Folosirea unor instrumente de marketing absolut la indemana pot face din aceste magazine adevarate afaceri de succes. De aceea, primul magazin cu adevarat profesionist in acest segment il va si castiga.

In ceea ce priveste modalitatea de livrare magazinele prefera transportul asigurat de curierii rapizi ce manipuleaza mai cu grija coletele.

La o simpla cautare pe Internet cu ajutorul motorului de cautare www.google.ro prima varianta oferita posibilului client este www.camerafoto.ro, un magazin on-line care comercializeaza camere foto digitale si camere video digitale ale unor marci cum ar fi: Benq, Canon, Casio, FujiFilm, Genius, HP, Kodak, Logitech, Mercury, Minolta, Nikon, Olympus, Panasonic, Polaroid, Samsung, Sony, etc. In oferta lor se mai afla si alte produse din aceeasi gama cum ar fi: binocluri, video proiectoare, reportofoane digitale.

Firma din spatele acestui magazin on-line este S.C. 'Digicom Systems' S.R.L. Braila, toate datele de contact ale acesteia (cod fiscal, adresa, telefon fix si mobil, email) fiind prezentate in meniul Contact. Aceste informatii sunt oferite de cele mai multe din site-uri la aceasta optiune din pagina pentru a veni in sprijinul clientilor ce au nevoie de asistenta sau de un contact direct. In meniul Cum cumpar? sunt oferite informatii legate de modalitatile de plata puse la dispozitia clientilor, conditiile de acordare ale garantiei precum si raspunsurile la cele mai frecvente intrebari.

Plata produselor comandate se poate face:

ramburs cu plata in numerar la livrare, catre curierul Cargus care efectueaza livrarea;

ordin de plata (OP), in contul firmei urmand ca, in momentul in care se obtine confirmarea intrarii banilor in cont, sa se primeasca efectiv comanda.

Pretul fiecarui produs existent pe site este exprimat in RON (cu TVA) si poate varia de la o saptamana la alta in functie de preturile obtinute in noile contracte de la furnizori.

Produsele existente pe site pot fi disponibile pe stoc sau pot fi disponibile in cel mult o saptamana. Se recomanda, atunci cand se doreste achizitia un produs, completarea formularului de comanda de pe site, astfel incat comanda sa poata fi inregistrata in baza de date a magazinul on-line. In maxim 24 ore clientul va primi un raspuns exact legat de existenta produsului pe stoc si a conditiilor de livrare, valoarea aproximativa a transportului. si adresa la care produsul va ajunge conform formularului de comanda. Prin aceasta optiune se pot preveni eventualele fraude sau glume proaste, fiind necesara confirmarea cumparatorului.

La cererea clientului, produsele pot fi returnate in termen de maxim 10 zile de la data facturari In oferta magazinului se afla si anumite produse cu garantie internationala, aceasta fiind asigurata de catre producator. Aceasta forma de garantie, va permite solutionarea problemelor aparute la produsul achizitionat prin www.digitals.ro. Orice probleme care pot apare la un produs si care fac obiectul garantiei, vor fi solutionate, prin expedierea produsului in ambalajul original catre adresa firmei. Cand produsul este trimis catre firma, pentru solutionarea garantiei, este obligatoriu ca el sa fie insotit de certificatul de garantie in original.

Eventualele reduceri ce pot fi acordate cumparatorilor se negociaza direct cu unul din operatorii site-ului prin utilizarea mijloacelor de contact.

Digitals.ro este inregistrat din data de 03-03-2004 in topul site-urilor romanesti de profil. El a fost afisat de 1.178 ori si accesat de un numar de 2.422 vizitatori in ultimele 30 de zile. Recordul de vizitatori pe zi este de 227 posibili clienti pe data de 20-09-2006. Motorul de cautare cel mai folosit este Google, termenul utilizat fiind "camere foto digitale"

MAGAZINELE DE ELECTRONICE

La fel de interesante ca aparatele foto sunt toate tipurile de electronice, incepand cu banalul casetofon si pana la Mp3 playere cu video incorporat, roboti cu diverse intrebuintari si facilitati de zi cu zi.

De asemenea, numarul produselor este destul de mare incat magazinele reale se transforma in adevarate supermarket-uri. Este, deci, normal ca si comertul electronic sa fie reprezentat destul de bine de astfel de magazine (in Romania ele reprezentand circa 10% din piata).

Acest segment este cel mai bine reprezentat din punct de vedere al esteticului, 11 din cele 25 de magazine( 45%) prezentandu-se de la bine la foarte bine. Alaturi de magazinele de haine si cele de software, magazinele de electronice sunt pe primele pozitii ale topurilor ca reprezentare grafica.

De asemenea, aceste magazine sunt foarte bine puse la punct cu ceea ce inseamna "shopping cart" si plata cu cardul, oferind aceste posibilitati. Impresia pe care o lasa acest segment este ca e puternic concurential si deja antreprenoriatul este singura optiune de a rezista pe aceasta nisa.

Modalitatile de livrare sunt diverse, in principal folosindu-se curierii rapizi sau propriile sisteme de distributie. Nu prea se ofera facilitati de reducere a costului transportului si deseori se conditioneaza valoarea acestuia de marimea comenzii, iar valorile nu sunt chiar mici la aceste produse. Din punct de vedere al vizibilitatii lor pe web stau destul de bine si sunt traficate (vizitate), indicator care exprima interesul crescut al romanilor.

Magazinul on-line care ofera spre vanzare acest gen de produse si este oferit ca prima varianta la o cautare pe site-ul www.google.ro este pagina oficiala a magazinului Flamingo (www.eflamingo.ro).

In pagina de inceput a site-ului sunt prezentate doua harti una a Romaniei si una a Bucurestiului cu magazinele existente in fiecare judet precum si in capitala. In acest mod cumparatorii inca reticenti la achizitia on-line de produse si servicii au posibilitatea sa afle atat informatii in legatura cu unele bunuri cat si locatia exacta a magazinelor grupului.

Pagina are in partea de sus un meniu care permite o vizitare rapida a site-ului. Sunt facute link-uri catre produse, ponturi de alegere a produselor, servicii oferite clientilor, conditiile de acordare a ratelor, cosul de cumparaturi in cazul achizitiilor on-line si o pagina de asistenta pentru cei neinitiati.

In partea din stanga paginii principale se afla un alt meniu care imparte produsele oferite spre comercializare in trei categorii si anume: calculatoare/periferice, hardware/software si sunet/imagine.   

De asemenea, tot aici se afla si doua alte legaturi catre pagini ale site-ului cu informatii despre profilul societatii si comunicatele de presa/ofertele lunare.

Un alt instrument oferit vizitatorilor este un "motor de cautare" al magazinului on-line care permite acestora gasirea unui anumit produs.

Ca orice magazin virtual profesionist realizat si www.eflamingo.ro are o pagina speciala cu informatii despre modul in care se desfasoara o achizitie on-line. Aici sunt furnizate raspunsurile la cele mai des intalnite intrebari puse de vizitatorii paginii de internet. Sunt explicate aici etapele ce trebuie parcurse pana la efectuarea cu succes a comenzii, modul de folosire a optiunii de cautare produse, utilizarea instrumentului de comparare intre produsele alese de cumparator.

O alta optiune in ajutorul clientilor este prezenta unor comentarii pentru fiecare produs, acestea fiind lasate de alti cumparatori pe baza experientei proprii.

Pentru cei cu alte nelamuriri sau care prefera asistenta telefonica este oferit un numar de telefon gratuit.

Modalitatile de plata preferate de acest magazin electronic sunt variate, incepand cu cea mai des intalnita forma - plata ramburs si incheind cu plata prin ordin de plata sau cu cec.

Eflamingo.ro este inregistrat din data de 26-01-2002 in topul site-urilor romanesti de profil. El a fost afisat de 3.444 ori si accesat de un numar de 3.148 vizitatori in ultimele 30 de zile. Recordul de vizitatori pe zi este de 473 posibili clienti pe data de 18-09-2006. Motorul de cautare cel mai folosit este Google, termenul utilizat fiind "flamingo''

MAGAZINELE DE PRODUSE IT

In general, este vorba de firme care activeaza in domeniu si offline, care au dorit extinderea afacerilor din mediul real pe Internet pentru atragerea de noi clienti prin spargerea barierelor geografice. Exista doi "poli" majori reprezentati de firmele din Bucuresti si firmele din Ardeal care isi disputa piata. Produsele sunt diverse si, practic, se poate gasi orice in domeniu, de la cel mai ieftin echipament, la cel mai scump. Sunt putine magazine care sunt specializate, marea majoritate functionand cu ofertele complete pe care le au si magazinele reale.

Exista 81 de magazine ce comercializeaza produse IT dar, mai putin de un sfert din acestea nu indeplinesc conditiile de baza pentru a face afacerea profitabila.
Una din problemele majore pentru aceste firme este comunicarea cu utilizatorul, aspect ignorat de cele mai multe ori. Marketingului are, de asemenea, de suferit din cauza lipsei de profesionalism prin adoptarea unor metode de promovare mai putin ortodoxe.

Jucatorii de pe aceasta piata prefera transportul cu Posta Romana sau cu serviciile de curierat rapid, modalitatile de plata oferite fiind diverse, cu precadere plata facandu-se ramburs sau la livrare.

Magazinele de IT detin aproximativ 75% din valoarea tranzactiilor. Pare mult, in comparatie cu potentialul pietei si tendintele internationale, dar vulnerabilitatea firmelor existente permite intrarea unor noi "jucatori" profesionisti.

Motorul de cautare Google gaseste ca prima varianta de magazin virtual cu produse IT site-ul www.realvirtual.ro. Acesta este specializat pe vanzarea de periferice, consumabile si retelistica comercializand produse ale unor marci ca: A4Tech, Canon, Creative, Epson, Genius, HP, Panasonic sau Sony.

Spre deosebire de majoritatea magazinelor virtuale, realvirtual.ro nu are ca scop doar vanzarea de bunuri si servicii. Acest site este si gazda unui portal de anunturi gratuite cu profil divers, de la afaceri, animale si arta pana la transport si turism. Tot aici se afla si un calculator de rate independent de comenzile pe site. O alta optiune oferita vizitatorilor de administratorii site-ului este cursul valutar zilnic pentru cinci valute: euro, dolar american, dolar canadian, lira sterlina si francul elvetian.

Daca din punct de vedere al optiunilor oferite site-ul este "de laudat" la capitolul magazin virtual lucrurile nu stau la fel de bine. In primul rand produsele nu pot fi afisate pe criterii, nu pot fi sortate dupa functii, caracteristici sau pret. Aceasta deficienta ar putea determina posibilul cumparator sa caute un alt magazin electronic care sa ii ofere pe langa o gama variata de marfuri si aceasta posibilitate.

Pentru ai asista pe clienti in bara de meniu se afla optiunea "Cum Cumpar" care directioneaza vizitatorul catre o pagina cu explicatii privind modul de realizare a comenzii si conditiile de livrare.

Comanda se valideaza prin apasarea butonului "Comanda" ce deschide o fereastra cu o ultima posibilitate de ajustare a continutului cosului. Se stabilesc tot aici si ultimele detalii de livrare a marfii, precum: facturarea pe persoana fizica sau juridica, alegerea modalitatii de plata, clientul avand posibilitatea de a alege intre ramburs si dispozitie de plata. Toate informatiile necesare achitarii livrarii sunt prezentate in meniul Contact.

Tot aici se permite optarea pentru furnizorul de servicii de expediere. Firma are ca partener din acest punct de vedere fie Posta Romana ca mesagerie normala, fie societatea comerciala Priori Post ce pune la dispozitia cumparatorului avantajele unei expedieri rapide in maxim 24 de ore de la validarea comenzii.

Finalizarea comenzii se face prin validarea telefonica sau prin intermediul casutei de email.

RealVirtaul.ro este inregistrat din data de 20-09-2005 in topul site-urilor romanesti de profil. El a fost afisat de 3.151 ori si accesat de un numar de 8.618 vizitatori in ultimele 30 de zile. Recordul de vizitatori pe zi este de 560 posibili clienti pe data de 27-02-2007. Motorul de cautare cel mai folosit este Google, termenul utilizat fiind "anunturi gratuite".

MAGAZINELE ONLINE GSM

Desi piata acestor produse este in continua crestere, pe Internet exista numai 21 de magazine care comercializeaza telefoane si accesorii GSM, iar acestea au in oferta aceleasi modele de telefoane, cam la aceleasi preturi, fara a sublinia o diferenta fata de concurenta.

In privinta serviciilor post-vanzare 38% din firme prefera transportul comenzilor cu Posta Romana si 50% cu diversi alti transportatori. Numai 5% au propria retea de distributie, iar livrarea se plateste in 75% din cazuri.

95% din magazine ofera clientilor posibilitati de plata offline, desi in 70% din situatii comanda se face cu shopping cart (o tehnologie ce permite implementarea cu usurinta a solutiilor de plata on-line).

Unul din trei magazine de acest fel sunt construite pe Open Sourceceea ce arata si lipsa de profesionism, precum si ignoranta la variantele mult mai puternice ale concurentei.

Phoenix-Gsm este prima varianta oferita de motorul de cautare Google. Este site-ul celor pasionati de tuning pentru telefoanele mobile, a celor care sunt in cautare de accesorii pentru telefonul lor, sau a celor care au nevoie de "readucerea la viata" a unui mobil.   

In gama de marfuri comercializate de acest magazin sunt incluse: telefoane mobile, accesorii GSM, accesorii auto, sisteme pentru navigatia FPS, dar si produse multimedia ca mp3 playere sau camere video digitale.

Meniul site-ului cuprinde link-uri catre: prima pagina, contact, informatiile privind cumpararea, livrarea si plata serviciilor, a bunurilor.

In sectiunea download sunt oferite membrilor site-ului diferite soft-uri si jocuri pentru 7 marci de telefoane mobile de la Nokia si Sony Ericsson si pana la Sagem sau Samsung. In meniul Service se ofera servicii de decodare/deblocare si rescriere software pentru toate marcile si modelele existente pe piata din tara sau din strainatate, indiferent de banda de frecventa in care acestea functioneaza.

Toate operatiunile se realizeaza pe loc, fara a se interveni asupra versiunii software originale a telefonului. In cazul in care pentru deblocare este necesara schimbarea versiunii de soft, clientul este anuntat si decodarea/deblocarea se va executa numai in urma acordului acestuia.

Pentru diverse tipuri de telefoane, dupa deblocare, se ofera servicii suplimentare cum ar fi WAP, GPRS, MMS, PLAY, etc. In aceste cazuri, este nevoie de rescrierea softului cu un pachet special produs.

Modalitatea de plata se alege pe parcursul completarii formularului de comanda. Livrarea se poate achita: direct la comisionar, in momentul primirii coletului sau in avans prin virarea in contul firmei conform facturii proforme.

Pe langa oferta on-line, site-ul pune la dispozitia posibililor cumparatori si comanda telefonica preferata de unii clienti inca reticenti la comertul electronic. Sunt precizate in pagina principala si tarifele pentru livrari, informatii care in alte magazine virtuale pot fi aflate doar telefonic. Astfel pentru livrari in Bucuresti este perceput un cost de 6 RON, pentru mesageria postala expediata in 4-5 zile este aplicat un pret de 8 RON + 6% din valoarea comenzii, in timp ce pentru curieratul rapid valoarea taxei de transport ajunge la 23 RON + 1% din valoarea comenzii.

Phoenix-Gsm.ro este inregistrat din data de 11-07-2003 in topul site-urilor romanesti de profil. El a fost afisat de 22.406 ori si accesat de un numar de 15.149 vizitatori in ultimele 30 de zile. Recordul de vizitatori pe zi este de 1.611 posibili clienti pe data de 15-01-2007. Motorul de cautare cel mai folosit este Google, termenul utilizat fiind "telefoane".

CONCLUZII:

Lucrarea "Comertul electronic ca forma de manifestare pentru magazinele virtuale" se doreste a fi o pledoarie pentru crearea, dezvoltarea si cresterea numarului de site-uri de comert electronic.

Beneficiile prezentei pe Internet sunt evidente pentru activitatea a diferite societati comerciale a caror extindere si dezvoltare o favorizeaza. Nici cumparatorii nu au sunt mai prejos, ei au posibilitatea de a face cumparaturi la orice ora din zi indiferent de locatie, pot beneficia de preturi mai mici fara a mai pierde timp pretios in magazinele de tip traditional. Exista pe langa aceste beneficii si cateva avantaje sociale: marfurile pot fi vandute la preturi mai mici favorizand pe cei cu venituri mai mici si contribuind astfel la protectia sociala. Aceste aspecte au fost prezentate in lucrarea de fata in capitolul 2 numit "Afaceri electronice pe Internet".

Au fost studiate, analizate si urmarite noua tipuri de magazine on-line atat din punct de vedere al structurii, modului de organizare si functionare, cat si pe baza unor date statistice furnizate de un site specializat in domeniu.

Concluziile sunt usor se sesizat. Reusita in afaceri necesita, in prezent utilizarea tuturor resurselor si mijloacelor informationale de care dispune intreprinzatorul precum si extinderea relatiilor de afaceri in afara limitelor conventionale.

Internetul poate fi considerat un mediu, o infrastructura ce ofera agentilor economici, spre exemplu, abilitatea de a se face cunoscuti atat clientilor cat si posibililor parteneri de afaceri, de a accesa informatia usor si rapid.

In aceste conditii lipsa de pe aceasta piata in continua crestere s-ar putea dovedi un adevarat insucces, se poate transforma intr-o nereusita.

Dupa studiul acestei lucrari pot afirma ca ar fi o greseala ca oportunitatile oferite de Internet sa nu fie valorificate.

 BIBLIOGRAFIE:

V. Patrut, M. Deju, D. Pacurari, "Gestiunea si contabilitatea unor activitati economice cu caracter deosebit", Editura Junimea, 2005, Iasi;

Sabin Buraga, "Aplicatii Web la Cheie", Editura Polirom, Bucuresti, 2003;

M. Fotache, "Proiectarea bazelor de date", Revista Net Report, martie 2004

Revista Tribuna Economica, nr. 4/2006, articolul "Ce trebuie sa contina un site performant"; 

Legea comertului electronic nr. 365/2002;

Legea nr. 51/2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta;

Legea semnaturii electronice nr. 455/2001;

www.anrc.ro este pagina oficiala a Autoritatii Nationale pentru Reglementari in Comunicatii si Tehnologia Informatiei;

www.cnipmmr.ro este pagina de Internet a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania;

www. legi-internet.ro este un site de informare despre legislatia si practica judiciara privind anumite aspecte legate de Internet;

www.linkmagazine.ro - revista on-line de IT&C si Finante;

www.afaceri.net - site specializat pe educarea si asistarea programatorilor de pagini web;

www.referate-romana.com - revista on-line cu articole legate de comertul electronic.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1253
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved