CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Contractul
Contractul este principalul izvor la obligatiilor , contractul fiind acordul de vointa a 2 sau mai multe persoane realizat cu intentia de a produce efecte juridice , adica a crea modifica sau stinge un raport juridic civil.
Clasificare :
A) Dupa numarul partilor sunt contracte unilaterale si contracte bilaterale .
Contractul unilateral da nastere a obligatiilor in sarcina unei singure parti astfel incat o parte este creditor si una este debitor . Ex contractul de mandat gratuit, de donatie propriu-zis, comodatul si imprumutul gratuit .
Contractele bilaterale dau nastere la obligatii in sarcina ambelor parti adica sunt sinalagmatice adica au obligatii reciproce . Partile au calitatea de creditor si debitor alternativ .
Raspunderea civila delictuala
Orice forma de raspundere deriva din conceptul de responsabilitate. Responsabilitatea este o latura psihologica a raspunderii juridice. Ordinea de drept nu se bazeaza pe constrangere ci are o caracteristica esentiala si care impune ca partile sa respecte de bunavoie normele de drept .
Ca forma a raspunderii juridice raspunderea juridica consta intr-un raport de obligatii in baza caruia o persoana este indatorata sa repare prejudiciul cauzat altei persoane prin fapta sa ori in cazuri prevazute de lege prejudiciul pentru care este raspunzator .
Raspunderea juridica se imparte pe fiecare latura a dreptului astfel: raspunderii penale ii este specific savarsirea unei infractiuni. Raspunderea administrativa ii este caracteristica abaterea administrativa - ea poate fi disciplinara sau contraventionala. Raspunderii materiale adica patrimoniale ii este specifica obligatia de dezdaunare, de reparare a prejudiciului .
Raspunderea civila este de 2 feluri:
Raspunderea civila delictuala care este rezultatul savarsirii unei fapte ilicite .
Raspunderea contractuala care este rezultatul neexecutarii din culpa sau executarii necorespunzatoare a obligatiilor asumate prin contract .
Raspunderea civila delictuala este generata de savarsirea unei fapte ilicite si care are ca rezultat repararea prejudiciului ce catre cel care l-a savarsit.
Fapta ilicita poarta denumirea de delict sau cvasidelict de aceea se numeste si delictuala.
Raspunderea delictuala este o sanctiune civila ce are un caracter reparator. Daca autorul prejudiciului a decedat obligatia despagubirii victimei revine mostenitorilor.
ASEMANARI SI DEOSEBIRI intre raspunderea delictuala si raspunderea contractuala
Ø Ambele raspunderi presupun aceleasi elemente adica fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu si vinovatia
Ø O prima deosebire consta in aceea ca in cazul raspunderii civile delictuale obligatia incalcata este obligatia legala cu caracter general, care este obligatoriu pentru toti. Ex obligatia de a nu vatama drepturile altei persoane prin fapte ilicite.
Ø Raspunderea civila contractuala apare atunci cand se incalca obligatia ce rezulta dintr-un contract incheiat de parti, cel pagubit se poate intoarce impotriva celui ce nu-si onoreaza obligatia.
Ø O alta deosebire este ca in raspunderea contractuala se cere ca partile sa aiba capacitate deplina de exercitiu pentru ca partile incheie un contract, in raspunderea delictuala se cere doar conditia existentei discernamantului.
In ceea ce priveste intinderea repararii prejudiciului:
in ambele forme de ale raspunderii reparatia este integrala, dar in cazul raspunderii delictuale autorul este obligat sa raspunda pentru pagubele previzibile dar si pentru cele imprevizibile.
In privinta vinovatiei :
Ø in cazul raspunderii delictuale culpa autorului faptei ilicite trebuie dovedita
Ø in raspunderea contractuala culpa debitorului este prezumata adica, nu trebuie dovedita, dovedind doar existenta contractului si scadenta obligatiei debitorului prin faptul ca acesta nu si-a onorat obligatia, apare prezumtia de culpa a debitorului
Domeniul de aplicare al raspunderii civile delictuale:
Ø raspunderea civila delictuala se angajeaza atunci cand prejudiciul a fost creat (produs) printr-o fapta ilicita extracontractuala
FORMELE RASPUNDERII DELICTUALE
Codul Civil reglementeaza 3 categorii de raspundere delictuala:
raspunderea pentru fapta proprie
raspunderea pentru fapta altuia
raspunderea pentru prejudiciul cauzat de lucruri, animale si ruina edificiului.
raspunderea directa pentru fapta proprie prevazuta in art. 998-999 Cod Civil care prevede ca o persoana este chemata sa raspunda pentru fapta proprie si repararea prejudiciului.
Raspunderea pentru fapta altuia cuprinde trei forme:
a. Raspunderea parintilor pentru prejudiciile cauzate de copiii lor minori
b. Raspunderea comitentilor pentru prejudiciile cauzate de prepusii lor
c. Raspunderea institutorilor si artizanilor pentru prejudiciile produse de elevi si ucenici
raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri, animale si ruina edificiului
a. raspunderea pentru prejudicii cauzate de lucruri
b. raspunderea pentru prejudicii cauzate de animale
c. raspunderea proprietarului pentru prejudiciul cauzat prin ruina edificiul sau
1) raspunderea directa pentru fapta proprie
Codul Civil in art. 998 prevede ca orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu il obliga pe acesta a-l repara. Art. 999 prevede ca persoana este responsabila nu numai pentru prejudiciu cauzat prin fapta sa ,ci si pentru prejudiciul cauzat prin neglijenta sau imprudenta.
Conditiile acestei raspunderi:
acestea trebuie sa fie cumulative si sunt:
prejudiciul
fapta ilicita
raportul de cauzalitate dintre prejudiciu si fapta
vinovatia autorului faptei
PREJUDICIUL
Daca prejudiciul nu exista, nu exista nici raspunderea delictuala. Prejudiciul este o consecinta daunatoare de natura patrimoniala sau nepatrimoniala, a nerespectarii drepturilor subiective si a intereselor legitime ale unei persoane care in baza legii determina obligatia de reparare din partea persoanei vinovate.
TERMENUL DE PREJUDICIU este desemnat si prin alti termeni de dauna, paguba care sunt termeni sinonimi.
PREJUDICIU MATERIAL este rezultatul incalcarii unui interes patrimonial adica ce poate fi evaluat in bani. Mai este folosit si termenul de prejudiciu pecuniar adica, atunci cand se incalca un drept material si prejudiciul consta in pierderea in totalitate sau partial al unui drept patrimonial
PREJUDICIUL are 2 elemente:
Pierderea suferita
Beneficiul nerealizat
Codul Civil prevede ca daunele interese ce se platesc creditorului cuprind atat pierderea suferita de creditor cat si beneficiul de care a fost lipsit.
PIERDEREA SUFERITA - i se mai spune si prejudiciul efectiv - el consta intr-o diminuare a valorilor active ale patrimoniului, paguba trebuie sa fie fizica adica, pierderea efectiva, distrugerea sau stricarea bunului
BENEFICIUL NEREALIZAT - consta in lipsirea activului patrimoniului de o sporire adica o crestere ce ar fi intervenit daca nu se savarsea fapta ilicita. El se infatiseaza sub forma castigului nerealizat, deoarece persoana a fost lipsita de folosinta lucrului
PREJUDICIUL MORAL - dauna poate fi morala prin atingerea adusa intereselor personal nepatrimoniale. Prejudiciul moral consta intr-o atingere adusa valorii individului care definesc personalitatea cum ar fi existenta fizica, sanatatea, sentimentele, cinstea, onoarea, demnitatea, prestigiu profesional. Fiind lipsit de continut economic prejudiciul moral nu poate fi evaluat in bani.
REPARAREA PREJUDICIULUI MORAL
In legislatia noastra au fost anumite perioade si anumite reglementari ale legii astfel:
Ø O prima perioada ar fi din 1865-1952. In baza unor hotarari de condamnare a autorului daunei acesta era obligat la despagubiri banesti sau pe langa despagubirile banesti mai era obligat la masuri nepatrimoniale ( scuze in public)
Ø A doua perioada 1952-1970 cand se acordau despagubiri adica reparatii materiale.
Ø Dupa anii 1970-1989 exista o decizie a Tribunalului Suprem prin care se acordau despagubiri banesti pentru vatamari aduse sanatatii sau integritatii persoanelor
Ø Dupa 89 Instantele acorda despagubiri banesti prin daune morale
Ø Jurisprudenta CEDO acorda satisfactie echitabila care cuprinde repararea prejudiciului material, o compensatie pentru prejudiciul moral si acoperirea tuturor cheltuielilor de judecata
CONDITIILE NECESARE REPARARII PREJUDICIULUI.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1777
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved