Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PIATA SI COMERCIALIZAREA

Comert

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tipuri de consumatori
Faptele de comert unilaterale (mixte)
PIATA SI COMERCIALIZAREA
Consum, consumator, cumparator, comportament al consumatorului
Gradul de saturatie al pietei
Metoda matricealǎ de segmentare a pietei
Concurenta componenta a pietei
Calibrarea modulului de cantarire
CONCURENTA. TIPURI DE PIETE
NOTIUNI GENERALE PRIVIND SERVICIILE - SERVICIILE COMERCIALE ORIENTARI ACTUALE


PIATA SI COMERCIALIZAREA1. Volumul, structura si aria pietei

S.C. ALRO S.A. Slatina este unicul producator de aluminiu primar si aliaje din aluminiu obtinute din aluminiul primar, oferta pentru aceste produse fiind unica.

Productia de aluminiu, dupa declinul suferit in anul 1989, a inceput odata cu anul 1994 sa se revigoreze, alumina necesara produsa in tara, fiind corelati cu productiile anuale de aluminiu.

Intrucat ALRO S.A. isi desface produsele cu preponderenta pe piata Europei, principalii concurenti pe aceasta piata sunt: PECHINEY - Franta, HYDRO-ALUMINIUM A.S. - Norvegia, VAW - Germania, ALCAN- Canada, DUBAL - Dubai, ALBA - Bahrein, EGYPTAL - Egipt, KRASNOYARSK, Bratsk, Tadzhik, Sayansk - Rusia, concurenti nu in domeniul calitatii, domeniu in care ALRO S.A. are deja un foarte bun renume, ci in acela al pretului de cost pe tona de produs.

Beneficiari a unor preturi avantajoase atat pentru energie cat si pentru alumina, concurentii ALRO S.A. produc aluminiu primar la costuri extrem de reduse, costuri care sunt in ultima instanta decisive in conditiile actuale ale pietei aluminiului.

In conditiile unei piete mondiale tot mai transparente cand pretul aluminiului se stabileste pe baza cotatiilor LME (Bursa de Metale din Londra), iar preturile materiilor prime de baza, energie si alumina se leaga de asemenea de pretul aluminiului, supravietuirea oricarui producator de aluminiu depinde de reducerea pretului de cost prin reducerea consumurilor si prin dezvoltarea de noi tehnologii ecologice care sa contribuie atat la reducerea costurilor de productie cat si la cresterea randamentului de utilizare a energiei electrice.

La sfarsitul primului semestru al anului 1999, se constata la produsele din aluminiu o usoara crestere a primelor peste pretul LME.

S.C. ALRO S.A. Slatina, este inregistrata la Bursa de Metale din Londra sub marca 'IAS Slatina'.

S.C. ALRO S.A., vinde produsele la export in aceleasi conditii de livrare ca si principalii competitori de pe piata (conform INCOTERMS 1990).

Situatia mondiala a productiei de aluminiu se prezinta astfel:

productia mondiala de aluminiu a crescut intre anii 1990 si 1993, de la 14.494 mii tone la 19.750 mii tone cu un procent de 35%;

principalii producatori la nivelul anului 1993 au fost tarile cu economia de piata dezvoltata care au produs 11.060,5 mii tone de aluminiu (58,8%), dintre acestea desprinzandu-se urmatoarele tari:

SUA    4.042,1 mii tone

COMUNITATEA EUROPEANA 1.100,5 mii tone;

AUSTRALIA    1.376,3 mii tone;

GERMANIA    559,1 mii tone.

De asemenea, unele tari din cele in curs de dezvoltare, au produs la nivelul anului 1993 cantitati semnificative, dintre acestea:

BRAZILIA    l.172,0 mii tone;

VENEZUELA    567,0 mii tone;

CHINA    1.210,0 mii tone;

INDIA    466,4 mii tone.

Situatia exportului de aluminiu la nivel mondial

exportul de aluminiu a crescut intre anii 1988 si 1993, de la 7.468,4 mii tone la 10.485,5 mii tone cu un procent de 40,4 % ;

principalii exportatori la nivelul anului 1993, au fost tarile cu economia de piata dezvoltata, care au exportat 6.051,6 mii tone, reprezentand 57,7 % din exportul mondial de aluminiu:

CANADA    1.841 mii tone;

SUA    436 mii tone;

NORVEGIA    788,3 mii tone;

OLANDA    401 mii tone;

AUSTRALIA    1.044,7 mii tone.

Dintre tarile in curs de dezvoltare cu cele mai mari exporturi, in anul 1993 se situeaza:

BRAZILIA    814,7 mii tone;

VENEZUELA    408,1 mii tone.

Dintre celelalte tari, printre care si Romania se constata ca tara noastra cu cele 754 mii tone, a exportat mai mult aluminiu decat toate tarile Europei de Est la un loc in afara de CSI, totusi sub potentialul de care dispune.

Referitor la situatia importului mondial de aluminiu, se desprinde:

importul a crescut intre anii 1988 si 1993 de la 8.118, 8 mii tone la 10.539,7 mii tone, cu un procent de 29,8 %;

principalii importatori la nivelul anului 1993 au fost tarile eu economia de piata dezvoltata, care cu cele 8.194,11 tone, au detinut 77,7 % din importul mondial de aluminiu.

Dintre tarile cu cel mai mare import, se desprind:

SUA    1.860,7 mii tone;

GERMANIA    852,6 mii tone;

ITALIA    475,8 mii tone;

OLANDA    376, 8 mii tone;

JAPONIA    2.604,4 mii tone.

Dintre tarile in curs de dezvoltare, cei mai mari importatori sunt:

COREEA DE SUD    579,5 mii tone;

TAIWAN    350,6 mii tone.

Consumul mondial de aluminiu primar a crescut intre anii 1982 si 1993 de la 14.710, 3 mii tone la 18.430, 5 mii tone cu un procent de 25,2 %.

Principalii consumatori la nivel mondial au fost in anul 1993 tarile cu economia de piata dezvoltata care au absorbit 67,2% din consumul mondial.

Romania a avut un consum de 39,7 mii tone de aluminiu primar si secundar in anul 199

Avand in vedere ca piata este divizata in grupuri omogene de clienti care au un comportament similar, S.C. ALRO S.A. Slatina si-a propus alegerea unor piete tinta prin aplicarea unor strategii cum ar fi specializarea pe piete, prin directionarea eforturilor societatii spre satisfacerea necesitatilor variate ale aceluiasi segment de piata si oferirea mai multor tipuri de produse din aluminiu (lingouri, bare, sarma) solicitate pe segmentul de piata respectiv (Ex: pietele Greciei, Italiei, Frantei).

Pozitionarea pe pietele tinta se realizeaza prin elaborarea unor oferte din piata tinta si crearea unei imagini care sa ocupe o pozitie competitiva, distincta si semnificativa in mintea clientilor tinta.

Pe piata interna distributia fizica catre clienti, care sunt si consumatori finali, se face prin canale directe.La export distributia marfii, care reprezinta peste 70 % din totalul productiei se face atat prin export direct, prin canale de distributie a marfii catre end-users, si prin firme de comert din strainatate, cat si prin intermediul unor agenti si comisionari care sunt firme de comert din Romania. Numarul partenerilor straini depaseste cifra de 50.

Sistemele de distributie ale S.C. ALRO S.A. Slatina raspund nevoilor si asteptarilor clientilor pietelor tinta. La S.C. ALRO S.A. in proiectarea unui sistem de distributie se tine seama de urmatoarele aspecte:

marimea loturilor de produse din aluminiu solicitate de clientul respectiv;

timpul de asteptare din momentul lansarii comenzii si transmiterii specificatiilor pana la primirea produselor din aluminiu comandat;

varietatea gamei de produse din aluminiu primar solicitat de catre client, precum si distanta pana la acesta;

Obiectivele S.C. ALRO S.A. cu privire la sistemul de distributie sunt concordante cu obiectivele generale ale firmei si cu obiectivele de marketing. Se incearca la fiecare canal de distributie sa se mentina un nivel scazut al costurilor ceea ce faciliteaza obtinerea unei profitabilitati inalte si sporeste competitivitatea pe piata.

De asemenea se promoveaza mentinerea unui contact permanent cu piata pentru obtinerea de informatii referitoare la gradul de satisfacere a cerintelor clientilor, tendintele de manifestare pe piata in domeniul cererii si ofertei.

Crearea si mentinerea unei imagini favorabile in randul clientilor constituie unul din principalele obiective ale S.C. ALRO S.A Slatina.

S.C. ALRO S.A. utilizeaza segmentarea pietei, alegerea pietei tinta si pozitionarea pe piata.

Se folosesc diferite tehnici de marketing pentru segmentarea produselor din aluminiu primar prin elaborarea de oferte si crearea unei imagini pe piata care sa asigure o pozitie competitiva si semnificativa pe piata respectiva. Procesul de segmentare se desfasoara in mai multe etape succesive, clientii fiind segmentati din punct de vedere geografic, demografic, in functie de caracteristicile relatiilor dintre S.C. ALRO S.A. si clientul respectiv precum si in functie de bonitatea acestuia.

S.C. ALRO S.A. Slatina urmareste indeaproape schimbarile care au loc pe piata produselor din aluminiu primar. In ultima perioada de timp sau format concerne ale producatorilor din aluminiu, cum ar fi: Alcan Pechiney - Alussuice cu o capacitate anuala de 2.74000 Tm si Alcoa Reynolds Metals Company cu o capacitate anuala de 4.256.000 Tm.

Avand o productie anuala de 174.000 Tm/an, S.C. ALRO S.A. Slatina face fata acestor schimbari prin promovarea de noi produse cu valoare adaugata cum ar fi sleburile din aluminiu primar. Piata si cererea clientilor fiind motivul existentei unui produs, S.C. ALRO S.A. promoveaza produse in functie de nevoile clientilor. Orientarea se face in functie de produs.

Una din cele mai importante coordonate ale strategiei de produs este crearea produselor noi in functie de capacitatea pietei totale a produsului, valoarea estimata a vanzarilor, intr-un anumit orizont de timp, furnizorii actuali de produse similari ai clientilor potentiali

S.C. ALRO S.A Slatina are capacitatea de a produce si comercializa noi produse in conditiile apelarii doar la capacitatile de productie si depozitare existente si la distributia produsului prin canalele de distributie folosite de firma pentru ca produsele sa ajunga la clientii potentiali.

S.C. ALRO S.A. comunica permanent cu clientii actuali si potentiali ai pietei tinta. In primele 8 luni ale anului 2000, pe linie de marketing , S.C. ALRO S.A. a intreprins o serie de actiuni cu menirea de a face si mai cunoscuta activitatea si profilul sau de fabricatie prin prezentarea si promovarea noilor produse ALRO, cu ocazia deplasarii in strainatate a conducerii ALRO Slatina pentru tratative tehnico-comerciale, prin reclame in revista Metal Bulletin - Londra, editata de Bursa de Metale din Londra, prin participarea personalului de specialitate la actiunile mixte organizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Se intentioneaza penetrarea cu produse S.C. ALRO S.A. pe noi piete cum ar fi Israelul, Germania, Asia.

2. Comercializarea produselor.

In tara, piata este formata din unitatile ce isi desfasoara activitatea in domeniul metalurgiei, a constructiei de masini, industria electrotehnica, etc.

Principalii consumatori interni sunt:

S.C. ALPROM S.A. SLATINA

S.C. ELCARO S.A. SLATINA

S.C. IPROEB S.A. BISTRITA

S.C.    ALTUR S.A. SLATINA

S.C.    ICEME S.A. BUCURESTI

S.C.    AUTOMOBILE DACIA PITESTI.

Din totalul productiei pentru piata interna, principalul beneficiar este S.C.ALPROM S.A., cu peste 50%, celelalte societati variind ca cerere intre 3 - 7 %. Un procent de 18 % este destinat unor beneficiari cu solicitari mai mici. Se face mentiunea ca S.C. ALRO S.A., asigura intreaga piata interna cu aluminiu primar, aceasta insa reprezentand in medie numai 40% din productia rezultata anual de societate. Restul productiei este trimisa la export.

Pe piata internationala S.C. ALRO S.A., are parteneri traditionali cu care incheie afaceri an de an:

Dintre acestia, cei mai importanti sunt:

GLENCORE    INTERNATIONAL - ELVETIA

BRANDEIS    LTD - ANGLIA

CRESCENT COMERCIAL AND MARITIME LTD - CIPRU

HYDRO    ALUMINIUM - NORVEGIA

TECNOAL - ITALIA

RUDMETAL - BULGARIA

RDA TRADING AND MARINE Co Ltd.     - GRECIA

POINT SEVRE (UK) Ltd.     - ANGLIA

SUMITOMO - JAPONIA

Prin exportul de aluminiu S.C. ALRO S.A., Slatina isi aduce o contributie importanta la exportul total al Romaniei.

Preturile practicate pe piata aluminiului

O particularitate a mix-ului de marketing o constituie politica de pret si respectiv modul de formare al pretului pentru livrarile la extern.

Acesta se stabileste pe baza cursului de la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange), la care se adauga o anumita prima.

Aceasta prima se stabileste diferentiat in functie de:

tipul produsului;

piata de distributie;

conditia de livrare,

conditia de plata.

De exemplu: pretul pentru o tona sarma se calculeaza astfel:

Media Cotatiilor LME pe o perioada stabilita de comun acord cu partenerul, la care se adauga o prima de 200$. Presupunem ca perioada de cotatie o constituie primele 3 (trei) zile consecutive de piata din luna august:

1.520.00 USD/TM

1.541,00 USD/TM

1.523,00 USD/TM

TOTAL 4.584,00 USD

Media 1.528,00 USD

Prima    200,00 USD

Pret final 1.748,00 USD/TM

Prima este mai mica pentru lingouri si mai mare pentru sarma si bare. Prima este mai mica deoarece riscurile trec la cumparator, respectiv la caraus, imediat ce s-a incarcat in camion, costul transportului fiind suportat de cumparator.In ceea ce priveste conditia FOB Constanta Port, prima este mai mare deoarece vanzatorul (S.C. ALRO), suporta costul transportului pana la Constanta, aceasta cheltuiala se va recupera prin cresterea primei.

O alta particularitate o constituie transparenta pretului, aluminiul fiind cotat la Bursa de Metale din Londra, cursul variaza de la o zi la alta si evolutia lui nu poate fi prognozata, ceea ce constituie un risc destul de mare, contractele si respectiv perioada de cotatie se stabilesc anterior cunoasterii pretului.

Preturile de pe piata aluminiului, aceasta fiind o piata libera sunt variabile in functie de cerere si oferta. Ele sunt variabile in functie de preturile fixate de 'LONDON METAL EXCHANGE'.

De exemplu in anii 1990 - 1994, preturile medii la aluminiului primar au variat, dupa cum urmeaza:

AN

PRET $/t)

Tabel 1. Evolutia pretului mediu al aluminiului primar in perioada 1990-1994

In prezent, pretul pe piata externa al S.C. ALRO S.A. , este de 1.600 $/t, iar pe piata interna de 4.442.000 lei/t.

Prin analiza pietei mondiale a aluminiului si a principalelor materii prime (bauxita si alumina) precum si a pietei interne, se pot desprinde urmatoarele concluzii:

Puncte tari

- rezervele interne de materii prime sunt la nivel foarte ridicat;

- dinamica de crestere a productiei mondiale de aluminiu este cea mai mare dintre toate metalele;

- cererea pe piata mondiala este foarte mare

- societatea are comenzi care asigura capacitatile fiecarui an, refuzand foarte multe comenzi, care depasesc capacitatea;

- societatea are clienti traditionali atat la export cat si pe piata interna;

- in zona Europei de Est, Romania in afara Rusiei, are cea mai mare capacitate de productie

- calitatea productiei este foarte buna, fapt ce determina ca partenerii externi sa prefere aluminiul romanesc.

Puncte slabe:

- evolutia preturilor pe piata internationala are mari variatii in perioade relativ scurte.

Ca urmare a acestei analize putem trage concluzia ca, desi S.C. Alro S.A. produce la un pret ridicat , perspectivele sunt bune deoarece s-a investit mult in domeniul calitatii, fapt ce a dus la obtinerea unui aluminiu cu o puritate mare, fapt care atrage nenumarati clienti si totodata, mentine clienti vechi, in ciuda pretului mai ridicat.

Datorita numarului destul de mare de comenzi refuzate datorita incapacitatii de productie, se recomanda cresterea productiei prin punerea in functiune a unor noi hale de productie, acest lucru putand duce si la cresterea profitului.

4. Perspectivele pietei.

Desi in prezent, S.C. ALRO S.A., se bucura de o situatie economico-financiar buna datorata in mare parte vanzarilor la export, se urmareste totusi imbunatatirea profitului si al valorii actiunilor.

Se cunoaste ca energia are un rol foarte important in producerea aluminiului, ponderea acesteia in costul de productie fiind de 70%. Acest lucru constituie un dezavantaj raportat la situatia economica actuala si chiar viitoare a Romaniei, cunoscut fiind faptul ca pretul energiei creste odata cu inflatia.

Pentru a evita o crestere a costului de productie ca urmare a cresterii pretului la energie, S.C. ALRO S.A., a reusit cu ajutorul bancii CHASE MANHATANN BANKS din Anglia, obtinerea de la un grup solid de banci, obtinerea unui credit sindicalizat de 68 mil. $ cu ajutorul caruia a platit firmei CONEL in avans energia pe o perioada de 1 an de zile, astfel societatea a obtinut un avantaj, cresterea pretului acesteia nemaiputand influenta costul de producere al aluminiului.

Restituirea acestui credit se va face esalonat pe baza incasarilor obtinute din derularea contractelor de export cu incasare in ING BANK. Cum in derularea respectivelor contracte nu sunt si nu se prognozeaza a fi probleme, restituirea sumei se va face in timpul stabilit.

In momentul actual S.C. ALRO S.A. se afla in plin proces de investitii, urmarindu-se modernizarea halelor de electroliza pe baza licentei firmei PECHINEY din Franta, o firma cu o mare putere financiara, un nume important pe piata aluminiului.

S-a ajuns la aceasta alternativa deoarece firma franceza, este firma pe baza careia a fost proiectata inca de la inceput uzina din Slatina.

Aceasta investitie desi reprezinta o cheltuiala in prima faza, se vor dovedi rentabile in urmatorii ani ducand la cresterea calitatii produselor si la scaderea costului/produs.

O alta linie de actiune a S.C. ALRO S.A. in directia cresterii profitului o constituie si scurtarea cat mai mult posibil a lungimii canalului de distributie a produsului de la producator (S.C. ALRO S.A) la utilizatorii finali prin cresterea ponderii exportului direct.

Ca rezultat direct al acestei strategii, se reduce costul de distributie si creste pretul de livrare prin negocierea directa cu partenerii a primei de livrare. In plus, banii pe care S.C. ALRO S.A. i-ar fi platit comisionarilor pentru intermedierea activitatii de export se vor transforma in profit.

Prin evitarea comisionarilor se reduce si timpul de livrare si se imbunatatesc comunicatiile cu clientii, ceea ce reprezinta un punct foarte important in afirmarea intreprinderii pe piata externa in formarea unei imagini pozitive care sa confere incredere in potentialul S.C. ALRO S.A. Slatina.

Toate aceste masuri au ca obiectiv cresterea calitatii si a pretului, iar si formarea unor relatii puternice cu partenerii straini pentru o cooperare viitoare cat mai buna.

5. Evolutia si perspectivele gamei de produse.

Din analiza activitatii de export, desfasurata de S.C. a rezultat urmatoarea structura a productiei in anul 2000 (comparativ cu productia corespunzatoare in anul 1999).

PRODUS

DIFERENTA

tone

tone

BareLingouri

Sarma

TOTAL

Tabel 5.1. Structura productiei pe anii 1999-2000

Cea mai mare modificare in structura productiei si a vanzarilor, precum si linia directoare a activitatii actuale o constituie diminuarea cu 34,63 % a ponderii lingourilor in totalul productiei exportate.

Astfel, daca in 1999 s-au comercializat 28.000 tone lingouri, ceea ce reprezinta circa 50% din totalul productiei de aluminiu, in anul 2000 s-au comercializat doar 18.000 tone (31,73%).

Aceasta masura de descrestere a ponderii lingourilor s-a luat deoarece prima perceputa la lingouri este cea mai mica dintre toate produsele comercializate de S.C. ALRO S.A.

O alta modificare in structura productiei anului 2000 comparativ cu cea a anului anterior o constituie cresterea intr-o masura destul de mica a ponderii sarmei in structura productiei.

Astfel, daca in anul 1999 aceasta detinea 13,7% din totalul productiei, acum ea creste la 18,14%, ceea ce este o masura destul de eficace tinand cont ca prima oferita la export pentru sarma este mai mica decat cea oferita pentru lingouri.

Dupa cum se observa s-a realizat o diminuare a ponderii lingourilor si sarmei in favoarea cresterii productiei de bare care la momentul actual constituie produsul cu valoarea adaugata cea mai mare.

Astfel, daca in anul 1999, barele detineau 37% din productia comercializata la export in primul semestru al acestui an, ponderea acestuia a crescut la 55%, masura care a dus la cresterea profitului rezultat din activitatea de export tinand cont de faptul ca la bare se obtine cea mai mare prima dintre toate produsele.

In cursul acestui an si in anii urmatori se urmareste diminuarea si apoi excluderea totala a lingourilor din gama de produse a S.C. ALRO S.A., locul acestora fiind luat de sleburi.

Aceasta inlocuire s-a produs datorita faptului ca obtinerea sleburilor se face la un cost de productie mai mic chiar si decat cel al lingourilor, deoarece acestia au dimensiuni mai mari si deci, costul pe unitatea de produs este mai mic, cheltuielile cu asamblarea sunt mai mici si in plus, acestea sunt cautate in industria de automobile, ramura ce se afla in continua dezvoltare.

Pe anul 2000, contractele de export au fost realizate in totalitate si nu se intrevad greutati majore in derularea acestora in viitor. Contractele sunt repartizate la salariatii din cadrul Serviciului Financiar pentru a fi derulate, urmarite si tinuta evidenta la zi, pe firme, atat pentru livrari cat si pentru incasarea contravalorii marfii expediate.

Evolutia exporturilor ALRO S. A. pe principalele piete de distributie a evoluat in deplina concordanta cu evolutia (schimbarea) structurii productiei.

Astfel, Franta (vezi graficul nr. 5.1. prezentat mai jos), care era una din cele mai mari piete de distributie a lingourilor exportate de ALRO S.A., aproape a disparut odata cu reducerea cantitatii de lingouri exportate de ALRO S.A. O evolutie asemanatoare a avut si Olanda, tara care nu mai face parte din pietele de distributie ale ALRO S.A. O evolutie diferita: a avut-o Italia care, intr-adevar, a important mult mai putine lingouri compensand insa, intr-o oarecare masura, prin cresterea importului de bare.

Grafic nr. 5.1 Evolutia exporturilor de lingouri la S.C. Alro S.A.

Pe de alta parte (vezi graficele 5.2. si 5.), odata cu cresterea productiei de bare omogenizate si sarma, au aparut si s-au dezvoltat alte piete de distributie ajungand chiar la o pondere insemnata in exporturile societatii ALRO. Cel mai elocvent exemplu il constituie Grecia care a avut o crestere extrem de puternica la bare, crestere acompaniata de cresterea exportului de sarma si lingouri, produse livrate in pachet pentru stimularea vanzarilor de bare.

Grafic nr. 5.2. Evolutia exporturilor de bare la S.C. Alro S.A.

Grafic nr. 5. Evoutia exporturilor de sarma la S.C. Alro S.A.

Grafic nr. 5.4. Evolutia primelor obtinute din export la S.C. Alro S.A.

Totusi, trebuie sa constatam ca exportul de bare pe piata Greciei, reprezinta circa 50% din totalul de export, situatie care pentru ALRO ar reprezenta un risc potential.

De aceea, inca din semestrul 1, al anului 2000 s-au dat cateva loturi de proba in Germania, Olanda si Austria si sau obtinut semnale pozitive asupra calitatii acestora, ceea ce ne face sa credem ca in anul acesta se vor exporta cantitati importante catre aceste tari.

De asemenea se remarca cresterea continua a exportului de bare in Ungaria, fiind necesara o preocupare in continuare pentru mentinerea acestei tendinte. Rezultate similare avem si pentru Bulgaria, deoarece incepand cu anul 2000 exportam cca. 350 tone/luna.

Strategia de distributie a ALRO S.A., va continua sa ramana orientata catre client prin imbunatatirea serviciilor acordate clientului, prin competenta, promptitudinea si comunicativitatea personalului din directia marketing. Pentru realizarea celor de mai sus au fost elaborate si sunt in derulare programe de pregatire practica si teoretica a personalului din directia marketing menite sa ridice calitatea personalului implicat in comertul international pentru o mai buna satisfacere a necesitatilor clientilor.

Aceste directive sunt cu atat mai actuale cu cat ALRO S.A. se pregateste sa lanseze pe piata internationala un nou produs (sleburi) care ar trebui sa se impuna pe piete importante de desfacere ca Ungaria, Slovenia, Grecia si Germania.

O alta linie de actiune in strategia de distributie a ALRO S.A. a fost si ramane a ceea de a scurta cat mai mult posibil lungimea canalului de distributie a produsului de la producator, la utilizatorul final prin cresterea ponderii exportului direct.

Cresterea puternica a exporturilor de bare AlMgSi omogenizate si de sarma din Al, oglindesc politica de schimbare a structurii productiei, care se face pe seama reducerii productiei/exportului de lingouri.

Aceasta politica este menita pe de o parte, sa satisfaca nevoile clientilor sai, iar pe de alta parte sa reduca expunerea societatii la schimbarea pietei. Aceasta politica este demonstrata si prin punerea in functiune a celei de-a doua linii de turnare si omogenizare bare, prin achizitionarea unei instalatii de turnare sleburi, precum si din modernizarea a doua laminoare Propezi de sarma din aluminiu.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1688
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site