CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
POLITICA COMERCIALA
A debutat cu stabilirea unui tarif vamal comun la importurile de marfuri din tarile terte si aplicarea acelorasi formalitati de vamuire.
= UNA DINTRE POLITICILE COMUNE ALE UE!!!! = NICI UN FEL DE RESTRICTII in Comertul RECIPROC
= NICI UN FEL DE CONTROL, la frontierele interne
= UN DOC VAMAL de Imp-Exp UNIC
= Acelasi TARIF VAMAL si
= Aceleasi REGULI DE CONTROL LA IMP di tari TERTE
= STANDARDE COMUNE la produsele care pot periclita sanatatea
= RECUNOASTEREA RECIPROCA a Standardelor NAT la rest
Obiective - impunerea de reguli pentru:
concurenta pe plan international
pirateria si contrafacerea
calitatea produselor
relatia dintre comert si mediu
protectia la export instituita in 1994 prin Reglementarea 3286 Instrument pentru bariere comerciale
protectia intereselor economice externe
Instrumente
taxe de retorsiune (taxe antidumping)
restrictiile cantitative sau supravegherea importurilor
impiedicarea importurilor de marfuri contrafacute
taxele de prelevare la importul d eproduse agricole (diferenta dintre pretul de pe piata mondiala, mai scazut, si cel de pe piata comunitara, mai ridicat)
Ø Pe piata interna comunitara circuland liber marfurile importate, acestea sunt supuse unor reglementari si standarde comune, respectiv unui regim vamal comun, asigurat atat de Tariful Vamal Comun cat si Codul Vamal Comunitar.
Ø Realizarea unei politici comune a fost prevazuta deja de Tratatul de la Roma (1957) si s-a realizat foarte rapid, insa TREPTAT/ in etape, progresiv, cu dificultati:
- 1968 Uniunea Vamala (eliminate obstacolele din comertul reciproc si introdus tariful vamal comun la import din terte tari);
- 1998 se introduce un singur document de export/ import D.A.U. Doc Vamal Unic;
- 1993 se elimina controalele la frontierele interne;
- 1994 intra in vigoare Codul Vamal Comun;
- 2002 si 2007 se adopta programe de eficientizare a vamilor (tinta fiind cele de la granitele externe ale U.E.);
Ø In relatiile cu tertii, politica comerciala a avut o evolutie continua, obiectivul fiind promovarea comertului intra si extra-comunitar, pe baza liberului schimb. Totusi, au existat perioade cand s-a practicat si o politica protectionista, incepand cu otelul si carbunele, continuand cu agricultura, textilele si coinfectiile, autoturismele, TV, rulmentii, masinile de scris electronice, motocicletele si unele produse de inalta tehnologie.
Pol com fata de terti DIFERA, de la o cat de tari, la alta (Leaderi de piata, sau lumea a III-a)
Ø Protectionismul comunitar este de natura tarifara (media taxelor vamale la produsele industriale este sub 4%, si numai 280 de pozitiitarifare au o taxa vamala de peste 50% - din cele cca 10.000, iar cele agricole de 17%, si netarifara (licente de import, contingente, restrangeri voluntare, prevederi variabile, masuri antidumping, si taxe compensatorii, standarde si norme, proceduri birocratice, reguli de origine, taxe prelevare)
Ø Principalele reglementari privesc:
- procedurile de administrarea restrictiilor cantitative;
- aplicarea masurilor anti-dumping;
- masurile ce se pot lua in cazul prejudicierii intereselor comunitare de catre o tara terta;
- masurile ce se pot lua pe temeiuri de moralitate, securitate publica, lipsa acuta de produse pe piata.
Ø Recomandarile punctuale la acest capitol au vizat: Siguranta Frontierelor Externe si Eficienta Institutii
- continuarea eforturilor de implementare a politicii de etica vamala;
- implementarea masurilor de reducere a timpului de asteptare la frontiera,
- a masurilor de combatere a trecerii peste frontiera a marfurilor piratate/ contrabanda si falsificate/ contrafacute
- lupta impotriva criminalitatii economice si a crimei organizate;
consolidarea capacitatii administrative si operationale prin intarirea cooperarii dintre servicii Vama, Politie, Graniceri ideea de a se creea o Politie Comunitara 3 natiuni),
- evaluarea cerintelor de resurse umane si
- dezvoltarea unui sistem centralizat de pregatire profesionala;
- accelerarea implementarii IT in administratia vamala.
Ø Romania a acceptat in intregime acquis-ul comunitar si s-a angajat sa-l aplice pana la data aderarii, prevederile din Tratatul de aderare cu privire la Uniunea Vamala fiind cele din Anexa V si anume:
- Marfurile care la data aderarii se gasesc in depozit temporar ori se afla in curs de transport sunt libere de taxe vamale si alte masuri vamale cu conditia:
sa faca dovada originii preferentiale
orice mijloc de dovedire a statutului comunitar
un carnet ATA emis inaintea aderarii
- Dovada originii preferentiale (comertul cu tarile terte, inclusiv Turcia, cel din cadrul Acordurilor preferentiale privind agricultura si produsele din carbune si otel) este acceptata in urmatoarele conditii:
sa derive din acordurile sau intelegerile incheiate cu UE
dovada originii si documentul de transport sa fie emise pana cel tarziu in ziua anterioara aderarii
dovada originii sa fie remisa autoritatilor vamale in termen de 4 luni de la data aderarii.
- Depozitul temporar si regimurile vamale care au inceput inainte de aderare inceteaza sau se incheie in conditiile legislatiei comunitare, iar daca dau nastere unei datorii vamale (taxe vamale de import) aceasta este cea din Tariful Vamal Comunitar, suma platita fiind considerata sursa proprie a U.E.
- In cazul antrepozitului vamal, daca datoria vamala se determina la data acceptarii si a fost inaintea aderarii trebuie sa rezulte din legislatia aplicabila inainte de data aderarii.
- Idem, in cazul perfectionarii active si admiterii temporare, cu deosebirea ca se platesc dobanzi compensatorii la drepturile de import datorate in conditiile legislatiei comunitare de la data aderarii.
- La perfectionarea pasiva se aplica principiul mutatis mutandis exporturilor temporare de marfuri care au fost exportate temporar inainte de data aderarii.
- Autorizatiile acordate inainte de data aderarii pentru regimurile vamale mentionate sunt valabile pana la expirarea lor sau un an dupa data aderarii, oricare dintre aceste date ar fi prima in ordine cronologica.
- Recuperarea datoriilor vamale inclusiv rambursarea si remiterea unor drepturi, se efectueaza in conditiile legislatiei comunitare, insa daca au luat nastere inainte de data aderarii in conditiile respective (cele nationale in vigoare inainte de aderare).
Prevederile din Tratat la acest capitol reglementeaza in special statutul marfurilor aflate intr-o situatie de tranzitie in momentul aderarii (in timpul transportului, intr-un depozit vamal sau perfectionare activa / pasiva, precum si problema originii preferentiale (marfurile importate din tarile care beneficiaza de acest regim din partea U.E.) |
Uniunea vamala fiind legata de Piata Interna / Unica Europeana, multe dintre avantajele si dezavantajele prezentate la capitolele privind libera circulatie a bunurilor si serviciilor sunt valabile si aici. De aceea, nu le vom repeta si vom insista pe impactul specific dat de politica vamala.
AVANTAJE:
principalii beneficiari vor fi consumatorii care ani in sir au fost invadati cu produse de proasta calitate, majoritatea contrafacute. Odata introduse regulile comunitare acestea nu vor mai putea fi importate si astfel vom avea garantia ca ceea ce cumparam nu ne pune in pericol nici sanatatea si nici siguranta; + gama var.
contribuie la realizarea unui mediu de afaceri mai coerent, stabil si predictibil, agentii economici avand la indemana un tarif si regulament vamal clar, integrat, actualizat si publicat; ec de piata functionala;
se inlatura posibilitatea de coruptie generata de instabilitatea cadrului legislativ, maniera discretionara de aplicare, lipsa de transparenta, slaba informatizare si controlul neeficient;
pozitia de granita externa a U.E. poate crea avantajul unei porti de intrare pentru bunurile extracomunitare din Estul Europei si Orientul Mijlociu (mai ales daca infrastructura de transport se va moderniza rapid);
asistenta financiara primita din partea U.E., care pana in 2004 s-a ridicat la 32 mil. ;
beneficiile pe care le aduce accesul liber pe o piata de dimensiunile celei a U.E. (480 mil. locuitori in 2007).
DEZAVANTAJE:
un efort financiar important din partea statului, de adaptare, pentru a crea o administratie a vamilor moderna si eficienta, o frontiera sigura;
reducerea eficientei unor exportatori sau importatori care au beneficiat de o serie de facilitati vamale (scutiri, reduceri, amanari, etc.); pt producatori/ ag. ec - cresterea concurentei si a exigentelor privind calitatea produselor;
pierderea avantajului de a mai beneficia de S.G.P. din partea unor tari ca: S.U.A.,
reducerea nivelului de protectie al economiei nationale si al veniturilor la buget, prin tariful vamal intrucat taxele vamale la importul din tarile terte se vor reduce odata cu aplicarea din 2007 a Tarifului Integrat Comun (media taxelor vamale se va reduce de la 15,6% la 4,2% la produsele industriale si de la 38,2% la 9,4% la produsele agricole);
Ø Politica comerciala externa este de competenta UE si difera de la o categorie de tari la alta, reglementarea relatiilor economice cu tarile terte facand obiectul a numeroase tratate si acorduri bilaterale sau multilaterale (in special cele din cadrul GATT / OMC Org Mond a Comertului).
Ø Romania a acceptat in intregime acquis-ul comunitar si s-a angajat sa‑l respecte intocmai de la data aderarii. In acest sens, Tratatul de aderare prevazand:
- La art.3, Romania adera
la conventiile si protocoalele enumerate in
- La art. 6, Acordurile sau conventiile incheiate de Uniune cu unul sau mai multe state terte si organizatiile internationale sunt obligatorii si se angajeaza sa adere la acestea prin intermediul unor protocoale incheiate de Consiliu si negociate de Comisie. Aderand la acestea beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii ca si actualele state membre.
- La art. 6, paragraful 5, Romania adera la Acordul de parteneriat intre membrii grupului statelor din Africa, Caraibe si Pacific A.C.P., pe de o parte, si Comunitatea Europeana si statele membre ale acesteia, pe de alta parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000.
Paragraful 6 se angajeaza sa adere la Acordul privind Spatiul Economic European.
Paragraful 7 De la data aderarii aplica acordurile si intelegerile bilaterale in materie de produse textile incheiate de Uniune cu tari terte. Restrictiile cantitative vor tine seama de aderare si pot fi negociate inainte de data aderarii.
Paragraful 8 Restrictiile cantitative ale UE la importurile de otel si produse siderurgice se adapteaza in functie de cele romanesti efectuate in decursul ultimilor ani iar modificarile necesare se negociaza inainte de data aderarii.
Paragraful 9 Acordurile privind pescuitul incheiate inainte de aderare cu tari terte sunt gestionate de Uniune
Paragraful 10 Romania se retrage din orice acord de liber schimb incheiat cu tari terte, inclusiv din Acordul Central European de Comert Liber CEFTA. Ia masurile necesare pentru a elimina incompatibilitatile constatate in acordurile incheiate cu tarile terte, daca intampina dificultati se retrage din acestea.
Paragraful 11 Romania adera la acordurile interne incheiate de actualele state membre.
Paragraful 12 Ia masurile necesare pentru a-si adapta, daca este cazul, pozitia fata de organizatiile si acordurile internationale la care Uniunea sau alte state membre sunt membre/parti.
- Conventiile la care face referire articolul 3 al Tratatului (Anexa I) privesc legea aplicabila contractelor, eliminarea dublei impuneri, protejarea intereselor financiare ale UE, constituirea EUROPOL, utilizarea tehnologiei informatiei de catre vami, combaterea coruptiei, asistenta reciproca si cooperarea intre administratiile vamale, decaderea din dreptul de a conduce autovehicule si asistenta juridica reciproca in materie penala.
Asocierea acestui capitol cu Uniunea Vamala se explica prin aceea ca se refera la relatiile economice ale U.E. cu tarile terte si organizatiile internationale, ambele facand parte din politica comerciala comuna. Semnificatia celor prevazute de tratat este urmatoarea: ► Din momentul aderarii Romania va aplica toate acordurile si intelegerile externe ale U.E.; un impact mai important avand-ul cele din domeniul textil si siderurgic. ► Romania va trebui sa-si reconsidere cadrul juridic al relatiilor economice externe cu tarile care nu fac parte din U.E. ►
Importanta este schimbarea statutului din tara beneficiara a S.G.P. (Sistemul
Generalizat de Preferinte) in ► Romania va adera la toate intelegerile convenite intre tarile membre ale U.E. |
Impactul integrarii NEGATIV!
Capitolul Relatii externe se interfereaza cu cele privind libera circulatie a bunurilor si serviciilor sau uniunea vamala, de aceea, majoritatea avantajelor si a dezavantajelor au fost deja prezentate la capitolele respective
AVANTAJE:
economia de scara pe care o ofera accesul liber pe o piata de dimensiunile celei europene, care absoarbe 75% din exporturile Romaniei;
beneficiile pe care le aduce indirect economiei romanesti concurenta careia trebuie sa-i faca fata in cadrul Pietei Interne / Unice Europene (accentuarea caracterului de economie functionala de piata);
produsele romanesti vor patrunde mai usor in zonele si tarile ce au incheiat Acorduri de liber schimb cu U.E.;
interesele economice externe vor fi mai bine aparate facand parte din U.E.;
asistenta primita din partea U.E. pentru modernizarea mecanismelor de implementare a politicii comerciale comune.
principalii beneficiari vor fi consumatorii avand acces la o gama mai larga si de buna calitate, de bunuri si servicii etc.
DEZAVANTAJE:
reducerea gradului de protectie a economiei nationale, datorita nivelului mai scazut al taxelor vamale si a introducerii schemelor S.G.P. ale U.E., din momentul aderarii (2007);
pierderea pietelor existente si a clauzelor preferentiale!!!!
posibila majorare a preturilor si tarifelor (utilitati) pentru a se alinia celor din U.E.;
majorarea importurilor cu efect negativ asupra balantei comerciale si de plati etc.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1691
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved